Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2016

Μετά τον Βαρθολομαίο και ο Ιλαρίων στο Μπάρι

timthumb-4.jpg

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΙΛΑΡΙΩΝΑ ΣΤΟ ΜΠΑΡΙ
Στο Μπάρι μετέβη στις 12 Δεκεμβρίου 2016 ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Ιταλία με ευλογία του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών κ.κ. Κυρίλλου.

Στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας είχε συνάντηση με τον μονσενιόρ Francesco Cacucci, Αρχιεπίσκοπο Μπάρι-Μπιτόντο. Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι το Μπάρι, όπου από το 1087 φιλοξενούνται τα τιμία λείψανα του Αγίου Νικολάου του Θαυματουργού, έχει ιδιαίτερη σημασία για κάθε Ρώσο Ορθόδοξο χριστιανό. Ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο και την κοινότητα των Δομινικανών, οι οποίοι φροντίζουν τη βασιλική του Αγίου Νικολάου, για τη φιλοξενία, την οποία παρέχουν στις ομάδες προσκυνητών από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας και τη δυνατότητα τελέσεως Θείας Λειτουργίας και δοξολογιών ενώπιον λειψάνων του Αγίου. Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος F. Cacucci σημείωσε ότι ο Άγιος Νικόλαος, ο οποίος τιμάται τόσο στην Ανατολή όσο και στη Δύση βοηθά την αμοιβαία προσέγγιση των χριστιανών των διαφόρων Εκκλησιών, ενώ το Μπάρι ανέκαθεν αποτελεί γέφυρα ενώσεως της δυτικής με την ανατολική παράδοση.
Αυθημερόν  ο Πρόεδρος του ΤΕΕΣ συμμετείχε στις εργασίες της στρογγυλής τραπέζης, την οποία οργάνωσε ο Ρωσοϊταλικός Σύλλογος «Γνωρίζουμε την Εργασία» και είχε ως θέμα διαθρησκειακό διάλογο. Στα πλαίσια της εκδηλώσεως επίσης πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του πονήματος «La Chiesa ortodossa 3: Tempio, icona e musica sacra» του Μητροπολίτη Ιλαρίωνα, το οποίο μόλις κυκλοφόρησε στα Ιταλικά. Στην παρουσίαση ο Ιεράρχης διευκρίνισε ότι κατά τη συγγραφή του βιβλίου προσπαθούσε να παρουσιάσει την Ορθοδοξία ως μια ολοκληρωμένη κοσμοθεωρία, όπου όλα τα στοιχεία είναι αλληλοσυνδεδεμένα: η δογματική διδασκαλία, η Θεία Λειτουργία, η εκκλησιαστική τέχνη και τα προσωπικά και δημόσια ήθη. Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας στάθηκε ιδιαίτερα στη θεολογία της εικόνας ως «παραθύρου στην αιωνιότητα», μέσα από το οποίο ο πιστός έρχεται σε επαφή με ένα άλλο κόσμο, διαισθανόμενος την παρουσία του Θεού και των Αγίων του.
Στη συνεδρία της στρογγυλής τραπέζης επίσης συμμετείχαν ο Αρχιεπίσκοπος Μπάρι-Μπιτόντο μονσενιόρ F. Cacucci, ο Κυβερνήτης της Περιφέρειας Απουλίας κ. Michele Emiliano, εκπρόσωποι της μουσουλμανικής και της ιουδαϊκής κοινότητος  κα.
Το απόγευμα συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο F. Cacucci ο Σεβασμιώτατος κ. Ιλαρίωνας μετέβη στη βασιλική Αγίου Νικολάου, όπου προσκύνησε τα τιμία λείψανα του Αγίου και τέλεσε δοξολογία.
Ἐν συνεχείᾳ στη βασιλική δόθηκε συναυλία της Ρωσικής εκκλησιαστικής μουσικής από τη Συνοδική χορωδία Μόσχας, η οποία ερμήνευσε κομμάτια από Δ. Μπορτνιάνσκυ, Σ. Ραχμάνινοφ, Γ. Σβιρίντοφ κα.


1 σχόλιο :

  1. Πατριαρχείο Μόσχας: ἀναγνωρίζομε στήν πράξη τά Μυστήρια τῶν παπικῶν
    Ὁ ἐκπρόσωπος τοῦ Πατριαρχείου Μόσχας ὡς ὑπουργός τῶν ἐξωτερικῶν τῆς Ρωσικῆς Ἐκκλησίας ἔκαμε πρόσφατα μερικές δηλώσεις, πού μᾶς παραξένεψαν. Εἶπε δηλαδή, ὅτι ἐμεῖς στή Ρωσία “ἀναγνωρίζομε στήν πράξη τά Μυστήρια τῶν παπικῶν, καί ἄν ἕνας παπικός κληρικός προσέλθει στήν Ὀρθοδοξία, τόν δεχόμαστε ὡς κληρικό”... (O.T. 1890)

    http://orthodox-voice.blogspot.ca/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com