Κυριακή, 12 Μαρτίου 2017

Κάθε μήνα Θεία Λειτουργία σε παπικό ναό της Άγκυρας καθιέρωσε το Φανάρι!

papas_patriarxhs.jpg

Του Μανώλη Κείου
Πως θα σας φαινόταν στην Τουρκία του φανατικού Ισλαμιστή Ερντογάν, κάθε μήνα το Οικουμενικό Πατριαρχείο να τελεί την Ορθόδοξη Θεία Λειτουργία σε ναό που ανήκει σε Ρωμαιοκαθολικούς!
Κι όμως! Σε συνέχεια των ποικίλων προκλήσεών του αναφορικά με τις σχέσεις με τους παπικούς το Φανάρι δεν κρατάει ούτε τα προσχήματα!
Όπως αναφέρει ανακοινωσή του:
“Από της σήμερον, 11ης Μαρτίου 2017, το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, εν τη ποιμαντική αυτού ευαισθησία και ευθύνη, αλλά και εις ανταπόκρισιν προς σχετικά αιτήματα, καθιέρωσε την τέλεσιν, άπαξ του μηνός προς το παρόν, της θείας λειτουργίας διά τους εν Αγκύρα κατοικούντας Ορθοδόξους διαφόρων εθνικοτήτων, μέλη των Πρεσβειών Ορθοδόξων χωρών, Καθηγητάς Πανεπιστημίων, ως και άλλους εργαζομένους εν τη περιοχή. Αι λειτουργίαι αύται και άλλαι ιεραί ακολουθίαι θα τελώνται υπό του Πανοσιολ. Μ. Αρχιμανδρίτου κ. Βησσαρίωνος, κατόχου και της ρωσσικής γλώσσης, επί τούτω μεταβαίνοντος εις την πρωτεύουσαν.
Αι ιεραί ακολουθίαι θα τελώνται εν τω εκείσε Ρωμαιοκαθολικώ Ναώ, προφρόνως τιθεμένω εις την διάθεσιν και ημών των Ορθοδόξων, ως και άλλων Χριστιανικών Κοινοτήτων της Χώρας.
Εν τοις Πατριαρχείοις, τη 11η Μαρτίου 2017”
Το φαινόμενο με την εκατέρωθεν παραχώρηση ναών δεν είναι καινούριο βέβαια… Έχει συμβεί και στην χώρα μας αλλά και στην γειτονική Ιταλία. Αλλά μέσα στην καρδιά της Τουρκίας είναι η πρώτη φορά…
Τι πρέπει να υποθέσουμε; Πως το Φανάρι πιέζεται από το καθεστώς Ερντογάν και αναζητάει στήριξη από το Βατικανό;

11 σχόλια :

 1. Χάθηκαν, βρε παιδί μου, οι ορθόδοξοι ναοί στην Τουρκία, και "αναγκάστηκε" να ζητήσει από τους παπικούς;
  Τί κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια;

  Όλο το σκηνικό που παίζεται από τότε που συγκλήθηκε η Ψευδοσύνοδος του Κολυμπαρίου αποσκοπεί να περάσει στο ορθόδοξο ποίμνιο την ιδέα ότι με τους παπικούς είμαστε ένα και ότι η Ένωση θα είναι κάτι που ενδεχομένως να φτάσει στό σημείο να το ζητήσει και ό ίδιος ο ορθόδοξος λαός, όπως ακριβώς και τον αντίχριστο, ο οποίος θα επιβληθεί όταν θα τον θέλουν οι περισσότεροι, όπως ακριβώς και τις κάρτες του πολίτη, που θα τις θέλουν εκλιπαρώντας για οικον. σωτηρία οι πολίτες.

  Πάντως, εμείς δεν πρέπει να ανησυχούμε, γιατί είμαστε με τον Νικητή, τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό.

  Καλή Ανάσταση

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Απλά αδελφέ μου Νίκο ή ένωση έχει γίνει από το 1965 όπου στο ελληνικό κείμενο μιλάνε για άρση αναθεμάτων, ενώ στο πρωτότυπο για άρση ακοινωνησίας και απλά τώρα προσπαθούν να μάς το σερβίρουν!!

   Διαγραφή
 2. Ναι, χάθηκαν οι ορθόδοξοι ναοί στην Τουρκία. Μετατράπηκαν σε αποθήκες, σταβλους, θέατρα, στρατώνες ή αρχαιολογικούς χώρους. Είναι πολύ δύσκολο να δοθεί άδεια για λειτουργία σε παλαιό ορθόδοξο ναό στη Μικρασία. Ορθόδοξη λειτουργία μπορεί να γίνει και σε δρόμους και σε ερείπια και σε παπικούς ναούς. Είναι απολύτως καλό και θεμιτό να παραχωρούν οι καθολικοί ναούς τους σε ορθοδόξους. Δεν είναι πρωτοφανές και συμβαίνει τις τελευταίες 3-4 δεκαετίας κυρίως χάρη στο πνευματικό ανάστημα του οικουμενικού μας πατριάρχη. Ο θεολογικός διάλογος μεταξύ των εκκλησιών έχει και αυτό το αποτέλεσμα, να προσφέρουν δηλκαδή έδαφος ανάπτυξης στην ορθοδοξία οι ίδιοι οι παπικοί με τους ναούς τους. Χωρίς (και) αυτήν την διευκόλυνση από μέρους των παπικών, οι ορθόδοξοι σε καθολικά κράτη θα είχαν γίνει παπικοί προ πολλού. Αυτό συμβαίνει στη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, το Μεξικό, τη Βραζιλία κλπ. Τελούνται ορθόδοξες θείες λειτουργίες σε ναούς παπικών και έτσι μπορεί κάθε ορθόδοξος να μην αποκόπτεται από τις πνευματικές του ρίζες. Το ποίμνιο διασώζεται με τρόπους που δεν θα μπορούσαμε παλιότερα να φανταστούμε και οι καλές σχέσεις με τους αλλοδόξους βοηθούν πολύ. Είναι ευτύχημα που αυτό πλέον συμβαίνει και στην καρδιά της (αφιλόξενης για χριστιανούς) Τουρκίας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλή ιδέα... και όταν έρθει ο αντίχριστος αφού θα έχει κλείσει ο ίδιος όλους τους ορθόδοξους ναούς,θα μας κάνει χάρη και θα μας προσφέρει τους μαγαρισμένους του ναούς και εμείς θα νοιώθουμε και υποχρώση στον αντίχριστο!!!!Είστε καλά;Τι λογική είναι αυτή;ΦΟΒΟΥ ΤΟΥς ΔΑΝΑΟΥΣ ΚΑΙ ΔΩΡΑ ΦΕΡΟΝΤΕΣ!!!Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει οι ορθόδοξοι να χρησιμοποιούν ναούς παπικών.Αύριο θα ζητήσουν τους δικούς μας ναούς!Θα τους δώσουμε στους αιρετικούς;Τρελαθήκαμε τελείως;

   Διαγραφή
  2. "τι πειράζει"
   με αυτό το σύνθημα μεγαλώνει η γενιά μας

   "Τι πειράζει το ένα, τι πειράζει το άλλο".

   τι πειράζει αν οι ιερείς κουρευτούν και χτενίζουν το κοντό τους μαλλί
   τι πειράζει αν κόψουν τα μεγάλα μούσια και έχουν ένα μικρό μουσάκι ή ξυρίζονται
   τι πειράζει κι αν βγάλουν το ράσο
   τι πειράζει κι αν φορέσουν βερμούδα
   τι πειράζει κι αν πάνε διακοπές κάπου

   τι πειράζει κι αν μπει ένας παπικός σε δικό μας ναό
   τι πειράζει κι αν είναι "ιερωμένος" τους
   τι πειράζει κι αν συμπροσευχηθεί
   τι πειράζει κι αν συμπροσευχηθούμε μαζί

   ...

   νομίζετε ότι θα σταματήσει ποτέ η αλυσίδα;;;


   Αν δεν βλέπετε που οδηγείται σήμερα στην Ευρώπη ο Παπισμός και ο Προτεσταντισμός, με τις άδειες εκκλησίες που τις πουλούν επειδή δεν μπορούν να τις συντηρήσουν,
   τότε έχετε κάθε λόγο να κάνετε και τους "κατ όνομα" ορθοδόξους ναούς έτσι. Νεκρούς.

   Εμείς δεν θα σας αφήσουμε.
   Όσο για την "χάρη" που μας κάνουν οι αιρετικοί να μας παραχωρούν ναούς, καλύτερα να παίρνεις το λεοφορείο και να πηγαίνεις 200-300 χιλιόμετρα μακρυά έστω κάθε 2 βδομάδες να λειτουργηθείς, παρά να κάνουμε τα πάντα αχταρμά.

   Διαγραφή
  3. εκτός από ο μεγαλύτερος αιρετικός πατριάρχης στην ιστορία της ορθοδοξίας ο βαρθολομαίος κερδίζει και τον τίτλο του ασεβέστερου πατριάρχη, δεν έχει απομείνει ίχνος ντροπής στον μεγαλύτερο προδότη της ορθοδοξίας να αξιώνει να τελείται θεία λειτουργία στο κτίριο του αντίχριστου καταραμένου και αναθεματισμένου πάπα.Χρήστος.Θεόδ.Ελευθεριάδης.

   Διαγραφή
 3. Το 80 στην Αγγλία φοιτητής στη περιοχή μας δεν υπήρχε Ορθόδοξος Ναός και κάναμε Πάσχα σε Ναό που παραχωρούνταν από τους Αγγλικανούς, αλλιώς θα μέναμε αλειτούργητοι ή θα έπρεπε να πάμε στο Λονδίνο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δηλαδή με το σκεπτικό σου, αν δεν υπήρχε ορθόδοξος ναός στην πόλη σου, τα Χριστούγεννα θα πήγαινες σε αιρετικό ναό;

   Χίλιες φορές αλειτούργητος και να ποθείς να πας στην ορθόδοξη εκκλησία να λειτουργηθείς . Ή να νοικιάσεις με στερήσεις ένα αυτοκίνητο και να πας εκείνη την μέρα όσα χιλιόμετρα κι αν χρειαστεί, σε πραγματικά ορθόδοξο ναό.

   Διαγραφή
 4. Η λογική των «μαγαρισμένων» (που είναι πάντα οι άλλοι) και των «καθαρών» (που είμαι εγώ και οι συμφωνούντες μαζί μου) είναι το αίτιο πολλών προβλημάτων σε κάθε τομέα. Και στην Εκκλησία. Υπάρχουν χώρες που διαθέτουν έναν ή κανέναν ναό ορθόδοξης ιδιοκτησίας, αλλά δεκάδες ναούς ιδιοκτησίας καθολικών, οι οποίοι ενοικιάζονται ή παραχωρούνται δωρεάν σε ορθοδόξους για τη θεία λατρεία. Πίνουν νερό στο όνομα του οικουμενικού πατριάρχη οι ορθόδοξοι ανά την γη (πλην κάποιων εν Ελλάδι θερμοκέφαλων «καθαρών»), διότι χάρη στις καλές σχέσεις που καλλιεργεί με τις άλλες εκκλησίες έχουμε συνεργασία. Οι παπικοί είναι ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι και ελέγχουν δομές πολλών δεκάδων κρατών. Θα ους ήταν πανεύκολο να απορροφήσουν την (διοικητικά και εθνικιστικά) πολυδιασπασμένη ορθόδοξη μειονότητα που έχουν στα κράτη τους. Εντούτοις, προσφέρουν διευκολύνσεις, δομές και ναούς για να επιτελείται ορθόδοξο ποιμαντικό εκκλησιαστικό έργο. Σε όσους αυτό δεν αρέσει, όταν μεταναστεύσουν στην Αγγλία ας μην πηγαίνουν σε κτήρια όπου τελείται το μέγα μυστήριο της θείας ευχαριστίας και ας συνεχίζουν να υβρίζουν τους ορθοδόξους αρχιερείς. Περαστικά τους!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Περαστικά σέ σένα κακομοίρη που είσαι μέσα στην πλάνη!!Διπλωματία και Εκκλησία δεν συμβιβάζονται, είτε σ' αρέσει είτε όχι!! Η Εκκλησία είναι Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική. Οι υπόλοιπες είναι αιρέσεις. Τά παράπονά σου στόν Χριστό μας που ίδρυσε μία Εκκλησία επί γής και στους Αγίους Πατέρες που αποκαλούν τους αιρετικούς τέκνα του διαβόλου!! Αν εσύ τους θεωρείς εκκλησία, δεν έχεις παρά να πάς μαζί τους. Α στο καλό πιά με τόν οικουμενισμό σας!!

   Διαγραφή
  2. να είσαι καλά Δημήτρη έβαλες τα πράγματα στη θέση τους.Χρήστος.Θεόδ.Ελευθεριάδης.

   Διαγραφή

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται αυτόματα.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com