Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2017

Μερικαί σκέψεις διά το νέον έτος

pantokrator.jpg
Μια νέα χρονιά ξεκίνησε και ανθρώπινο είναι καθ’ ένας από εμάς να ελπίζη για κάτι καλύτερο στην ζωή του. Ειδικά στις ημέρες μας, όπου βρισκόμαστε σε μία κατάσταση αποσύνθεσης και όλα γύρω μας καταρρέουν. Όμως κάθε νέο ξεκίνημα εμπεριέχει την ελπίδα και το θάρρος για το μέλλον.

 Έτσι στον κουρασμένο και απογοητευμένο άνθρωπο «μόνο το ήθος του Χριστού, ζωντανεμένο στην συμπεριφορά των πιστών μαθητών του» είναι αυτό που θα μας εμπνεύσει για το μέλλον.  Εκ των πραγμάτων όμως η ελληνική πολιτεία είναι ξένη προς αυτό το ήθος και όχι μόνον αδυνατεί να μας εμπνεύσει, αλλά και λειτουργεί ως συνεργός αυτών που οδήγησαν την κατάσταση σε αυτήν την οδυνηρή πραγματικότητα. Άρα η Εκκλησία είναι ο μόνος παράγων, στον οποίο σήμερα θα πρέπει να εμπιστευθούμε, ώστε να ξεκινήσει η πορεία μας από κάτω προς τα πάνω. Άραγε όμως οι άνθρωποι που την αποτελούν είναι οι κατάλληλοι, ώστε να ανταπεξέλθουν στην κρίσιμη αυτή στιγμή; Διότι και άλλοι ευρισκόμενοι στις θέσεις τους, σε άλλες εποχές προσπάθησαν, και επειδή ακριβώς βρέθηκαν λειψοί, το αποτέλεσμα ήταν τραγικό.
Την στιγμή αυτή χρειαζόμαστε ανθρώπους ακεραίους, ηθικούς και εντίμους. Ανθρώπους, ηγέτες, με αγωνιστικότητα, ανυπόκριτους, με ζήλο, με ψυχικές δυνάμεις, με διάθεση για αντίσταση στο κακό και σε αυτούς που το προωθούν. Ανθρώπους οι οποί­οι θα μας οδηγήσουν σε αυτά τα οποία χάσαμε. Αυτό σημαίνει αφ’ ενός σύγκρουση τόσο με εγχώρια κέντρα όσο και με κέντρα του εξωτερικού, αφ’ ετέρου με τον κακό εαυτό όλων μας, που δυστυχώς επί δεκαετίες ανεχόμαστε. Και η σύγκρουση θα είναι σκληρή και σφοδρή. Διότι η Εκκλησία θα πρέπει να αντισταθεί, για να μη αλλάξει ο χαρακτήρας του μαθήματος των Θρησκευτικών, για να μη αφαιρεθούν τα άρθρα εκείνα του Συντάγματος,που θα καταστήσουν το κράτος θρησκευτικά ουδέτερο, για να μη αθεοποιηθεί ο τόπος μας.
Με λύπη όμως διαπιστώνουμε ότι πολλοί εκ των ανθρώπων της διοίκησης της Εκκλησίας, όλα αυτά τα χρόνια συμπορεύθηκαν και μερικές φορές συνεργάσθηκαν με τις διάφορες εξουσίες και δεν κατήγγειλαν το κακό, το οποίο καθημερινά όλο και γιγαντώνεται. Ως ποιμένες δεν αντέδρασαν στην ψήφιση κατάπτυστων νόμων. Δεν στιγμάτισαν την διαφθορά τόσο την ηθική όσο και την κοινωνική. Δεν σταμάτησαν την ολίσθηση του λαού μας προς την κάθε είδους βρωμιά και παρακμή. Ο Άγιος Χρυσόστομος εξορίστηκε, για να κάνει πράξη όλα αυτά. Ποιός ποιμένας μας ακολούθησε το παράδειγμά του όχι στα λόγια αλλά στην ζωή; Όλοι μας καταντήσαμε να ζούμε λες και είμαστε ειδωλολάτρες.
Βέβαια για να αποτελέσουν πρότυπα, οι όποιες πρωτοβουλίες λάβουν οι ποιμένες, για να μας οδηγήσουν από την αδιαφορία στην αφύπνιση , πρέπει να προηγηθεί η μετάνοια τόσο των ιδίων όσο βέβαια και του ποιμνίου. Διότι όλοι φταίξαμε.
Η σύγκρουση της Πολιτείας με την Εκκλησία για το μάθημα των Θρησκευτικών που είχε σαν αποτέλεσμα την αποπομπή του υπουργού κ. Νίκου Φίλη, αλλά και την διατήρηση του μαθήματος προσωρινά με τον κατηχητικό του χαρακτήρα, μας αποδεικνύει ότι η Εκκλησία έχει την δύναμη, όταν αγωνίζεται, να φέρνη αποτελέσματα. Ο καταγγελτικός λόγος συνοδευόμενος από την ενάρετη προσωπική ζωή-πρότυπο, μακρυά από την εκκοσμίκευση και την αίρεση του Οικουμενισμού, αποτελούν τις καλύτερες πρωτοβουλίες που έχουν να αναλάβουν οι ποιμένες κατά την χρονιά που ξεκίνησε. Ποιμένες που σκοπό θα έχουν την προστασία του ποιμνίου από κάθε είδους διαιρέσεις.
Εξ άλλου χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην μελλοντική εκλογή ανθρώπων, οι οποίοι θα αναλάβουν θέσεις στην ιεραρχία. Θα πρέπει οι άνθρωποι αυτοί να χαρακτηρίζωνται για το ακέραιο εκκλησιαστικό τους φρόνημα,   την ενάρετη ζωή τους, για το Ορθόδοξο φρόνημά τους και την ορθοπραξία τους, αλλά και την ψυχική δύναμή τους, ώστε να προστατεύσουν την Εκκλησία της Ελλάδος από ανθρώπους που επιβουλεύονται την ακεραιότητά της. Άνθρωποι οι οποίοι θα διακατέχωνται από ιεραποστολικό φρόνημα και αγάπη προς τον συνάνθρωπο και την διάδοση του Ορθοδόξου πνεύματος στην ακατήχητη Χώρα μας.
Γ.Κ.Τ.


1 σχόλιο :

  1. Ο Θεός να μας στείλει έναν άξιο ηγέτη στην Εκκλησία και έναν άξιο ηγέτη στην Πολιτεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

1) Ενδέχεται το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, να μη συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου

2) Υβριστικά ή προσβλητικά και εν γένει παράνομου περιεχομένου σχόλια δεν θα αναρτώνται ή θα αφαιρούνται

3) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.

4) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.

5) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com