Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2017

Ηγούμενος Ι.Μ.Δοχειαρίου: Ο Επίσκοπος κι ο Πρεσβύτερος

Ηγούμενος Ιεράς Μονής Δοχειαρίου Αγίου Όρους
Όσο πάμε και γερνούμε, άλλα πράγματα ακούμε κι άλλα πράγματα θωρούμε» (λαϊκή ρήση).

Ούτε θεολόγος είμαι ούτε εντρύφησα ιδιαίτερα στην Θεολογία. Με την βοήθεια του Θεού όμως, παρακολούθησα θεολογικά μαθήματα, και ακαδημαϊκά και εμπειρικά. Ολόκληρη η ακαδημαϊκή θεολογία προσεφέρετο στα Πανεπιστήμια περισσότερο ως επιστήμη παρά ως θρησκεία. Από τους Γεροντάδες μου έμαθα ότι η γνώση του Θεού επέρχεται από την τήρηση των εντολών του Θεού, όπως μας διδάσκει ο υψιπέτης της Θεολογίας Ιωάννης ο ευαγγελιστής, και ότι ο Χριστός δεν ήρθε να παραδώση στους ανθρώπους επιστήμη, αλλά τρόπο ζωής, για να γνωρίση ο άνθρωπος τον Θεό, σύμφωνα με τον όσιο Συμεών τον Νέο Θεολόγο, και μέχρι σήμερα στην ζωή μου προσπαθώ να ιχνηλατώ αυτές τις δύο υποδείξεις.

Τα ακαδημαϊκά συγγράμματα είχαν πληθώρα από παραπομπές δυτικών θεολόγων και ελάχιστες από τους Πατέρες της Εκκλησίας. Ακόμη κι ο άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης και οι συν αυτώ εθεωρούντο μικροί τον νούν για υψηλή θεολογία από τους ακαδημαϊκούς διδασκάλους, οι οποίοι είχαν σπουδάσει την Θεολογία «εις τας ερήμους και τα σπήλαια και εν ταίς οπαίς της γης» των ευρωπαικών θεολογικών σχολών, καθολικών και προτεσταντικών. Και μέχρις ενός σημείου ανεκτή η κατάσταση. 

Αλλά τα τελευταία χρόνια μας ήρθαν κάτι διδάσκαλοι από την «βαθυτέρα έρημο» της Ευρώπης και δίδαξαν πράγματα που δεν τα βρίσκουμε ούτε στην Αγία Γραφή ούτε στους Πατέρες της Εκκλησίας.
«Ένας μπαρμπα-Γιάννης το πρώτο μάθημα που έκανε στην Θεολογική Σχολή των Αθηνών ήτανε στο έρημο το έτος μου. Μεταξύ των άλλων παραδοξοτήτων που ελάλησε αυτός ο μεγάλος εμπειρικός θεολόγος ήτανε ότι ο πρεσβύτερος λειτουργεί εις το όνομα του επισκόπου. Διαμαρτυρήθηκα και βγήκα από την αίθουσα. Είπα: «Αν είναι αυτό αλήθεια, ότι οι πρεσβύτεροι λειτουργούν στο όνομα του επισκόπου, ποτέ και μη σώσω να γίνω παπάς». Σχεδόν το είχα ξεχάσει. 

Πέρασαν πολλά χρόνια και μου διέφυγε αυτό το θεολογικό πόρισμα. Αυτές τις μέρες μου διάβασαν την προσλαλιά του επισκόπου Ναυπακτίας εις χειροτονίαν πρεσβυτέρου και το πρώτο που του υποδεικνύει είναι ότι θα λειτουργή εξ ονόματος του επισκόπου, όχι στο όνομα της Αγίας Τριάδος, όχι στο όνομα του Χριστού! Και η ψυχή μου αναγούλιασε.

Εμείς εκεί στην ακαδημαική θεολογία ακούσαμε ότι «άμα πρεσβύτερος, άμα επίσκοπος». Τώρα τόσο μεγάλη απόσταση έχει ο πρεσβύτερος από τον επίσκοπο; Και που αναφέρεται αυτό, ότι ο πρεσβύτερος λειτουργεί στο όνομα του επισκόπου; Και αν ο επίσκοπος είναι, είναι, είναι… με ποια ψυχική δύναμη θα μπορέσης να λειτουργήσης στο όνομά του; Μα η θεία Λειτουργία αρχίζει με το «Ευλογημένη η βασιλεία του Πατρός και του Υιού και του αγίου Πνεύματος…» και ουχί με το «Ευλογημένη η δεσποτεία του επισκόπου τάδε». 

Μνημονεύουμε τον επίσκοπο, για να δείξουμε ότι εγώ ο πρεσβύτερος έχω την ίδια πίστη με τον επίσκοπο αυτόν που μνημονεύω, αλλά όχι να με ενισχύση και να με δυναμώση, για να τελέσω την θεία Λειτουργία. Έλεγε ο επίσκοπος Αβύδου Γεράσιμος: «Αν στήσουμε δύο θυσιαστήρια και στο ένα λειτουργή πρεσβύτερος και στο άλλο επίσκοπος, τι παραπάνω θα πη ο επίσκοπος από τον πρεσβύτερο; Το “Κύριε, Κύριε, επίβλεψον εξ ουρανού” η “και τον τρισάγιον ύμνον αναμέλπομεν”; Άλλη φυλλάδα κρατάει ο επίσκοπος όταν λειτουργή και άλλη ο πρεσβύτερος;»

Καημένα παπαδάκια, μας έχουν για κατώτερους κληρικούς οι αυθέντες της Εκκλησίας. Κι εσείς τι να πήτε σ᾽ αυτές τις καινοφανείς διδασκαλίες; Οι συνεπίσκοποί του δεν τα ακούνε να τον φρενάρουν η τουλάχιστον να του ζητήσουν από που αρύεται αυτές τις διδασκαλίες και τις λαμπαδοφορεί μέσα στην Εκκλησία και μάλιστα εν ώρα χειροτονίας πρεσβυτέρου;

Είπα δεν είμαι θεολόγος, αλλ᾽ όμως σε τέτοιες καινούργιες διδασκαλίες, που ξενίζουν τις ακοές μου, εσωτερικά επαναστατώ. Και θα την κρατήσω αυτήν την επανάσταση για πολύν καιρό σ᾽ αυτές τις μικρές προσλαλιές που βρίσκετε κάθε Κυριακή βράδυ σ᾽ αυτήν την στήλη.

Έλεγε ο μακαριστός Γέροντάς μου όσιος Αμφιλόχιος: «Την λειτουργία της Εκκλησίας την κατέχει ο εφημεριακός κλήρος, στον οποίο πάντοτε πρέπει να εκφράζουμε ευγνωμοσύνη» και «δεήσεις να αναπέμπουμε στον Τριαδικό Θεό για τον εφημέριο κάθε Ενορίας».

Την άλλη Κυριακή θα ανοιχθώ περισσότερο. Τώρα πετάω σαν σπουργιτάκι από στέγη σε στέγη και κοιτάζω τα κεραμίδια, αλλά με τις μικρές μου δυνάμεις θα ανοίξω αετού φτερά. 

Έως εδώ, 
... γιατί άνοιξη είναι και τα πουλιά ένα-ένα κελαηδούν στις φουσκοδενδριές και λέμε: «Μας το είπε κι ο πετροκότσυφας, μας το είπε κι ο κοκκινολαίμης· περιμένουμε και τον κούκο να περιτρανώση το μήνυμα της ανοίξεως…»

3 σχόλια :

 1. Μηπως ο μπαρμπαγιαννης του αρθρου ειναι ο ακολουθος ;
  http://i-m-patron.gr/i-m-patron-old.gr/keimena/pergamou_990115.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ακριβώς. Γέροντα. Μου. Άγιε. Αδερφέ. Μου.
  Τα πτυχία είναι. Μόνο. Επιστήμη. Χωρίς. Θεό Αλλά. Ο. Τριαδικός. Θεός. Μας. Ευρισκεται. Μόνο. Στην ακαιρεοτητα του
  Πρεσβύτερου. Και έχετε. Απόλυτο. Δίκιο
  Οι. Ενορίες είναι η Κοιτίδα της. Ορθοδοξίας
  Και της. Ενώσεως. Των. Χ Ο . Επι+ Σκοπός
  Είναι. Ο Επι σκοπού φρουρός της περιφέρειας. Σήμερα. Είναι. Ο. ΔΥΝΑΣΤΗΣ.
  ΑΥΤΗΣ. ΤΗΣ. ΕΠΑΡΧΙΑΣ. ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΕΡΕΩΝ
  Η ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΗ. ΔΕΣΠΟΤΟΚΡΑΤΙΑ.
  ΕΙΝΑΙ. Η. ΠΡΩΤΗ. ΠΛΗΓΗ. ΤΗΣ. ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ. ΤΟ. ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ. ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ. ΓΡΗΓΟΡΑ. ΝΑ. ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ. ΠΑΣΑ. ΕΞΟΥΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Ο. Επισκοπος. ((Μητροπολίτης))))
  Πρέπει. Να. Είναι. ΕΓΓΑΜΟΣ.
  ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ. ΜΟΝΟ.
  Π.Ν ΕΥ Μ Α Τ Ι Κ Η ΜΕΡΙΜΝΑ. ΣΤΟΥΣ
  ΙΕΡΟΔΙΑΚΟΝΟΥΣ. ΚΑΙ. ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥΣ
  ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ. ΣΤΗΝ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ. ΤΟΥ .
  Το. Γρηγορότερο. Δυνατόν.
  Να. Αγαπήσουν Τον. ΧΡΙΣΤΟ.
  ΚΑΙ. ΟΧΙ. ΤΟΝ.
  Χ Ρ Υ Σ Ο ΧΡΥΣΟ. Χ Ρ Υ Σ Ο.
  ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ. ΚΑΙ. ΠΡΟΣΕΥΧΕΣΘΑΙ.
  ΟΥΤΕ. ΚΟΜΟΥΝΙΣΤΗΣ. ΕΙΜΑΙ.
  ΟΥΤΕ. ΑΝΑΡΧΙΚΟΣ.
  ΜΟΝΟ. ΠΙΣΤΟΣ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ. ΑΜΙΣΘΟΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Στην Εκκλησιαστική Ιστορία έχουν υπάρξει περιπτώσεις Αγίων Πατέρων που λειτουργούσαν χωρίς να μνημονεύσουν τον οικείο επίσκοπο όταν αυτός έργοις και λόγοις κήρυτε αίρεση και αντ' αυτού μνημόνευαν έναν ''ορθοτομούντα τον Λόγον'' Επίσκοπον, και δεν αναφέρεται πουθενά ότι τα μυστήρια αυτά δεν ήταν έγκυρα. Και εξάλλου συμπληρώνω ότι αν όντως ισχύουν αυτά τα παντελώς απαράδεκτα που πολύ σωστά καταγγέλει ο Γέροντας Γρηγόριος τότε ο 15ος κανόνας δεν θα είχε υπόσταση, δηλαδή οι άγιοι Πατέρες που τον θέσπισαν δεν κατείχαν αυτά που κατέχουν οι σύγχρονοι Θεολόγοι. Κάποιοι νομίζω, καλοπροαίρετοι Επίσκοποι και Πρεσβύτεροι, ενώ είναι αγωνιστές και αντιοικουμενιστές στο φρόνημα δεν έχουν καταλάβει ότι η αποτείχιση από την αίρεση ενός ή πολλών Επισκόπων ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΧΙΣΜΑ και απόδειξη είναι ότι αυτό ΕΧΕΙ ΞΑΝΑΣΥΜΒΕΙ ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΣΧΙΣΜΑ ΕΦΕΡΕ ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΠΙΣΤΏΝ ΕΠΙ ΤΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΨΕΥΔΟΕΝΩΣΗ ΕΠΙ ΤΗ ΒΑΣΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΙΚΩΝ. Ας μη συγχέουν κάποιοι τις αποτειχίσεις των παλαιοημερολογιτών και διαφόρων άλλων, με την αποτείχιση όπως αυτή γίνεται από τον πατέρα Θεόδωρο και τον πατέρα Νικόλαο. Μη συγκρίνουν ανόμοια πράγματα. Και για να τελειώνει το πράγμα ας βρεθεί ένας να μας αποδείξει ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν είναι Οικουμενιστής, δεν έχει κηρύξει ποτέ αίρεση ή ότι κήρυξε κάποια στιγμή άθελά του ή πιεζόμενος από καταστάσεις αλλά μετά το διόρθωσε και μετανόησε. Τότε θα πω κι εγώ ότι είμαι υπερβολικός. Διαφορετικά αν δεν έχουν τον ηρωισμό κάποιοι ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΘΎΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΙΕΡΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟΥΣ ΩΣ ΑΛΗΘΙΝΟΙ ΠΟΙΜΕΝΕΣ και δεν τους κατηγορώ γι'αυτό εγώ ο τρισάθλιος και αποδεδειγμένα ελεεινότερος πάντων, τουλάχιστον ας στηρίξουν τους ΉΡΩΕΣ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ. Γιατί θα έρθει μια μέρα για όλους μας και αλίμονο εάν τότε ακούσουμε από το στόμα του Κυρίου μας τούτα τα λόγια: ''Αγωνίστηκα για την Μία Αγία Καθολική και Αποστολική Εκκλησία και δεν με στηρίξατε. Πορεύεσθε ἀπ᾿ ἐμοῦ οἱ κατηραμένοι.....''(πρβλ. Ματθ. κε΄ 31 - 46). Καλή Μετάνοια σε όλους μας και Ευλογημένο Πάσχα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com