Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2016

Η Καθολική Εκκλησία αποφάσισε να συγχωρεί την άμβλωση

papas-fragiskos.jpg
Με αποστολική επιστολή του, ο πάπας Φραγκίσκος έδωσε στους κληρικούς επ' αόριστον το δικαίωμα «να συγχωρούν όποιον ευθύνεται για την πρόκληση άμβλωσης».

Στη διάρκεια του Αγίου Έτους των καθολικών, που διήρκεσε από 8 Δεκεμβρίου 2015 έως 20 Νοεμβρίου 2016, οι ιερείς μπορούσαν να συγχωρούν όσους ανθρώπους ευθύνονται για την πρόκληση άμβλωσης, ωστόσο πλέον θα μπορούν να δίνουν άφεση σε αυτή την αμαρτία και στο μέλλον.
Στην επιστολή του, ο Πάπας Φραγκίσκος αναφέρει:
«Επαναλαμβάνω με αποφασιστικό τρόπο ότι η άμβλωση είναι μια σοβαρή αμαρτία, διότι κόβει μια αθώα ζωή. Με άλλη τόση δύναμη και αποφασιστικότητα όμως, μπορώ και πρέπει να υποστηρίξω ότι δεν υπάρχει καμία αμαρτία στην οποία να μην μπορεί να φτάσει και να την καταστρέψει η ευσπλαχνία του Θεού, όταν συναντά μια μετανοημένη καρδιά, που επιθυμεί να επανασυμφιλιωθεί με τον Πατέρα».
Οι εκτιμήσεις για την απόφαση αυτή του Πάπα ποικίλουν, καθώς για τους Καθολικούς η άμβλωση θεωρείται πολύ σοβαρό αμάρτημα.
Για αρκετούς αναλυτές, αλλά και το Βατικανό, το γεγονός αυτό αποδεικνύει τη διάθεση του Ποντίφικα να δείξει πως οι Καθολικπί μπορούν να δείξουν ελεημοσύνη.
Ήδη πέρυσι, με την έναρξη του Αγίου Έτους, ο Πάπας είχε γράψει πως πολλές γυναίκες που προχώρησαν σε άμβλωση, το έκαναν διότι «ένιωθαν ότι δεν είχαν άλλη επιλογή από το να αποφασίσουν αυτήν την αγωνιώδη και επίπονη απόφαση».
Και είχε καλέσει κάθε ιερέα να γίνει «οδηγός, αρωγός και παρηγορητής στους μετανοούντες».
Ωστόσο χρειάστηκαν διευκρινίσεις από το Βατικανό, καθώς κάποιοι εκτιμούσαν ότι η συγχώρεση αυτή από τους καθολικούς ιερείς αφορά μόνο τους γιατρούς που προκαλούν άμβλωση και τις νοσοκόμες που βοηθούν στη διαδικασία. Μέρος των ιταλικών μέσων ενημέρωσης υποστήριζαν ότι η συγχώρεση μπορεί να θεωρηθεί ότι επεκτείνεται και στις γυναίκες που αποφασίζουν να διακόψουν την κύηση.
Η εικοτολογία αυτή έκανε τον Μονσίνιορ Ρίνο Φισιτσέλα να δώσει διευκρινίσεις:
«Το αμάρτημα της άμβλωσης είναι συλλογικό. Τεχνικά περιγράφει όλους τους ανθρώπους που εμπλέκονται σε αυτό. Συνεπώς, από τη γυναίκα, έως τη νοσηλεύτρια και τον γιατρό και οποιονδήποτε άλλο συμμετέχει στη διαδικασία».

1 σχόλιο :

 1. Oι παπικοί έτσι το έχουν δηλαδή; Συγχωρούν-επιτρέπουν να γίνεται η άμβλωση (εγώ αυτό καταλαβαίνω). Δεν λένε ότι συγχωρούν αυτούς που μετανοούν για αυτό που έκαναν αλλά δίνουν ευλογία να γίνεται..

  Αναφέρεται πάλι: "...Αγίου Έτους των καθολικών, οι ιερείς μπορούσαν να συγχωρούν ...."
  Ωραίο πάλι και αυτό.. Σαν τα black Friday δλδ, έχουμε εκπτώσεις φέτος και συγχωρούμε και άλλες αμαρτίες,
  Προλάβετε όμως γιατί τελειώνει η περίοδος συγχωρήσεως το Νοέμβρη

  Χαράλαμπος εκ Θεσσαλονίκη

  ΑπάντησηΔιαγραφή

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com