Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

ΚΥΠΡΟΣ, Οι Τούρκοι ανεγείρουν τζαμί


Κοντά στο Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, στη σκλαβωμένη Πάνω Ζώδια

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
Κοντά στην εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην Πάνω Ζώδια, στη σκλαβωμένη περιοχή της Μόρφου, εκεί που άλλοτε  γινόταν το μεγάλο πανηγύρι του Αρχαγγέλου μας, οι Τούρκοι ανεγείρουν τζαμί. Αυτά αναφέρουν άνθρωποι που επισκέπτονται συχνά  το σκλαβωμένο χωριό μας.  
Κοντά στο Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, που οι Ορθόδοξοι δοξολογούσαμε τον αληθινό Τριαδικό Θεό και  ακουόταν το "μία δόξα, μία βασιλεία, μία φύσις, μία Θεότης, μία δύναμις, ο άναρχος Πατήρ, ο συνάναρχος Υιός και το Πνεύμα το Άγιον", τώρα θα ακούγεται η ανίερη και αντίθεη κορανική προτροπή «πιστεύετε λοιπόν στο Θεό και στους Αποστόλους του και μη λέτε Τριάδα» (κοράνι, κεφ. Δ, στιχ. 171).
Αντί της διδασκαλίας της χριστιανικής αγάπης, θα ακούγονται οι κορανιακές προτροπές του μίσους και την απάνθρωπης βίας όπως : «Θα σκορπίσουμε τον τρόμο στην καρδιά των ειδωλολατρών γιατί εξομοίωσαν με τον Αλλαχ άλλες θεότητες», «καταπολεμείστε τους εχθρούς σας στον πόλεμο που γίνεται για τη θρησκεία», «..κολυμπείστε μέσα στο αίμα τους. Αυτή είναι η ανταμοιβή που χρωστάτε στους απίστους», «όταν συναντάτε απίστους να τους κτυπάτε στο λαιμό μέχρι να τους νικήσετε εντελώς…μέχρι να τους νικήσετε και δέστε τους ένα δεσμό σταθερό», «σκοτώστε τους εχθρούς σας παντού όπου τους βρίσκετε».  
Είναι πολύ λυπηρή εξέλιξη η ανέγερση τζαμιού στη σκλαβωμένη Ζώδια μας. Όσοι από τους συγχωριανούς μας το έμαθαν λυπήθηκαν και ζήτησαν να γίνουν διαβήματα. Ταυτόχρονα εξέφρασαν εκ των προτέρων και τη λύπη τους για το προβλεπόμενο αποτέλεσμα. Αυτό είναι το αντιμίσθιο των προσπαθειών για επαναπροσέγγιση;        Σε ποιους όμως θα γίνουν διαβήματα αλλά, και από ποιους θα γίνουν;   Όταν η "επαναπροσέγγιση" παίρνει τη μορφή διαθρησκειακής "συγκρητιστικής" προσέγγισης, τα διαβήματα δεν θα έχουν καρπούς.
Από αυτούς που περιμένουμε διαμαρτυρίες, δυστυχώς δεν είναι "εύκολη" η παρέμβασή τους. Θα χαλάσει την ανθρωπάρεσκη συνύπαρξη. Άλλη είναι η πρέπουσα όμως αγάπη προς τους συνανθρώπους μας, και άλλο η αθρωπάρεσκη συνύπαρξη. Με τους ανθρώπους των άλλων κομματικών απόψεων, η συνεχιζόμενη εχθρότητα παίρνει τη μορφή διαιωνιζόμενου μίσους και με τους Τούρκους της Κύπρου εξαίφνης εφευρίσκεται η "τέλεια" αγάπη.
Τα κομματικά πάθη και μίση ανάμεσα στους Έλληνες της Κύπρου, αποδεικνύουν και  πόσο ανθρωπάρεσκη είναι η συνυπαρξιολογία τους.  Γι’ αυτούς είναι δύσκολή η διαμαρτυρία για την ανέγερση τζαμιού στη σκλαβωμένη Πάνω Ζώδια μας. Εξάλλου αντί να περιορίζονται στη συνύπαρξη ανθρώπων, αναφέρονται και στη συγκρητιστική  "συνύπαρξη θρησκειών". Γι’ αυτούς είναι τόσο δύσκολή η διαμαρτυρία για την ανέγερση τζαμιού στη σκλαβωμένη Πάνω Ζώδια μας.

1 σχόλιο :

  1. Η Κύπρος θα απελευθερωθεί σε ανύποπτο χρόνο και ίσως σύντομα. Μόνο που με τη σύγχυση που μας δέρνει ίσως και να μην το καταλάβουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται αυτόματα.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com