Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου 2016

Πατρ. Ρουμανίας: Τα έγγραφα της Πανορθόδοξης μπορεί να διαφοροποιηθούν-Συναίνεση ή αναβολή

rumanian-synodos.jpg
Στην πρόσφατη Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Κρήτης η συμβολή του Πατριαρχείου Ρουμανίας ήταν καθοριστική. Η μελετημένη και με καίριες παρεμβάσεις αντιπροσωπεία έλυσε ουκ ολίγες φορές τον γόρδιο δεσμό σε συζητήσεις επί των εγγράφων. Πριν από λίγες μέρες η Ιερά Σύνοδος του Πατρ. Ρουμανίας έκανε μια ακόμη καθοριστική παρέμβαση με σκοπό την πραγματική Ορθόδοξη ενότητα και όχι την επίπλαστη…

Μετά από τις συζητήσεις που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ιεράς Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρουμανίας, το Σάββατο, 29 Οκτωβρίου,  υπό τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Δανιήλ, οι Συνοδικοί Πατέρες διατύπωσαν και εξέφρασαν πέραν των άλλων συμπερασμάτων που σχετίζονται με τις διαδικασίες, τα έγγραφα και τις αποφάσεις της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Κρήτη και  την άποψη πως «Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας δεν διατύπωσε νέα δόγματα, νέους κανόνες ή λειτουργικές αλλαγές, αλλά φανέρωσε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία του Χριστού».
Επίσης, η Ιερά Σύνοδος σημείωσε ότι τα έγγραφα μπορούν να εξηγηθούν, να διαφοροποιηθούν εν μέρει ή να αναπτυχθούν από μια μελλοντική Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Ωστόσο η ερμηνεία τους και η σύνταξη νέων συνοδικών εγγράφων για διάφορα θέματα δεν θα πρέπει, να γίνει κάτω από την πίεση του χρόνου, αλλά ούτε εν τη απουσία της πανορθόδοξης συναίνεση, αλλιώς θα πρέπει να αναβληθεί και να τελειοποιηθεί μέχρι να επιτευχθεί συναίνεση.

4 σχόλια :

 1. Αυτη η Συνοδος του διαβολου ειναι. Ο Θεος να μας φυλαξει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΟΝΤΩΣ ! ΟΙ ΡΟΥΜΑΝΟΙ ΤΗΝ ΔΕΧΟΝΤΕ 23 ΤΟΥ ΜΗΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΟΥΝ .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΠΙΣΤΟΣ5 Νοεμβρίου 2016 - 7:43 μ.μ.

  Ωραία ακούγονται τα όσα λέγονται από την Σύνοδο της Ρουμανίας για μελλοντικές διορθώσεις και επεξηγήσεις των κειμένων της Συνόδου της Κρήτης από μία μελλοντική Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδοξίας. Το ερώτημα είναι ότι οι φιλοοικουμενιστές, που ομολογουμένως έκαναν τεράστιο κόπο για να επιτύχουν τα όσα επέτυχαν στην Σύνοδο της Κρήτης, θα επιτρέψουν την ουσιαστική αλλαγή μελλοντικά των όσων ήδη κέρδισαν; Η λογική και η εμπειρία λέγει, ότι το επόμενο βήμα τους σκοπό θα έχει να προσθέσει και όχι να αφαιρέσει στα όσα επιδιώκουν. Το θέμα λοιπόν σήμερα δεν είναι τί είναι πιθανόν να γίνει στο αόριστο μέλλον, αλλά τί μπορεί να γίνει τώρα για να ανατρέψει άμεσα τα όσα αποτελούν αντικείμενο γενικής διαμαρτυρίας, ώστε αυτά να μην γίνουν αποδεκτά από το Επισκοπικό Σώμα και γενικότερα το Εκκλησιαστικό Σώμα. Εάν δε λάβουμε υπόψη μας τα όσα αναλυτικώτερα δημοσιεύονται για το ίδιο θέμα στο http://panorthodoxcemes.blogspot συμπεραίνουμε ότι η πρόταση της Ρουμανικής Ιεραρχίας απευθυνόμενη ουσιαστικά στις τέσσερεις Εκκλησίες που δεν μετείχαν της Συνόδου της Κρήτης είναι να αποδεχθούν την Σύνοδο αυτή με το σκεπτικό της αόριστης μελλοντικά αλλαγής με Πανορθόδοξη συμφωνία κάποιων δεδομένων της στην επόμενη Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδοξίας, που φιλοδοξούν οι Ρουμάνοι να γίνει στην χώρα τους. Δηλαδή ουσιαστική αποδοχή σήμερα της Συνόδου της Κρήτης με μελλοντική υποθετική υπόσχεση αλλαγών. Για να σκεφθούμε τώρα ποιόν εξυπηρετεί αυτή η πρόταση τους φιλοοικουμενιστές ή τους Ορθοδόξους;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΠΙΣΤΟΣ5 Νοεμβρίου 2016 - 8:39 μ.μ.

  Διόρθωση στο προηγούμενο σχόλιό μου, η ηλεκτρονική διεύθυνση που δημοσιεύονται περισσότερες λεπτομέρειες για την στάση της Ρουμανικής Ιεραρχίας για την Σύνοδο της Κρήτης είναι http://panorthodoxcemes.blogspot.gr/2016/11/blog-post_4.html#more

  ΑπάντησηΔιαγραφή

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com