Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Χαρά Θεού: Αυτή την Παρασκευή στην ΕΡΤ3 «ΠΕΡΙ ΕΡΩΤΟΣ»

Σχόλιο Ιστολογίου Κατάνυξις: Η αριστερόστροφη θεολογική προπαγάνδα, συνεχίζεται από την κρατική τηλεόραση. Οι γνωστοί "ευαγγελιστές" του νεωτερισμού, επιδίδονται σε ένα ρεσιτάλ αντιπατερικότητας, ενώ στην πατρίδα μας συντελείται μια κοινωνική τραγωδία. 
Ενδεδυμένοι το τιμημένο ράσο ή/και την τήβενο του πανεπιστημιακού δασκάλου, εισβάλλουν με μανία στα σπίτια μας από τη συχνότητα της ΕΡΤ3 και προπαγανδίζουν με  παρρησία τις πλάνες τους. 
Η "παρέλαση των μπερδεμένων", φωτίζει το δρόμο την μεταπατερικής θεώρησης της ζωής. Μόνο που το δρόμο αυτό, τον αδιέξοδο, τον περπατά ο Δυτικός πολιτισμός αιώνες τώρα και σήμερα καταρρέει. 
Αξιολύπητοι και αχαρίτωτοι, "αδέσποτα κυνάρια" του οικοδομήματος της Νέας Εποχής, ζητιανεύουν για το σύχρονο ξεροκόμματο των επιδοτήσεων, των εκδόσεων βιβλίων, της δόξης, των πανεπιστιμιακών τίτλων, προσβλέποντας τελικά στην αυτοϊκανοποίησή των δικών τους πνευματικών πτήσεων... "του έρωτα" και όχι μόνον. 
Ευχόμαστε όταν τους καλέσει ο Κύριος, να μη διαπιστώσουν καθυστερημένα πως η πτήση ήταν πτώση και μάλιστα ελεύθερη!
       
Εδώ και λίγες μέρες στην ΕΡΤ3 ξεκίνησε να προβάλλεται η Χαρά Θεού «ένας νέος κύκλος εκπομπών για τη Χαρά της Ορθόδοξης Μαρτυρίας, για τη Χαρά της Προσφοράς, ως στάση ζωής».
Αυτή την Παρασκευή 24-02-2017 στις 8 μ.μ. στη Χαρά Θεού και στο 3ο επεισόδιο ο λόγος… περί έρωτος. Συνοδοιπόροι στην πιο όμορφη περιπλάνηση; Ο καθηγητής Φιλοσοφίας Χρ. Γιανναράς, ο π. Φιλόθεος Φάρος και ο καθηγητής Δογματικής του Α.Π.Θ. Χρυσόστομος Σταμούλης. Όπως αναγράφεται σχετικά «οι τρεις σπουδαίοι διανοητές μιλούν για τον έρωτα, τη σεξουαλικότητα, καθώς και για τη σχέση της θρησκείας και της οικογένειας στη διαμόρφωση του ερωτικού μας χαρακτήρα».
Τρεις ιδιαίτερες προσωπικότητες μιλούν για το στοιχείο της ερωτικότητας, ενός στοιχείου που στη ζωή της Εκκλησίας δείχνει αφενός μεν να αποτελεί αμαρτία, αφετέρου δε το ξεθώριασμα της ζωντάνιας. Ξεχνώντας παράλληλα πως οι μεγαλύτεροι ασκητές της ερήμου άφησαν τα πάντα γιατί ερωτεύτηκαν το Θεό, ερωτεύτηκαν τη φύση.
Κι αν κάποιος κατσουφιάζει θεωρώντας τον έρωτα έναν ακόμη «απαγορευμένο καρπό», σε πείσμα της ανέραστης εποχής, των όσων ανέραστων λειτουργών αγνοούν πως η ίδια η «λειτουργικότητα» των μυστηρίων και διακονία είναι η κατεξοχήν έκφραση έρωτος του Θεού προς τον άνθρωπο, και της ανέραστης ζωής που βρίσκει στον ύπνο όσους αγνοούν ή αρνήθηκαν να γνωρίσουν αυτή την «ενωτική» και «συγκρατική» δύναμη κατά Μάξιμο Ομολογητή, ο Γέρων Σωφρόνιος του Essex θα υπενθυμίσει λέγοντας πως  ακόμη και να φτιάξεις έναν καλό καφέ, τούτο είναι ερωτικότητα!
Τολμώ να το πω και να το φωνάξω δυνατά σε πείσμα της αδιάφορης και ωφελιμιστικής εποχής και σήμερα και αύριο και απ’ οποιαδήποτε διακονία. Ναι, όλα είναι θέμα ερωτικότητας. Επιτέλους, ας πάψουμε να κλαιγόμαστε θεολογικά. Πρωτίστως δε ανθρωπολογικά.
Ηρακλής Φίλιος
Βαλκανιολόγος, Θεολόγος

15 σχόλια :

 1. "... οι μεγαλύτεροι ασκητές της ερήμου άφησαν τα πάντα γιατί ερωτεύτηκαν το Θεό, ερωτεύτηκαν τη φύση."

  Μαζί με το σωστό : "ερωτεύθηκαν τον Θεό", προβάλουμε και το ύπουλο συγκεχυμένο κατασκεύασμα μας: "οι μοναχοί ερωτεύθηκαν την φύση"
  Και άσε τώρα τον καθένα να αφήνει την φαντασία του ελεύθερη, αφού φύση είναι και το ανθρώπινο σώμα. Τι καταλαβαίνετε εσείς από την διατύπωση (γραπτή μάλιστα, δεν τους ξέφυγε)

  Είναι οι ίδιοι θεολόγοι και ιερωμένοι που δεν τολμούν ΠΟΤΕ να αποκαλέσουν την σεξουαλική αμαρτία εκτός γάμου ως αμαρτία. ΠΟΤΕ.

  Έχουν αλλάξει όλα τα δόγματα της Ορθοδοξίας μας. Είναι οι ίδιοι που ειρωνεύονται και αμφισβητούν και το Πηδάλιο (η απαξίωση του εξυπηρετεί και τα πάθη τους και τις οικουμενιστικές τους εκτροπές).
  Αχ βρε Άγιε Νικόδημε Αγιορείτη, τι σου μελε να πάθεις ... από τους "μεταπατερικούς" ..


  Αχ καημένη ορθοδοξία μας ..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ..η χαρά του έρωτα Νο 2,η πιο όμορφη παραπλάνηση θα λέγαμε και όχι περιπλάνηση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Γιανναράς, Φάρος, Σταμούλης....όλος ο "καλός" ο κόσμος μαζεμένος. Τρία σέ ένα δηλαδή...Τό απαύγασμα τής πνευματικής αηδίας που πλέον έχει ξεχειλίσει καί από τήν μπόχα θά πάθουμε ασφυξία.
  Η παρακμή εν παντί, τής ελληνικής κοινωνίας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Εύστοχα : Η "παρέλαση των μπερδεμένων"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ο Θεσσαλονικιός που είναι;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Η ανεκτικότητα παρουσιάζεται ως ΣΟΦΙΑ.
  Το σύνθημα "Άκου την καρδιά σου - ζήτω ο έρωτας" στηλιτεύει τον νεαρό και την νεανίδα που εγκρατεύονται εν Χριστό.
  Παρουσιάζονται οι άγιοι Πατέρες ως μουτζαχεντίν, εχθροί του φυσικού και της ομορφίας. Φάσκουν και αντιφάσκουν και φυσικά ουτε λόγος για σχέση αμαρτίας και παράνομου έρωτα.
  Μεταπατερική μπουρδολογιά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ώπα ώπα.....Να και ο Νικολαϊτισμός στις μέρες μας... Πάντως λείπουν και μερικοί.... Θα μπορούσαν να υπάρχουν και άλλοι στο πάνελ. Δεν είναι μόνο τρεις οι χάριτες... Έχει και άλλες....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ειρωνεία να μιλάνε για έρωτα τρεις άγαμοι άτεκνοι και γέροι που αποτελούν τον ορισμό του επαγγελματία αποτυχημένου ερωτευμένου.

  Σαν να μιλάνε για πλούτη, επενδύσεις και χρηματιστήρια τρεις πάμφτωχοι ζητιάνοι των φαναριών. Αυτοσυνειδησία μηδέν;

  δυσφημούν τους χριστιανούς τους καθαυτό ερωτευμένους με τον νυμφίο της ψυχής μας Ιησού Χριστό που πρώτος δίνει και την ψυχή Του για εμάς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο Σταμούλης άγαμος και άτεκνος; Ό,τι θέλετε λέτε;
   Έχει δύο παιδιά που σπουδάζουν και είναι γνωστός μουσικοσυνθέτης για την αγάπη με τραγούδια όπως το "Αγάπη σ'αγαπώ".
   Ως καλλιτέχνης και θεολόγος είναι ο καταλληλότερος να μιλήσεις για την αγάπη!

   Διαγραφή
  2. Έχετε μπερδέψει την ερωτικότητα η οποία είναι το συστατικό στοιχείο για όρεξη στη ζωή με τη σεξουαλικότητα.

   Προσπαθώντας να κρύψεται τις προσωπικές σας εμπάθειες και ενοχές, θέλετε να δημιουργήσετε μια ψυχοπαθή καταθλιπτική κοινωνία, και ήδη το έχετε πετύχει στις τάξεις των φονταμενταλιστών.

   Θα πρεπε να ντρέπεστε που πιάνετε στο στόμα σας τέτοιες μεγάλες μορφές του πνεύματος!

   Διαγραφή
  3. Ναι ντρέπομαι! Το χόμπυ μου είναι να ξεφτιλίζομαι στα μάτια των ανθρώπων για να κερδίσω λίγη αγάπη από τον Χριστό!

   Δεν μπορώ να αντισταθώ στην πρόκληση να εκφράσω την αμφιβολία για την επιβολή της αυθεντίας, που εν προκειμένω οδηγούν την θεωρία και την πράξη σε εκτροχιασμό.

   Το αντίθετο θα συνέβαινε αν μιλούσε για το ίδιο θέμα ένας ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΣ βιοπαλαιστής οικογενειάρχης ή κάποιος γνωστός μου αγιασμένος γέροντας πνευματικός με αναρίθμητα πνευματικά παιδιά για τα οποία προσεύχεται νυχθημερόν και αγωνιά για την σωτηρία της ψυχής τους και την προκοπή τους μέσα στην κοινωνία, την οικογένεια και την εργασία: θα τους υποστήριζα γιατί καμιά ΕΡΤ3 δεν θα τολμούσε να προβάλει το παράδειγμά τους που είναι σύμφωνα με το Ευαγγέλιο, τον Λόγο του Κυρίου, δηλαδή της Αγάπης.

   Διαγραφή
  4. "Μεγάλες μορφές τού πνεύματος"; Εδώ γελάνε καί οι κόττες!
   Γιά κάποιους αφελείς αλλά κυρίως αλιβάνιστους ναί, είναι αυτό που λές...

   Διαγραφή
  5. Ερώτηση:
   Ποιες οι τάξεις των φονταμενταλιστών ;

   Ερώτηση:
   Ποιες οι μεγάλες μορφές του πνεύματος;

   Διαγραφή
 9. Πρεσβυτέρου Σταύρου Τρικαλιώτη,
  ἐφημερίου ῾Ιεροῦ Ναοῦ῾Αγ. Παρασκευῆς ᾿Αττικῆς
  Τό κατά Γιανναρᾶ εὐαγγέλιον
  Κριτική στό βιβλίο του: «᾿Ενάντια στή θρησκεία»
  ( απόσπασμα από κείμενο πού δημοσιεύθηκε στήν ἐφημερίδα «᾿Ορθόδοξος Τύπος» ἀπό 6-4-07 ἕως 4- 5-07)

  Μᾶς κάνει ἰδιαίτερη ἐντύπωση ὁ σκανδαλισμός του γιά θέματα σχετικά μέ τή σεξουαλικότητα, ὅπως θά φανεῖ καί παρακάτω, γεγονός πού ὑποδηλώνει ἄτομο μέ ἔντονα καταπιεσμένες τραυματικές ἐμπειρίες-ὅπως ὁ ἴδιος ἔχει γραπτῶς διακηρύξει-, τίς ὁποῖες δέν ξεπέρασε καί τίς βγάζει στά κείμενά του μέ μιά ἀπροκάλυπτη ἐπιθετικότητα. Σκανδαλίζεται ἐπίσης ὁ κ. Γ. μέ Κανόνες «πού ἀπαιτοῦν τήν ἀποχή ἀπό τή συζυγική σχέση πρίν καί μετά τή θεία κοινωνία. ᾿Αρνοῦνται τήν ἱερωσύνη σέ ὅποιον ὑπέστη στή παιδική του ἡλικία βιασμό. Τήν ἀρνοῦνται καί σέ ὅποιον εἶχε σχέση ἐρωτική ἐξώγαμη, ἔστω κι ἄν ἔζησε μετάνοια πού τόν ὁδήγησε σέ χάρισμα θαυμάτων, ἀκόμα καί ἀνάστασης νεκρῶν» (σ. 116). ῾Ο χαρακτηρισμός μάλιστα ὁρισμένων κανόνων γιά «τόν παράλογα στυγνό ἠθικισμό τους» (σ. 211) μᾶς ἀφήνει ἄναυδους: πῶς μπορεῖ ἕνα, ὑποτίθεται μέλος τῆς ὀρθόδοξης ᾿Εκκλησίας, νά ἐκφράζει τόσο ἔντονα τόν ἀποτροπιασμό του γιά τούς ῾Ιερούς Κανόνες, πού ἡ ἴδια ἡ ᾿Εκκλησία θέσπισε κι ἔχουν οἰκουμενικό κῦρος;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Εύγε για την ανάρτηση. Ο νεονικολαιτισμός συνιστά καρκίνωμα της εκκλησιαστικής ζωής αλλά οι θεράποντές του απολαύουν σκανδαλώδους ανοχής από την προισταμένη τους αρχή.
  Λ.Ν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται αυτόματα.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com