Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2016

Β. Χαραλάμπους, Ο ΖΟΦΟΣ ΤΟΥ ΛΕΓΟΜΕΝΟΥ ‘’ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΥ’’

6a00e55444e7d288330133f1f47ad4970b-800wi.jpg
Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου

Η υποτίμηση της Ορθόδοξης Παράδοσης, δυστυχώς δεν αφορά μόνον όσους επιμένουν στην μαρξιστική αθεΐα. Δυστυχώς κάποιοι εκπαιδευτικοί της Μέσης Εκπαίδευσης, αλλά κυρίως αρκετοί Πανεπιστημιακοί καθηγητές στις Φιλοσοφικές Σχολές, το θέμα του λεγόμενου ‘’διαφωτισμού’’, δεν το αντιμετωπίζουν με την πρέπουσα Ορθόδοξη σοβαρότητα.

Τούτο αποτελεί απόρροια τόσο της μαρξιστικής αθεΐας, όσο και της στάσης πολλών άλλων που θέλγονται από το ‘’διαφωτιστικό’’σκοτάδι. Τα περί ‘’εξανθρώπισης του Χριστιανισμού’’, η χωρίς χριστιανική χροιά αναφορά στον καλούμενο από τους οπαδούς του  λεγομένου ‘’διαφωτισμού’’ ‘’ορθό λόγο’’ (κάτι ανάλογο του αντιφιλοκαλικού κοραϊσμού),  έφερε την απαρχή της εκκοσμίκευσης.  
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι στο λεγόμενο ‘’διαφωτιστικό’’ κίνημα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο συνέβαλαν και οι λεγόμενες μυστικές τεκτονικές εταιρείες (περί του θέματος τούτου υπάρχουν αρκετές πανεπιστημιακές  μελέτες). Αρκετοί καθηγητές Πανεπιστημίων αναφέρονται ευμενώς στον καλούμενο ‘’διαφωτισμό’’.  Κάποιοι μάλιστα από αυτούς αναφέρονται ευμενώς και στο ρόλο των μασονικών στοών την περίοδο του λεγόμενου ‘’διαφωτισμού’’ (αναφερόμαστε σε Πανεπιστημιακό επίπεδο). «Πλάνη και απάτη του διαβόλου» αποκάλεσε ο Άγιος Αθανάσιος ο  Πάριος, τις διδασκαλίες των λεγομένων «διαφωτιστών».
Επακόλουθο της εκκοσμίκευσης και της νεωτερικότητας, του λεγομένου ‘’διαφωτισμού’’, είναι οι μειωτικές αναφορές και η υποτίμηση της φιλοκαλικής κίνησης, που μειωτικά καλούν ‘’κολλυβάδες’’.  Να αναφέρομε ότι ο  Κοραής  αποκάλεσε τον Άγιον Αθανάσιον τον Πάριον, «γελοίον» «έρημον», «ταραχοποιόν και κακόν γερόντιον της Χίου».
Αυτά γίνονται αφορμή για να υποτιμηθούν οι τρείς μεγάλοι Άγιοι  της Εκκλησίας μας, Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης (1749-1809), ο Άγιος Αθανάσιος ο Πάριος (1722/25-1831) και ο Άγιος Μακάριος ο Νοταράς ο Μητροπολίτης Κορίνθου (1731-1805), οι οποίοι υπήρξαν  εκ των πρωταγωνιστών της φιλοκαλικής κίνησης.  
Ταιριάζει κάλλιστα για το ζόφο του λεγομένου ‘’διαφωτισμού’’, ο στίχος του ποιητή Γ. Βερίτη, «Κι ήταν φώτα, χίλια φώτα, μα δεν ήτανε το Φως».


2 σχόλια :

 1. «Κι ήταν φώτα, χίλια φώτα, μα δεν ήτανε το Φως»!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Από ζόφους άλλο τίποτα.
  Να δούμε πότε θα δούμε τίποτα διαφορετικό.

  Αλλά ο "διαφωτισμός" δεν είναι ζόφος απλώς. Είναι εθελούσιος ζόφος. Όλη η Ευρώπη γνώρισε το Χριστιανισμό. Και μετά επέλεξε να τον πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων. Και οι τρελές πράξεις του πάπα και των μετ'αυτού δεν είναι δικαιολογία για αυτό.

  Επομένως, ο "διαφωτισμός" είναι παθιασμένος σκοταδισμός, φανατικός αντιχριστιανισμός και μανιώδης αντι-ανθρωπισμός. Οι Ευρωπαίοι είναι χειρότεροι από τους μωαμεθανούς, γιατί οι δεύτεροι δεν γνώρισαν τον Χριστιανισμό. Όσο για το υποτιθέμενο πνεύμα "ανθρωπισμού" που υποτίθεται ότι διέπνεε το "διαφωτισμό", η ύπαρξή του και η ποιότητά του φάνηκε -εκτός των άλλων- από την (σχεδόν?) ολοκληρωτική εξόντωση των πληθυσμών 3+ ηπείρων (Αμερικής, Αυστραλίας, Αφρικής και τώρα σταδιακά της Ασίας).

  Αλλά είναι της μόδας στην ανόητη εποχή μας, οι δολοφόνοι και οι παλιάνθρωποι να παρουσιάζονται ως ηθικώς ενάρετοι και προοδευτικοί (πολλές φορές να παίρνουν και βραβεία νόμπελ) και το μαύρο να ντύνεται με άσπρο. Είτε αυτό γίνεται με τους εκάστοτε εγκληματίες ηγέτες της Αμερικής, είτε με αριστερούς που είναι εξ' ορισμού δολοφόνοι και μισάνθρωποι από ιστορικής παραδόσεως αλλά αυτοπαρουσιάζονται ως "ανθρωπιστές", είτε με πανεπιστημιακούς που δεν ξέρουν τι τους γίνεται αλλά γίνονται δάσκαλοι σε άλλους, είτε με άλλους πολλούς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com