Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2017

Τα περί εθνοφυλετισμού από τον θεοφιλέστατο Χριστουπόλεως

arxontes6.jpg
Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
Σε ομιλία του κατά την κοπή της Βασιλόπιτας στην Αδελφότητα των οφικιαλίων του Οικουμενικού Πατριαρχείου «Παναγία η Παμμακάριστος», στην Αθήνα στις 13 Φεβρουαρίου 2017, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χριστουπόλεως Μακάριος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στις ‘’φωνές  εθνοφυλετισμού’’.
Πρόσφατα δύο Πατριαρχεία, εκείνο της Γεωργίας και εκείνο της Βουλγαρίας δικαιολόγησαν θεολογικά τη στάση τους για τη Σύνοδο της Κρήτης. Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι απέδωσαν την κακοδοξία του εθνοφυλετισμού στα Πατριαρχεία αυτά, για τη στάση τους έναντι της Συνόδου της Κρήτης. Θα σταθούμε στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας, που έδωσε θεολογικότατη αιτιολόγηση της στάσης της,  έναντι της Συνόδου της Κρήτης, χωρίς όμως να πάρει ή μάλλον να τολμηθεί, καμιά απάντηση.
Αν δει κάποιος με Ορθόδοξη σοβαρότητα την ανακοίνωση του Πατριαρχείου Βουλγαρίας, θα αντιληφθεί ότι δεν πρόκειται έκφραση εθνοφυλετισμού έναντι της Συνόδου της Κρήτης. Όταν το Πατριαρχείο Βουλγαρίας, επισημαίνει τις αντιφάσεις, καθώς και το ότι ‘’δεν είναι σύμφωνες οι αντιφάσεις αυτές, με όσα διδάσκει η δογματική και κανονική Παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας και δεν είναι με βάση το γράμμα και το πνεύμα των Τοπικών και Οικουμενικών Συνόδων’’, πρόκειται ‘’παράλογες ερμηνείες και φονταμενταλιστικές ερμηνείες των δογμάτων και των Ιερών Κανόνων’’; Πρόκειται για έκφραση εθνοφυλετισμού; Σαφέστατα όχι.
Ούτε ένα σημείο εθνοφυλετισμού δεν υπάρχει στη θεολογική απάντηση ανακοίνωση του Πατριαρχείου Βουλγαρίας. Από αυτή τη θεολογικότατη απάντηση θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν εξέλιπε και η εκκλησιαστική ευγένεια και ο τονισμός της εκκλησιαστικής ενότητας, της ενότητας νοουμένης εν αγάπη και εν αληθεία. Έδωσε η Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας, εμπεριστατωμένη θεολογική απάντηση, χωρίς να εξαπολύει μύδρους όπως τούτο έπραξαν αρκετοί από αυτούς που στήριξαν όλα όσα συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο της Κρήτης. Μπορεί κάποιος να καταλογίσει κακόδοξη εθνοφυλετική στάση στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας; Σαφέστατα όχι.
Κανένας εθνοφυλετισμός δεν υπάρχει στην ανακοίνωση του Πατριαρχείου Βουλγαρίας όπου επισημαίνει την αντίθεσή της στη νομιμοποίηση της συμμετοχής στο Π.Σ.Ε. (από το οποίο έχει αποχωρήσει το έτος 1998), με την παρήγορη σημείωση που αναφέρει τα εξής: ‘’στο οποίον (Π.Σ.Ε.), η Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας, ευτυχώς, εδώ και πολύ καιρό δεν συμμετέχει’’. Πουθενά δεν υπάρχει ίχνος εθνοφυλετικής κακοδοξίας, τουναντίον στις υπογραφείσες δηλώσεις του Π.Σ.Ε., παρατηρούνται αρκετές κακόδοξες θέσεις.
Ούτε ήταν ακρότητα επίσης η αναφορά στην ανακοίνωση   του Πατριαρχείου Βουλγαρίας, για την παρουσία των ετεροδόξων ‘’παρατηρητών’’ στη Σύνοδο, τις οποίες κάλεσε με Ορθόδοξη ακρίβεια ‘’…ετερόδοξες θρησκευτικές ομάδες (Ρωμαιοκαθολική, Αγγλικανική κλπ) και όχι ‘’ετερόδοξες εκκλησίες’’. Μάλιστα τόνισε ότι «εκτός από την Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία δεν υπάρχουν άλλες εκκλησίες, αλλά μόνο αιρέσεις και σχίσματα, και το να ονομάζονται ‘’εκκλησίες’’ είναι θεολογικό, δογματικό και κανονικό λάθος» καταρρίπτοντας και την απαράδεκτη αναφορά σε ‘’ετερόδοξες εκκλησίες’’.  
Που ενυπάρχει εθνοφυλετισμός στην ανακοίνωση του Πατριαρχείου Βουλγαρίας; Απεναντίας ‘’εθνοφυλετικός’’ είναι ο χαρακτηρισμός τέτοιας θεολογικής στάσης, ως προϊόν εθνοφυλετισμού, με την απαράδεκτη σιωπή έναντι της θεολογικής απάντησης της Εκκλησίας της Βουλγαρίας, από όσους αδυνατούν να δώσουν απάντηση στα θεολογικά της επιχειρήματα. Συνεπώς η ‘’εύκολη’’ καταφυγή στην απόδοση εθνοφυλετικών σκοπιμοτήτων, σε παρόμοιες τοποθετήσεις είναι απαράδεκτη.

4 σχόλια :

 1. μάλλον εκφράζουν έναν φόβο δικό τους προς τους άρχοντες του πατριαρχείου
  ομιλία που χαρακτηρίζεται από ταραχή τουλάχιστον

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ναι μεν αλλά... για τη Βουλγαρία χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα κείμενά της δεν είναι ορθόδοξα. Κοινωνία όμως με τους ακοινώνητους έχει, και άλλα πολλά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Εύγε κ. Χαραλάμπους για το άρθρο σας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΔΕΝ ΤΙΜΑ ΤΟΝ ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΠΟΛΕΩΣ Η ΟΜΙΛΙΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται αυτόματα.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com