Δευτέρα, 6 Μαρτίου 2017

Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είναι η Εκκλησία του Χριστού, με βάση κακόδοξο όρο στη Δήλωση του Τορόντο

images.jpg
Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
«Oι εκκλησίες αναγνωρίζουν ότι το να αποτελεί κάποιος μέλος της εκκλησίας του Χριστού είναι ευρύ και πιο περιεκτικό από το να αποτελεί μέλος της ίδιας του της εκκλησίας» (Δήλωση του Τορόντο).
Δέχθηκαν τέτοιο όρο οι εκπρόσωποι των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών μελών του Π.Σ.Ε., που συμμετείχαν τότε στο Τορόντο του Καναδά; Έκαναν τέτοια παραδοχή; Είναι αυτή η παραδοχή, επόμενη ‘’τοις Αγίοις Πατράσι’’; Άπαγε της βλασφημίας. Αυτή η παραδοχή είναι απαράδεκτη και κακόδοξη. Σαφέστατα αναγνωρίζεται με την παραδοχή αυτή στη Δήλωση του Τορόντο, ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είναι η Εκκλησία του Χριστού.  
Οι ‘’εκκλησιολογικές προϋποθέσεις’’ της Δήλωσης του Τορόντο εισχώρησαν δυστυχώς και στο τελικό κείμενο ‘’Σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον λοιπόν Χριστιανικόν κόσμον’’, της δημοσιευθείσας απόφασης της Συνόδου της Κρήτης, στο άρθρο 19 στην οποία αναφέρονται  τα εξής: «Έχουν δε βαθείαν την πεποίθησιν (αι ορθόδοξοι Εκκλησίαι-μέλη του Π.Σ.Ε.) ότι αι εκκλησιολογικαί προϋποθέσεις της Δηλώσεως του Τορόντο (1950), τιτλοφορουμένης ‘’Η Εκκλησία, αι Εκκλησίαι και το Παγκόσμιον Συμβούλιον Εκκλησιών’’ είναι κεφαλαιώδους σημασίας δια την Ορθόδοξον συμμετοχήν εις το Συμβούλιον».
Όταν ομιλούμε για ‘’εκκλησιολογικές προϋποθέσεις της Δήλωσης του Τορόντο’’ ενοούμε πάντοτε το κείμενο στην ολότητα του, και οποιαδήποτε προσπάθεια να επιλεγούν κάποιες αναφορές που ‘’ωραιοποιούν’’ τη Δήλωση, σε καμιά περίπτωση δεν αντικατοπτρίζουν τη Δήλωση αυτή. Η δήλωση της Κεντρικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (Π.Σ.Ε.), που συνήλθε στο Τορόντο του Καναδά κατά το έτος 1950, παρέμεινε από τότε αναλλοίωτη, ‘’κουβάλωντας’’ απαράδεκτες καικακόδοξες ‘’εκκλησιολογικές  προϋποθέσεις’’.
Υπογράφοντας τη Δήλωση του Τορόντο, οι εκπρόσωποι των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών που συμμετείχαν τότε στο Τορόντο του Καναδά, αναγνώρισαν ότι το να αποτελεί κάποιος μέλος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία είναι η Μία Αγία Καθολική και Αποστολική Εκκλησία, δεν είναι ευρύ και τόσο περιεκτικό, όσο το να αποτελεί μέλος της Εκκλησίας του Χριστού; Είναι κακόδοξο εκκλησιολογικό ατόπημα η παραδοχή αυτή. Σαφέστατα αναγνωρίζεται με την προαναφερθείσα παραδοχή στη Δήλωση του Τορόντο, ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είναι η Εκκλησία του Χριστού.
Ο λόγος του Αρχιμανδρίτη Γεωργίου Καψάνη για το Π.Σ.Ε. που αναφέρει ότι «η φωνή των Ορθοδόξων (στο Π.Σ.Ε.) χάνεται μέσα στη χοάνην των πολυπληθών προτεσταντικών παραφυάδων», επακριβώς επεξηγεί και την κακόδοξη ‘’εκκλησιολογική αυτή προϋπόθεση’’, η οποία οδηγεί στην απαράδεκτη παραδοχή ‘’ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είναι η Εκκλησία του Χριστού’’. Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία και πάντοτε αυτό πρέπει να ομολογείται από τους Ορθόδοξους Χριστιανούς.

9 σχόλια :

 1. «Oι εκκλησίες αναγνωρίζουν ότι το να αποτελεί κάποιος μέλος της εκκλησίας του Χριστού είναι ευρύ και πιο περιεκτικό από το να αποτελεί μέλος της ίδιας του της εκκλησίας» (Δήλωση του Τορόντο).


  Κούνια που σας κούναγε, πλανεμένοι άνθρωποι του σκότους, εσείς που αποδέχεστε την προηγούμενη ψευδέστατη Δήλωση του Τορόντο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Και στην περιοχή μου ξεσπάθωσε κοντογένης κοντοκουρεμένος αρχιμανδρίτης εναντίον όσον αντιδρούν στην Κολυμβάριον σύνοδο λέγοντας ακατανόμαστα πράγματα. Πότε; Κυριακή της Ορθοδοξίας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΑΣ ΚΥΡΙΕ GeorGRE ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΕΡΕΑΣ ΠΟΥ ΤΑ ΕΙΠΕ ΑΥΤΑ; ΚΑΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΤΕΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΙΕΣ ΤΟΥΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. οπότε πρέπει από ορθόδοξη σύνοδο να καταδικαστεί η συμμετοχή της ορθόδοξης εκκλησίας στο παγκόσμιο συμβούλιο αιρέσεων και να καταδικαστούν όσες αποφάσεις δέχτηκε η ορθόδοξη εκκλησία στο συγκεκριμένο συμβούλιο.Χρήστος.Θεόδ.Ελευθεριάδης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ευχαριστούμε κ. Χαραλάμπους για το άρθρο σας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ειναι,το λιγότερο, παράλογο να λέει κάποιος "είμαι Ορθόδοξος" και ταυτόχρονα να απορρίπτει την διδασκαλία της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Εάν οι οικουμενιστές νομίζουν ότι η Ορθόδοξος Εκκλησία έκανε λάθος, ας βγούν και να πούν : Κύριοι Ορθόδοξοι, μέχρι σήμερα η Ορθόδοξος Εκκλησία έκανε λάθος. Πρέπει να διορθώσουμε τα λάθη μας και να ζητήσουμε συγνώμη από τον Θεό και να αλλάξουμε πορεία. Αυτό θα ήταν το ποιό εντιμο και λογικό. Νομίζω.!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. αυτό ήδη το έχει πει ο προκομμένος πατριάρχης Βαρθολομαίος.Χρήστος.Θεόδ.Ελευθεριάδης.

   Διαγραφή
 7. Γιατί κανένας από όσους υποστηρίζουν τη Σύνοδο του Κολυμπαρίου, δεν λέγει ούτε λέξη για όσα γράφει συνέχεια ο κ. Χαραλάμπους για τα ανορθόδοξα της δήλωσης του Τορόντο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Προφανώς δεν ενδιαφέρει κανέναν ότι ανορθόδοξο ειπώθηκε στο Τορόντο.
   Γι αυτό και η σιωπή.

   Διαγραφή

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται αυτόματα.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com