Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Θεολογική της Χάλκης και βακούφια θυσιάζονται στο βωμό των τεταμένων ελληνοτουρκικών σχέσεων

Αυτό, όμως, που ανησυχεί έντονα την ομογένεια της Πόλης είναι τυχόν προβοκάτσιες…
Του Μανώλη Κείου
Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται οι σχέσεις μας με την γείτονα τις τελευταίες ημέρες μετά τις επαναλαμβανόμενες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο…
Έμπειροι αναλυτές της γείτονος εκτιμούν πως η τεταμένη αυτή κατάσταση δεν μπορεί να μην επηρεάσει και τα ανοιχτά μέτωπα τουρκικής κυβέρνησης-Πατριαρχείου σχετικά με τα βακούφια και βέβαια σχετικά και με την Θεολογική Σχολή της Χάλκης η οποία παραμένει κλειστή από το 1971.
Υπενθυμίζεται πως μετά την διοργάνωση της Συνόδου στην Κρήτη είχε διαρρεύσει από πηγές του Φαναρίου πως το επόμενο στοίχημα για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο θα ήταν η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Αναμενόταν μάλιστα να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σε συνεργασία σύμφωνα με πληροφορίες με κύκλους από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, οι οποίοι κύκλοι μετά τη διοργάνωση και τη χρηματοδότηση της Συνόδου της Κρήτης θέλησαν να μπουν δυναμικά και στο μέτωπο του ανοίγματος της ιστορικής Σχολής. Όμως όσα διαδραματίστηκαν τους τελευταίους μήνες και συνεχίζουν να διαδραματίζονται στην Τουρκία ανέτρεψαν την κατάσταση.
Αυτό που προκαλεί έκδηλη ανησυχία είναι η προσπάθεια του Ερντογάν να εγκαταστήσει ολοένα και πιο έντονα μια «ασφαλή» ισλαμική εκπαίδευση.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως η τουρκική πλευρά δεν ήταν διατεθειμένη ούτως ή άλλως να προχωρήσει σε λύση για τη Θεολογική Σχολή, μιας και πολλάκις ο ίδιος ο Ερντογάν είχε συνδέσει το θέμα με το τζαμί στην Αθήνα ή με την κατάσταση στη Θράκη.
Πολλώ δε μάλλον τώρα που έχει μετατραπεί και επισήμως σε σουλτάνο!
Οι ίδιοι αναλυτές υπενθυμίζουν μάλιστα και ένα περιστατικό που συνέβη πριν από περίπου ένα χρόνο και αφορούσε εδαφικές διεκδικήσεις των τουρκικών αρχών.
Τότε έντονη ήταν η προσπάθεια των τουρκικών αρχών να επανακτήσουν ακίνητο από το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης. Συγκεκριμένα οι τουρκικές αρχές προσέφυγαν στο δικαστήριο για να επιστρέψει τη γη, η οποία πριν από λίγο καιρό είχε μεταφερθεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης. Με την προσφυγή αυτή οι τουρκικές αρχές επιχειρούσαν να στερήσουν από το Φανάρι έκταση 40 στρεμμάτων γης στην Goksu και Umit Τεπέ, δίπλα στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.
Με τα σημερινά δεδομένα οι σχέσεις μεταξύ των τουρκικών αρχών και των θρησκευτικών μειονοτήτων βρίσκονται πάλι σε «κρίσιμη στιγμή» και ελπίζουμε μην δούμε τα χειρότερα…

1 σχόλιο :

  1. Για τη Χάλκη έχει όνειρα να την αναδείξει σε παγκόσμιο κέντρο ο Ελπιδοφόρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται αυτόματα.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com