Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2016

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυθήρων κ.Σεραφείμ τοποθετείται επί του τελικού Δελτίου Τύπου της Ιεραρχίας

Κατόπιν της σημερινής τηλεφωνικής επικοινωνίας του Ιστολογίου μας (https://katanixis.blogspot.gr/) με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυθήρων κ.Σεραφείμ, δημοσιεύουμε την τοποθέτησή Του επί του Δελτίου Τύπου της 2ας Συνεδρίας της εκτάκτου Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος24 Νοεμβρίου 2016. Υπενθυμίζουμε οτι στη δεύτερη ημέρα της εκτάκτου Συγκλήσεώς της, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου, εξέδωσε το Δελτίο Τύπου που αναστάτωσε, απογοήτευσε και εξόργισε το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας με την απόφαση που έλαβε σύμφωνα με την ανακοίνωση:
Δεύτερη Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος(24/11/2016) 
…………………….. 
Εν κατακλείδι, μετά από Εισήγηση του Μακαριωτάτου Προέδρου, η οποία έγινε ομόφωνα αποδεκτή, τονίζεται η, μετά την ενδελεχή και λεπτομερή ενημέρωση του Σώματος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, επιβεβαίωση της ενότητός Της, και αποφασίσθηκε η έγκριση των προτάσεων της Εισηγήσεως, καθώς και η μελέτη και όλων των κειμένων που υπεβλήθησαν, από την Δ.Ι.Σ., ώστε να συνταχθεί ανακοινωθέν προς ενημέρωση του ιερού κλήρου και του λαού……
Ο Σεβασμιώτατος μητροπολίτης Κυθήρων, προέβη στην εξής δήλωση, εκφράζοντας ταυτόχρονα και την πεποίθησή του, ότι θα αποσυρθεί το συγκεκριμένο Δελτίο Τύπου που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και θα αντικατασταθεί με νέο που θα διορθώνει τα πράγματα και θα αποκαθιστά την αλήθεια.
Η δήλωση του Σεβασμιωτάτου είναι η εξής:
Το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου της 2ας Συνεδρίας, θεωρώ ότι δεν αποδίδει επακριβώς την απόφαση της σεπτής Ιεραρχίας, όσον αφορά το σημείο εκείνο στο οποίο λέγει ότι ενέκρινε η Ιεραρχία τις προτάσεις που περιέχονται στην εισήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου.
Δεν ετέθη τέτοιο θέμα σε ψηφοφορία, ούτε προφορική, ούτε μυστική, ούτε δι άλλου τρόπου (δι’ ανατάσεως των χειρών ή διά βοής).
Ακούστηκαν απόψεις και κρίσεις επί της εισηγήσεως, από αρκετούς ιεράρχες και μετά από αυτό, ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε και συνεχάρη τον εισηγητή, δήλωσε ότι δεν παίρνουμε καμία απόφαση αλλά αναθέτουμε το θέμα στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, η οποία θα εκτιμήσει όλο το υλικό, τις παρεμβάσεις των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών, τα πρακτικά και κάποια υπομνήματα τα οποία εζητήθησαν από συνοδικούς συνέδρους και έπειτα από την όλη αυτή επεξεργασία, θα συνταχθεί υπό της Δ.Ι.Σ., εγκύκλιος η οποία θα απευθύνεται στο χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Επομένως δεν υφίσταται πρόκριμα υπό της σεπτής Ιεραρχίας για το όλον θέμα το οποίο εσυζητήθη κατά τας δύο αυτάς ημέρας, γι’ αυτό και κάθε κρίσις και τοποθέτησις θεωρείται βεβιασμένη και ανακριβής.
Αυτά γράφονται διά τον καθησυχασμό του λαού του Θεού, συνιστώντας την αναμονή της τελικής αποφάσεως η οποία θα διατυπωθεί διά της Δ.Ι.Σ. η οποία είναι το εκτελεστικό όργανο της Ιεραρχίας”.
Ως διαχειριστές του Ιστολογίου Κατάνυξις, ευχαριστούμε θερμά τον σεβασμιότατο για την παρέμβασή του και τις σαφέστατες διευκρινήσεις. Πρέπει όμως να διατυπώσουμε προς τους αναγνώστες μας πως δεν είμαστε αισιόδοξοι ότι θα αντικατασταθεί το συγκεκριμένο Δελτίο Τύπου. Και ως γνωστόν, τα γραπτά μένουν και όσο το Δελτίο Τύπου παραμένει το ίδιο, εμείς θα ανησυχούμε και θα αγωνιούμε. Πρέπει να διαπιστώσουμε την αλλαγή στην ανακοίνωση της Ιεραρχίας ώστε να αναθαρρήσουμε και να ανασάνουμε από την αίσθηση απογοήτευσης και οργής που μας διακατέχει.
Τέλος να επισημάνουμε κάτι που έχει την αξία του. Ξέρετε ποιός Ιεράρχης είναι υπεύθυνος των Δελτίου Τύπου της Ιεραρχίας; ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος. Αυτό σίγουρα λέει πάρα πολλά...

18 σχόλια :

 1. Επιβεβλημένη, εκ των πραγμάτων, η παρέμβαση του μητροπολίτη Κυθήρων.
  Δημιουργείται, όμως, εξ αντικειμένου μείζον ζήτημα ηθικής τάξεως για το μητροπολίτη Porto Alegre, συγγνώμη Δημητριάδος ήθελα να πω...
  Οι υπόλοιποι ιεράρχες πώς ανέχθηκαν αυτή την απαράδεκτη εξέλιξη;
  Λ.Ν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. "ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος..." δηλαδή Γιάννης κερνά καί Γιάννης πίνει!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αγαπητοί φίλοι του Κατάνυξις

  μάλλον δουλευόμαστε.
  Αφού ο αρχιεπίσκοπος ανέθεσε τις αποφάσεις στην ΔΙΣ, γιατί ΔΕΝ αντέδρασε εκείνη την στιγμή ο Κυθήρων, ο Ναυπάκτου κλπ;
  Τους αρκεί η παράδοση στα πρακτικά μιας μελέτης τους;

  Τι περιμένουν να ανακοινώσει η ΔΙΣ στους πιστούς;
  Ότι η Σύνοδος της Κρήτης ήταν ληστρική; Σίγουρα όχι αφού το αντίθετο εισηγήθηκε ο Σερρών.

  Το Δελτίο Τύπου ΔΕΝ το είδε ο Κυθήρων; Χρειαζόταν να του τηλεφωνήσετε;
  Γιατί δεν έσπευσε άμεσα να το διαψεύσει (όπως και οι υπόλοιποι υποτίθεται αντιοικουμενιστές);

  Αν το Δελτίο Τύπου έλεγε ότι χαρακτηρίστηκε η Σύνοδος της Κρήτης Ληστρική, δεν θα έβγαιναν άμεσα οι γνωστοί οικουμενιστές, να το διαψεύσουν;
  Οι "δικοί μας" γιατί παριστάνουν τον κοιμισμένο;

  Δεν μπορούν άλλο να εμπαίζουν τον πιστό λαό. Ή τοποθετούνται ευθέως δημόσια ή δεν είναι άξιοι ΚΑΜΙΑΣ μνημόνευσης (ήδη μετά την τελευταία συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου αυτό είναι ξεκάθαρο).
  6 μήνες περιμέναμε να ακούσουμε την φωνούλα τους.
  Έγινε και η συνεδρίαση. Πέρασαν οι μεθοδεύσεις του αρχιεπισκόπου και ακόμη τους αναζητούμε να τοποθετηθούν.

  "Μενέ, θεκέλ, φαρές" ("μετρήθηκες, ζυγίσθηκες και βρέθηκες λειψός")
  Αρκετά μας κορόϊδεψαν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Όχι μόνο θα αγωνιούμε και θα ανησυχούμε αλλά θα βράζουν τα σωθικά μας από ιερά αγανάκτηση

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΙΠΩΘΗΚΕ ΤΟ ΚΟΥΚΟΥΛΩΜΑ ΤΩΝ ΔΙΚΤΑΤΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟ ,ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΙ ΣΕ ΜΑΣΟΝΙΚΗ ΠΑΡΑΚΑΜΑΡΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Πάντως είναι λυπηρό και άκρως σκανδαλιστικό ότι από όλη την ΔΙΣ μόνο 2-3 Ιεράρχες μόνο αντέδρασαν και ίσως το πληρώσουν ακριβά αυτό.Πού είναι οι υπόλοιποι Ιεράρχες και σιωπούν και συμφωνούν με την κατάπτυστη απόφαση του Κολυμπαρίου;;;Ορθοδοξεί το ποίμνιο και αιρετίζει η Ιεραρχία;;Τον Άγιο Τριαδικό Θεό που τα βλέπει όλα αυτά οι Ιεράρχες δεν τον υπολογίζουν καθόλου;;;Προσοχή σεπτοί μας Ιεράρχες γιατί έτσι και πάρει η Παναγιά μας την σκούπα Της δεν σας σώζει τίποτα.Καλή υπόλοιπη σαρακοστή και καλή μετάνοια σε όλους μας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Αγαπητοί αδελφοί το δημοσίευμα σας αυτό και η καταγγελία που περιέχει είναι σοβαρή, λόγω του εξαιρετικά σημαντικού θέματος της Ιεραρχίας για την Σύνοδο της Κρήτης. Το γεγονός ότι οι πληροφορίες στηρίζονται σε τηλεφωνική συνδιάλεξη και όχι σε μία γραπτή δήλωση οπωσδήποτε δεν ισχυροποιεί απόλυτα την καταγγελία, ακόμη και αν είναι ορθή σε κάθε λεπτομέρεια. Μένει τις επόμενες ώρες και ημέρες να δούμε, είτε μία διευκρίνηση εκ μέρους της Συνόδου θετική ή αρνητική για το δημοσίευμα, είτε επιβεβαίωση και από άλλους Αρχιερείς για τα καταγγελόμενα, άλλως καταλήγουμε στο περιβόητο " δια της σιωπής συμφωνία " που θα ισχυροποιήσει, ακόμη και εκ των υστέρων, το Δελτίο Τύπου της Ιεραρχίας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Να και τα ευχάριστα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Θα πρέπει το ταχύτερο δυνατόν να αναζητηθούν και καταλογισθούν οι σχετικές ευθύνες στους ενόχους.
  Λ.Ν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Στεναχωριεμαι πολυ με αυτα που μολις διαβασα. Στην εκκλησια μας, μας διοικουν οικουμενιστες οι οποιοι δεν εχουν την χαρι του Θεου μεσα τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Και μεις με τη σειρά μας ευχαριστούμε το Ιστολόγιο και τον Επίσκοπο!
  Πολύ αντρίκεια η στάση πάντως αυτών που εξέδωσαν την απόφαση. Δε θα λάβουμε απόφαση λένε στο Σώμα και μέσα στην επόμενη ώρα που βγήκε το Δελτίο η απόφαση είχε παρθεί!

  Χαράλαμπος εκ Θεσσαλονίκης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Είναι γνωστά στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ τα φαινόμενα κατάχρηση εξουσίας στα υψηλά κλιμάκια της ιεραρχίας. Ρωτήστε τον παπα Νικόλα που μετετέθη με απόφαση του γραμματέα της ΔΙΣ, τόσο απλά (για την απόφαση ενημερώθηκαν εκτός διαδικασίας κάποιοι εκ της ΔΙΣ ενώ οι παραδοσιακοί απλά αγνοήθηκαν, και ερωτώμενοι διερήγνυαν τα ιμάτια τους ότι δεν υπήρχε τέτοια απόφαση)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Tι θα πει "αυτά γράφονται προς καθησυχασμό του λαού" άγιε Κυθήρων;
  Κλήρος και λαός θα καθησυχασθούν μόνο με τη σαφή και απερίφραστη, συνοδική και πανηγυρική διακήρυξη της ακλονήτου κύρους αληθείας επί τη βάσει της οποίας εκτός Ορθοδόξου Εκκλησίας δεν υπάρχουν Εκκλησίες αλλά αιρετικές κοινότητες, στερούμενες εκκλησιαστικής υποστάσεως και ως εκ τούτου δεν δικαιούνται να ονομάζονται Εκκλησίες.
  Απλά και σταράτα πράγματα. Μην τα κλώθετε και τα κλώθετε εσείς οι συνοδικοί υπείκοντες, ενδεχομένως, σε φαναριώτικες (βαρθολομαίικες, ζηζιούλειες και "ελπιδοφόρες") υποδείξεις και πιέσεις παραπέμποντας το όλο ζήτημα σε επιτροπές.
  Επομένως καθησυχασμός δεν θα επισυμβεί αλλά ούτε και εφυσυχασμός των αγωνιούντων και δεινώς αλγούντων πιστών! Ειδικά αυτό το τελευταίο!
  Λ.Ν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Καλό είναι, κατά την γνώμη μου, να μην ξεχνάμε, στα πλαίσια πάντα του καλοπροαίρετου διαλόγου, ότι η Εκκλησία της Ελλάδος συμμετείχε, απεδέχθη και προσυπέργαψε με την υπογραφή του Προκαθημένου της και τις υπογραφές της συντριπτικής πλειοψηφίας των νομίμως εκλεγμένων εκπροσώπων της Αρχιερέων, τις Αποφάσεις της Συνόδου της Κρήτης, εκπροσωπόντας το Σώμα της Ιεραρχίας. Αυτό σημαίνει ότι η Εκκλησία της Ελλάδος απεδέχθη πλήρως την Σύνοδο της Κρήτης και αυτή η αποδοχή δεν θα γίνει μελλοντικά, αλλά υφίσταται ήδη και θα αρθεί τότε και μόνο τότε, εάν η Σύνοδος της Ιεραρχίας αποφασίσει, ότι οι υπογραφές κακώς ετέθησαν και η αποδοχή κακώς έγινε και άρει τις πράξεις αυτές. Τέτοια απόφαση δεν βγήκε και μπορεί να μην βγεί ποτέ και όσο δεν βγαίνει, η αποδοχή της Συνόδου της Κρήτης, σαν γεγονός, παραμένει σε ισχύ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ἀκόμα καὶ νὰ ὑπέγραφαν ὅλοι οἱ Ὀρθόδοξοι, ἐκείνας τὰς ἀποφάσεις τῆς Συνόδου ἐν Κρήτῃ, αὐτὸ δὲν σημαίνει ὅτι ἔχουν ἰσχῦν τινα, ἐφ᾿ ὅσον ἀπέχουν τόσον πολὺ ἀπὸ τὴν ἀλήθειαν. Πολλῷ μᾶλλον τώρα, ποὺ ὑπέγραψε μία ἐλαχίστη μειονότης ἀρχιερέων καὶ πάλιν ὄχι ὅλων τῶν τοπικῶν Ἐκκλησιῶν!

   Διαγραφή
 15. Αδέλφια.
  Είναι φανερό ότι μας περιπαίζουν. Μη έχετε καμιά εμπιστοσύνη ούτε στην σύνοδο των ιεραρχών ούτε ,και πολύ περισσότερο, στην ΔΙΣ. Η προδοσία της αλήθειας έχει συντελεστεί. Είναι τελειωμένη υπόθεση. Φάνηκε ο ρόλος τους, ήρθε και πέρασε ο κρίσιμος χρόνος της αντίδρασης. Όταν γύρει το σαμάρι ή το σηκώνεις εγκαίρως ή θέλεις να πέσει. Ας κατανοήσουμε όλοι ότι δεν έχουμε ποιμένες. Όσο καλύτερα και όσο νωρίτερα το κατανοήσουμε αυτό, τόσο καλύτερα. Ίσως έτσι μπορέσουμε να γλιτώσουμε από τον λύκο. Εκεί μας πηγαίνουν αυτοί οι ανάξιοι που κάθονται στους θρόνους.
  Καταλαβαίνω ότι άρρωστοι και τυφλωμένοι όπως είμαστε από την αμαρτία χρειαζόμαστε βοήθεια. Αλλά βοήθεια από το διάολο μπορείς να πάρεις;

  Ο Θεός να μας ελεήσει
  Αμήν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Σκανδαλώδης η στάση της Ιεραρχίας.Διπλωματία και Άγιος ο Θεός. ..Αρκεί να αποφύγουμε την ευθύνη κ α ι να τα έχουμε όσο γίνεται καλά με όλους. Ως πότε ομως θα σας υπομένει ο πιστός τος λαός του Θεού; Ντροπή!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com