Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017

"Καμιά Εκκλησία δεν μπορεί να διεκδικήσει εκκλησιαστική αποκλειστικότητα", ισχυρίζεται ο κ. Δημ. Κεραμιδάς

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
Σε άρθρο στον διαδικτυακό ιστότοπο www.amen.gr, «Δημ. Κεραμιδάς : Μαζί κηρύσσουμε τον Κύριο. Καθολικοί και Ορθόδοξοι σε πορεία καταλλαγής», αναφέρεται σε ομιλία του κ. Δημήτρη Κεραμιδά, ο οποίος είναι διδάσκων στο Ποντιφικό Πανεπιστήμιο Angelicum της Ρώμης,  «που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εκδηλώσεως "Οικουμενική διάσταση του Χριστιανικού μας χρέους", η οποία διοργανώθηκε από την Κίνηση Καθολικών επιστημόνων και Διανοουμένων Ελλάδος και τη Λεόντειο Πατησίων, με αφορμή την ίδρυση του Τάγματος των Μαριανών Αδελφών» (amen.gr), όπου αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: ‘’Καμιά Εκκλησία δεν μπορεί να διεκδικήσει για τον εαυτό της θέση ανωτερότητας ή εκκλησιαστικής αποκλειστικότητας απαιτώντας της επιστροφή των άλλων σ’ αυτήν».
Αμφισβητείται ξεκάθαρα η μοναδικότητα και η αυτοσυνειδησία της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Σίγουρα η εκκλησιολογική αυτή στρέβλωση του κ. Δημήτρη Κεραμιδά, δεν αποτελεί προέκταση ‘’ερμηνευτικής’’ επεξήγησης  τύπου ‘’terminus technicus’’. Αυξάνονται δυστυχώς ανενόχλητα οι φωνές, οι οποίες ξεκάθαρα αντιστρατεύονται τη μοναδικότητα και την αυτοσυνειδησία της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Ο Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς, στο οποίον κανείς δεν αναφέρεται από αυτούς που στηρίζουν τα κείμενα της Συνόδου της Κρήτης στην ολότητά τους, λέγει: «Η Εκκλησία δεν είναι μόνο μία, αλλά και μοναδική.  Εν τω Κυρίω Ιησού δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν πολλά σώματα, κατά τον ίδιον τρόπον δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν εν αυτώ πολλές Εκκλησίες. Εν τω θεανθρωπίνω αυτού σώματι η Εκκλησία είναι μία και μοναδική, όπως ο Θεάνθρωπος, ο Χριστός, είναι ένας και μοναδικός»*.
Ούτε υπόδειξη  δεν υπάρχει  γι’ αυτούς, έστω και αν αντιστρατεύονται τη σχετική αναφορά για την αυτοσυνειδησία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, του σχετικού Κειμένου της Συνόδου της Κρήτης. Φυσικά θα τεθεί συνεπακόλουθα ερώτημα, αφού και στο σχετικό Κείμενο της Κρήτης, τόσο η ονομασία ‘’εκκλησίες’’, όσο και οι εκκλησιολογικές προϋποθέσεις της Δήλωσης του Τορόντο, αντιστρατεύονται την αυτοσυνειδησία και τη μοναδικότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας, πως θα υπάρξει υπόδειξη γι’ αυτούς;
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Δημήτρης Κεραμιδάς, αναφέρει το εξής: «Ερωτάται όμως με ποιες προϋποθέσεις εντάσσεται η Ορθοδοξία στο διάλογο με την Καθολική Εκκλησία. Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας (2016) διακήρυξε πως η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει συνείδηση ότι αποτελεί την αυθεντική συνέχεια της Μίας Αγίας Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας, ότι ομολογεί το Σύμβολο της Πίστεως και διαφυλάσσει την πατερική και συνοδική διδασκαλία των 7 Οικουμενικών Συνόδων (Μήνυμα § 1 και Εγκύκλιος § 2)». Όμως θα πρέπει να προσθέσομε ότι  δεν υπάρχει ‘‘κίνδυνος’’ για καμιά καταδίκη ή έστω υπόδειξη γι’ αυτούς. Οι καταδίκες και οι απειλές, είναι μόνο για όσους επιμένουν στην Ορθόδοξη ακρίβεια.
Ο προβληματισμός του κ. Δημήτρη Κεραμιδά, «Ερωτάται όμως με ποιες προϋποθέσεις εντάσσεται η Ορθοδοξία στο διάλογο με την Καθολική Εκκλησία», στον οποίο  απαντά ο ίδιος με αυτό που δυσκολεύει τις προϋποθέσεις αυτές, είναι το ότι η Σύνοδος της Κρήτης διακήρυξε πως ‘’η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει συνείδηση ότι αποτελεί την αυθεντική συνέχεια της Μίας Αγίας Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας, ότι ομολογεί το Σύμβολο της Πίστεως και διαφυλάσσει την πατερική και συνοδική διδασκαλία των 7 Οικουμενικών Συνόδων (Μήνυμα § 1 και Εγκύκλιος § 2)’’. Αυτό δεν αποτελεί ξεκάθαρη  αμφισβήτηση όρων της Συνόδου της Κρήτης, από την οικουμενιστική όμως πλευρά;
*Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς «Δογματική της Ορθοδόξου Εκκλησίας» (Αναδημοσίευση από τη γαλλική μετάφραση στον Ορθόδοξο Τύπο, 29/6/2007)

7 σχόλια :

 1. Δέν εἶναι τυχαῖα τά φιλοπαπικά λόγια τοῦ κ.Δ.Κεραμιδᾶ.
  Πολλές δεκαετίες πρίν ἀπό αὐτόν ὁ τότε Διάκονος Βαρθολομαῖος Ἀρχοντώνης
  ἐφοίτησεν εἰς ἂλλον τμῆμα τοῦ Ποντιφικοῦ Πανεπιστημίου.
  Τἀ ἒξοδα σπουδῶν ἐπληρώθησαν ὑπό τοῦ Οἰκ.Πατριαρχείου (νομίζω ἦτο τότε ὁ Ἀθηναγόρας).
  Τό Πανεπιστήμιον καυχᾶται ὃτι πολλοί ἀπόφοιτοί του ἒγιναν κατόπιν Πᾶπαι
  καί συμπληρώνομεν καί ...Οἰκουμενικός Πατριάρχης.
  Σίγουρα περιμένει λαμπρά (φιλο)Παπική σταδιοδρομία καί τόν κον Κεραμιδᾶ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Κύριε Δημ. Κεραμιδά, να παραμείνεις στις πλάνες σου.
  Εμείς οι Ορθόδοξοι ΜΗ Οικουμενιστές, θα παραμείνουμε σε όσα γνωρίσαμε με άμεση προσωπική εμπειρία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. "...κ. Δημήτρη Κεραμιδά, ο οποίος είναι διδάσκων στο Ποντιφικό Πανεπιστήμιο Angelicum της Ρώμης"
  Με συγχωρεῖτε, περιμένετε ν΄ άκούσετε όρθόδοξα ῤήματα;;;;;;; Επιτρέψατε μου νά γελάσω!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Η μέχρι σήμερον εμμονή τής Ορθοδόξου Καθολικής Εκκλησίας εις την ορθήν πίστιν και την ορθήν πράξιν και ορθήν σύναξιν τών αποστόλων και τών αληθινών μαθητών αυτών, και ως συνέπειαν τούτου η μη αναγνώρισις κοινωνίας με καμμίαν άλλην "εκκλησίαν" εκτός τής Μιας Αγίας Καθολικής και Αποστολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, είναι η καλυτέρα απόδειξις τής μέχρι τών ημερών μας επιβιώσεως τής περί Εκκλησίας συνειδήσεως όλης τής αρχαίας Εκκλησίας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΟΣΩΝ ΕΠΕΛΑΞΑΝ ΤΟΥΣ ΦΡΑΓΚΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥΣ. ΠΡΟΣΟΧΗ ΓΟΝΕΙΣ ΠΟΥ ΣΤΕΛΝΕΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ. ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΕΧΩ ΚΙ ΕΓΩ ΠΑΙΔΙΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΙ Η ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΡΟΜΟΣ ΜΕ ΡΟΔΟΠΕΤΑΛΑ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΙ ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝ ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΠΥΡΓΙΟ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ. ΣΤΩΜΕΝ ΚΑΛΩΣ Ο ΘΕΟΣ ΜΑΖΙ ΜΑΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται αυτόματα.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com