Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2017

Αντιδρούν οι ιερείς στη Μυτιλήνη για τις εκδηλώσεις προς τον (καθολικό) "Άγιο" Βαλεντίνο

Αντιδράσεις προκαλούν οι εκδηλώσεις προς τιμή του Αγίου Βαλεντίνου, τμήματα λειψάνων του οποίου βρίσκονται στην καθολική εκκλησία της Παναγίας στην πόλη της Μυτιλήνης. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται από το Δήμο Λέσβου με τίτλο «Ο Άγιος Βαλεντίνος… της Μυτιλήνης» ενώ άλλες και από τοπικούς φορείς. Όλες έχουν φυσικά σαν στόχο την προβολή του νησιού μέσω του «διάσημου» Αγίου των ερωτευμένων.
Έτσι διαμαρτυρία εστάλη προς το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου η οποία και κοινοποιήθηκε στη μητρόπολη Μυτιλήνης σχετικά με την αφίσα των εκδηλώσεων! Σε αυτή εικονίζεται η πόλη της Μυτιλήνης όπου -πώς θα μπορούσε να γίνει αλλιώς;- υπάρχει και ο τρούλος του ναού του Αγίου Θεράποντος – σήμα κατατεθέν του ιστορικού κέντρου της πόλης. Ο εφημέριος λοιπόν του ναού πρωτοπρεσβύτερος π. Αθανάσιος Γιουσμάς «διαμαρτύρεται έντονα εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και των Ενοριτών» όχι για τις προγραμματισμένες εορταστικές εκδηλώσεις «κι ας διαφωνώ σε πολλά σημεία, όπως λέει, όσο για την απεικόνιση του Ναού του Αγίου Θεράποντα στο σχετικό διαφημιστικό πρόγραμμα».
Σύμφωνα με τον πρωτοπρεσβύτερο «ο ναός μας και ο Άγιος Θεράποντας, δεν έχουν καμία σχέση με τις προγραμματισμένες «Θρησκευτικές» (;) και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος». Και ο ιερέας καταλήγει ζητώντας «να μην επαναληφθεί αυτό» για να μην αναγκαστεί να καταφύγει σε άλλες έννομες ενέργειες».
Ο Δήμος στην επιστολή του ιερέα δεν απάντησε και οι εκδηλώσεις συνεχίζοντα κανονικά ενώ στο θέμα δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τη Μητρόπολη Μυτιλήνης.
Αργά το μεσημέρι όμως έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή ο π. Λέων Κισκίνης, εφημέριος των Καθολικών Μυτιλήνης.
Σε αυτήν ο καθολικός ιερέας σημειώνει πως «οι Χριστιανοί, όλων των παραδόσεων, είμαστε αδέλφια που “μάλωσαν” στο πέρασμα των αιώνων. Χρέος μας ηθικό και Χριστιανικό είναι να συμφιλιωθούμε, και κάθε ενέργεια αντίθετη προς τον πόθο της ενότητας που ενυπάρχει στην καρδιά του Ιησού είναι αντίθετη προς το θέλημά Του. Αλλά για να συμφιλιωθούμε, πρέπει πρώτα να γνωριστούμε, και για να γνωριστούμε είναι απαραίτητο να μιλήσουμε...».
Αναφερόμενος στις αντιδράσεις λέει πως «τώρα τελευταία έχουμε αντιδράσεις στη Λέσβο από μερικούς στενόμυαλους φονταμενταλιστές που λένε διάφορα για τον Άγιο Ιερομάρτυρα Βαλεντίνο, ενός Αγίου της αδιαιρέτου Εκκλησίας που έχυσε το αίμα του για τον Χριστό, και του οποίου η μνήμη συμπεριλαμβάνεται στο αρχαίο Μαρτυρολόγιο του 4ου αιώνα το ονομαζόμενο “Martyrologium Hieronymianum”. Τον οποίο και η Ορθόδοξη Εκκλησία ευλαβείται σε άλλη ημερομηνία, στις 29 Οκτωβρίου: “του αγίου Ουαλεντίνου, ως κατά γης συρόμενος τελειούται”. Οι κύκλοι αυτοί λένε διάφορα για του Δήμο και άλλους πολιτισμικούς φορείς του τόπου, οι οποίοι συμμετέχουν με τις εκδηλώσεις τους σε αυτόν τον εορτασμό».
Και ο καθολικός ιερέας καταλήγει διευκρινίζοντας τα παρακάτω:
1. Είναι δικαίωμα της Καθολικής Εκκλησίας, και του Ιερού Καθολικού Ναού Μεταστάσεως της Θεοτόκου, στη Μυτιλήνη, να εορτάζει έναν Άγιο, απότμημα των ιερών λειψάνων του οποίου φυλάσσονται στο ναό της! Δεν χρειάζεται να ζητάμε την άδεια κανενός για να τον εορτάσουμε με το σέβας που του αξίζει!
2. Οι εκδηλώσεις του Δήμου, αλλά και άλλων φορέων, καλό είναι και υπάρχουν, διότι είναι θεσμοί, οργανισμοί και φορείς ανεξάρτητοι από την Καθολική Εκκλησία, και από κάθε θρησκευτική εξουσία. Η πολιτικές και κοσμικές Αρχές έχουν κάθε δικαίωμα να ενεργούν αυτόνομα και να αποφασίζουν αυτές τι είναι χρηστό για τους πολίτες, ανεξαρτήτου επεμβάσεως της Εκκλησίας, Καθολικής ή Ορθοδόξου.
3. Σε μία εποχή που τα διαζύγια είναι περισσότερα από τους Γάμους που τελούνται στις εκκλησίες μας, εύχομαι ο Άγιος Ιερομάρτυρας Βαλεντίνος να πρεσβεύει ώστε η θυσιαστική αγάπη ανάμεσα στα ζευγάρια να μην λείπει ποτέ. Το να έχουμε έναν Άγιο, προστάτη του υγιούς έρωτα και της θυσιαστικής αγάπης, είναι επιτακτική ανάγκη!».
Ας σημειωθεί ότι πέρυσι στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων για τον Άγιο Βαλεντίνο που είχαν συνδιοργανώσει ο δήμος Λέσβου, το Επιμελητήριο, ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης και η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου μαζί με άλλους κοινωνικούς φορείς είχε αντιδράσει η Ένωση Θεολόγων Νομού Λέσβου ο Πρόεδρος της οποίας ανήκει στο περιβάλλον του ιερέα του ναού του Αγίου Θεράποντα. Τότε οι εκδηλώσεις είχαν χαρακτηρισθεί «μη φιλικές προς την Ορθοδοξία ενέργειες» μάλιστα οι θεολόγοι είχαν προειδοποιήσει πως «δεν επιτρέπεται να συμμετάσχουμε σε εκδηλώσεις που είναι κατάλοιπα της Ειδωλολατρίας, όπως αυτές που διοργανώνει ο δήμος Λέσβου για τη γιορτή του «Αγίου» Βαλεντίνου και, πολύ περισσότερο, δεν επιτρέπεται να συμπροσευχόμαστε με εκκλησιαστικά «ακοινώνητους» αδελφούς»!
Πάντως η αφίσα για τις φετινές εκδηλώσεις είναι ίδια με την περσινή ενώ η εικόνα αυτή υπήρχε πέρυσι σε ειδικό φάκελο που είχαν κυκλοφορήσει τα ΕΛΤΑ με γραμματόσημο και ειδική σήμανση για τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου και τις γιορτές στη Μυτιλήνη.

12 σχόλια :

 1. ''και κάθε ενέργεια αντίθετη προς τον πόθο της ενότητας που ενυπάρχει στην καρδιά του Ιησού είναι αντίθετη προς το θέλημά Του''
  πού το ξέρει ο καθολικός; έχει προσωπική συνομιλία με τον Χριστό και πληροφορείται απ ευθείας τί θέλει ο Κύριος;; Οφείλει να μας πει
  είναι άγιος; αυτό, οφείλει να το αποδείξει
  έχουμε ορθόδοξα ζευγάρια Αγίων Ορθοδόξων αρκετά που έδειξαν με το παράδειγμα τους τί εστί ευλογημένος ορθόδοξος γάμος εν Χριστώ, μας αρκούν
  τα περί φονταμενταλισμού κι όλες οι ξενόφερτες εκφράσεις και λέξεις δεν μας αφορούν και δεν μας σκιάζουν! διότι δεν είναι ελληνικές λέξεις και ουδεμία σχέση έχουν με Ελλάδα, αρκετά με αυτήν την καραμέλα περί φονταμενταλισμού, σήμερα ο ορθόδοξος έχει γυρισει τον μισό κόσμο κι έχει φίλους από όλα τα μέρη της γης, μαθήματα περί αγάπης δεν θα μάθουν κάποιοι τους ορθοδόξους χριστιανούς

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Και πέρυσι έγιναν διάφορα εκεί.
  https://www.youtube.com/watch?v=GpDLgpCYJPg&t=3s

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Όλες οι αναφορές σε “καθολικό”, “καθολική” θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως παπικός και παπική.
  Καθολική εκκλησία όπως και μοναδική είναι μόνο η Ορθόδοξη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΙ ΤΟΥΣ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ ΚΑΘΟΛΙΚΟΥΣ ? Ε ΤΟΤΕ ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ? ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ ? ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΜΑΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ.

   Διαγραφή
 4. Ας κάνουν ό,τι θέλουν οι Παπικοί.
  Πρέπει όμως να μην συμμετέχουν σε αυτές τις εκδηλώσεις των αιρετικών Παπικών, Ορθόδοξοι Χριστιανοί (λαϊκοί ή κληρικοί).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Το νησί δεν μπορεί να ηρεμήσει. Μια οι καρδινάλιοι, μια ο Πάπας ο αιρετικός μαζί με τον Πατριάρχη που μπερδεύει την Ορθοδοξία με την αίρεση του παπισμού και την παναίρεση του οικουμενισμού,οι δήθεν πρόσφυγες, οι ανεξέλεκτες ΜΚΟ που( ποιος ξέρει από ποια οργανωμένα κέντρα ) κατέκλυσαν το νησί, ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΚΑ ΜΑΖΙ, δεν αφήνουν το νησί στην κατά τα άλλα πνευματωδέστατη ιστορικά πορεία του .Πνίγουν το νησί οι με σχέδιο ξενόφερτοι μετανάστες, με τη δημιουργία κάθε δυο και τρεις παρατράγουδων και εμείς τα ανεχόμαστε όλα αυτά αδρανείς. Εύγε στους κληρικούς του νησιού που αντιδρούν και στους Θεολόγους της Μυτιλήνης και σε όποιους σηκώνουν το λάβαρο της αντίδρασης πριν μας ισλαμοποιήσουν και μας φέρουν στο κεφάλι μας τον αντίχριστο Πάπα και τον αντιθεο οικουμενισμό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. να μην διαμαρτύρονται οι Μυτιληνιοί για όσα γίνονται είδαμε ότι συμμετέχουν στις εκδηλώσεις, έχουν τόσους Αγίους εκεί και τον Ταξιάρχη, δύο χρόνια τώρα έπρεπε κάθε βράδυ να γινόταν αγρυπνία και παράκληση για να επέμβει ο Θεός και να μας βοηθήσει,η στάση τους είναι εις βάρος όλων μας, ντροπή τους που συμμετέχουν

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ξέρει κανείς να μου πει αν αντέδρασαν και όταν τους επισκέφτηκε ο Πάπας με τον κ.Ιερώνυμου και τον κ. Βαρθολομαίο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. αν αντιδρούσαν θα το μαθαίναμε, επίσης αν αντιδρούσαν στις συμπροσευχές με τους μουσουλμάνους στο λιμάνι με τα τρισάγια που είναι προσβολή προς κάθε ορθόδοξο πιστό που έχει κηδέψει και έχει κάνει και κάνει τρισάγια στους νεκρούς του
   όλη η Μυτιλήνη κουνιέται από σεισμούς, στο τέλος θα γίνει κανένας τρομερός σεισμός και θα βάλουμε όλοι μυαλό, ούτε η γη αντέχει αυτό που βλέπει...Ο Θεός να μας φυλάει

   Διαγραφή
  2. Αμ! αν το κακό δεν το χτυπάς εν τη γενέσει του αυτά παθαίνεις.

   Διαγραφή
 8. Θά έπρεπε να το είχαμε προνοήσει να ακολουθουμε την τακτική των αγίων Πατέρων που δημιουργούσαν αντιεορτές , δηλαδή αποσπούσαν την προσοχή από τις ειδωλολατρικές γιορτές Πιό ερωτική φυσιογνωμία από αυτή της αγίας Θεοδώρας της συζύγου του Θεόφιλου υπάρχει ; Όλα περί τον Θεόφιλον είναι οι διάφορες εκφάνσεις του ερωτισμού από μία ορθόδοξη αντίληψι Αυτή θα έπρεπε να είναι η ημέρα των ερωτευμένων κ.τ.λ. Δέν είναι αργά να αναδείξουμε όλες αυτές τις γοητευτικές ιστορίες μέ μία αναγωγή στην τέχνη ,αλλά προφανώς μας λείπει η έμπνευση ,η διάθεση ,τό μεράκι Προσπαθεί ο καημένος ο παπα Νικόλας μέ διάφορα ΄΄γιατί μαρή τί σέ ζητήσαμε ΄΄ , μέ την παπαδίτσα στό πλευρό του κ.τ.λ. αλλά δέν γίνονται όλα τά πράγματα από 3-5 ανθρώπους .....

  ΑπάντησηΔιαγραφή

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com