Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2017

Οι μεικτές κατασκηνώσεις στην Κύπρο κρύβουν πολλούς κινδύνους και πρέπει να τερματιστούν

miktes-kataskinoseis.jpg
Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
Για τις μεικτές κατασκηνώσεις έχουμε γράψει και στο παρελθόν. Δυστυχώς η μοναδική Μητρόπολη στην Κύπρο που εφαρμόζει το είδος αυτό σε όλες τις τάξεις, Δημοτικού Γυμνασίου και Λυκείου, εξακολουθεί να εφαρμόζει το είδος τούτο. Το μόνο που κατορθώσαμε γράφοντας, ήταν να επισύρομε την κακολογία και  την απαξίωση, από κάποιους που ιδιοτελώς στηρίζουν όλες τις επιλογές της Μητρόπολης αυτής. Επιπρόσθετα με αυτό, ίσως ‘’κατόρθωμα’’ να είναι και το ότι δεν δημοσιεύεται στη ιστοσελίδα της Μητρόπολης αυτής το κατασκηνωτικό πρόγραμμα.
Φυσικά αυτοί που επιμένουν στην εφαρμογή του είδους τούτου των μεικτών κατασκηνώσεων, πιθανώς να ισχυριστούν ότι δεν παρουσιάζονται έκτροπα. Μακάρι να είναι έτσι. Αν υπάρχουν όμως ενδείξεις, κάποτε και αποδείξεις, είναι απαγορευτικές για τέτοια επιλογή και πρέπει να σταθμίζονται με σοβαρότητα τέτοιες επιλογές. Έχω τη βεβαιότητα ότι οι μεικτές κατασκηνώσεις πρέπει να αποφεύγονται.  
Ο λόγος μάλιστα που αναγκάζομαι να ξαναγράψω, είναι οι λυπηρές αναφορές από ανθρώπους του χωριού, στο οποίο γίνονται οι κατασκηνώσεις αυτές. Κατά τις μεταμεσονύχτιες ώρες, υπάρχουν και κάποιοι που πρέπει να πάνε να ποτίσουν τα χωράφια και δυστυχώς δεν είναι ευχάριστα αυτά που διηγούνται γι’ αυτά που παρατηρούν. Πως μπορεί κάποιος να μάθει την πραγματικότητα; Δεν χρειάζεται να ρωτηθούν άνθρωποι του χωριού. Αρκεί πιστεύω κάποτε και μια απλή ερώτηση σε Ιερατική συγκέντρωση και σίγουρα υπάρξουν ειλικρινείς αναφορές για την ιστορική διαδρομή των κατασκηνώσεων αυτών. Δεν χρειάζονται άλλες μαρτυρίες.
Ας μην υποτιμούνται λοιπόν οι κίνδυνοι που καραδοκούν και να θεωρούνται οι εκφράζοντες την αντίθετη περί τούτου άποψη, ως διακατεχόμενοι δήθεν από πουριτανισμό ή νοσηρό συντηρητισμό. Είναι πολύ δύσκολο να αποφεύγονται τα έκτροπα, τα συναφή με τη μορφή των μεικτών κατασκηνώσεων. Το θέμα των μεικτών κατασκηνώσεων είναι πολύ σοβαρό και μάλιστα των λυκειακών τάξεων, και δεν πρέπει να υποτιμάται η επικινδυνότητα των.
Το κείμενο έχει γραφεί χωρίς καμιά αναφορά σε πρόσωπα. Ο σκοπός ήταν προβληματίσει προς τερματισμό του είδους αυτού των μεικτών κατασκηνώσεων και όχι να ψέξει. Να ληφθούν μέτρα, για να αποφευχθούν τα σχετικά έκτροπα; Να εφαρμοσθεί αυστηρότερο πρόγραμμα; Δεν αποτελεί τούτο λύση. Είναι πολύ σοβαρό το θέμα και γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγονται οι μεικτές κατασκηνώσεις.  
Θα προβληματίσει πολλούς το μάταιο της γραφής ενός τέτοιου κειμένου. Γνωρίζω ότι η απαξίωση και κακολογία, ίσως πρυτανεύσει πάλι σε κάποιους, και ίσως να είναι και ο μοναδικός καρπός. Δεν γράφω ανώδυνα, αλλά το κάνω για τα παιδιά των κατασκηνώσεων, γι’ αυτό δοκιμάζω αυτή τη λύπη. Ας ελπίσουμε όμως ότι ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου αυτή τη φορά, θα θέσει τέρμα σε αυτό το επικίνδυνο κατασκηνωτικό είδος, με προσωπική παρέμβασή του.

8 σχόλια :

 1. Ποιός; Ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου; Ασυναίσθητα μου η ήρθε η παλιά κοσμική ατάκα: "Ποιός Θανάσης;".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πρέπει η Μητρόπολη Μόρφου να σταματήσει να κάνει τέτοιες κατασκηνώσεις.Οι γονείς στέλνουν τα παιδιά τους στις κατασκηνώσεις κια πρέπει να έχουν και αυτή την ασφάλεια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΑΠΟ ΜΙΑ ΜΙΚΤΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΚΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΟΛΗ ΤΟΥ ΤΗΝ ΖΩΗ!
  ΚΑΙ ΑΠΟ ΔΙΑΙΣΘΗΣΗ Η ΜΑΝΑ ΤΟΥ, ΤΟΥ ΠΡΟΕΙΠΕ ΜΗΝ ΠΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΣΤΟΝ Α....
  ΑΥΤΟΣ ΠΑΡΕΙΚΟΥΣΕ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Από τον τίτλο του άρθρου μπορεί κανείς εκ πρώτης όψεως να σκεφτεί πως είναι υπερβολή να θεωρείται επικίνδυνη μια μικτή κατασκήνωση.
  Έχω την αίσθηση όμως ότι ο αρθρογράφος πολύ ορθά διαβλέπει τους κινδύνους που προκύπτουν από ένα τέτοιο εγχείρημα.
  Σκέφτομαι και τα δικά μου παιδιά αλλά και όλα τα άλλα.
  Κάτι δεν με αναπαύει με τη μικτή κατασκήνωση.Και μάλιστα να την προωθεί η Εκκλησία.
  Γιατί όμως άλλες Μητροπόλεις στην Κύπρο όμως δεν έχουν μικτές κατασκηνώσεις?
  Οι Μητροπολίτες αυτοί είναι τριτοκοσμικοί ή οπισθοδρομικοί?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΑΚΟΥΣΑΜΕ ΕΚΤΡΟΠΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΙΚΤΕΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΜΟΡΦΟΥ.
   Ε.Π.

   Διαγραφή
 5. Ποιά είναι, αλήθεια, η γνώμη του Μητροπολίτου Λεμεσού Αθανασίου για αυτά τα πράγματα;
  Μήπως δεν κατασκηνώνουν τα παιδιά "απρόσεκτα", όπως δεν συμπροσεύχεται "απρόσεκτα" καλέ κι ο Πατριάρχης μας;
  Μήπως και αυτά είναι άριστοι γνώστες των ηθικών κανόνων και ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν και πώς "το" κάνουν;

  Συγγνώμη για το καυστικό ύφος, αλλά πρέπει να πάψει πια το δούλεμα των πιστών.

  Καλή Ανάσταση

  ΑπάντησηΔιαγραφή

 6. Ο Λεμεσού μια χαρά κατασκηνώσεις έχει κι αυτό είναι γνωστό τοις πάσι.
  Για τον Πατριάρχη και τις συμπροσευχές καλύτερα ας αφήσουμε την σιωπή και αυτού και του Μόρφου να μιλήσει από μόνη της.Ενώ και οι δύο αρχικά μας έδωσαν χαρά που δεν υπόγραψαν στην Κρήτη, στη συνέχεια ήπιανε το αμίλητο νερό λες και δεν συνέβηκε τίποτα αφήνοντας εκτεθημένους χιλιάδες πιστούς στο στόμα του δικτάτορα της Εκκλησίας της Κύπρου Χρυσόστομου Β'.
  Ο Μόρφου συνεχίζει προκλητικά τη λειτουργία των μικτών κατασκηνώσεων γιατί είναι "προχωρημένος" Δεσπότης και "ξεχωριστός" και όχι ώσπερ οι λοιποί των επισκόπων.
  Έχουν κατακλήσει το διαδύκτιο ομιλίες του για τον επερχόμενο πόλεμο, για τα γεωπολιτικά και στρατηγικά συμφέροντα διαφόρων χωρών, για το μέλλον της Κύπρου και πολλά άλλα.
  Για την υπογραφή του που ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου του την παραβίασε υπογράφοντας αντί αυτού γιατί δεν είπε τίποτα?
  Δεν καταλαμβαίνει ούτε αυτός ούτε ο Λεμεσού ότι η ένοχη σιωπή τους κάνει πλέον τον κόσμο να μην τους εμπιστεύεται για τίποτε άλλο.
  Κρίμα.
  Είναι επίσκοποι και οι δύο που μπορούν αν θέλουν να βοηθήσουν την Ορθοδοξία ολόκληρη.Έχουν πολλά προσόντα.
  Τους λείπει όμως το θάρρος να συγκρουστούν με τον προκαθήμενο.
  Και της Κύπρου.
  Και του φαναρίου.
  Και πάλι κρίμα.
  Αυτό που με προβληματίζει είναι που δεν βρίσκεται κάποιος να τους τα ψάλλει ένα χεράκι.Δυστυχώς αυτοί που τους περιτριγυρίζουν μόνο ωραίλογα και αγαπολογίες και δόξες και τιμές έχουν να τους πουν και να τους δώσουν.
  Υπάρχει κάποιος που έχει την τόλμη να πει στον Μόρφου ότι κάνει λάθος για τις κατασκηνώσεις?
  Ας τολμήσει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ΡΕ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΡΟ ΔΑΚΤΥΛΑΚΙ ΤΟΥ ΚΑΝΤΙΩΤΗ ΣΕ ΕΠΙΣΚΟΠΟ.
  ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΝΤΙΑ....

  ΑπάντησηΔιαγραφή

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com