Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2017

Γνωρίσματα της Θρησκείας και η λανθασμένη Ορθοδοξία

π. Ιωάννου Ρωμανίδη
Σε πολλούς επικρατεί η αντίληψις ότι η Ορθοδοξία είναι μία από τις πολλές θρησκείες, που έχει σαν κύρια μέριμνά Της την προετοιμασία των μελών της Εκκλησίας για την ζωή μετά θάνατον, να εξασφάλιση δηλαδή μία θέση στον Παράδεισο για κάθε Ορθόδοξο Χριστιανό.

Έτσι θεωρείται ότι το Ορθόδοξο δόγμα προσφέρει μία επί πλέον εξασφάλιση, επειδή είναι Ορθόδοξο, και ότι, αν κανείς δεν πιστεύει στο Ορθόδοξο δόγμα, αυτό είναι ένας επί πλέον λόγος για να πάει στην Κόλαση ο άνθρωπος αυτός, εκτός δηλαδή από το ότι ενδεχομένως θα τον στείλουν εκεί τα προσωπικά του αμαρτήματα.
Όσοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί πιστεύουν ότι αυτό το πράγμα είναι η Ορθοδοξία, αυτοί έχουν συσχετίσει την Ορθοδοξία αποκλειστικά με την μέλλουσα ζωή. Και αυτοί δεν κάνουν και πολλά πράγματα σ’ αυτήν την ζωή, αλλά περιμένουν να πεθάνουν, για να πάνε στον Παράδεισο, επειδή, όταν ζούσαν, ήταν Ορθόδοξοι Χριστιανοί!
Μια άλλη μερίδα Ορθοδόξων δραστηριοποιείται μέσα στον χώρο της Εκκλησίας ενδιαφερόμενη όχι για την άλλη ζωή, αλλά κυρίως γι’ αυτήν εδώ την ζωή. Δηλαδή για το πως θα τους βοηθήσει η Ορθοδοξία να ζήσουν καλά σ’ αυτήν την ζωή. Τέτοιοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί προσεύχονται στον Θεό, βάζουν τους παπάδες να κάνουν προσευχές, κάνουν αγιασμούς, παρακλήσεις ευχέλαια κλπ., για να τους βοηθάει ο Θεός να περνάνε καλά σ’ αυτήν την ζωή, να μην αρρωσταίνουν, να αποκαθίστανται τα παιδιά τους, να εξασφαλίσουν στα κορίτσια τους μία καλή προίκα και έναν καλό γαμπρό, τα αγόρια τους να βρουν καλές κοπέλες με καλή προίκα για να παντρευτούν, οι δουλειές τους να πηγαίνουν καλά, το εμπόριο, με το οποίο ασχολούνται, να πηγαίνει καλά, ακόμη και το χρηματιστήριο ή η βιομηχανία τους, κλπ. Οπότε βλέπομε ότι αυτοί οι Χριστιανοί δεν διαφέρουν κατά πολύ από τους πιστούς των άλλων θρησκειών, που κάνουν και εκείνοι τα ίδια περίπου πράγματα.
Δηλαδή βλέπει κανείς από τα παραπάνω την Ορθοδοξία να έχει αυτά τα δύο κοινά σημεία με όλα τα άλλα θρησκεύματα: Πρώτον, το να προπαρασκευάζει τους πιστούς για την ζωή μετά θάνατον, ώστε να πάνε στον Παράδεισο, όπως ο καθένας τον φαντάζεται, και δεύτερον, το να φροντίζει, ώστε οι Χριστιανοί να μην περνούν θλίψεις, στενοχώριες, καταστροφές, αρρώστιες, πολέμους κλπ. σ’ αυτήν εδώ τη ζωή, δηλαδή ο Θεός να τα τακτοποιεί όλα κατά τις ανάγκες ή τις επιθυμίες τους. Έτσι γι’ αυτούς τους δεύτερους, η θρησκεία παίζει μεγάλο ρόλο σ’ αυτήν την ζωή και μάλιστα σ’ αυτήν την καθημερινή τους ζωή.
Κατά βάθος όμως απ’ όλους τους παραπάνω Χριστιανούς ποιος ενδιαφέρεται αν υπάρχει ή δεν υπάρχει Θεός; Ποιος Τον αναζητά; Γι’ αυτούς δεν τίθεται θέμα αν υπάρχει Θεός ή όχι, εφ’ όσον καλύτερα θα ήταν να υπήρχε Θεός για να μπορούμε να τον επικαλούμεθα και να του ζητούμε να ικανοποιεί τις ανάγκες μας, ώστε να πηγαίνουν καλά οι δουλειές μας και να έχωμε κάποια ευτυχία σ’ αυτή την ζωή.
Οπότε βλέπομε ότι ο άνθρωπος έχει μια ισχυρότατη τάσι να θέλει να υπάρχει Θεός, να πιστεύει ότι υπάρχει Θεός, διότι είναι μία ανάγκη για τον άνθρωπο να υπάρχει Θεός, για να εξασφαλίζει τα όσα είπαμε. Ε, και εφ’ όσον είναι λοιπόν μία ανάγκη για τον άνθρωπο το να υπάρχει Θεός, άρα Θεός υπάρχει!
Αν ο άνθρωπος δεν είχε την ανάγκη ενός Θεού και αν μπορούσε να εξασφαλίσει αυτάρκεια των προς το ζην σ’ αυτήν την ζωή με κάποιον άλλο τρόπο, τότε δεν ξέρει κανείς πόσοι άνθρωποι θα πίστευαν στον Θεό. Αυτό, γίνεται, εν πολλοίς στην Ελλάδα.
Έτσι βλέπομε, πολλοί άνθρωποι, ενώ πριν ήταν αδιάφοροι ως προς την θρησκεία, προς το τέλος της ζωής τους να θρησκεύουν, μετά ίσως από κάποιο γεγονός που τους φόβισε. Διότι πλέον δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς να επικαλούνται να τους βοηθήσει κάποιος Θεός, από δεισιδαιμονική δηλαδή πρόληψη. Γι’ αυτούς τους λόγους η φύσις του ανθρώπου βοηθά στο να θρησκεύει ο άνθρωπος. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τους Ορθοδόξους Χριστιανούς, ισχύει για τους πιστούς όλων των θρησκειών. Παντού η φύσις του ανθρώπου είναι η ίδια. Έτσι ο άνθρωπος μετά την πτώση του – εσκοτισμένος όπως είναι κατά φύσιν – μάλλον, παρά φύσιν – ρέπει προς την δεισιδαιμονία.


7 σχόλια :

 1. Ναι, βαλτε και ολιγον Ρωμανιδη να νοστιμισει το μενου...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Είναι ένα από τα "ανατρεπτικά" κείμενα του μακαριστού π. Ιωάννου Ρωμανίδη, το οποίο ταράσσει συνειδήσεις και "ξεβολεύει" πολλούς Χριστιανούς από την αυτάρκεια τους.
  Ιδιαίτερα η παράγραφος "έτσι θεωρείται ..... όταν ζούσαν ήταν Ορθόδοξοι Χριστιανοί", πρέπει να διαβαστή από όλους και ιδιαίτερα από πάσης φύσεως Ζηλωτές, λάτρεις της Κανονικής ακρίβειας, διορθωτές Πατριαρχών, Επισκόπων, κλπ. , εκτοξευτές εκρηκτικών μηχανισμών, Αγωνιστών, ΓΟΧ, και μερικών άλλων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ωραιο αρθρο. Ευχαριστουμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Περιμένουμε να μάθουμε και τη συνέχεια, δηλ ποια είναι κατα τον Ρωμανίδη η σωστή Ορθοδοξία .Είναι πολυ αξιόλογα όσα δημοσιεύσατε.Θέλουμε τη συνέχεια. ....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ας με συγχωρήσει ο π.Ιωάννης εκεί από την άνω Ιερουσαλήμ όπου ελπίζω να αναπαύεται,αλλά δεν μπορώ να συμφωνήσω με τα γραφόμενα του και με τον τρόπο που βγάζει τα συμπεράσματα του.
  "Οπότε βλέπομε ότι ο άνθρωπος έχει μια ισχυρότατη τάσι να θέλει να υπάρχει Θεός, να πιστεύει ότι υπάρχει Θεός, διότι είναι μία ανάγκη για τον άνθρωπο να υπάρχει Θεός, για να εξασφαλίζει τα όσα είπαμε.Ε, και εφ’ όσον είναι λοιπόν μία ανάγκη για τον άνθρωπο το να υπάρχει Θεός, άρα Θεός υπάρχει!"
  Δεν είναι έτσι π.Ιωάννη.Ο λόγος σου είναι πολύ περιοριστικός και άστοχα συμπερασματικός.Δεν υπάρχει άνθρωπος που θέλει να υπάρχει θεός όπως λες γιατί τον χρειάζεται από ανάγκη.Υπάρχουν άνθρωποι που τους μίλησε ο Θεός μέσα στην ψυχή τους και άνθρωποι που δεν τους μίλησε.Οι πρώτοι είναι που αναζητούν με πάθος την αλήθεια,την αληθινή γνώση,τον Θεό τον ίδιο-χωρίς να το ξέρουν πολλές φορές, που
  είναι το Ζητούμενο Οξυγόνο της ψυχής τους, για να ξεφύγουν από τον πνευματικό θάνατο που τους καταδιώκει μέρα νύχτα και προσπαθεί να τους κρατήσει στην βάσανο της... μακριά από Τον Ποθούμενο Θεό,κολάσεως.
  Σε αυτούς, επειδή το επιθυμούν διακαώς,έρχεται ο Θεός και παρότι είναι ανάξιοι, τους πλησιάζει διακριτικά και αρχίζει κουβέντα μαζί τους.Τούς αποκαλύπτεται δηλαδή,Τον ψηλαφούν κατά κάποιο τρόπο,Τον καταλαβαίνουν σαν υπαρκτό Πρόσωπο και γνωρίζουν πολύ απλά πλέον ότι υπάρχει Θεός γιατί τον βλέπουν και δεν χρειάζονται μάρτυρες και εξηγήσεις.
  Οι άλλοι που δεν τους μίλησε ο Θεός και σ'αυτούς κάνεις αναφορά π.Ιωάννη, είναι αυτοί που δεν τους καίγεται καρφί αν υπάρχει Θεός!Είναι άθεοι(χωρίς Θεό),πηγαίνουν δεν πηγαίνουν εκκλησία,είναι δεν είναι ορθόδοξοι!Ποτέ δεν Τον αναζητήσανε,γιατί δεν ΘΕΛΟΥΝ να Τον αναζητήσουν.Δεν θέλουν να είναι μαζί Του!Αν τύχει να είναι εκτός εκκλησίας είναι οι αδιάφοροι,οι λεγόμενοι κοσμικοί όπως λέμε,ή γίνονται πολλές φορές και διώκτες. Αν είναι εντός εκκλησίας τότε γίνονται τελείως γελοίοι,συνάμα και επικίνδυνοι...Είναι οι υποκριτές,οι γραμματείς και οι φαρισαίοι κάθε εποχής,αυτοί που σταυρώσαν τον Θεό,οι "μεγαλοσταυρίτες" ίσως με τις αναρίθμητες τυχόν μετάνοιες, οι σε όλα τυπικοί και όχι ουσιαστικά ηθικοί.Αυτοί δεν θέλουν να υπάρχει Θεός όπως λες,δεν πιστεύουν ότι υπάρχει Θεός,δεν έχουν ανάγκη τον Θεό για να εξασφαλίσουν την ζωούλα τους.Ξέρουν πολύ καλά μέσα τους ότι θεός τους είναι το χρήμα-ο μαμμωνάς που τον λατρεύουν,αυτός καλύπτει τις ανάγκες τους και την "προκομένη" ζωή τους.Τον παπά τον καλούν όχι για βοήθεια αλλά για να ρίξουν κι άλλη στάχτη στην αμαρτωλή συνείδηση τους και στους γύρω τους,για το φαίνεσθαι δηλαδή.
  Αυτός νομίζω ότι είναι ο διαχωρισμός και όχι όπως τον αναλύεις π.Ιωάννη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτα που λετε ειναι πιο κοντα στην πραγματικοτητα [χωρις βεβαια να μιλατε με δογματικη ακριβεια] απο αυτα που εγραψε ανωτερω ο μακαριτης, ο οποιος ενιοτε παρασυροταν σε αδοκιμο, ''διανοουμενιστικο'' λογο. Καποιοι τεινουν να τον θεοποιησουν, γιατι θελουν ''κατι παραπανω'' απο τους πατερες.

   Διαγραφή
 6. Να διαβάσετε πολύ π. Ρωμανίδη διότι μάλλον μπερδεύεστε. Όχι ότι ήταν αλάθητος βέβαια αλλά καθόλου τυχαίος. Μας άνοιξε τα μάτια μετά από περίπου 180 χρόνια εκκλησιαστικής ύπνωσης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com