Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2017

Ο τρόπος εκλογής του Αρχιεπισκόπου Αμερικής

Ανάλυση του Θεοδώρου Καλμούκου
Η διαδοχή και ο τρόπος της εκλογής του επόμενου Αρχιεπισκόπου Αμερικής άρχισε να συζητείται πιο συχνά και πιο ευρέως ανάμεσα στον λαό της Ομογένειας της Αμερικής όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η στήλη από τα πολλά μηνύματα που λαμβάνω ιδιαίτερα, και το τονίζω αυτό, από αναγνώστες της εβδομαδιαίας Αγγλόφωνης Έκδοσης του «Εθνικού Κήρυκα», «The National Herald».
Τονίζω ότι ανάμεσα στους επικοινωνούντες και ερωτώντες συμπεριλαμβάνονται πολλά μέλη του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, της «Ηγεσίας των 100», πρόεδροι κοινοτικών συμβουλίων, επιφανείς ακαδημαϊκοί και κορυφαίοι επιχειρηματίες δωρητές και ευεργέτες της Αρχιεπισκοπής. Υπάρχουν και αρκετοί κληρικοί, οι οποίοι θέτουν το θέμα δειλά-δειλά, ενώ μας λένε ότι προς Θεού μην ακουστεί το όνομά μας.
Για το θέμα του τρόπου της εκλογής του εκάστοτε Αρχιεπισκόπου Αμερικής είχα γράψει στο παρελθόν γενικευμένα κάπως. Σήμερα θα εξειδικεύσω περισσότερο τη γραφή, διευκρινίζοντας ότι αφορά γενικά τη διαδικασία της εκλογής.
Ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος άγει το 89ο έτος της ηλικίας του, όπως σημειώσαμε προχτές σε σχόλιο της στήλης «Πρακτορικά», με αφορμή τα γενέθλιά του την 1η Φεβρουαρίου. Και τώρα στο θέμα:
Ξεκινώ με τη θέση ότι αποτελεί προνόμιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου η εκλογή του εκάστοτε Αρχιεπισκόπου Αμερικής για τον πολύ βασικό λόγο ότι η Αρχιεπισκοπή είναι εκκλησιαστική Επαρχία του και φυσικά η πλέον δυναμική, πλούσια και πολυπρόσωπη, δηλαδή μεγάλη αριθμητικώς.
Σε περίπτωση χηρείας της ο Οικουμενικός Πατριάρχης συγκαλεί την Ιερά Σύνοδο του Φαναρίου, η οποία αποτελείται από δώδεκα αρχιερείς στην οποία προεδρεύει και εκλέγει τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής.
Για τους γνωρίζοντες την κατάσταση απλά να υπενθυμίσω και για τους μη γνωρίζοντες να πληροφορήσω πως θα επιλεγεί εκείνος τον οποίον θα προτείνει και προτάξει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Όπως λοιπόν έχει δομηθεί το διοικητικό σύστημα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής κι όπως συνέβη και το 1996 με την εκλογή του Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνα, ουδείς από εδώ θα ερωτηθεί, ούτε η Επαρχιακή Σύνοδος, ούτε το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο, ούτε ο κλήρος, ούτε ο λαός.
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα συγκαλέσει την Σύνοδο του Φαναρίου, θα τους πει αυτός είναι, «να ευαρεστήσει Θεώ και ανθρώποις» και θα προχωρήσει η κατάρτιση του τριπροσώπου, μέσα στο οποίο θα είναι «ο εκλεκτός του» και θα προστεθούν κι άλλοι δύο άσχετοι, για γέμισμα που λένε. Τα μέλη της Συνόδου θα κατεβούν στον ναό του Αγίου Γεωργίου και θα γίνει τυπικά η διαδικασία της ψηφοφορίας και θα είναι ομόφωνη. Τα τελευταία χρόνια οι περισσότερες εκλογές, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, είναι ομόφωνες, πράγμα κι αυτό ενδιαφέρον.
Θα χτυπήσουν οι καμπάνες, θα γίνει «το Μήνυμα», δηλαδή η επίσημη ανακοίνωση της εκλογής και της αποδοχής της από τον εκλεγέντα που θα έχει φροντίσει ο Πατριάρχης να βρίσκεται εκεί σε κάποιο ξενοδοχείο και θα σταλεί το επίσημο ανακοινωθέν στα Μέσα Ενημερώσεως.
Όσον αφορά για το ποιος θα εκλεγεί, η απάντηση είναι απλή, όποιον θέλει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κι όποιος θεωρείται ο πλέον κατάλληλος «διά τας ανάγκας της Μητρός Εκκλησίας».
Να μην ξεχνούμε όμως ποτέ ότι τον τελευταίο λόγο τον έχει ο Θεός.

5 σχόλια :

 1. ακόμα δεν έχουν καταλάβει ότι ο κόσμος έχει απηυδήσει με τον τρόπο εκλογής τους και με τους ισόβιους παππούδες με την αυλή καλοθελητών και κολάκων που έχουν, σε θέσεις τόσο σημαντικές για την σωτηρία των ψυχών μας;
  Σε παράλληλο σύμπαν εξακολουθούν να ζούν; Ποιός τους βάζει στην θέση που βρίσκονται; Εχουν ερωτηθεί οι πιστοί αν θέλουν ή δεν θέλουν συγκεκριμένα πρόσωπα; Αποφασίσουμε και διατάσσουμε στον χώρο της Εκκλησίας;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Και φυσικα τον τελευταιο λογο εχει ο Θεος που ανεχεται ολους και ειδικα τον αρχιοικουμενιστη Πατριαρχη και να δουμε ποτε θα αρπαξει το φραγγελιο. Ευαγγ. Ζαλακ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ευχαριστώ ειλικρινά για το κατατοπιστικό άρθρο. Τις ευχές μου στον λατινόφρονα πατριάρχη μας για καλή μετάνοια αν θέλει να σωθεί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. https://www.youtube.com/watch?v=xxOviBI-8fc

  ΑπάντησηΔιαγραφή

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com