Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης, Ο Θησαυρός - Ευαγγέλιο Κυριακής της Τυροφάγου (Γραπτό Κήρυγμα 2016)

εφημέριος του Ι.Ν. αγ. Σπυρίδωνος Τριανδρίας Θεσσαλονίκης
Για τον "Στύλο Ορθοδοξίας" (Φεβρουάριος 2016, αρ.φ. 175)
Ευαγγέλιο Κυριακής της Τυροφάγου (Ματ. στ' 16-21)
Ο Θησαυρός
Η Κυριακή της Τυροφάγου, λέγεται και της Τυρινής, διότι μέχρι αυτή την Κυριακή γίνεται κατάλυσις των τροφών που επιτρεπόταν όλη την εβδομάδα. Αμέσως μετά από την Κυριακή της Τυρινής, αρχίζει η αυστηρά νηστεία. Είναι η ευχάριστη αυτή περίοδος για όσους την προσμένουν να αγωνιστούν, να απολαύσουν από τους κόπους τους και από τη χάρη του Θεού και στο τέλος να ευφρανθούν με την Ανάσταση του Χριστού.
Μας καλεί η Εκκλησία όλους τους χριστιανούς, να αγωνιστούμε και να είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή, να επικαλεστούμε τη βοήθεια του Θεού, όταν δεν θα σταματούν οι πειρασμοί να μας χτυπούν. Ειδικά αυτή την περίοδο, που ο πειρασμός λέγεται και «σαρακοστιανός», ο διάβολος είναι ειδικός, και βάζει πολλά εμπόδια στους χριστιανούς. Πολλή έχθρα εκδηλώνει απέναντι στον αγώνα μας και οπωσδήποτε χρειάζεται από τη μεριά μας να έχουμε πάρει απόφαση να αγωνιστούμε.
Να αγωνιστούμε ώστε να πλησιάσουμε περισσότερο τον Θεό. Να κατανοήσουμε περισσότερο τι έχουμε μέσα  στην καρδιά μας, τι αντιπροσωπεύουμε, που αποσκοπούμε και για ποιόν λόγο κάνουμε τον αγώνα.
Σ’ αυτή την γνώση του εαυτού μας και στη γνώση της πορείας μας, θα ξεσηκωθεί ο πειρασμός, ο διάβολος δηλαδή, και θα μας σταθεί εμπόδιο να μη κατανοήσουμε ούτε τον ρόλο της νηστείας, ούτε τον ρόλο της ασκήσεως και της εγκρατείας. Από σήμερα πρέπει να πάρουμε απόφαση ότι θα αγωνιστούμε. Αφού συγχωρέσουμε τους αδελφούς μας για τα παραπτώματα που ενδεχομένως έχουν διαπράξει εις βάρος μας και ζητήσουμε κι εμείς συγχώρεση.
Έτσι, με αναπαυμένη τη συνείδηση να ξεκινήσουμε τον σκληρό αγώνα της νηστείας, της αυτοσυγκέντρωσης, της περισυλλογής. Ώστε όταν θα έρθει ο πειρασμός, εμείς να είμαστε αποφασισμένοι να τον αντιμετωπίσουμε. Διότι αλλιώς είναι όταν κανείς υπολογίζει πως θα τον αντιμετωπίσει και αλλιώς είναι πάνω στον αγώνα, πάνω στο «τετ α τετ» να αντιμετωπίσει το διάβολο κι εκεί να φανεί παλικάρι
Και θα πρέπει οπωσδήποτε να ξεπεράσει ο άνθρωπος τη φιλαυτία του και τον εαυτούλη του, που λυπάται συνήθως να τον υποβάλλει σε κόπους, να ξεπεράσει το θέλημά του. Γιατί θα του πει για παράδειγμα να μη νηστέψει, να μην εγκρατευθεί, να μην ασκηθεί, να μην αγρυπνήσει, να μη προσευχηθεί, να μην εξομολογηθεί, να μη κοινωνά.
Αυτό για να το αντιμετωπίσει ο καθένας, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να ξεκαθαρίσει κάτι μέσα του, σε ποιο σημείο του εσωτερικού του κόσμου βρίσκεται το σπουδαιότερο πράγμα για αυτόν. Βρίσκεται κοντά στο στομάχι του και όλη η αγωνία του είναι το τι θα φάγει; Βρίσκεται στο μυαλό του και όλη η αγωνία του είναι να φανεί πιο έξυπνος; Η βρίσκεται όπως μας λέει το σημερινό Ευαγγέλιο, στην καρδιά του; Και όπου είναι ο θησαυρός, εκεί μένει και η καρδιά σου, μας λέγει.
Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ποιος είναι ο θησαυρός μας; Σε ποιόν θησαυρό αναφερόμαστε; Μήπως σε κάποιον υλικό θησαυρό; Μα ο Χριστός στο σημερινό Ευαγγέλιο μας αναφέρει αυτό το παράδειγμα, μέσα από την πράξη της ζωής. Όπου έχει ο άνθρωπος τα χρήματά του, όπου έχει το χρυσό, τις λίρες, όπου έχει το πιο ακριβό αντικείμενο, υλικό δηλαδή, εκεί είναι η σκέψη του, εκεί είναι η καρδιά του. Κι αν συμβαίνει να το έχει πουθενά μέσα στο σπίτι του, και μία φορά και δύο φορές και τρεις φορές την ημέρα θα περάσει από εκεί να το εξετάσει, να το δει, αν είναι εκεί, αν είναι φυλαγμένο, αν κινδυνεύει, του δίνει δηλαδή την προσοχή του και τη φροντίδα του.
Παίρνοντας λοιπόν ο Χριστός, αυτό το παράδειγμα από τους επίγειους θησαυρούς, μας λέγει όσον αφορά τον ουράνιο θησαυρό, έχουμε καταλάβει ποιος είναι; Ποιο είναι το ποθούμενο και το προσδοκώμενο; Δεν είναι ο Χριστός; Τον Χριστό ως θησαυρό της καρδιάς μας τον φροντίζουμε; Τον σκεφτόμαστε; Του μιλάμε; Προσέχουμε να μη μας κλαπεί ο Χριστός από την καρδιά μας, να μη συλήσει κανένας εχθρός την καρδιά μας και μας τον κλέψει; Τον φυλάγουμε σαν τον πιο πολύτιμο μαργαρίτη ώστε κανένας να μη τολμήσει να πλησιάσει και να απλώσει χέρι πάνω του γιατί έχουμε πάρει την απόφαση, στερεά και κραταιά, να αντιμετωπίσουμε οποιονδήποτε εχθρό;
Η Εκκλησία σου δίνει όπλα για να τα χρησιμοποιήσεις ώστε να μπορέσεις να απολαύσεις την ημέρα εκείνη της Λαμπρής. Τα όπλα αυτά μας τα λέγει το Ευαγγέλιο. Είναι η νηστεία. Είναι το ταπεινό φρόνημα. Είναι ο αληθινός άνθρωπος και όχι ο υποκριτής. Όχι να νηστεύουμε και να το δείχνουμε και να υπερηφανευόμαστε για τα πνευματικά μας δήθεν επιτεύγματα, αλλά να έχουμε ταπεινό φρόνημα. Κι αν έχεις τον θησαυρό που λέγεται Χριστός πραγματικά στην καρδιά σου, Αυτός θα είναι το πρότυπό σου. Η πραότητα και η ταπείνωσή Του, σου δείχνουν το δρόμο αυτόν, πως θα πορευθείς όπως Εκείνος δια του Σταυρού Του. Αμήν!

6 σχόλια :

 1. Όποιον στεναχωρησα με τα γραπτά μου την τελευταία εβδομάδα ζητώ συγγνώμη. Γιώργος Αλεξιου Συκιες Θεσσαλονίκη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Συγχωρεμένα κύριε Γιώργο, κι εγώ επίσης, όποιον στεναχώρησα ή πίκρανα με τα γραπτά μου ας με συγχωρέσει, είτε είναι ιερωμένος, είτε είναι λαικός, αγάπη, είμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση από κάθε άποψη, η Ορθόδοξη Ελλάδα μας είναι στριμωγμένη στον τοίχο, οι Τούρκοι απειλούν, βλέπουμε τις προφητείες να αρχίζουν να επαληθεύονται και σκέφτομαι τί θα αφήσουμε πίσω μας αν γίνει το μπαμ και πέσουν πυρηνικά... έχω την ελπίδα ότι δεν θα μας αφήσει ο καλός Θεός και θα ακούσει τις γνήσιες προσευχές και θα δεχτεί τα δάκρυα των παιδιών Του, έχω εκείνη την ελπίδα που δίνει ο ίδιος ο Απόστολος Παύλος με την ζωή του και το έργο του, ποιός ήταν και πώς έγινε με την επίσκεψη της θείας χάρης, τα αδύνατα στους ανθρώπους είναι δυνατά στον Θεό, γι αυτά τα ''αδύνατα'' προσευχόμαστε όλοι, όσον αφορά την ορθοδοξία μας,και πιστεύω σε κείνο το θαύμα που συγκλονίζει τον άνθρωπο και τον οδηγεί στον δρόμο της Αληθείας, στην αληθινή μετάνοια, εκείνο το θαύμα που κάνει την καρδιά να συγκλονίζεται και να χτυπά μαζί με την καρδιά του Χριστού, Εκείνος μπορεί να τα αλλάξει όλα εν ριπή οφθαλμού και με το Χέρι Του να τραβήξει τον άνθρωπο από την πλάνη και την λάθος πορεία, ας αγαπούμε, ας προσευχόμαστε και θα το κάνει το θαύμα,καλή μετάνοια όλοι μας και καλή δύναμη σε όσα θα ζήσουμε, Θεέ μου μην μας εγκαταλείπεις! Καλόν Παράδεισο όλοι μας

   Διαγραφή
  2. Οσοι είμαστε μεγάλοι σε ηλικία, και έχουμε και μνήμες από τις αφηγήσεις των γονέων μας, και γιαγιάδων και παπούδων που φτάνουν από το Μακεδονικό Αγώνα με τους κομιτατζήδες, την απελευθέρωση της Μακεδονίας της Ηπείρου, της Θράκης και της Κρήτης, τους Βαλκανικούς πολέμους, τη Μικρασιατική καταστροφή με το σβήσιμο των λυχνιών τοπικών εκκλησιών της Μικράς Ασίας που προφητεύτηκε στην Αποκάλυψι του Ιωάννου, τις μετακινήσεις των προσφύγων της Μ.Ασίας αλλά και των Ποντίων, τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τον εμφύλιο, απορούμε για την αέναη προφητολαγνεία (ας μου επιτραπή η έκφρασι) μερικών νεοτέρων, όχι όλων διότι ο π. Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης δεν συμφωνούσε με τις αέναες προφητολογείες. Ζούμε σε μια περίοδο ειρήνης, μια πρωτοφανή στην Ελληνική Ιστορία περίοδο ειρήνης στην Ελλάδα. Βλέπουμε αδελφούς συνέχεια να διατυπώνουν προβλέψεις για πολέμους, για επεμβάσεις του ξανθού γένους, να αποθηκεύουν τρόφιμα στις αποθήκες και να τα πετάνε στα σκουπίδια όταν λήξουν, να διαψεύδονται και να επαναλαμβάνουν άνευ λόγου τις ανησυχίες τους για τα πρόσκαιρα και υλικά, ξεχνώντας ότι είμαστε πάροικοι και παρεπίδημοι στον κόσμο τούτο, ότι δεν έχουμε μόνιμη πατρίδα, ούτε μένουσαν πόλιν αλλά την μέλλουσαν επιποθούμεν και σαν, κάπως, να μην έχουμε εμπιστοσύνη στην Παντοδυναμία του Θεού και στο σχέδιό Του. Ό,τι πει ο Θεός θα γίνη. Πολύ σωστά τα τοποθετείτε ιδίως αν εννοείτε τα πνευματικά, στα τελευταία 3/4 του σχολιου σας.

   Διαγραφή
 2. Ο ΑΓΙΟΣ ΛΕΩΝ ΠΑΠΑΣ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ Δ' ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ! ΑΥΤΟΣ ΔΕΝ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΗΝ Γ' ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟ ΔΕΝ ΕΙΣΗΓΑΓΕ ΤΟ FILIOQUE! KAI ΗΣΑΝ ΤΟΣΟ ΕΞΥΠΝΟΙ ΟΙ ΠΟΛΥ ΚΑΤΟΠΙΝΟΙ ΠΑΠΕΣ ΠΟΥ ΔΕΧΤΗΚΑΝ ΤΟ FILIOQUE KAI O ΑΓΙΟΣ ΛΕΩΝ ΗΤΑΝ ΚΟΥΤΟΣ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Και εγω με την σειρά μου να πώ σε όλους: Συχωρέστε με και ο Θεός ας σας συχωρέσει . Και απο εσάς της παρέας της Κατάνυξης και του π Μανώλη . Και απο όλους τους αδελφούς μου τους αποτειχισμένους = οχυρωμένους στην Χριστιανική πίστη .
  Συχωρέστε με και ο Θεός ας σας συχωρέσει ακόμα και σε όσους μας διώκουν εμάς τους χριστιανούς νομίζοντας οτι έτσι υπηρετουν τον Θεό . Είπε ο Κύριος : εἰ ἐμὲ ἐδίωξαν, καὶ ὑμᾶς διώξουσιν· ... Ταῦτα λελάληκα ὑμῖν ἵνα μὴ σκανδαλισθῆτε. ἀποσυναγώγους ποιήσουσιν ὑμᾶς· ἀλλ' ἔρχεται ὥρα ἵνα πᾶς ὁ ἀποκτείνας ὑμᾶς δόξῃ λατρείαν προσφέρειν τῷ Θεῷ. καὶ ταῦτα ποιήσουσιν, ὅτι οὐκ ἔγνωσαν τὸν πατέρα οὐδὲ ἐμέ.
  Ναι Θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη ακόμα και απο αυτούς .Ναι και απο τον παναιρετικό Βαρθολομαίο και τα κοπέλια του ...τους Χανίων Δαμασκηνό και τον Θεσσαλονίκη Άνθιμο ,τον Φλωρίνης Θεόκλητο και απο ΚΑΘΕ ΣΑΛΩΜΗ ...
  Ναι είναι αλήθεια οτι ακριβώς επειδή είμαι εμπαθής άνθρωπος δεν μπορώ όχι μονο να σας συχωρέσω αλλά ούτε να παύσω να σας αναθεματίζω . Αλλά ότι δεν μπορώ να κάνω εγώ δεν μπορεί να το κάνει ο Θεός ? Μπορεί και μακάρι να το κάνει .
  Συχωρέστε με το λοιπόν και ο Θεός ας σας συχωρέσει .
  Και αν δυσκολεύεστε να με συχωρέσετε γιατί πολύ σας πίκρανα και με βλέπετε αμετανόητο θα σας έλεγα να το κάνετε όχι για μένα αλλά για σας . Για την ψυχή σας! «Εάν γαρ αφήτε τοις ανθρώποις τα παραπτώματα αυτών, αφήσει και υμίν ο πατήρ υμών ο ουράνιος∙ εάν δε μη αφήτε τοις ανθρώποις τα παραπτώματα αυτών, ουδέ ο πατήρ υμών αφήσει τα παραπτώματα υμών» (Ματθ. στ΄ 14-15).
  Συχωρέστε με και ο Θεός ας σας συχωρέσει .Καλή σαρακοστή και καλή Ανάσταση . Και είθε να μας δώσει ο Θεός μετάνοια και φώτιση ίνα εν ομονοία ομολογήσωμεν .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Πατέρα Νικόλαε καλό αγώνα. Ο Κύριος να σε σκεπάζει στην ομολογία σου και στην διακονία του Ευαγγελίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται αυτόματα.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com