Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2016

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΟΣΧΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

timthumb.jpg
Με την αντιπροσωπία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος είχε συνάντηση στις 21 Νοεμβρίου 2016 ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών κ.κ. Κύριλλος στην Πατριαρχική κατοικία της Ιεράς Μονής Αγίου Δανιήλ Μόσχας.

Η αντιπροσωπία, την οποία συναποτελούσαν οι Μητροπολίτες Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος και Πειραιώς κ. Σεραφείμ, αφίχθη στη Μόσχα για να συμμετάσχει στους εορτασμούς της 70ης επετείου γενεθλίων του Προκαθημένου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας.
Την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσία στη συνάντηση εκπροσωπούσαν ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, ο Επίσκοπος Τρόϊτσκ και Γιουζνουράλσκ Γρηγόριος, ο Πρωθιερέας Νικόλαος Μπαλασώφ, Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΤΕΕΣ, ο Πρωθιερέας Ίγκορ Γιακιμτσούκ, Γραμματέας του ΤΕΕΣ για τις διορθόδοξες υποθέσεις και ο κ. Σ. Μονάχωφ, στέλεχος του ΤΕΕΣ.
«Εκφράζω τη βαθιά ικανοποίηση μου για τη συμμετοχή σας σε αυτούς τους εορτασμούς. Αυτό το γεγονός μας παρείχε την ευκαιρία να συμπροσευχηθούμε οι Προκαθήμενοι και οι εκπρόσωποι των Ορθοδόξων Εκκλησιών, να τελέσουμε τη Θεία Ευχαριστία και με τον τρόπο αυτό να διατρανώσουμε σε όλο τον κόσμο την ενότητα της Ορθοδοξίας», τόνισε ο Πατριάρχης Κύριλλος.
«Πολλές και ποικίλες εξελίξεις υπάρχουν στη ζωή της κάθε επιμέρους Ορθοδόξου Εκκλησίας. Μερίδα της Ιεραρχίας, του κλήρου και του λαού μπορεί να έχουν αποκλίνουσες απόψεις σχετικά με ορισμένα θεολογικά ζητήματα καθώς και με τα πρόβληματα, τα οποία απασχολούν σήμερα τις Εκκλησίες και οφείλονται σε εξωτερικούς λόγους. Αλλά το συλλείτουργό μας αποτελεί μια πολύ σημαντική απόδειξη του ότι οι υφιστάμενες διχογνωμίες δεν χωρίζουν την Εκκλησία. Όπως έλεγε και ο Απόστολος Παύλος: δεῖ γὰρ καὶ αἱρέσεις ἐν ἡμῖν εἶναι (πρβλ. Α’ Κορ. 11. 19). Και το γεγονός ότι, παρά τις διχογνωμίες αυτές, η Εκκλησία στο διάβα των χιλιετιών κράτησε την ενότητά της, βεβαίως οφείλεται στην παρουσία του Θεού στη ζωή μας: Το Άγιο Πνεύμα με τη δύναμή του διορθώνει τα ελλείμματα και τις αδυναμίες των ανθρώπων», ανέφερε ο Αγιώταος κ. Κύριλλος.
Επίσης ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας στήριξε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμο και την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι οποίοι διέρχονται σήμερα δύσκολες εξωτερικές δοκιμασίες. «Η Ρωσική Εκκλησία πέρασε από δυσκολότερες δοκιμασίες τον Κ’αι. και γνωρίζουμε από την εμπειρία μας, τι σημαίνει να αντιστέκεται κανείς στην εξωτερική επιρροή και πίεση. Έτσι οι προσευχές μας είναι υπέρ της Εκκλησίας της Ελλάδος και υπέρ του ελληνικού λαού. Είμαστε στο πλευρό σας στη νόμιμη υπεράσπιση εκείνων των ιδεωδών, τα οποία πρέπει να τα κρατήσει η Ελληνική κοινωνία. Πιστεύουμε ότι ο ευλαβής Ελληνικός λαός με την ισχυρά Ορθόδοξη παράδοση θα αντέξι τους πάμπολλους εξωτερικούς περασμούς».
Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγάντιος ανέφερε: «Γιά μένα όσο και για τον αδελφό μου Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ είναι μεγάλη τιμή να εκπροσωπούμε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο και την Εκκλησία της Ελλάδος στους εορτασμούς για την επέτειο των 70ων γενεθλίων Σας».  Σε άλλο σημείο ο κ. Ιγνάτιος τόνισε ότι  είναι ευλογία Θεού η κοινή Θεία Λειτουργία, «στην οποία συμμετείχαμε μαζί Σας και τους λοιπούς Προκαθημένους των κατά τόπους Εκκλησιών, μετέχοντας έτσι στο κορυφαίο και μοναδικό γεγονός της Ευχαριστιακής ενότητας». Ακόμα σημείωσε ότι οι θεολογικές απόψεις και γνώμες δεν μπορεί σε αυτή την κρίσιμη εποχή να είναι αφορμή για τη διαίρεση της Ορθοδοξίας.
«Σας ευχαριστούμε, Αγιώτατε, ότι σκέπτεσθε και ενθυμάσθε αυτές τις κρίσιμες εποχές και Σας εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη για τη βοήθεια την οποία μας παρέχετε σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, συμπεριλαμβανομένης και της υλικής. Αυτή η βοήθεια έφθασε μέχρι την τελευταία Μητρόπολη της Εκκλησίας της Ελλάδος και με ευγνωμοσύνη μνημονεύουμε το όνομά Σας στις προσευχές μας», υπογράμμισε ο κ. Ιγνάτιος.
Επίσης ο Έλληνας Ιεράρχης ανέφερε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, η Ιερά Σύνοδος και η Ελλαδική Εκκλησία αγωνίζονται σκληρά για να αντισταθούν στην εκκοσμίκευση της ελληνικής κοινωνίας, όπου κάποιες δυνάμεις προσπαθούν να εμφυτεύσουν τον αθεϊσμό στο έθνος των Ελλήνων.
«Σας ευχαριστούμε για τις προσευχές Σας, ενώ από την πλευρά μας διαβεβαιώνουμε ότι παρακολουθούμε και θαυμάζουμε τα έργα τα οποία επιτελούνται εδώ. Να ξέρετε ότι είμαστε στο πλευρό Σας με πνεύμα ενότητας, διότι μας συνδέουν με τη Ρωσική Εκκλησία μακραίωνοι και ακατάλυτοι δεσμοί».
Εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο η αντιπροσωπία της Εκκλησίας της Ελλάδος προσέφερε στον Πατριάρχη Κύριλλο ιερό εγκόλπιο και δύο λαμπάδες στολισμένες με πέρλες από αγνό Ελληνικό κερί.
Ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας προσέφερε στην αντιπροσωπία μια αρχιερατική στολή για τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, η οποία κατασκευάσθηκε στα μέτρα του, μία αρχιερατική ράβδο και τα άπαντά του σε εννέα τόμους, ενώ στους ίδιους τους Ιεράρχες ο Πατριάρχης Κύριλλος τους επέδωσε επίσης αρχιερατικές ράβδους.
timthumb (1).jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com