Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2017

Ένταση στο Βατικανό με το Τάγμα Ιπποτών της Μάλτας

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ με τον επικεφαλής του Τάγματος των Ιπποτών της Μάλτας. Η ένταση στη σχέση του Τάγματος και της Αγίας Εδρας είχε ως αφορμή τη διανομή χιλιάδων προφυλακτικών.
O Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Φραγκίσκος, βλέπει την εξουσία του να αμφισβητείται από ένα παλαιότατο καθολικό τάγμα, το οποίο αρνείται να συνεργαστεί με το Βατικανό σε έρευνα που πραγματοποιεί σχετικά με τη διανομή χιλιάδων προφυλακτικών. Η υπόθεση εξελίσσεται τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά η άρνηση των Ιπποτών της Μάλτας να συνεργαστούν στη διερεύνησή της προκάλεσε νέα κλιμάκωση της έντασης.

Το Τάγμα των Ιπποτών της Μάλτας, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι θα υπεραμυνθεί της κυριαρχίας του και της ανεξαρτησίας του από οποιαδήποτε επιτροπεία ή εποπτεία. Κατά συνέπεια τα μέλη του έχουν το δικαίωμα να μη συνεργαστούν με την έρευνα του Βατικανού, που διεξάγεται υπό τον υπουργό Εσωτερικών της Αγίας Εδρας, Πιέτρο Παρολίν.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν γνώστες της κατάστασης, η ένταση των τελευταίων εβδομάδων δεν αφορά τόσο τη διερεύνηση του επίμαχου ζητήματος όσο την αυξανόμενη οργή και ανυπακοή των προσηλωμένων στη ρωμαιοκαθολική παράδοση, που αντιτίθενται στον Πάπα Φραγκίσκο, καθώς τον βλέπουν υπερβολικά προοδευτικό στα κοινωνικά ζητήματα.
Στο επίκεντρο της υπόθεσης βρίσκεται η απομάκρυνση του Μεγάλου Καγκελαρίου του Τάγματος της Μάλτας, Αλμπρεχτ φον Μπεζελάγκερ, ο οποίος επαύθη στις 8 Δεκεμβρίου όταν αρνήθηκε να παραιτηθεί, έπειτα από φήμες που τον έφερναν υπεύθυνο για τη διανομή χιλιάδων προφυλακτικών στη Μιανμάρ, από μία φιλανθρωπική οργάνωση που βρισκόταν υπό την εποπτεία του.
Ο Πάπας Φραγκίσκος όρισε επιτροπή για τη διαλεύκανση του σκανδάλου στις 22 Δεκεμβρίου, προκαλώντας την κατακραυγή του Τάγματος. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, επικρατεί ένταση στις σχέσεις του Ποντίφικα με τον διπλωμάτη της Αγίας Εδρας στη Μάλτα, τον συντηρητικό καρδινάλιο Ρέιμοντ Μπερκ. Ο Μπερκ, αξίζει να σημειωθεί, είναι ένας από τους τέσσερις καρδιναλίους που άσκησαν έντονη κριτική στον Πάπα όταν ζήτησε από τους ιερείς να είναι πιο διαλλακτικοί με τους διαζευγμένους, όπως και όσους ζουν μακριά από τις επιταγές της Εκκλησίας.
Οι τοποθετήσεις του Πάπα Φραγκίσκου περί της «Χαράς της Αγάπης» θεωρήθηκαν υπερβολικά χαλαρές από τους πιο προσκολλημένους στην παράδοση Ρωμαιοκαθολικούς, καθώς υπεδείκνυε ότι οι διαζευγμένοι και όσοι έχουν ξαναπαντρευτεί θα μπορούν να κοινωνούν.
«Ο Μπερκ έχει γίνει ένα πραγματικό αγκάθι στα πλευρά του Πάπα. Πιστεύω ότι αυτός κινεί τα νήματα της απομάκρυνσης του Μπεζελάγκερ και αυτό λόγω της εμμονής του με τη σεξουαλική ηθική», επισημαίνει ο Ρόμπερτ Μίκενς, δημοσιογράφος στο Βατικανό.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com