Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2017

Βολοκολάμσκ Ιλαρίων: Ποια είναι η πέμπτη Εκκλησία που δεν έδωσε το παρών στην Πανορθόδοξη

volokolamsk-ilarion.jpg

Ως ιδιαίτερη χρονιά χαρακτήρισε το 2016 ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων σε απολογιστική συνέντευξη που παραχώρησε στο «Ρωσία 24». Εκτενή αναφορά έκανε στα θέματα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου στην Κρήτη, την οποία δεν αναγνώρισε ως Πανορθόδοξη.

Μάλιστα, αυτή τη φορά έκανε λόγο και για μια ακόμη Εκκλησία που δεν έδωσε το παρών, την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής, που δεν είναι αναγνωρισμένη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, κάνοντας λόγο για πέντε Εκκλησίες που δεν έλαβαν μέρος στη Σύνοδο.
Μεταξύ άλλων σημείωσε: «Η Σύνοδος θα ήταν Πανορθόδοξη, αλλά τελικά δεν είναι τέτοια γιατί τέσσερις Εκκλησίες δεν έλαβαν μέρος. Και αν συνυπολογίσουμε και την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής, που δεν αναγνωρίζει το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, τότε έλειπαν πέντε. Εμείς, ως Πατριαρχείο Μόσχας, ήμασταν έτοιμοι να παρευρεθούμε, αλλά όταν άρχισαν οι ακυρώσεις έγινε κατανοητό πως δε θα υπήρχε συναίνεση στις αποφάσεις».
Ο Μητροπολίτης Ιλαρίων χαρακτήρισε ιστορική τη συνάντηση του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου με τον Πάπα Φραγκίσκο στην Κούβα, αλλά και την παρουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Πατριάρχη Κυρίλλου στο Άγιο Όρος για τους εορτασμούς της χιλιετούς παρουσίας Ρώσων μοναχών.

2 σχόλια :

 1. Για άλλον λόγο δεν ήρθατε. Ακόμη και όλοι να συμμετείχαν πάλι δεν θα ερχόσασταν με άλλη δικαιολογία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αυτά όλα είναι άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε.
  Γιατί δεν λένε ανοιχτά ότι ο πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι αιρετικός, ότι ο π. Ι. Ζηζιούλας είναι αιρετικός, ότι ο πάπας και οι λοιπές τάχα ιστορικού ονόματος εκκλησίες είναι αιρετικές εκκλησίες;
  Σημασία είχε εάν μετρούσε τάχα ο λόγος τους; Σε χαζούς μάλλον νομίζει ότι απευθύνεται.

  Και γιατί η τόση γκαΐλα για την Ληστρική αυτήν Σύναξη; Οι οικουμενιστές θα έπαυαν να είναι οικουμενιστές, εάν συμμετείχαν και οι 4 απούσες. Αφού είχαν υπογράψει ήδη στο Σαμπεζύ ότι συμφωνούν με την άρση της ομοφωνίας. Τι μας τσαμπουνάνε τώρα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

1) Ενδέχεται το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, να μη συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου

2) Υβριστικά ή προσβλητικά και εν γένει παράνομου περιεχομένου σχόλια δεν θα αναρτώνται ή θα αφαιρούνται

3) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.

4) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.

5) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com