Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2016

Φίλης: Βέτο Ιερώνυμου και στη διαγραφή του θρησκεύματος από τα απολυτήρια των μαθητών

2631252.jpg
Άγνωστες παρασκηνιακές πτυχές του «ιερού πολέμου» που διεξήχθη μεταξύ του πρώην υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου, αποδεικνύουν ότι ο επικεφαλής της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, έχει περάσει για τα καλά στο στρατόπεδο των «ταλιμπάν» και ως νέος Χριστόδουλος, αρνείται πεισματικά ως εχθρικό, κάθε ουσιαστική αλλαγή που θα εκσυγχρόνιζε το ισχύον αναχρονιστικό θεσμικό πλαίσιο σχέσεων Κράτους-Εκκλησίας.

Και αυτό συμβαίνει ιδίως όσον αφορά το ευαίσθητο χώρο της παιδείας, τον οποίον η Εκκλησία επιμένει να θεωρεί περίπου ως φέουδό της, στο οποίο δεν δέχεται παρεμβάσεις!
Ο κ. Φίλης, παρεμβαίνοντας σε εκδήλωση  του Κέντρου Ευρωπαικού Συνταγματικού Δικαίου- Ίδρυμα Θεμιστοκλής και Δημήτρη Τσάτσος, για την ανάγκη συνταγματικής αναθεώρησης και διαχωρισμού όσον αφορά τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, είπε ότι ο κ. Ιερώνυμος,’ ήταν τελείως αρνητικός («τοίχος», όπως ειπώθηκε) και στο αίτημα του τότε υπουργού Παιδείας Ν. Φίλη, με φιλικό και συναινετικό τρόπο, να πάψει να αναγράφεται στα απολυτήρια των μαθητών, όπως έχει γίνει με τις αστυνομικές ταυτότητες, η ένδειξη Χ.Ο, Χριστιανός Ορθόδοξος, που υποδεικνύει το θρησκευτικό φρόνημα των μαθητών, γεγονός ανακόλουθο με την όλη στάση της πολιτείας απέναντι στο θρησκευτικό φρόνημα των πολιτών.
Το ερώτημα είναι βέβαια εδώ, γιατί η Εκκλησία έχει λόγο, σ΄ένα τέτοιο θέμα, που άπτεται ατομικών δικαιωμάτων και ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των μαθητών. Για το λόγο αυτό, ο συνταγματολόγος Ν. Αλιβιζάτος, πρότεινε να επιληφθεί του θέματος η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ώστε να επιλυθεί με τρόπο ανάλογο με εκείνο που επιλύθηκε το θέμα της μη αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες, το οποίο ανακινήθηκε και επιβλήθηκε με απόφαση της Αρχής.
Ο κ. Φίλης, αποκάλυψε, επίσης ότι τουλάχιστον δύο ιεράρχες, όχι κατ΄’ ανάγκην συντηρητικών θέσεων και με ευρύτερες γνώσεις, επέμεναν φορτικά να παρεμβαίνουν στο σχολικό πρόγραμμα και να ζητούν παρίστανται σε σχολεία την ώρα του προγράμματος!
Ο ένας μάλιστα όπως είπε επιτηρούσε επί καιρό, τον τρόπο με τον οποίο γίνεται το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία ενώ ο άλλος του ζήτησε να μιλήσει στους μαθητές για άλλα θέματα, όπως η βιοηθική.
Όταν ο κ. Φίλης εξέφρασε επιφυλάξεις για το κατά πόσο ένα τόσο ενδιαφέρον ζήτημα μπορεί να αναπτυχθεί μόνο από τη θρησκεία, ερήμην της επιστημονικής άποψης, εκείνος  εξεμάνη και τον κατηγόρησε ότι υπονομεύει το έργο της Εκκλησίας!
Με αυτά τα παραδείγματα και μάλιστα δια στόματος του αρμόδιου υπουργού Παιδείας, αντιλαμβάνονται όλοι, τις αφόρητες και προφανώς εξωθεσμικές πιέσεις που ασκήθηκαν για να μην είναι ο κ. Φίλης υπουργός Παιδείας. Με το ερώτημα, γιατί η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δέχθηκαν αυτόν τον αθέμιτο πολιτικό εκβιασμό, να κυριαρχεί. Αλλά και να εξηγείται, με την απειλή Καμμένου να ρίξει την κυβέρνηση.
Ο κ. Φίλης ολοκλήρωσε την παρέμβαση του ζητώντας να μεταφερθούν οι αρμοδιότητες του Θρησκεύματος από το υπουργείο Παιδείας στο υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να κοπεί, όσο είναι δυνατόν ο ομφάλιος λώρος της Εκκλησίας με την εκπαίδευση.

2 σχόλια :

  1. Ο κ. Φίλης τα έχει τελείως χαμένα. Το μόνο που κάνει είναι να προκαλεί συνεχώς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΟΥΡΑΝΤΗΣ ΜΙΧΑΗΛ30 Νοεμβρίου 2016 - 9:42 μ.μ.

    <> ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com