Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2017

Απόστολος Σαραντίδης, Σκέψεις πιστού

5401a25597cd62988c143a728765deaa.jpg
του Απόστολου Σαραντίδη*
Στη συνεδρίαση της 11/1/2017, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας. Ακολούθως, υλοποιώντας την απόφαση της έκτακτης Ιεραρχίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος της 24ης Νοεμβρίου 2016 για την ενημέρωση του ιερού κλήρου και του λαού περί των αποφάσεων της «Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Κρήτης», ενέκρινε το κείμενο, το οποίο θα δημοσιευθεί στο φυλλάδιο «ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΑΟ».

Ας  δούμε και το κείμενο που θα μοιράσουν στους πιστούς αλλά πρέπει να υπάρχει έτοιμο και αντι - κείμενο, όχι μεγάλο διότι δεν θα το διαβάσουν, συνοπτικό, συγκεκριμένο κυρίως ως προς την εκκλησιολογία του Φαναρίου - Βαρθολομαίου και κατανοητό. Το πρόβλημα είναι 1) ποιός θα το υπογράφει αλλά και 2) ότι δεν θα το επιτρέπουν οι προϊστάμενοι των ναών, καθ' υπόδειξη βέβαια.
Το Άγιο Όρος πού είναι; Έστω αυτοί που αντιδρούν. Μερικές εκατοντάδες είναι. Να αφήσουν για λίγο τα κελιά και να βγουν έξω όπως έκανε ο Μέγας Αντώνιος, κι από πίσω εμείς. Διαφορετικά, πέντε – έξι γραφικοί παπάδες θα φωνάζουν και θα πέσει γραμμή οι πιστοί που αντιδρούν να θεωρηθούν οπαδοί τους, κλειστή ομάδα δηλαδή και άρα τάχα σχίσμα από δήθεν ακραίους ζηλωτές, με αναφορά σαν παράδειγμα τον παλαιοημερολογιτισμό. Ακόμη και ημερίδα να γίνει, αυτή δεν υπέχει θέση συνόδου. Εάν δεν συμμετάσχει  και δεν την ευλογήσει έστω και ένας επίσκοπος όπως έγινε στην προ της ψευδοσυνόδου πέρυσι τον Μάρτιο στον Πειραιά, τα πράγματα πάλι θα είναι δύσκολα.
Κάποιος με θεολογικό κύρος να βγει μπροστά ώστε να δημιουργηθεί μια δυναμική. Εξακολουθούμε να μην καταλαβαίνουμε τη στάση τουλάχιστον δύο. Ενός πανεπιστημιακού θεολόγου λαϊκού στη Θεσσαλονίκη κι ενός πάλι πανεπιστημιακού θεολόγου ιερωμένου στην Αθήνα. Ορθοδοξότατων με μεγάλη προσφορά. Συνταξιούχων πλέον. Σεβαστή η άποψή τους και αποτελούν μαζί με τον π.Θ.Ζήση αντιοικουμενιστική εμπροσθοφυλακή. Εκτός αν έχουν στο μυαλό τους άλλη στρατηγική. Να μας την πουν με επιχειρήματα που πείθουν. Ο ένας μας είπε: Συνεχής αντίδραση και διαμαρτυρία άχρι καιρού που θα γίνει πραγματική ορθόδοξη σύνοδος ή μέχρι να βγουν άγιες μορφές που σήμερα δεν υπάρχουν (πώς το ξέρει;) για να σηκώσουν το βάρος της διακοπής κι ως τότε μνημονεύουμε διότι τα μυστήρια και από αναξίους ιερωμένους είναι έγκυρα. Διαφωνούμε αλλά είμαστε μαζί, από την ίδια μεριά.
Ότι θα πάμε σε διακοπή μνημόνευσης αιρετικών επισκόπων και από άλλους  ιερωμένους είναι πλέον βέβαιο. Το μεγάλο θέμα και πρόβλημα είναι ότι ο πιστός λαός του Θεού στην πλειοψηφία του είναι ανενημέρωτος και ανυποψίαστος κι αυτό θα προσπαθήσουν να το διατηρήσουν οι άλλοι. Το να συζητούμε μεταξύ μας όσοι γνωρίζουμε, σαν να θέλουμε να πείσουμε ο ένας τον άλλον καλόν είναι αλλά οι άλλοι που δεν γνωρίζουν, ουδέν ωφελούνται.
Το θέμα θεωρούμε ότι είναι πολύ απλό και πολλές φορές άδικα μελάνι χύνεται: 1. Με αιρετικό ποτέ δεν κοινωνούμε εκκλησιαστικά. 2. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί σχίσμα. 3. Το πρόβλημα συνεπώς είναι ποιός είναι αιρετικός. 4. Η λύση βρίσκεται αμέσως αν ανατρέξουμε στην Ιερά Παράδοση (αγίους, συνόδους, ιερούς κανόνες κλπ). 5. Η χρονική στιγμή διακοπής κοινωνίας επέρχεται όταν κατά συνείδηση και δι’ Αγίου Πνεύματος αποφασίζεται ότι μία και δεύτερη νουθεσία προς τον αιρετικό έχει γίνει – και μάλιστα στην συγκεκριμένη περίπτωση, πολλάκις.
*Ο Α.Σαραντίδης είναι δάσκαλος στην Καβάλα και πολιτικός επιστήμονας

17 σχόλια :

 1. Δυστυχώς, η κατάσταση είναι αυτή που είναι. Τι πρέπει να κάνουμε τώρα; Να «πάρουμε το νόμο στα χέρια μας» και να αποκηρύξουμε τους κανονικούς επισκόπους της Εκκλησίας μας; Αν γίνει αποτείχιση αυτή τη στιγμή, αυτοί που θα χαρούν περισσότερο θα είναι οι Οικουμενιστές! Θα απαλλαγούν από το πιο αγωνιστικό κομμάτι της Εκκλησίας και θα συνεχίσουν πιο δυνατά και αποτελεσματικά την εφαρμογή των σχεδίων τους. Θα μας κολλήσουν την ταμπέλα του «σχισματικού εκτός Εκκλησίας» και θα μας περιθωριοποιήσουν. Είναι ανάγκη να ξανασκεφτούμε και να επανεκτιμήσουμε κάποια πράγματα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αδελφέ, εμείς οι ορθοδοξοι δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε από το τι θα πει ο κάθε ένας οικουμενιστης ή φιλο-οικουμενιστης επισκοπος. Εμείς γνωρίζουμε την αλήθεια και ενεργουμε σύμφωνα με τις εντολές του Κυρίου και την διδασκαλία των Αγίων Αποστόλων και των Πατέρων της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

   Διαγραφή
  2. Μάλλον δεν έχετε καταλάβει, ότι αιρετικός επίσκοπος δεν είναι καν επίσκοπος μέχρι να μετανοήσει. Δυνάμει καθηρημένος μέχρι να καταδικαστεί από σύνοδο, αν γίνει. Τότε θα είναι καθηρημένος και εν ενεργεία. Για την αποτείχιση το είπαμε πολλές φορές, ότι για τον καθένα έχει την ώρα του και πάει κατά συνείδηση. Όσο για την κανονικότητα, αυτό είναι άλλο θέμα. Έτερον εκάτερον. Ουδείς αμφισβήτησε την κανονικότητά τους μέχρι να καθαιρεθούν, εάν και εφόσον συνέλθει ανάλογη σύνοδος για αυτό. Στην πίστη τους είναι το πρόβλημα.

   Διαγραφή
  3. Πόσο κανονικός λογίζεται ένας λατινοφρον;
   Αν ο ένας λατινοφρον δεν πρέπει να μνημονεύεται το ίδιο ισχύει και για όλους τους λατινοφρονες.

   Ειναι επίσκοποι και τους τιμάμε διοτι αναλαμβάνουν μία βαριά ευθύνη και όχι επειδή πρόδωσαν την ευθύνη που ανέλαβαν. Αν ένας στρατηγός αυτομολήσει στους Τούρκους θα τον τιμάμε σαν στρατηγό; Ένας επίσκοπος πουλά το πλήρωμα του στον πάπα γιατί να τον τιμούμε;

   Απλά τα πράγματα...
   Ανέλαβαν μία ευθύνη τιμώνται όσο τιμούν τη θέση τους.
   Πουλήθηκαν ; Τέλος οι τιμές !

   Τα λέω μπακάλικα αλλά 1+1=2 τέλος.

   Διαγραφή
 2. Συμφωνούμε σχεδόν απόλυτα..
  Μπράβο για το κείμενο!

  "Διαφορετικά, πέντε – έξι γραφικοί παπάδες θα φωνάζουν και θα πέσει γραμμή οι πιστοί που αντιδρούν να θεωρηθούν οπαδοί τους, κλειστή ομάδα δηλαδή και άρα τάχα σχίσμα από δήθεν ακραίους ζηλωτές, με αναφορά σαν παράδειγμα τον παλαιοημερολογιτισμό."

  Χαράλαμπος εκ Θεσσαλονίκης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΚΥΡΙΕ ΣΑΡΑΝΤΙΔΗ ΕΧΕΤΑΙ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ ΑΛΛΑ ΝΑ ΞΕΡΕΤΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΕΧΕΙ ΠΑΘΕΙ ΤΥΦΛΩΣΗ ΟΙ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΚΟΥΣΟΥΝ ΛΕΝΕ ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΠΠΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΠΙΣΚΟΠΟ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΥΤΕ ΝΑ ΑΚΟΥΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ. ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΛΗΘΙΝΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΑΝΗΣΗΧΙΑ ΓΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΝΕ . ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ ΕΚΚΛ. ΤΑΓΟΙ. ΚΑΙ ΡΩΤΑΩ ΑΝ ΒΓΟΥΝ 10 Η 20 ΚΛΗΡΙΚΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΚΠΕΣΟΝΤΑΣ ΣΤΟΥΣ ΛΑΤΙΝΟΦΡΟΝΟΥΣ. ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΧΕΙ ΤΗΝ ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΡΟΦΗΣ - ΣΤΕΓΗΣ - ΙΑΤΡΟΦ. ΠΕΡΙΘΑΛΜΨΗΣ ? ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΛΙΓΟΣΤΟΙ ΚΛΗΡΙΚΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΠΙΣΘΟΧΩΡΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΕΣ ΤΟΥΣ . ( ΕΝΑΣ ΑΜΑΡΤΩΛΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΜΕ ΚΑΛΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ )

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εμείς θα τους τα παρέχουμε. Τόσο λίγοι δεν είμαστε. Το αντίθετο. Αυτό δεν γίνεται κατανοητό. Πόση δύναμη δηλαδή έχει ο πιστός λαός του Θεού, ο θεματοφύλακας των ιερών και των οσίων.

   Διαγραφή
  2. Ομολογία , το ζητουμενο

   Διαγραφή
 4. Κύριε Σαραντίδη,Αγιορείτες Πατέρες βρίσκονται διαρκώς στον κόσμο.
  Ενημερώνουν και στηρίζουν τους πιστούς,χωρίς να υπολογίζουν κούραση, ύβρείς,συκοφαντίες από Μητροπολίτες,ιερείς και λαικούς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μακάρι! Αυτό θέλουμε. Ίσως εγώ να μην βλέπω.

   Διαγραφή
  2. Παιδιά παρανόησης δε φτετε εσεις, το συμφωνούμε 2:34 πηγαινε στο 8:19.

   Κύριε Αποστολε δε θέλω να με παρεξηγησετε (συμφωνούμε σε παρα πολλά)
   Απλά τη στιγμή αυτή ,επειδή υπάρχουν γέροντες που με λιγοστά μέσα τρέχουν δε θα θελα να τους στεναχωρήσω.

   Διαγραφή
 5. Ευχαριστούμε για το άρθρο κ. Σαραντίδη!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Υποθετικά πάντοτε,
  αν δούμε ξαφνικά τον πάπα κατά την άνοιξη να παραιτείται ενδεχομένως για άλλους λόγους σε σχέση με τον προηγούμενο ( γιατί άραγε ο προηγούμενος παραιτήθηκε; Μια ματιά google τι είναι το ITCCS και γιατί άρον άρον τον παραίτησαν…)
  όλοι αυτοί που βιάζονται να μας γονατίσουν και να μας περάσουν διάφορα σχέδια και αποφάσεις άλλων με το στανιό, (είναι σίγουροι ότι αυτοί οι άλλοι- αφεντικά δυνάστες- δεν έχουν καταρρεύσει αυτή τη στιγμή και δεν βρίσκονται σε πανικό, είναι σίγουροι ότι δεν θα σταθούν σε κάποιο διεθνές δικαστήριο για γενοκτονίες κλπ από κάποιους άλλουs που θέλουν την παγκόσμια κυριαρχία, μεταξύ άλλων και το να κόβουν το χρήμα παγκοσμίως ;; δεδομένου ότι υπάρχει και μια Κίνα αυτή τη στιγμή… ) τι θα κάνουν τότε; Δημόσια δήλωση μετανοίας; Ο χρόνος όμως τώρα τρέχει κι όποιος προλάβει ομολογεί… εμείς οι χριστιανοί τώρα θέλουμε την ιεραρχία μας μπροστά, να ομολογεί Χριστό και να ορθοτομεί τον Λόγο της Αληθείας , γιατί χάνονται ψυχές… οι βιαστές άλλωστε αρπάζουν την Βασιλεία των Ουρανών…
  υποθετικά πάντοτε το παραπάνω σενάριο…

  ΟΜΟΛΟΓΕΙΤΕ ΑΔΕΛΦΟΙ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟ
  Δεν έχουν τον έλεγχο οι κακοί, αλλά ο Κύριος
  Εν ριπή οφθαλμού μπορεί να τα αλλάξει όλα και να τους καταργήσει…
  Υπάρχουν παγκοσμίως καλοί άνθρωποι που εργάζονται με μεγάλο κίνδυνο, για να σωθούν οι συνάνθρωποι τους και τόσοι πολλοί που προσεύχονται
  Κινδυνεύουν κάθε στιγμή, και βασανίζονται απίστευτα… συνάνθρωποι μας… κυρίως παιδιά… παιδιά…
  Θα τους ακούσει όλους αυτούς ο Χριστός να έχουμε ελπίδα
  Το θέμα είναι τι κάνει ο καθένας μας κάθε λεπτό της ζωής του…
  Το κακό δεν θα νικήσει!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. προς τους δυο πρωτους ανωνυμους απο τη στιγμη που εχουμε απεναντι μας τον παναιρετικο βαρθολομαιο ο οποιος τρεχει με 10000 προς την ενωση με τους αιρετικους δεν μπορουμε επ'αοριστον να σκεφτομαστε τι θα κάνουμε.πρεπει να υπαρχει η προοπτικη της παυσης μνημοσύνου για να παραμείνουμε οντολογικά και δίκαια και αληθινά εντός εκκλησίας.ενώ άμα δεν κάνεις διακοπή μνημοσύνου πάλι είσαι εντός εκκλησίας αλλά χατιρικά,γιατί σε λέει ο κανόνας μέχρι να καταδικαστει ο αιρετικός από σύνοδο τα μυστήρια είναι έγκυρα,όμως το θέμα είναι ο Χριστός τι θέλει από μας, να είμαστε έτοιμοι άμα χρειαστεί να σταυρωθούμε με την παύση μνημοσύνου ή να είμαστε στη σιγουριά της καλοπέρασης με την μη διακοπή του μνημοσύνου;Χρήστος.Θεόδ.Ελευθεριάδης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Αδελφέ Απόστολε Σαραντίδη και Συνάδελφε Εκπαιδευτικέ οι σκέψεις σου είναι και σκέψεις πολλών άλλων και φαίνονται λογικοφανείς, αλλά σκέψου έως πότε άραγε ο Κύριός μας θα ανέχεται να προσβάλεται η Εκκλησία Του από τους Οικουμενιστές και τους φίλους και συνοδοιπόρους τους; Μήπως άραγε άρχισε η ώρα του αληθινού ξεκαθαρίσματος Ορθοδόξων και φιλαιρετικών με την ψευδοσύνοδο του Κολυμπαρίου; Άλλωστε και οι Άγιοι και Πατέρες μας έχουν αφήσει ως παρακαταθήκη, ότι το άκρον την όποιας Εκκλησιαστικής Οικονομίας ανοχής της κηρυττομένης Αίρεσης, τελειώνει όταν η Αίρεση, στην ουσία, γίνεται αποδεκτή από Μεγάλη Σύνοδο και κατόπιν αρχίσουν διωγμοί των ευσεβών , γεγονός που ήδη συνέβη. Κατά την γνώμη μου ήδη όλοι μας διερχόμεθα από ένα μεγάλο κριτήριο με τα γεγονότα αυτά και την τελική στάση και επιλογή που θα αποφασίσει ο καθένας μας, αφορά δε το κριτήριο αυτό όλους μας Κληρικούς, Μοναχούς και λαϊκούς, είτε του Νέου, είτε του Παλαιού Εορτολογίου. Αγαπητέ φρονώ ότι όποιος εξ ημών αποδεχθεί ή με οποιαδήποτε δικαιολογία ανεχθεί όσες από τις Αποφάσεις της Συνόδου της Κρήτης προσβάλουν την Πίστη μας, στο μέλλον δεν θα σηκώσει πλέον κεφάλι, θα έχει κάνει ήδη την εσφαλμένη επιλογή του. Ας έχουμε θάρρος, από τους αδελφούς μας Ορθοδόξους άλλων εποχών ζητήθηκε να δώσουν και το αίμα τους για Την Εκκλησία, σε εμάς για την αδυναμία μας, ζητείται, ειδικά για τους λαϊκούς, μόνο η θέλησή μας και λίγο το αληθινό ενδιαφέρον μας, ας μην αδικήσουμε τον εαυτό μας αρνούμενοι έστω αυτή την μικρή προσφορά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Μα δεν διαφωνούμε. http://sarandides.blogspot.gr/2016/09/blog-post_8.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com