Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2016

Ετήσια συνάντηση των Θρησκευτικών Ηγετών της Ευρώπης

belgium.jpg
Σχόλιο Ιστολογίου Κατάνυξις: Θα απομείνουμε μια χούφτα γραφικοί, να επισημαίνουμε και να στηλιτεύουμε, τέτοιες πρακτικές. Συνεδριακός τουρισμός; Συναντήσεις αναψυχής; Ένα ολόκληρο σύμπαν άγνωστο στον πολύ λαό, μια βιομηχανία υποκρισίας, όπου στοιχειωδώς αν υπολογιστούν τα κόστη σε χρήματα και σε χαμένες ώρες για το θεαθήναι, τότε θα αποκαλυφθεί γιατί είναι βιομηχανία. Με τι σκοπό άραγε; Σίγουρα όχι την Ιεραποστολή. Μήπως την εμπέδωση του πνεύματος του οικουμενισμού; Μήπως σε μερικό καιρό θα μας ζητήσουν και τα ρέστα, πως δήθεν εμείς συναντιόμαστε χρόνια τώρα γιατί δε διαμαρτυρηθήκατε; Μια γεύση με το Κολυμπάρι πήραμε πάντως..

   Με επιτυχία στέφθηκε για μια ακόμη χρονιά η Συνάντηση των Θρησκευτικών Ηγετών της Ευρώπης με τον Πρώτο Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Frans Timmermans, την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016 στο κτήριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το θέμα ήταν η μετανάστευση, η ενσωμάτωση και τις ευρωπαϊκές αξίες.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκπροσώπησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας.
Στην πρώτη συνεδρία είχαν την ευκαιρία όλοι οι συμμετέχοντες, θρησκευτικοί ηγέτες, προεδρεύοντος του κ. Αντιπροέδρου, να εκφράσουν τις απόψεις τους πάνω σε προβλήματα που απασχολούν την Ευρώπη αυτή την περίοδο.
Ο λαϊκισμός και η μισαλλοδοξία, δύο από τις μάστιγες τις Ευρώπης φαίνεται να απασχολούν όλες τις θρησκείες καθώς και ο ρόλος τις εκπαίδευσης ως μία λύση αυτού του φαινομένου καθώς φαίνεται να είναι η βάση για την κοινωνική ενσωμάτωση και στη συνοχή στην Ευρώπη.
Όλοι οι συμμετέχοντες δεσμεύθηκαν να συνεργαστούν με την Επιτροπή έτσι ώστε οι ευρωπαϊκές αξίες να γίνουν αποδεκτές στα πλαίσια της μετανάστευσης και της κοινωνικής Ενσωμάτωσης.
Ο Σεβασμιώτατος Μηροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρα παίρνοντας το λόγο, ανέλυσε το πρόβλημα τις μετανάστευσης στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα και αναφέρθηκε στην επίσκεψη της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, με τον Αγιότατο Πάπα κ. Φραγκίσκο και τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο, στο νησί της Λέσβου, όπου έδωσαν το μήνυμα της ειρήνης, της ενότητας, της φιλοξενίας και της αγάπης.
Μετά την ολοκλήρωση των θέσεων της κάθε Θρησκείας ο κ. Αντιπρόεδρος παίρνοντας τον λόγο μεταξύ άλλον ανέφερε: «Οι θρησκευτικοί ηγέτες διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην προώθηση της ενσωμάτωσης και της συμμετοχής όλων των μελών των κοινοτήτων τους τους στην Ευρώπη , ώστε να καταστούν ακέραιοι και πλήρεις Ευρωπαίοι, ανεξάρτητα από τον τόπο προέλευσης και τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις. Μέσω του διαλόγου που διεξάγουμε θα προσδιορίσουμε τις κοινές θεμελιώδεις αξίες που μας συνδέουν, αντί της στείρας επιμονής στα θέματα που μας χωρίζουν».
Έπειτα από την Press Conference που δόθηκε, όπου οι συμμετέχοντες απήντησαν σε διάφορα ερωτήματα δημοσιογράφων, η συνάντηση συνεχίστηκε με το γεύμα που παρέθεσε ο κ. Frans Timmermans με την παρουσία του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου στους προσκεκλημένους του θρησκευτικούς ηγέτες.
Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε στον λόγω του ότι: «Η απεύθυνση σε όλες τις κοινότητες και η προσέγγισή τους, συμπεριλαμβανομένων και των θρησκευτικών κοινοτήτων, είναι απαραίτητη για τη δημιουργία και τη διατήρηση μιας κοινωνίας συνοχής, χωρίς αποκλεισμούς για κανέναν.
Με την άνοδο του εθνικισμού, της ξενοφοβίας και του εξτρεμισμού, οφείλουμε να εξασφαλίσουμε ότι η κοινωνία μας θα παραμείνει μια ανοιχτή κοινωνία υποδοχής — ειδικά για όσους προσπαθούν να γλιτώσουν από πολέμους και έχουν ανάγκη από διεθνή προστασία — διατηρώντας παράλληλα τις βασικές αξίες και τις αρχές της».
Λίγο πριν το τέλος της συνάντησης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας πρότεινε να υπάρχει και μία ετήσια συνάντηση με τη συμμετοχή νέων εκπροσώπων από κάθε θρησκεία, πρόταση η οποία έγινε δεκτή από τον κ. Αντιπρόεδρο.
Τέλος όλοι δεσμεύθηκαν να κάνουν ότι καλύτερο μπορούν από τη θέση τους για μια καλύτερη ενωμένη Ευρώπη, η οποία θα σέβεται τη διαφορετικότητα και το δικαιούμαι του κάθε πολίτη να πιστεύει όπου θέλει, σεβόμενος πάντα τον συνάνθρωπό του, το συμπολίτη του.
Η Ευρώπη είναι και θα πρέπει να παραμείνει πάντα ενωμένη.
P0330590
P033059001
P033059001902

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com