Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2017

Επιστολή προς τον παναγιώτατον μητροπολίτην Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμον

anthimos_thessalonikis.png
Γράφει η Λωρίτου Ελένη
Παναγιώτατε την ευχή σας!

Θα ήθελα να μου επιτρέψετε με την παρούσα επιστολή μου να εκφράσω την συμπαράστασή μου στον πνευματικό μου πατέρα π. Θεόδωρο Ζήση, ως προς την κρίση, που έχουμε πληροφορηθεί ότι περνούν οι σχέσεις μεταξύ εκείνου και υμών ως προϊσταμένης εκκλησιαστικής αρχής του. Συμπαραστεκόμαστε στον πνευματικό μας πατέρα π. Θεόδωρο ολοθύμως και εγκαρδίως. Ακατάλυτος είναι ο πνευματικός δεσμός που συνδέει τους διακονούντας με ταπείνωση την ποίμνη του Χριστού αόκνως και θυσιαστικά, με εμάς τους ευεργετηθέντας, γιατί αυτός ο πνευματικός δεσμός ανάγεται στον Χριστόν.
Θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε να μην προκαλέσετε τα αισθήματα της αγάπης, αφοσιώσεως, ευγνωμοσύνης που τρέφουμε στα πρόσωπα των ποιμένων, που καταβάλλουν κόπο και θυσίες για να είναι κοντά μας στον καθ’ ημέραν πνευματικό μας αγώνα.
Παναγιώτατε, αγαπούμε τον π. Θεόδωρο όχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά γιατί τον βλέπουμε να αγωνίζεται για τα θέματα της πίστεως που και εμάς μας γεμίζουν με αγωνία. Μην υποτιμάτε τόσο πολύ την νοημοσύνη μας να πιστεύετε ότι ο π. Θεόδωρος μας «ξεσηκώνει». Και αυτό να συνέβαινε θα έπρεπε να τον επαινείτε, γιατί αφυπνίζει συνειδήσεις και τις οδηγεί στην μάνδρα της εκκλησίας.
Να σας πούμε και κάτι έτσι ωμά; Έχουμε σιχαθεί την συμβατικότητα η οποία δυστυχώς με την εκκοσμίκευση έχει γίνει η κυρίαρχη στάση και μέσα στην εκκλησία. Δηλαδή ο εκκλησιαστικός χώρος έχει γίνει μία από τα ίδια αν όχι και χειρότερη, ένας χώρος αμοραλισμού.
Θα περίμενε κανείς μέσα στην εκκλησία να είναι τα πράγματα καλύτερα και ιδανικότερα και όχι ευτελέστερα από τον «κόσμο». Τότε γιατί κανείς να εντάσσεται στην εκκλησία και όχι σε κάποιο άλλο club, που επιδίδεται σε αθωότερα σπορ και όχι σε ό,τι ευτελίζει τον άνθρωπο; Μας σκανδαλίζει η αφωνία των διαφόρων εκκλησιαστικών χώρων, μονών, Αγίου Όρους, αδελφοτήτων, μεμονωμένων προσώπων κληρικών και θεολόγων, ανθρώπων που στηρίζουν τον βιοπορισμό τους, αλλά και το κοινωνικό τους προφίλ στην εκκλησία, αλλά αρνούνται να πάθουν κάτι γι' αυτήν, έστω να έρθουν σε μία δυσμένεια με τον δεσπότη.
Μπήκαμε μέσα στην εκκλησία από μικρά παιδιά για να μάθουμε αυτά; Να ξεχάσουμε ακόμα και κάθε ανθρώπινη έννοια αξιοπρεπούς στάσεως μέσα στην ζωή;
Ο χώρος της εκκλησίας ίσως πάντα, αλλά ειδικά σήμερα με την αίρεση του οικουμενισμού είναι ένας χώρος σκληρού αριβισμού, όπου πρώτιστο κριτήριο στάσεως είναι το ίδιον συμφέρον Παναγιώτατε, στο διαδίκτυο είδα ένα βίντεο παλαιό, συγκινητικό, από τον αγώνα που διεξήγαγε η εκκλησία μας ενωμένη επί υπουργού Τρίτση. Είσαστε νέοι με μαύρα μαλλιά και εσείς και ο μακαριστός Χριστόδουλος και σας καμαρώσαμε, μπορώ να πω ότι πάντα σας καμαρώναμε. Ανήκατε στους ανθρώπους που έκλεισαν τις μικρές των επαρχίες και τις έκαναν διάσημες, όπως ο άγιος Γρηγόριος ο Ναζιανζού. Είσαστε και μπορώ να πω παραμείνατε μέσα στην καρδιά μας ως ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος!
Θέλουμε τα εκκλησιαστικά πρόσωπα να ρίχνονται στον αγώνα και όχι να επαναπαύονται στα προνόμια που η εκκλησία τους εξασφάλισε. Θέλουμε οι κληρικοί όλων των βαθμίδων να είναι μιμηταί των αγίων και των μαρτύρων και όχι κοσμικοί άρχοντες.
Ο π. Θεόδωρος θα πρέπει να  τιμωρηθεί γιατί; Επειδή ανταποδίδει στον Θεό ως θυμίαμα αυτά που ο Θεός του χάρισε, δηλαδή τα πνευματικά χαρίσματα της ευφυΐας και οξυδέρκειας, που και ο ίδιος καλλιέργησε και ανήλθε την ακαδημαϊκή κλίμακα, έγινε μία καθολική πνευματική προσωπικότητα, αλλά δεν τα κρατά ιδιοτελώς για τον εαυτόν του, τα αντιπροσφέρει στην εκκλησία στην οποία και τα οφείλει, απέκτησε την ιεροσύνη την οποία ακάματα  διακονεί και δεν αρνείται το χρέος της ομολογίας;
Αν δεν το κάνουν αυτό οι πνευματικοί άνθρωποι ποιος θα το  κάνει; Από αυτούς περιμένουμε να γίνουν οι ηγέτες που θα μας οδηγήσουν από τα σκοτάδια της αιρέσεως στο φως του Χριστού Εγώ καθόλου δεν γνώριζα τον π. Θεόδωρο εκτός από κάποια βιβλία του που είχα διαβάσει και δεν θα υπήρχε λόγος να τον αναζητήσω, αν από της ελεύσεως στον Βόλο του νυν μητροπολίτου Ιγνατίου δεν άρχιζε ο εν λόγω επίσκοπος την έντονη και γυμνή τη κεφαλή διακήρυξη των οικουμενιστικών βλασφημιών εναντίον του πανάγαθου ονόματος του Τριαδικού Θεού μέσω της αιρετικής Ακαδημίας θεολογικών σπουδών. Με ξεσήκωσε κανείς π. Θεόδωρος ή οι βλασφημίες του εν λόγω μητροπολίτου με άφησαν εμβρόντητη και αναζήτησα ερείσματα; Αν δεν ήταν ο π. Θεόδωρος, θα ήταν κάποιος άλλος. Αν εσείς φιμώσετε τον π. Θεόδωρο θα ζημιώσετε την ψυχή σας, γιατί γίνεστε θεομάχος και τίποτα δεν θα καταφέρετε, γιατί άλλον ο Θεός θα αναστήσει για να ποιμαίνει τον λαό του.
Θα πρέπει οι επίσκοποι να καταλάβουν ότι ένας δρόμος μόνο υπάρχει η αντίσταση, η ομολογία και όχι ο συμβιβασμός με ετούτον τον αιώνα και τα όργανά του, που καλά έχουν στρογγυλοκαθήσει μέσα στον θρόνο του Θεού και στον σβέρκο της εκκλησίας και της δύσμοιρης πατρίδας.
Θα θέλαμε παναγιώτατε να σας δούμε να είστε συμπαραστάτης του π. Θεόδωρου στον αγώνα του, προστάτης στην ομολογία του, εγγυητής των θεσμών της εκκλησίας.
Σας ευχόμαστε να έχετε υγεία και μακροημέρευση!
Με σεβασμό στην αρχιερωσύνη σας,

Λωρίτου Ελένη

11 σχόλια :

 1. Κάποτε θα πρέπει στην θέση των Μητροπολιτών να είναι νεώτεροι και εκλεγμένοι από τον ορθόδοξο λαό για το ήθος τους και την ταπεινότητα τους και τα χαρίσματα τους, παραπάει πια αυτό με τους παππούδες μητροπολίτες που περιστοιχίζονται από διάφορους καλοθελητές και γλύφτες, ας κάνουν στην άκρη και ας μείνουν ως ταπεινοί γέροντες δίπλα στους νεώτερους, αυτό με το θέμα της εκλογής τους όλα να γίνονται μεταξύ τους, άρχισε πολύ να εκνευρίζει, εκτός αν είναι άνθρωποι που στέκονται στο ίδιο ύψος με τον μακαριστό Αντωνιο Κόμπου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. φοβούνται σαν τα κουτάβια...κρίμα...αντί να είναι μπροστάρηδες όταν πρόκειται για την πίστη μας και την σωτηρία της ψυχής μας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. "Στου κουφού την πόρτα". Παρ' όλ' αυτά, να υπάρχουν παρόμοιες επιστολές, που να απευθύνονται στους ποιμένες διότι δική τους αρμοδιότητα είναι η ποιμαντική και όχι των λαϊκών.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μακαρι να γινοταν ενα ''μεγα θαυμα'' και να σας ακουγε κ. Ελενη. Μπορει και ν' αγιαζε. Αλλα αφηνουν τα παθη τον ανθρωπο να δει την αληθεια; Aς ευχομαστε ο Θεος να επιστρεψει ολους τους πλανεμενους αδελφους μας [ετσι θα επισυρουμε κι εμεις το θειο ελεος].

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Καλή προσπάθεια αλλά θα πέσει πάνω σε τοίχο,τσιμεντόλιθο.Εσκληρύνθει βλέπεις η καρδία αυτών...Αν έχουν καρδία..." μὴ ἔλεγχε κακούς, ἵνα μὴ μισήσωσί σε· ἔλεγχε σοφόν, καὶ αγαπήσει σε"...αν έχει σοφία και δεν έχει κακία,φθόνο,αλαζονεία και σαδισμό...κοινώς δεσποτοκρατία...η αρρώστεια των "επισκόπων".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Θερμά συγχαρητήρια κ.Ελένη....Ας κατανοήσουν οι δεσποτάδες οτι οι ιερείς που ομολογούν την αλήθεια Αυτού δεν θα είναι ποτέ μόνοι τους....Λυπηρό βεβαίως το γεγονός οτι κάποιοι από αυτούς,ευρισκόμενοι στη δύση του βίου τους ξεχνάνε τη σωτηρία της ψυχής

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Συγχαρητήρια για την ομολογία σας και την συμοαράστασή σας στον πνευματικό σας πατέρα κ. Λωρίτου Ελένη!

  Εύχομαι ο παναγιώτατος να σταματήσει να διώκει και τον πατέρα Νικόλαο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Aνεξάρτητα από το εάν θα ακούσουν ή όχι οι "αρμόδιοι", εμείς πρέπει νά γράφουμε, να επικοινωνούμε με τους "ηγέτες" μας και να εκφράζουμε αυτά πού πιστεύπουμε. Ο καθένας μας θα κριθεί γι αυτά που κάνει, όχι γι'αυτά που κάνουν οι άλλοι. Νομίζω!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Η διοίκηση της Εκκλησίας έχει πέσει σε μια κατάσταση αδράνειας για διάφορους λόγους (δεν είναι ίδιοι για όλους) όπως η θεολογική ανεπάρκεια, η αδιαφορία, η λάθος αντίληψη για θέματα υπακοής σε "ανωτέρους" (παπικής προέλευσης) κτλ.. Η διαμαρτυρία του κόσμου είναι πολύ σημαντική.. ΜΗΠΩΣ ξυπνήσουν και αυτοί (και όλοι μας) από τον μακροχρόνιο λήθαργο έστω και στο παρα πέντε. Όσο περισσότεροι παρεμβαίνουν με διαμαρτυρίες, τόσο πιο κατανοητή θα γίνει η σοβαρότητα και κρισιμότητα των καταστάσεων που ζούμε.Με λόγο υπεύθυνο και καθοδηγητικό των πραγμάτων, και όχι υβριστικό που δίνει άλλοθι για να φαίνονται κάποιοι ως "συνετοί" και όσοι διαμαρτύρονται ως "ασύνετοι". Ωραία η επιστολή που διαβάσαμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Νά διορθώσουμε ένα λάθος που έγινε εκ παραδρομής ΄΄Ανήκετε στους στους ανθρώπους που εκλέισαν (και όχι έκλεισαν ) τις μικρές των επαρχίες όπως ο άγιος Γρηγόριος ο Ναζιανζού ΄΄ Λ.Ε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Σεβασμιώτατε άκου έναν πολύ καλό σου φίλο στην χθεσινή του εκπομπή, ναι ναι για σένα λέει και για το ότι διώκεις αδίκως τους πατέρες της Εκκλησίας μας αντί να τους επιβραβεύεις, υπακούοντας στο πατριαρχικό αίτημα που πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων...Παράκληση μην επιμένεις άλλο σε αυτό το θέμα και επιβράβευσε αυτούς τους άξιους εργάτες του Κυρίου ιερείς τον πατέρα Μανώλη και τον πατ Ζήση και πάψε να τους διώχνεις και να ταλαιπωρείς τα παιδιά τους να διανύουν αποστάσεις για να τους συναντήσουν εν μέσω κρίσεως και φροντίστε όλοι οι ιεράρχες μας, όλοι σας να αποκατασταθούν ΟΛΟΙ οι μοναχοί μας και οι ιερείς που διώκονται άμεσα, και του γέρ Μεθόδιου γιατί αν δεν το κάνετε διχάζετε και προκαλείτε έριδες στο ποίμνιο, ρεζιλευόμαστε διεθνώς από την λύσσα και την επιμονή μερικών μερικών, εκτίθεται η πίστη μας και χαίρονται οι εχθροί μας, μας κάνετε να θυμώνουμε πάρα πολύ και μας βασανίζετε αλύπητα σαν άστοργοι πατεράδες με αποτέλεσμα να βλάπτεται έτσι η ψυχή μας ανεπανόρθωτα, και να παρεμποδίζεται η σωτηρία μας και η εσωτερική μας ειρήνη, διδάξτε την συγγνώμη και την ταπείνωση πρώτοι εσείς με το παράδειγμα σας γιατί από επιστολές και από λόγια χορτάσαμε, ώστε να την μάθουμε κι εμείς τί πάει να πει ταπείνωση και βιωματική εν Χριστώ ζωή και για να σας αγαπήσουμε και να γίνουμε καλύτεροι χριστιανοί, εκτός αν συντρέχουν άλλοι λόγοι που μόνο εσείς γνωρίζετε και επιμένετε σε μια στάση που όπως λέει ο κύριος Διον Μακρής στην εκπομπή του αυτή η στάση σας δεν είναι σύμφωνη με την ιεραρχία της εκκλησίας μας
  γιατί επιμένετε;
  https://www.youtube.com/watch?v=RtlhOKlJ768

  ΑπάντησηΔιαγραφή

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com