Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2017

Να δημιουργηθούν επιτροπές της Ιεράς Συνόδου με τη συμμετοχή των Θεολογικών Σχολών για την αντιμετώπιση εκκλησιαστικών ζητημάτων πρότεινε ο Αρχιεπίσκοπος

06022017_penteli_1.jpg
Στην ανάγκη δημιουργίας επιτροπών με την ευθύνη της Ιεράς Συνόδου και τη συμμετοχή των Θεολογικών Σχολών που θα αντιμετωπίζουν καίρια εκκλησιαστικά ζητήματα αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την κοινή σύσκεψη της Ιεράς Συνόδου με τους Καθηγητές των Θεολογικών Σχολών στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Όπως κάθε χρόνο τιμήθηκε σήμερα στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης η μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Φωτίου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως του Μεγάλου, ο οποίος είναι και ο Προστάτης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο εορτασμός ξεκίνησε με το μυστήριο της Θείας ευχαριστίας το οποίο τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος. Παρέστησαν Συνοδικοί Ιεράρχες και άλλοι Αρχιερείς, ενώ παρόντες ήταν Καθηγητές των Θεολογικών σχολών Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
Αμέσως μετά, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος, η καθιερωμένη κοινή σύσκεψη της Ιεράς Συνόδου με τους Καθηγητές των Θεολογικών Σχολών.
Στον χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στο Μεγάλο Φώτιο λέγοντας μεταξύ άλλων πως «η δράση του υπήρξε καθοριστική για το μέλλον της Ορθοδοξίας και της παγκόσμιας ιστορίας». Επεσήμανε, επίσης, ότι «στον παρόντα καιρό του πολυτάραχου διεθνούς και εθνικού μας βίου έχουμε ανάγκη από σοφούς δασκάλους, από την Σοφία των Μεγάλων Πατέρων. Σε εποχή που επιχειρούνται πολλές επιπόλαιες μεταβολές επί του θέματος της θρησκευτικής διδαχής, οι εκπαιδευτικές ρυθμίσεις πρέπει να συνδέονται με την πηγή, δηλαδή το όλον της πνευματικής μας παραδόσεως πρέπει να συνδέεται πάντοτε με το ύδωρ το ζων. Το δεσπόζον πνευματικό ανάστημα του Ιερού Φωτίου μας διδάσκει πώς επιτελείται η υπέρβαση και σε προσωπικό επίπεδο και σε επίπεδο Εκκλησίας και κοινωνίας. Υπενθυμίζει προς όλους ότι Ορθοδοξία είναι ζωή», ενώ ανέφερε ότι ο σημερινός εορτασμός λειτουργεί και ως σύνδεσμος της Ιεράς Συνόδου και των Θεολογικών Σχολών και παρέχει την δυνατότητα συζητήσεως περί ενός νέου θέματος ζωτικού για την Εκκλησία».
Στον εφετινό εορτασμό ομιλητής ήταν ο κ. Θεόδωρος Γιάγκου, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Το κανονικόν συνειδός από τον Μέγαν Φώτιον εις τον Άγιον Νικόδημον τον Αγιορείτην».
Ο κ. Γιάγκου επεσήμανε, μεταξύ άλλων, πως «η επιλογή των συγκεκριμένων κανονολόγων Πατέρων υπαγορεύθηκε στο ένα σκέλος ασφαλώς από την παρούσα επετειακή σύναξη και στο άλλο από το γεγονός ότι ο Νικόδημος επισφραγίζει μία περίοδο εννέα αιώνων καίριων διεργασιών ως προς την διαμόρφωση του κανονικού συνειδότος. Εξάλλου, ο Νικόδημος ήταν σπουδαίος ερευνητής της Βυζαντινής Νομοκανονικής παραδόσεως και πρώτιστο μέλημά του με την σύνταξη του πηδαλίου ήταν να επαναφέρει τη συγκεκριμένη παράδοση κατά το μέτρο του δυνατού, στην εποχή του, παρακάμπτωντας τους πολλούς «χυδαιονομοκάνονες» όπως ο ίδιος τους χαρακτηρίζει, οι οποίοι αναπαράγονταν αθρόων και ακρίτως από αμαθείς ή ελλιπώς καταρτισμένους
Η συγκεκριμένη δυάδα των πατέρων είχε βαθύτατη γνώση της κανονικής παραδόσεως, όχι μόνο γιατί μαθήτευσε άνευ όρων στις πηγές, αλλά και γιατί διέθετε ευρυμάθεια και κυρίως ευρύτητα πνεύματος που προσλαμβάνεται από την εκκλησιαστική εμπειρία. Εξ ου και δεν αντιμετώπιζαν τους κανόνες ως ανεξάρτητα κείμενα από τη θεολογία, τη λατρεία και την εν γένει εκκλησιαστική πραγματικότητα».
Ο Αρχιεπίσκοπος στη συνέχεια σχολίασε πως «η εποχή μας έχει αρκετές δυσκολίες» και την χαρακτήρισε «εποχή παρακμής» που θα διαρκέσει αρκετό καιρό, τονίζοντας πως δεν πρέπει να είμαστε βιαστικοί σε σοβαρά ζητήματα.
Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε συζήτηση μεταξύ των παρισταμένων. Πριν κηρύξει την λήξη του σημερινού εορτασμού ο Αρχιεπίσκοπος πρότεινε την δημιουργία επιτροπών με την συμμετοχή των Θεολογικών Σχολών προκειμένου να αντιμετωπιστούν καίρια εκκλησιαστικά θέματα και ζητήματα.
Αναφέρθηκε, ωστόσο, σε δυσκολίες που αντιμετωπίζει η εκκλησιαστική εκπαίδευση και στην αξία του θεσμού της Εκκλησίας, αλλά και των Θεολογικών Σχολών κάνοντας λόγο για την σημασία του σημερινού εορτασμού και της κοινής σύσκεψης, ενώ ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας πως «η πατρίδα μας σήμερα χρειάζεται όραμα και πρότυπα».


6 σχόλια :

 1. Χρειάζεται επιστροφή στην Αγία Γραφή και στους Αγίους της Εκκλησίας.
  Εάν οι επιτροπές ακολουθούν αυτά τα δυο (την Αγία Γραφή και τους Αγίους), τότε οι επιτροπές λειτουργούν σωστά.
  Εάν οι επιτροπές δεν ακολουθούν αυτά τα δυο, τότε οι επιτροπές λειτουργούν λάθος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πάλι επιτροπές; Όλοι γνωρίζουμε τι γίνεται όταν πάνε πράγματα σε επιτροπές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. να δημιουργηθουν αρχιεπισκοπε αλλα με ποιους θεολογους; με το 90% που ειναι οικουμενιστες;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Θα μπορούσε να γυριστεί μια ταινία :"Η κρυφή γοητεία της Δεσποτοκρατίας".
  Πραγματικά είναι καταπληκτικό.Αυτοί που τιμούν και αποδέχονται τον αιρεσιάρχη Βαρθολομαίο και γίνονται συνεργοί του με το κατάπτυστο κείμενο που θα λανσάρουν σε λίγο στον ανενημέρωτο λαό...που θα υποδεχτούν σε λίγο επίσημα τον μεγαλύτερο αιρετικό όλων των εποχών τον βδελυρό πάπα και θα του δηλώσουν υποταγή...που καταδιώκουν τους αγωνιστές της ορθοδόξου πίστεως ανηλεώς και θα ξεκινήσουν να τους κλείνουν φυλακή και να τους καθαιρούν έναν-έναν...που τα έχουν κάνει πλακάκια με τους ελεεινούς πολιτικούς-μασόνους-σατανιστές-αριστερούς-κεντρώους-δεξιούς-πάνω-κάτω,σε βάρος του ελληνικού ορθόδοξου λαού......ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΙΚΩΝ ΤΟΝ ΜΕΓΑ ΦΩΤΙΟ!!!!! Και δεν ντράπηκαν καθόλου!Δεν έχουν τσίπα πάνω τους!Και ζήτησαν και την βοήθεια των άθεων πλέον θεολογικών σχολών!Αν αυτό δεν λέγεται πανηγύρι δαιμόνων ,πως λέγεται;
  Δεσποτοκρατία;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΕΦ ΟΣΟΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΠΙΣΤΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΙΕΡΕΑ
  ΜΕΤΑΞΥ ΣΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΣΑΣ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΟ ΓΕΓΟΝΟΣ
  Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΙΣΤΟΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΣΑΣ- ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΔΕΝ ΕΠΙΛΕΞΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΓΝΩΣΤΟ ΠΩΣ ΕΙΣΤΕ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ποιες επιτροπες ρε ιερώνυμε δηλαδη δεν ξερουμε οτι ο οικουμενισμος ειναι αιρεση και θα μας το πει η επιτροπή δεν ντρέπεσαι ρε ιερώνυμε;Χρήστος.Θεόδ.Ελευθεριάδης

  ΑπάντησηΔιαγραφή

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com