Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2016

Ιερώνυμος για Σύνοδο Κρήτης: Δεν είμαστε εδώ για να επικυρώσουμε, αλλά δεν έχουμε και διακοσμητικό ρόλο

iero_ierarxia.jpg

Ξεκίνησαν σήμερα το πρωί οι εργασίες της έκτακτης Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος με αποκλειστικό θέμα την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Κρήτης. Στην προσφώνησή του προς τους παρευρισκομένους Ιεράρχες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος μίλησε για την «την τεράστια πνευματική σημασία που έχει από μόνο του ως γεγονός η σύγκληση και πραγματοποίηση της εν Κρήτη Αγίας και Μεγάλης Συνόδου».

Σημείωσε πάντως πως η Σύνοδος της Ιεραρχίας δεν έχει ρόλο ούτε επικυρωτικό ούτε όμως διακοσμητικό. «Η θέση ενός εκάστου εξ ημών στο συνοδικό πολίτευμα δεν είναι διακοσμητική, αλλά οργανική, και ως εκ τούτου βαθύτατα ουσιαστική» σχολίασε
Ακολoυθεί ολόκληρη η ομιλία:

Σεβασμιώτατοι Άγιοι Αδελφοί,
Με την χάρι του Θεού συνέρχεται και πάλι, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, το Σεπτό Σώμα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για την έκτακτη Συνεδρία, η οποία αποφασίστηκε με την από 3.11.2016 Πράξη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και με αποκλειστικό θέμα την εισήγηση του αγαπητού εν Χριστώ αδελφού, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, η οποία έχει τον τίτλο: «Ενημέρωσις περί των διεξαχθεισών εργασιών της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας».
Συνέρχεται εκτάκτως το Ιερό Σώμα της Ιεραρχίας, για να ολοκληρώσει την θεματική της προ ενός μηνός τακτικής μας Συνεδρίας, μίας πολύ σημαντικής Συνεδρίας για την θέση και πορεία της Εκκλησίας μας στο χθες, στο σήμερα και στο αύριο της πολύπαθης πατρίδας μας.
Η απλή και μόνο ενθύμηση του σωτήριου Λόγου του Κυρίου μας ότι «ου γαρ εισι δύο ή τρεις συνηγμένοι εις το εμόν όνομα, εκεί ειμι εν μέσω αυτών» (κατά Ματθαίον 18,20), αρκεί για να αντιληφθεί κανείς την τεράστια πνευματική σημασία που έχει από μόνο του ως γεγονός η σύγκληση και πραγματοποίηση της εν Κρήτη Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, μιας Συνόδου τόσο πολλών Προκαθημένων Ορθοδόξων Εκκλησιών, τόσο πολλών επισκόπων και άλλων πατέρων.
Εάν λάβουμε δε υπ’ όψη μας ότι ο πανάρχαιος συνοδικός θεσμός είναι ένας θεσμός με μία εξαίρετη δυναμική, ένας θεσμός άρρηκτα δεμένος με την συνείδηση του πληρώματος της Εκκλησίας μας, καθίσταται σαφές ότι μία Σύνοδος μετά την Σύνοδο, έχει να προσφέρει ρεαλιστικό και τεκμηριωμένο πνευματικό και εκκλησιαστικό Λόγο και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει κάποιον διαπιστωτικό, επικυρωτικό ή καθαρά διαδικαστικό – τυπικό χαρακτήρα.
Η θέση ενός εκάστου εξ ημών στο συνοδικό πολίτευμα δεν είναι διακοσμητική, αλλά οργανική, και ως εκ τούτου βαθύτατα ουσιαστική.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο της ζωντανής παρουσίας και ενεργείας του Αγίου Πνεύματος στην ζωή της Εκκλησίας μας είμαι βέβαιος ότι εκζητούντες άπαντες τον φωτισμό του Θεού θα καταθέσουμε υπεύθυνα τις σκέψεις μας, τις προτάσεις μας, την προσωπική μας μαρτυρία, αυτό δηλαδή που επιτάσσει η αρχιερατική μας συνείδηση και η επισκοπική μας ευθύνη μέσα στο Σώμα της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής μας Εκκλησίας.
Σας ευχαριστώ.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ EUROKINISSI-ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
ÅÊÔÁÊÔÇ ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ ÔÇÓ  ÉÅÑÁÑ×ÉÁÓ ÔÇÓ ÅÊÊËÇÓÉÁÓ(ÍÏÌÂÑÇÓ)--ÖÙÔÏ ×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ//
ÅÊÔÁÊÔÇ ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ ÔÇÓ  ÉÅÑÁÑ×ÉÁÓ ÔÇÓ ÅÊÊËÇÓÉÁÓ(ÍÏÌÂÑÇÓ)--ÖÙÔÏ ×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ//
ÅÊÔÁÊÔÇ ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ ÔÇÓ  ÉÅÑÁÑ×ÉÁÓ ÔÇÓ ÅÊÊËÇÓÉÁÓ(ÍÏÌÂÑÇÓ)--ÖÙÔÏ ×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ//
ÅÊÔÁÊÔÇ ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ ÔÇÓ  ÉÅÑÁÑ×ÉÁÓ ÔÇÓ ÅÊÊËÇÓÉÁÓ(ÍÏÌÂÑÇÓ)--ÖÙÔÏ ×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ//

3 σχόλια :

  1. «ου γαρ εισι δύο ή τρεις συνηγμένοι εις το εμόν όνομα, εκεί ειμι εν μέσω αυτών» (κατά Ματθαίον 18,20)...Πορεύεται κάθε σύνοδος με αυτό;;; Που ήταν το Όνομά Του και που τα όρια, οι κανόνες και η ομολογία της μοναδικότητας της νύμφης Του, Εκκλησίας, στην ψευδοσύνοδο της Κρήτης;;; Ας μη γελιόμαστε αδελφοί μου. Εμείς Μίαν Εκκλησίαν ομολογούμε και τα υπόλοιπα αιρέσεις και σχίσματα. Δεν δόθηκε ποτέ εκκλησιαστικότητα στους αιρετικούς ανά τους αιώνες από την Εκκλησία μας. Αυτό βέβαια προσπάθησε η ψευδοσύνοδος της Κρήτης ανεπιτυχώς. Μελετάτε τα της Εκκλησίας για να μην οδηγηθείτε σε πλάνη. Στήκετε εν τη πίστη, επόμενοι τοις αγίοις ημών πατράσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. KAI ΠΟΙΑ ΑΙΡΕΣΗ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΑΤΕ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com