Σάββατο, 31 Δεκεμβρίου 2016

ΠΟΙΑ Η ΙΣΧΥΣ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΨΑΝ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ;

Αποτέλεσμα εικόνας για Holy Assembly of Bishops of the Serbian Orthodox Church
Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας  συμμετείχε στη Σύνοδο της Κρήτης με 25 Ιεράρχες της συμπεριλαμβανομένου και του Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίου. Από τους 25 Ιεράρχες, οι 17 δεν υπόγραψαν  το τελικό κείμενο της Συνόδου της Κρήτης.  Αυτό δεν προβληματίζει;

Δεν πρέπει να εστιάζομε το πρόβλημα μόνο στην παραβίαση της Συνοδικής αρχής της ομοφωνίας, αλλά και στο ότι δικαίωμα ψήφου είχαν μόνο οι Προκαθήμενοι των Τοπικών Εκκλησιών. Η περίπτωση των Ιεραρχών της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σερβίας, που παρευρέθηκαν στη Σύνοδο της Κρήτης και δεν υπόγραψαν το τελικό κείμενο μας  προβληματίζει ιδιαίτερα. Είναι δυνατό η συντριπτική πλειοψηφία των Ιεραρχών της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σερβίας, που παρευρέθηκαν στη Σύνοδο της Κρήτης, να μη υπογράψουν το τελικό κείμενο και αυτή η στάση τους να μην έχει καμιά ισχύ;  Αυτό δεν προβληματίζει;
Οι Ιεράρχες της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σερβίας, που υπέγραψαν το τελικό κείμενο της  Συνόδου της Κρήτης
Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος
Ο Αχρίδος και Σκοπίων Ιωάννης
Ο Μπρανιτσέβου Ιγνάτιος
Ο Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης Γρηγόριος
Ο εν Δυτική Αμερική Μάξιμος
Ο εν Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία Ειρηναίος
Ο εν Αυστρία και Ελβετία Ανδρέας
Ο Φραγκφούρτης και πάσης Γερμανίας Σέργιος
Οι Ιεράρχες της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σερβίας, που δεν υπέγραψαν το τελικό κείμενο της  Συνόδου της Κρήτης
Ο Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας Αμφιλόχιος
Ο Ζάγκρεπ και Λουμπλιάνας Πορφύριος
Ο Σιρμίου Βασίλειος
Ο Βουδιμίου Λουκιανός
Ο Νέας Γκρατσάνιτσας Λογγίνος
Ο Μπάτσκας Ειρηναίος
Ο Σβορνικίου και Τούζλας Χρυσόστομος
Ο Ζίτσης Ιουστίνος
Ο Βρανίων Παχώμιος
Ο Σουμαδίας Ιωάννης
Ο Δαλματίας Φώτιος
Ο Μπίχατς και Πέτροβατς Χρυσόστομος
Ο Νίκσιτς και Βουδίμλιε Ιωαννίκιος
Ο Βαλιέβου Μιλούτιν
Ο Κρούσεβατς Δαβΐδ
Ο Σλαυονίας Ιωάννης
Ο Τιμοκίου Ιλαρίων
Δεν θα ήταν άσκοπο να αναφερθούμε και στην Ιερά Σύνοδο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σερβίας, την οποία αποτελούν εκτός από τον Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίο, ο οποίος είναι ο Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου, ο Σιρμίου Βασίλειος, επί των θεμάτων Οικονομίας και Εκκλησιαστικού Δικαστηρίου(δεν υπέγραψε), ο Σβορνικίου και Τούζλας Χρυσόστομος, υπεύθυνος του  τομέως των Εκδόσεων και Ενημερώσεως (δεν υπέγραψε), ο Σουμαδίας Ιωάννης, υπεύθυνος επί της Γραμματείας (δεν υπέγραψε), ο Ράσκας και Πριζρένης Θεοδόσιος, επί κεφαλής των Διεκκλησιαστικών και Εξωτερικών Σχέσεων(δεν συμμετείχε).  Αναπληρωματικά μέλη της Ιεράς Συνόδου,  είναι ο Μπάτσκας Ειρηναίος (δεν υπόγραψε) και ο Νίκσιτς και Βουδίμλιε Ιωαννίκιος (δεν υπέγραψε).
Παρατηρούμε ότι εκτός από τον Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίο και τον  Ράσκας και Πριζρένης Θεοδόσιο που δεν συμμετείχε, τα υπόλοιπα μέλη της Ιεράς Συνόδου δεν υπέγραψαν. Αυτό δεν προβληματίζει;  Διασφαλίζεται η δογματική αλήθεια Συνοδικώς μόνο με τη αρχή της ψήφου των Προακαθημένων και την παραβίαση της αρχής της ομοφωνίας;
Πρέπει να συνυπολογίσομε στην στάση των Ιεραρχών φυσικά της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σερβίας και την απόφαση της το  έτος  1997, για αποχώρηση από το Π.Σ.Ε., απόφαση την οποία επικαλέστηκε πρόσφατα Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας Αμφιλόχιος,  ζητώντας την αποχώρηση από το Π.Σ.Ε.   Αυτά δεν προβληματίζουν;  


4 σχόλια :

 1. Εγώ προσωπικά πιστεύω σε βάθος, ότι οι συνειδητοί Επίσκοποι όλων των τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών, ΔΕΝ έπρεπε να συμμετέχουν στη σύνοδο του Κολυμπαρίου της Κρήτης.
  Εφόσον γνώριζαν από πριν, κάτω από ποιες συνθήκες και προϋποθέσεις θα γινόταν εκείνη η σύνοδος, γιατί συμμετείχαν;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μα το έχουμε πει πολλάκις. Η εν Κολυμπαρίω σύναξη δεν είναι ούτε κανονική ούτε αγία ούτε μεγάλη ούτε σύνοδος. 10 επίσκοποι υπέγραψαν κείμενα αιρετικά. Τίποτα παραπάνω δεν συνέβη. Το θέμα πλέον είναι τι γίνεται με όσους αποδέχονται αυτή την άποψη στη σχέση τους με τους ιερείς και τους επισκόπους που αποδέχονται τα αντίθετα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πάρα πολύ ωραίο άρθρο. Σας ευχαριστούμε κ. Χαραλάμπους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com