Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2017

Φανάρι και Μόσχα «τρώγονται» για το ποιος θα προδώσει πρώτος την Ορθοδοξία φιλώντας το χέρι του Πάπα


timthumb-2.jpg
Του Άγγελου Ρούσσου
Απεχθείς και προκλητικούς εναγκαλισμούς με τον Πάπα και αγαπολογίας το ανάγνωσμα δεν περιλαμβάνει δυστυχώς μονάχα το “ιερό καταστατικό ενότητας” που δυστυχώς κατά πως φαίνεται έχει εδώ και καιρό συντάξει και ακολουθεί κατά γράμμα το Φανάρι, αλλά πλέον και η Μόσχα έχει κατρακυλήσει ξεκάθαρα στα ίδια θλιβερά μονοπάτια.
Ούτως ή άλλως το Νο2 του ρωσικού Πατριαρχείου Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, κάνει την διαδρομή Μόσχα-Βατικανό σε τακτικότατη βάση, τα πράγματα όμως έχουν εξοκύλει εντελώς μετά την περσινή συνάντηση στην Αβάνα του ποντίφικα με τον κ. Κύριλλο.
Από το σημείο αυτό και μετά Φανάρι και Μόσχα μοιάζουν να ανταγωνίζονται για το ποιος θα προδώσει πρώτος την Ορθοδοξία φιλώντας με…. σεβασμό το χέρι του Πάπα.
Άπειρες ευκαιρίες σφιχτών “ενωτικών” εκδηλώσεων αποδεικνύουν πως τα σχέδια της Νέας Τάξης πραγμάτων η οποία διακαώς επιθυμεί την εγκαθίδρυση της πανθρησκείας έχουν πάρει το δρόμο τους!
Τελευταίο παράδειγμα οι…. πανηγυρικές εκδηλώσεις για την πρώτη επέτειο της ιστορικής συναντήσεως του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών και του Πάπα στην Κούβα που πραγματοποιήθηκαν πριν από λίγες ημέρες στο Πανεπιστήμιο Φριβούργου της Ελβετίας με συμμετοχή του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, Προέδρου του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, και του Καρδιναλίου Κουρτ Κοχ, Προέδρου του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Προώθηση της Ενότητας των Χριστιανών.
Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας τόνισε ότι το εορταζόμενο γεγονός παρέχει ευκαιρία εξετάσεως της σημασίας αυτής της ιστορικής συναντήσεως, της συζητήσεως των πρώτων καρπών του και των προοπτικών των σχέσεων Ρωμαιοκαθολικών και Ορθοδόξων. Ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας και ο Καρδινάλιος Κοχ σημείωσαν τη σπουδαιότητα της διεξαγωγής ετησίων εκδηλώσεων αυτής της φύσεως ως αποτελεσματικού μέσου προωθήσεως συνεργασίας μεταξύ Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών υπό το φως των διατάξεων της Κοινής Δηλώσεως, την οποία υπέγραψαν οι Αρχηγοί των δύο Εκκλησιών στις 12 Φεβρουαρίου 2017 στην Αβάνα.
Δηλαδή είναι σαφές πως στόχος με τις “ετήσιες εκδηλώσεις” αυτές, είναι να συμπορευτούν οι δύο πλευρές.
Η Μόσχα έχει παρασυρθεί ξεκάθαρα σε άσχημες ατραπούς. Προσπαθώντας να ακολουθήσει το Φανάρι στις… προοδευτικές ιδέες του και κυρίως για να μην φανεί πως ο Βαρθολομαίος στις συναντήσεις με τον Πάπα εκπροσωπεί το σύνολο της Ορθοδοξίας, οι Ρώσοι έχουν βαλθεί να περιχαρακώσουν τις δικές τους σχέσεις με το Βατικανό.
Και η αλήθεια είναι πως η εκκλησιαστική διπλωματία της Μόσχας υπερτερεί αυτής της Κωνσταντινούπολης…
Απόδειξη όλων των παραπάνω είναι πως ο Μητροπολίτης Ελβετίας Ιερεμίας στην προαναφερθείσα εκδήλωση τόνισε τη σπουδαιότητα των προσπαθειών τις οποίες καταβάλλουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο ΚΑΙ η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας για την πρόοδο του διαχριστιανικού διαλόγου προκειμένου να εκπληρωθούν τα του Σωτήρο «ἵνα πάντες ἓν ὦσιν» (Ιω. 17.21).
Το χειρότερο όμως είναι πως ολοένα και περισσότερο πλέον μιλούν ανοιχτά για ένωση! Αφού όπως ειπώθηκε από τον Μητροπολίτη Ελβετίας Ιερεμία στην εκδήλωση “ο εορτασμός της πρώτης επετείου της συναντήσεως του Πατριάρχου Κυρίλλου και του Πάπα Φραγκίσκου, υπενθυμίζει την ανάγκη να εργασθούμε από κοινού προκειμένου να ξεπεράσουμε τις διαιρέσεις στην πορεία προς την ένωση”.
Σε άλλο δε σημείο της αγόρευσής του ο Μητροπολίτης Ιερεμίας σημείωσε πως Ορθόδοιξοι και Ρ/Καθολικοί “οφείλουν να «συνεργασθούν ἐν πνεύματι φιλαδελφίας διὰ να κηρύξουν Ευαγγέλιο της σωτηρίας», όπως τονίζει η Κοινή Δήλωση”.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Καρδινάλιος Κουρτ Κοχ που επίσης τόνισε ότι η συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου με τον Πατριάρχη Κύριλλο συνέβαλε τα μέγιστα στην αντιμετώπιση των ήδη υφισταμένων διαιρέσεων μεταξύ των Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών.
Αποτέλεσμα πάντως των ολοένα και αυξανόμενων στενών επαφών της Μόσχας με το Βατικανό είναι να έχει δημιουργηθεί ήδη εντός της ρωσικής εκκλησιαστικής επικράτειας ένα κύμα έντονης δυσφορίας κατά του Πατριάρχη και κυρίως κατά του Ιλαρίωνα, που φαίνεται να κινεί τα νήματα.
Κληρικοί και λαϊκοί εκφράζουν έντονες αντιρρήσεις για αυτά τα ανοίγματα της Μόσχας, και σε πολλούς κύκλους το Πατριαρχείο έχει απολέσει για τα καλά την έξωθεν καλή μαρτυρία… Το ποτάμι της δυσαρέσκειας βράζει στη Ρωσία και δεν αποκλείεται σύντομα να ξεχειλίσει με απρόβλεπτες συνέπειες…

4 σχόλια :

 1. Και πάλι ο Ιλαρίωνας, πρώτος αλλά όχι καλύτερος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αργείς Κύριε..αργείς..
  Έρχου Κύριε Ιησού Χριστέ...
  Αμήν

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μπα,κάνουμε και υποδείξεις στόν Κύριό μας ότι αργεί νά επέμβει;;;; Ποιός είσαι εσύ που τολμάς και Του κάνεις υποδείξεις καί παρατηρήσεις;;;;;Για όνομα του Θεού!! Γιατί, μάς κυνηγάει κανείς;;; Δεν πάμε καλά!!!!!

   Διαγραφή
 3. Ο Χριστός μας εξαγόρασε με το ίδιο Του το Αίμα και κάποιοι γίνονται δούλοι ανθρώπων, δούλοι φιλοδοξιών, δούλοι δόξας, δούλοι χρημάτων, και αναρωτιέσαι...Άντε ο κοσμικός το καταλαβαίνω, αλλά να βλέπεις αυτούς που έδωσαν υπόσχεση στον Θεό; Ας γίνονταν κάτι άλλο σε αυτήν τη ζωή, όχι και οι ιερείς του Θεού...Μιλάμε για ΤΗΝ αποστασία...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

1) Ενδέχεται το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, να μη συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου

2) Υβριστικά ή προσβλητικά και εν γένει παράνομου περιεχομένου σχόλια δεν θα αναρτώνται ή θα αφαιρούνται

3) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.

4) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.

5) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com