Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2016

Επιστροφή της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας ζητεί ο κ. Ιερώνυμος

21s5arxiep-thumb-large.jpg
Τη φράση «το καράβι βουλιάζει για όλους» επανέλαβε χθες, για δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και μάλιστα μέσα στον χώρο της Βουλής, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, κατά την παρέμβασή του σε ειδική συνεδρίαση κοινοβουλευτικής επιτροπής, στέλνοντας ταυτόχρονα πολλά μηνύματα με αποδέκτη κυρίως την κυβέρνηση.

Μεταξύ άλλων έθεσε ζήτημα άμεσης επιστροφής στην Εκκλησία της ακίνητης περιουσίας που κατά καιρούς είχε πάρει το κράτος, όπως είπε, συνδέοντας το θέμα αυτό με τη δυνατότητα της Εκκλησίας να συνεχίσει το φιλανθρωπικό της έργο. Παράλληλα, έθεσε και τα όρια μιας συζήτησης με την πολιτεία, σημειώνοντας αφενός ότι για την Εκκλησία δεν υπάρχει θέμα «διαχωρισμού» από το κράτος (όποιος το θέλει απλώς φεύγει, είπε χαρακτηριστικά) και τονίζοντας αφετέρου πως θα ήταν καλύτερο και αποδοτικότερο η συζήτηση να γίνει οργανωμένα με το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, και προφανώς όχι μόνο με την κυβέρνηση.
«Ολοι έχουμε τις παιδικές ασθένειες, τις ιδεοληψίες, αλλά δεν πρέπει να παίζουμε με τέτοια πράγματα», είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Το καράβι βουλιάζει και δεν θα γλιτώσει κανένας, ούτε ο αφεντικός ούτε ο μούτσος». Υπενθυμίζεται πως την ίδια φράση είχε πει ο Αρχιεπίσκοπος και στις αρχές Οκτωβρίου, σε ολιγόλεπτη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση. Χθες, ο κ. Ιερώνυμος μιλούσε σε συνεδρίαση της Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού για τον ρόλο της Εκκλησίας.
Ως προς τις φωνές περί «χωρισμού Εκκλησίας-Κράτους», ο κ. Ιερώνυμος τόνισε: «Ναι, να υπάρχουν διακριτοί ρόλοι. Αλλά “καθαροί”, διακριτοί ρόλοι, να μη βαραίνει η μία πλευρά. Ακούστηκε η λέξη χωρισμός: η Εκκλησία δεν έχει τέτοια λέξη. Όποιος θέλει φεύγει, κανέναν δεν διώχνουμε. Εμείς δεν “σβήνουμε” κανέναν». Και στο πλαίσιο αυτό εμμέσως αναφέρθηκε στην παραβολή του Ασώτου για εκείνον που έφυγε, που έχασε την περιουσία του και επέστρεψε τελικώς στο σπίτι του: «Όποτε θέλει, εκείνος που θα φύγει, ας ξαναγυρίσει», πρόσθεσε.
Αίσθηση προκάλεσε δε και η αναφορά του σε πρόσφατη συζήτηση που είχε με τον νέο υπουργό Παιδείας. Σύμφωνα με τον κ. Ιερώνυμο, ο κ. Γαβρόγλου του είπε πως υπάρχουν πολλά θέματα να κάνουν κράτος και Εκκλησία. Ο Αρχιεπίσκοπος, λοιπόν, αποκάλυψε ότι του απάντησε: «Αν πάμε καλά, έχουμε και πολλά και καλά. Αν δεν πάμε έτσι, δεν θα κάνουμε απολύτως τίποτα. Μπορούμε να κάνουμε μια καλή αρχή, για να βοηθήσουμε τον τόπο».


1 σχόλιο :

  1. ΟΡΘΩΣ ΘΕΤΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ Ο ΑΡΧΙΕΠΊΣΚΟΠΟΣ.ΝΑ ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com