Σάββατο, 25 Μαρτίου 2017

Η ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΗ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΟΥΣΤΙΝΟΥ ΠΟΠΟΒΙΤΣ

FB_IMG_1487785079629.jpg
Η ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΗ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΟΥΣΤΙΝΟΥ ΠΟΠΟΒΙΤΣ ΣΕΡΒΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΗΣ ΔΟΓΜΑΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΟΥ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΙΡΕΤΙΚΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΗ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ

109 σχόλια :

 1. Σφάλμα του Ορθόδοξου Τύπου.

  Να ανακαλέσει την εσφαλμένη ανακοίνωση του 1971 που έκτοτε έγινε αφορμή παραπληροφόρησης και σημαία των παλαιοημερολογιτων για να δικαιολογήσουν σχίσματα και αποτειχίσεις.
  Δυστυχως τώρα γίνεται σημαία και νεοημερολογιτών που επιθυμουν να "αγιοποιήσουν" την αποτείχισή τους!

  Ο Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς ουδέποτε έκοψε μνημόσυνο του Πατριάρχη Σερβίας, καθότι το ησυχαστήριον του ανήκε στην δικαιοδοσία του Τοπικου του Επισκόπου Ιωάννη!

  Ας ψάξει ο Ορθόδοξος Τύπος επιστολές του Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς χρονολογούμενες μετά το 1971 που απευθύονται στον Πατριάρχη Σερβίας γιά διάφορους πνευματικούς λόγους, και να διαπιστώσει την πνευματική ευγένεια με την οποία του απευθύνεται ως Πατριάρχη του, καθώς και την κοινωνία μαζί του.

  Παρακαλώ στο Κατάνυξις να ανακαλέσετε την αναληθή δημοσίευση που ξεθάψατε από το 1971 (και ο Ορθόοδοξος Τύπος να αποκαταστήσει την αληθεία, επι τῃ ευκαιρίᾳ)!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Άκου τι είπε ο π.Ιουστίνος (χωρίς καμία αμφισβήτηση...):"Εις την ιστορίαν του ανθρωπίνου γένους υπάρχουν τρεις κυρίως πτώσεις: του Αδάμ, του Ιούδα και του πάπα".Οπότε κάποιος (σαν εσένα) που μνημονεύει Βαρθολομαίο κλπ που βλέπουν τον πάπα σαν ευλογημένο αδερφό,μάλλον βρίσκεται σε λάθος δρόμο...

   Διαγραφή
  2. Θεολογικότατον το επιχείρημά σας.
   Απέδειξε μία τρύπα εις το ύδωρ!

   Διαγραφή
  3. Φυσικά και είναι αλήθεια!! Μάς το επιβεβαιώνουν και Σέρβοι!! Εσύ μπορείς να μάς προσκομίσεις ντοκουμέντα που να αποδεικνύουν το αντίθετο;; Οχι λόγια!!

   Διαγραφή
  4. Για να μήν ξεχνιόμαστε, ό Αγιος Ιουστίνος Πόποβιτς ήταν μέχρι την κοίμησή του αρθρογράφος του "Ορθόδοξου Τύπου", οπότε θα το διέψευδε ό ίδιος άν δεν ήταν αληθές, οπότε άστο καλύτερα!!

   Διαγραφή
  5. Επειδή δεν έχω διάθεση να εμπλακώ σε ατέρμονες αερολογίες-αοριστολογίες κι επειδή για να είμαστε σοβαροί πρέπει να έχουμε θεολογικά επιχειρήματα και αποδείξεις, λέω τα εξής:

   1. Ο Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς δεν ήταν αρθρογράφος του Ορθοδόξου Τύπου, ειδικά το 1971 ὄπου ο Ορθόδοξος Τύπος "επληροφορήθη" (ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΑΠΟ ΠΟΥ ΕΠΛΗΡΟΦΟΡΗΘΗ, ΤΟΥΤΕΣΤΙΝ ΤΗΝ ΕΓΚΥΡΗ ΠΗΓΗ όπως όφειλε ως έγκριτη εφημερίδα........)πως διέκοψε το μνημόσυνο του Πατριάρχη Σερβίας Γερμανού. Το ότι ο Ορθοδόξος Τύπος έπαιρνε κείμενα του Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς και τα δημοσίευε, δεν καθιστά αυτό το γεγονός τον Άγιο επίσημο αρθογράφο του, ούτε σημαίνει πως ο Άγιος από όπου βρισκόταν στον κόσμο κυκλοφορούσε με ένα φυλλάδιο του Ορθόδοξου Τύπου στα χέρια του επί μονίμου χρονικής βάσεως, παρακολουθώντας το κάθε γραφόμενο στην Ελλάδα, ώστε να επαληθεύει ή να διαψεύδει.

   2. Δείξτε μας στο Κατάνυξις το κείμενο-ανακοίνωση αποτείχισης του Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς.

   3. Όχι κύριοι, δεν θα σας δείξω εγώ ντοκουμέντα πως η μύγα δεν είναι ελέφαντας. Στο Κατάνυξις (και στον Ορθόδοξο Τύπο το 1971), εσείς επικαλεσθήκατε την αποτείχιση του Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς.
   Άρα, αν είσθε σοβαροί, εσείς οφείλετε να δείξετε την πηγή αυτού του ισχυρισμού σας. Δείξτε μας λοιπόν από το συγγραφικό έργο του Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς, ή από κάποια επίσημη ανακοίνωσή του, την αποτείχισή του. Σας προκαλώ. Μπορείτε να μου δώσετε εσείς τα ντοκουμέντα του δικού σας ισχυρισμού; Δεκτά και από σέρβικες (άρα και πιό έγκυρες) πηγές!

   Ειδάλως, μην παραπλανάτε όπως οι αποτειχισμένοι καί σχισματικοί παλαιοημερολογίτες.

   Διαγραφή
  6. και για να μην μας περνάτε για αφελείς

   4. Εφόσον ισχυρίζεσθε κάποιοι πως ο Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς ήταν αρθρογράφος του Ορθοδόξου Τύπου-και μάλιστα μέχρι που εκοιμήθη, λέτε-τότε γιατί δεν έγραψε σε άρθρο-ανακοίνωση την αποτείχισή του υπογεγραμμένη ἤ την όποια επιβεβαίωσή της, και μάλιστα ένας τέτοιος ομολογητής και αντιοικουμενιστής;

   Θα σας πω εγώ γιατί.
   Γιατί δεν υπήρχε!
   Στηλίτευε, ήλεγχε, ομολογούσε, αλλά δεν διέκοψε μνημόσυνο!

   Διαγραφή
  7. Προς τη "Θεολόγο" Ορθόδοξη Χριστιανή: Η τρύπα στο "ύδωρ" δεν αποδεικνύεται αλλά γίνεται... Υ. Γ. Για την ταμπακιέρα (οικουμενισμός) λέξη.Κατά τ' άλλα "ορθόδοξη"...

   Διαγραφή
  8. Ο ΆΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ είπε,τον πάπα να καταράσθε,και ο πάπας είναι αντίχριστος.ο βαρθολομαίος είπε για τον πάπα ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου.εγώ είμαι με το πιστεύω του Άγιου Κοσμά του Αιτωλού που είναι ορθόδοξος χριστιανός.εσύ ορθόδοξη χριστιανή διάλεξε ποιό πιστεύω δέχεσαι.

   Διαγραφή
  9. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

   Διαγραφή
  10. ΑΥΤΗ Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΗ ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΑΝΕΒΕΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΚΟΠΙΚΟ ΘΡΟΝΟ ? ΜΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΟΠΙΝΑ. ΝΑ ΠΑΕΙ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΥΛΑΕΙ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΟΧΙ ΕΔΩ.

   Διαγραφή
  11. ΑΥΤΗ Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΗ ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΑΝΕΒΕΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΚΟΠΙΚΟ ΘΡΟΝΟ ? ΜΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΟΠΙΝΑ. ΝΑ ΠΑΕΙ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΥΛΑΕΙ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΟΧΙ ΕΔΩ.

   Διαγραφή
  12. 7
   Οι ειρωνείες, οι συκοφαντίες, τα ψεύδη και οι ανυπόστατοι αήθεις προσωπικοί χαρακτηρισμοί, έχουν γίνει καθημερινή "τροφή" πολλών σχολιαστών του Κατάνυξις, ΕΙΔΙΚΑ ΟΤΑΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΘΕΟΛΟΓΙΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΑΛΗΘΕΙΑΣ!

   Για την ιστορία, είμαι κατά του Οικουμενισμού, αλλα δεν είμαι υπέρ της παραπληροφόρησης, της ανακρίβειας και της αηθείας, οι οποίες προφανώς έχουν κάποιες σκοπιμότητες από τους εμπνευστές και από τους υποστηρικτές-προαγωγούς τους.

   Διαγραφή
  13. Η παραπληροφόρηση είναι από την μεριά σου.Αν δεν ίσχυε, γιατί δεν βγήκε τότε ό Αγιος Ιουστίνος Πόποβιτς να το διαψεύσει;;; Φυσικά και υπήρξε διακοπή μνημοσύνου του Πατριάρχη από τον Αγιο,είτε σ' αρέσει είτε όχι!! Και μάλιστα μνημόνευε "πάσης επισκοπής ορθοδόξων" στην Θεία Λειτουργία και σε όλες τις ακολουθίες.Δεν θα μάς βγάλεις όλους τρελούς!!!

   Διαγραφή
  14. Κι αυτό λογικοτατο επιχείρημα που δικαιολογεί γιατί δεν έχουμε δει τον ορθόδοξο τύπο να διαψεύδει το δημοσίευμα του 1971. Εγώ προσωπικά δε έχω κατι υπόψην μου , αν κάποιος γνωρίζει ας μας ενημερωσει. Ο Άγιος Ιουστίνος ήταν εν ζωή , κοιμήθηκε το 1979 αν δε κάνω λάθος, γιατί δεν υπήρξε διάψευση αυτής της είδησης από τη στιγμή που πήρε διαστάσεις; Από τη Σερβία έφτασε Ελλάδα.

   Προσωπικά θεωρώ τον ορθόδοξο τύπο από τις εγκυρότερες εφημερίδες για να δημοσιεύσει αυτή την είδηση το 1971 θα είχε τις πηγές και την ενημέρωση.

   Διαγραφή
  15. Κι αυτό λογικοτατο επιχείρημα που δικαιολογεί γιατί δεν έχουμε δει τον ορθόδοξο τύπο να διαψεύδει το δημοσίευμα του 1971. Εγώ προσωπικά δε έχω κατι υπόψην μου , αν κάποιος γνωρίζει ας μας ενημερωσει. Ο Άγιος Ιουστίνος ήταν εν ζωή , κοιμήθηκε το 1979 αν δε κάνω λάθος, γιατί δεν υπήρξε διάψευση αυτής της είδησης από τη στιγμή που πήρε διαστάσεις; Από τη Σερβία έφτασε Ελλάδα.

   Προσωπικά θεωρώ τον ορθόδοξο τύπο από τις εγκυρότερες εφημερίδες για να δημοσιεύσει αυτή την είδηση το 1971 θα είχε τις πηγές και την ενημέρωση.

   Υγ. Από το 1971 μέχρι σήμερα οι οικουμενιστες έχουν κάνει 1000 φορές περισσότερα αισχη από ότι το 1971.
   Δηλαδή πότε θα γίνει εφαρμογή του κανόνα 15 ;;;;; Μήπως να τον ακυρώσουμε;;;;;;

   Στο τέλος θα καταντήσουμε να λέμε πως επειδή οι σύμμαχοι δεν έκανα πόλεμο στο Χίτλερ το 1932 δεν έπρεπε να κάνουν ούτε το 1942.
   Ο οικουμενισμός προχωρά ακάθεκτος πότε θα πολεμηθεί αυτη η αίρεση;

   Διαγραφή
  16. Και εφόσον λοιπόν εισάγετε στο Κατάνυξις νέου είδους "πληροφόρηση-ενημέρωση-δημοσιογραφία" του παραλόγου, δηλαδή λέμε κάτι χωρίς πηγή και αποδείξεις, και θρασύτατα ζητάμε από τους αναγνώστες να μας βρούνε τις πηγές (ή τις αντίθετες πηγές) σε αυτό που εκσφενδονίζουμε στην ατμόσφαιρα, σας λέω τα εξής:

   1. Ο Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς ανήκε στην Τοπική Εκκλησία (το ησυχαστήριό του) του Βάλιεβο και μνημόνευε τον Τοπικό Επίσκοπο Ιωάννη.
   2. Εφόσον ο Ορθόδοξος Τυπος είναι από τις εγκυρότερες εφημερίδες, όπως λέτε, να μην γκρινιάζετε στο Κατάνυξις που ΕΓΚΥΡΑ δεν αναφέρει τίποτε για τις πρόσφατες αποτειχίσεις και τις απαξιώνει δια της σιωπής.
   3. Ο Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς είχε προφητεύσει πως η 8η Σύνοδος θα είναι ληστρική (βλέπε Κρήτη), και μετά θα γίνουν σχίσματα.
   Σαν αυτό που πάει να γίνει τώρα με τους νεοαποτειχισθέντες που κάνουν το ποδαρικό. Δεν είπε πως η Εκκλησία θα είναι αιρετική μετά από αυτήν την Σύνοδο, αλλά πως θα γίνουν σχίσματα από αυτούς που θα βλέπουν τους υπόλοιπους ως αιρετικούς και θα τραβάνε στα άκρα (το ίδιο είπε και ο π. Αθανάσιος Μυτιληναίος).

   Αλλά είμαι σίγουρη, πως θα μου επιτεθείτε και για αυτό, λέγοντας "επιλεκτικά" ό,τι ανακριβές ή ελλιπές θα σας κατέβ3ει εις την κεφαλήν από τον Άγιο Ιουστίνο και πάλι.

   Διαγραφή
  17. Το καθολικό της μονής τιμά τη Σύναξη των Αρ­χαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ. Πρόκειται για βασι­λική μετά τρούλου. Ό τρούλος είναι εννεάπλευρος προς τιμήν των εννέα αγγελικών ταγμάτων. Ή μονή βρίσκεται στη διοικητική δικαιοδοσία της μητροπό­λεως Σάμπατς και Βάλιεβο. Ό μεγαλύτερος θησαυρός πού ή μονή φυλάσσει και προσφέρει προς προσκύνη­ση, ευλογία και παρηγοριά των δεκάδων προσκυνη­τών είναι ο απέριττος τάφος του οσίου αββά Ιουστίνου Πόποβιτς ό όποιος εγκαταβίωσε στη μονή επί 28 συνεχόμενα έτη μέχρι της κοιμήσεως του το 1979.

   Διαγραφή
  18. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

   Διαγραφή
  19. «μονή βρίσκεται στη διοικητική δικαιοδοσία της μητροπό­λεως Σάμπατς και Βάλιεβο» όχι στον Πατριάρχη για να τον μνημόνευε...

   Διαγραφή
  20. Ανέφερα τον ορθόδοξο τύπο ως έγκυρη εφημερίδα ,
   το έχω ξαναγράψει ότι δεν έχω σχέση με την κατάνυξη.

   Εγώ προσωπικά δε σας επιτέθηκα.

   Η αποτειχιση είναι σχίσμα;
   Γιατί τα ταυτίζεται;

   Γενικά μιλώντας:
   Αν κάποιος ιερέας δεν μνημονεύει τον επίσκοπο του που υποστηρίζει μία ληστικη συνοδό (όπως η ίδια λέτε , εσείς αναφέρατε τη σύνοδο Κρήτης ως ληστρικη) γιατί κάνει σχίσμα;

   Διαγραφή
  21. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

   Διαγραφή
  22. Το άρθρο ομιλεί περί αγίου Ιουστίνου, τα υπόλοιπα δεν είναι του παρόντος. Εκτός και αν επιθυμείτε να επικοινωνήσετε σε μαιλ, και όταν βρούμε το απαραίτητο χρόνο θα απαντήσουμε... konstantinow1985@gmail.com

   Διαγραφή
  23. Μέχρι τότε, όσο αναφορά το άρθρο....

   Στην μονή που εγκαταβιώνε ο άγιος Ιουστίνος, ήτοι Ιερά Μονή Τσέλιε του Βάλιεβο, υπάγεται «στη διοικητική δικαιοδοσία της μητροπό­λεως Σάμπατς και Βάλιεβο»(https://proskynitis.blogspot.gr/2014/06/blog-post_7012.html). Αυτό θα πει ότι μνημόνευε τον τότε Επίσκοπο Σάμπατς και Βάλιεβο και όχι τον Πατριάρχη όπως παραπλανητικώς και ψευδώς τελικά ισχυρίζονται και εμμένουν κάποιοι. Για να δούμε όμως ΠΟΙΟΣ ήταν ο τότε Επίσκοπος Σάμπατς και Βάλιεβο...

   Εις την διδακτορική διατριβή του Γεώργιου Νεκταρίου Αθ. Λοη, με τίτλο «ο Πατριάρχης των Σέρβων Γερμανός βίος-δράση» στην σελ. 121 αναφέρει ως Επίσκοπο το 1967 των Σάμπατς και Βάλιεβο ΙΩΑΝΝΗ!!! Εις την σελ. 129 για την χρονολογία 1981 ως Επίσκοπο Σάμπατς και Βάλιεβο πάλι τον ΙΩΑΝΝΗ!

   Ήτοι το 1971 ο Επίσκοπος που μνημόνευε ο άγιος στην μονή Τσελιέ, η οποία υπάγεται στο Βάλιεβο, ήταν ο Ιωάννης και κανένας ΠΑτριάρχης.

   Το κερασάκι στην τούρτα είναι, ότι εις την ανωτέρω διατριβή, μέσα στην εξεταστική επιτροπή ήταν.......Ο Π. Θεόδωρος Ζήσης......

   Διαγραφή
  24. Γιά τό θέμα τῆς ἀποτείχισης, μπορεῖτε ἀρχικά νά πάρετε λίγες ἀπαντήσεις ἀπό τίς δικές μου θέσεις (καί τοῦ Κωνσταντίνου), ὅσον ἀφορᾶ σέ πρώτη φάση μόνο τήν ἑρμηνεία τοῦ 15ου Ἱεροῦ Κανόνος, ἐδῶ:

   https://katanixis.blogspot.gr/2017/03/blog-post_118.html

   Διαγραφή
  25. Πρός ROMIOS XO
   26 Μαρτίου 2017 - 5:59 μ.μ.

   1. Δεν μου επιτεθήκατε προσωπικά εσείς, ούτε είπα κάτι τέτοιο, αλλά μπορείτε να διαβάσετε πολύ καλά ποιοί καί σε ποιά σχόλια μιλούν με απαρέδεκτο πνευματικό ήθος, την στιγμή που αξιοπρεπώς διορθώνω ένα λάθος.

   2. Μου ζητάτε να σας εξηγήσω περί αποτειχίσεως και σχίσματος.
   Για να το κάνω αυτό, θα χρειασθεί να κάνω διατριβή, τι είναι αποτείχιση, ποιές προϋποθέσεις χρειάζεται, πόσο σπάνια γίνεται και από ποιούς, καθώς και πόσο εύκολα οδηγεί σε σχίσμα. Μάλιστα, θα πρέπει να ενσωματώσω σε αυτήν την διατριβή τα εσφαλμένα δογματικά λεχθέντα των νεοαποτειχισμένων Πατέρων και πώς βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού για σχίσμα.
   Δεν είναι της παρούσης, διότι το παρόν άρθρο έχει θέμα την ανύπαρκτη διακοπή μνημοσύνου του Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς.

   3. Αγαπητέ μου,
   και σύμφωνη να ήμουν με την τωρινή αποτείχιση (δεν είμαι), μόνο το πνευματικό ύφος και η συμπεριφορά υποστηρικτών της, μου αρκεί για να καταλάβω τα σαθρά θεμέλιά της και να απομακρυνθώ τάχιστα από την ιδέα.

   Διαγραφή
  26. Συγνώμη αδελφέ μου, δεν είπες «Εγώ προσωπικά δε έχω κατι υπόψην μου , αν κάποιος γνωρίζει ας μας ενημερωσει»; Σου δώσαμε επιχειρήματα και πηγές, και το λες αυτό «έχουμε γεμίσει μικρούς πάπες που όλοι διεκδικούν το αλάθητο»; Τότε αγαπητέ για «μένος» να ψάξεις αλλού...

   Διαγραφή
  27. Πάπες μας λένε,
   ΑΥΤΗ Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΗ ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΑΝΕΒΕΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΚΟΠΙΚΟ ΘΡΟΝΟ ? ΜΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΟΠΙΝΑ. ΝΑ ΠΑΕΙ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΥΛΑΕΙ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΟΧΙ ΕΔΩ,
   Μάς το επιβεβαιώνουν και Σέρβοι!! Εσύ μπορείς να μάς προσκομίσεις ντοκουμέντα που να αποδεικνύουν το αντίθετο;; Οχι λόγια!!
   Η παραπληροφόρηση είναι από την μεριά σου.
   "Γιατί να πιστέψω το σχόλιο μιας ορθόδοξης χριστιανής και όχι τον ορθόδοξο τύπο;"
   Προς τη "Θεολόγο" Ορθόδοξη Χριστιανή: Η τρύπα στο "ύδωρ" δεν αποδεικνύεται αλλά γίνεται... Υ. Γ. Για την ταμπακιέρα (οικουμενισμός) λέξη.Κατά τ' άλλα "ορθόδοξη"...
   κ.λ.π.

   Δώσαμε αποδείξεις και το φυσιολογικό θα ήταν να ζητήσουν συγνώμη και να πούνε ευχαριστούμε για την ενημέρωση. Αυτό είναι η ταπείνωση και η αδελφική αγάπη και μάλιστα σε αυτούς που αποκαθιστούν μια αλήθεια.

   Διαγραφή
  28. Κώστα απαγορεύεται να μην έχω διαβάσει το σχόλιο 6:16;
   Τη στιγμή που γράφω το σχόλιο 6:21;
   Που κι αυτό λάθος είναι, κοίτα την ορθογραφία και την ασυνταξια στο 6:21 . Θα το διαγράψω.

   Διακρίνω μεγάλη ταραχή και το ανέφερα αυτό είναι όλο.   Μόλις τώρα διάβασα το σχόλιο που μου αναφέρεις .
   Με λίγα λόγια θες να πεις ότι είναι λάθος του ορθόδοξου τύπου που ανέφερε αυτό το δημοσίευμα το 1971 επειδή ούτως ή άλλως στο μοναστήρι που ήταν ο αγιος Ιουστίνος δεν μνημόνευε τον πατριάρχη .
   Κατάλαβα σωστά;

   Διαγραφή
  29. Έτσι ακριβώς... Το μοναστήρι του αγίου (Τελιέ) υπαγόταν στον Επίσκοπο Βαλιέβο που το 1971 ήταν ο Ιωάννης, που διακόνησε από το 1960-1989. Οπότε αν ήταν να διέκοπτε μνημόσυνο, αυτό δεν θα ήταν του Πατριάρχου, διότι πολύ απλά δεν τον μνημόνευε.

   Διαγραφή
  30. Ο «Ορθόδοξος τύπος» είναι μια έγκυρη εφημερίδα, αλλά μια εφημερίδα δεν μπορεί να ερευνά την κάθε πληροφορία. Αυτό είναι αδύνατον πρακτικά να το κάνει, εκτός αν έχει ένα τεράστιο αριθμό προσωπικού, που και αυτό δεν το σηκώνει δυστυχώς για τον «Ορθόδοξο τύπο».

   Διαγραφή
  31. Από όλα όσα αναφέρεις το μόνο που έχω γράψει είναι αυτό
   "Γιατί να πιστέψω το σχόλιο μιας ορθόδοξης χριστιανής και όχι τον ορθόδοξο τύπο;"

   Συγνώμη αν προσβαλθηκες , δεν είχα τέτοια πρόθεση και αυτό φαίνεται από το ίδιο το ερώτημα. Είναι ένα ερώτημα και τίποτα παραπάνω, από τη μία βλέπω ένα δημοσίευμα που το χω δει και αλλού εδώ και χρόνια και από την άλλη έχω ένα σχολιο.

   Διαγραφή
  32. Αγαπητέ θα σας πω την αλήθεια.
   Δεν έγραψα το παραπάνω σχόλιο για να δικαιωθώ, εξάλλου η αλήθεια πάντα φανερώνεται, καλή ὥρα.
   Ούτε αποδίδω σε εσάς τα παραπάνω πλήν αυτού που εντοπίσατε.
   Έγραψα το σχόλιο για να καταλάβουμε όλοι πόσο προκατηλειμμένοι και εμπαθείς είμαστε και χάνουμε την αλήθεια, ενώ ταυτόχρονα πολλοί βαδίζουν έτσι για αποτείχιση και για να πατάξουν τον Οικουμενισμό.
   Το έσωθεν του δοχείου είναι το κλειδί στην υπόθεση και η έξωθεν ομολογία θα γίνει τότε σωστά.

   Όσο για την δική σας ερώτηση σε μένα:
   "Γιατί να πιστέψω το σχόλιο μιας ορθόδοξης χριστιανής και όχι τον ορθόδοξο τύπο;", έχω να πω πως η προσωπολατρεία σε πρόσωπα και πράγματα δεν είναι καλός συμβουλάτορας, όπως αποδείχθηκε και σήμερα.
   Η αλήθεια αγαπημένε αδελφέ, μπορεί κάλλιστα να λεχθεί το ίδιο από μία απλή και άγνωστη Ορθόδοξη Χριστιανή, όπως και από έναν διάσημο και γνωστό Ορθόδοξο Τύπο.
   Το ίδιο και το λάθος ή και το ψέμα.

   "3 ἐκ στόματος νηπίων καὶ θηλαζόντων κατηρτίσω αἶνον" (Ψαλμός 8).

   Αν ο Κύριος δεν είναι προσωπολήπτης, ούτε εμείς πρέπει να είμαστε.
   Συγχώρα με.

   Διαγραφή
  33. Κώστα τώρα ειδα τα σχόλια από 7:14 και κάτω.
   Λογική η απάντησή σου περί του ενδεχόμενου λάθους του ορθόδοξου τύπου το 1971.

   Ξαναδιάβασα το δημοσίευμα του 71 και εκεί λέει για διακοπή κοινωνίας με τον πατριάρχη.

   Χριστιανη, Δε κρατώ κακία ούτε παρεξηγώ μη ανησυχείς.

   Απλά θα θελα να αναφερω οτι κάποιοι αυτή τη στιγμή ξεβολευονται. Δεν είναι εύκολο να έρχεσαι σε αντίθεση με ένα ολόκληρο σύστημα.
   Αυτή τη στιγμή κάποιοι ιερείς έρχονται αντιμέτωποι με ένα ολόκληρο σύστημα εξουσίας δηλώνοντας την αντίθεσή τους στον οικουμενισμο χωρίς να κερδίζουν τίποτα.

   Διαγραφή
  34. Ο Θεός να σε έχει καλά και ευλογημένο... Εύχομαι καλό υπόλοιπο στην Πανάγια Τεσσαρακοστή που διανύουμε.

   Διαγραφή
  35. Καλό υπόλοιπο Αγίας Τεσσαρακοστής κι από μένα και στους δύο.

   Διαγραφή
 2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

   Διαγραφή
  2. Διέγραψα το πανω σχολιο , ήταν μισό.

   Διαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

   Διαγραφή
 4. Όπως και να χει , για την ώρα ένα δημοσίευμα του ορθόδοξου τύπου το οποίο επί 46 χρόνια (2017-1971) δεν έχει διαψευστεί από την εφημερίδα (διότι οι ίδιες αμφιβολίες θα υπήρχαν και τοτε) είναι περισσότερο αξιόπιστο από ένα σχόλιο μιας ορθόδοξης χριστιανής.
  Γιατί να πιστέψω το σχόλιο μιας ορθόδοξης χριστιανής και όχι τον ορθόδοξο τύπο;

  Επίσης,
  οι συνθήκες τώρα 2017 είναι ίδιες με το 1971;;;;
  Από το 1971 μέχρι σήμερα οι οικουμενιστες έχουν κάνει 1000 περισσότερα αισχη από ότι το 1971.
  Δηλαδή πότε θα γίνει εφαρμογή του κανόνα 15 ;;;;; Μήπως να τον ακυρώσουμε;;;;;;

  Στο τέλος θα καταντήσουμε να λέμε πως επειδή οι σύμμαχοι δεν έκανα πόλεμο στο Χίτλερ το 1932 δεν έπρεπε να κάνουν ούτε το 1942.
  Ο οικουμενισμός προχωρά ακάθεκτος πότε θα πολεμηθεί αυτη η αίρεση;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Επαναλαμβάνω λοιπόν κι εγώ την απάντησή μου στο διαγεγραμμένο σχόλιό σας, για να μην φαίνεται επάνω ξεκάρφωτη:

   Θα σας πω κάτι καλύτερο και εγκυρότερο.

   Μην πιστεύετε ούτε εμένα την Ορθόδοξη Χριστιανή, αλλά ούτε και το Κατάνυξις και τον Ορθόδοξο Τύπο που δεν παραθέτουν ντοκουμέντα για αυτό που ισχυρίζονται.

   Πιστέψτε τον ίδιο τον Άγιο Ιουστίνο Πόποβιτς, ο οποίος και έγραφε και ομιλούσε και δεν υπάρχει γραπτό ούτε ακουστικό ντοκουμέντο στα οποία να ανακοινώνει ο ίδιος την υποτιθέμενη διακοπή μνημοσύνου του.
   Σημειωτέον, ήταν δεινός και οξυγράφος τόσο ως συγγραφεύς, όσο και ως ομιλητής-ομολογητής.

   Αν δεν πιστέψετε ούτε σε αυτό, και Άγγελος Κυρίου εξ ουρανου να κατέλθει, δεν πρόκειται να πιστέψετε σε τίποτε αληθινό.

   Και συμπληρώνω στα νέα συμπληρωματικά που γράψατε.

   Ο σκοπός ΔΕΝ αγιάζει τα μέσα.
   Άρα, κάποιος που ελαφρᾲ τῂ καρδίᾳ λέει ανακρίβειες γιά έναν Άγιο, με τον ίδιο τρόπο θα ερμηνεύσει και θα χρησιμοποιήσει και τον 15ο Ιερό Κανόνα και οποιονδήποτε άλλον πιθανόν.

   Διαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

   Διαγραφή
  3. Επίσης είπατε:
   "Γιατί να πιστέψω το σχόλιο μιας ορθόδοξης χριστιανής και όχι τον ορθόδοξο τύπο;"

   Σας απαντώ δια σημερινού δημοσιευμένου άρθρου από το Κατάνυξις, με τίτλο:
   "Τι συμβαίνει με τον Ορθόδοξο Τύπο;", από εδώ:
   https://katanixis.blogspot.gr/2017/03/blog-post_960.html

   Το ίδιο το Κατάνυξις αμφισβητεί δημόσια την διακονία του Ορθοδόξου Τύπου ανεβάζοντας ένα τέτοιο άρθρο, το οποίο στηλιτεύει την εν λόγῳ ἐφημερίδα, η οποία δεν ανέφερε τίποτε για τις πρόσφατες αποτειχίσεις Πατέρων.

   Επομένως, βλέπετε, πως τα θεολογικά κριτήρια επιλογής για να πιστέψουμε κάποιον, δεν είναι προσωποληπτικά, δηλαδή αν πρόκειται για μια άσημη Ορθόδοξη Χριστιανή, ή γιά μία γνωστή εφημερίδα, αλλά το ίδιο το λεγόμενον ή τό ἐνεργούμενον, κατά πόσο είναι θεολογικά ακριβές, αληθές, και κατά Θεόν.

   Διαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

   Διαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

   Διαγραφή
  6. Δεν είπα ότι λέτε ψέματα , αλλά αυτό που εκφράζετε τώρα 46 χρόνια μετά είναι μία άποψη λογική δε λέω όχι αλλά και η εφημερίδα για να το γράψει κάποιες πηγές θα ειχε (θέλω να πιστεύω). Δεν λέω ότι η θέση σας είναι παράλογη ή λάθος, λογικη είναι αλλά δε παύει να ναι άποψη επί ενός δημοσιεύματος του 1971 από την εφημερίδα ορθόδοξος τύπος.

   Τώρα 46 χρόνια μετά θα κάνουμε τι; Ακόμα και αυτοί που έγραψαν το δημοσίευμα μπορεί να χουν αποδημήσει εις κύριον.

   Τότε δεν υπήρχαν οι ίδιες αμφιβολίες; Τι απαντουσε τότε ο ορθόδοξος τύπος; Γιατί δεν το διέψευσε;

   Ερωτήσεις κάνω. Δεν εκφράζω θέση. Δεν είμαι σε θέση άλλωστε...

   Ας έρθουμε στο τώρα.
   Αλλά όπως και να χει τώρα με τη συνοδο Κρήτης η κατάσταση είναι ίδια με το 1971;

   Τότε υπήρχε ο "κακος" οικουμενικός που ήταν οικουμενιστης , κατά τα άλλα όλοι ενιπταν τας χείρας τους,
   τωρα ομως καποιοι υπέγραψαν τις θέσεις του. Είναι το ίδιο; Φυσικά ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρότερη από το 1971.

   Το τελευταίο σας ερώτημα πιστεύω ότι δε έχει βάση διότι αυτός που όπως ισχυρίζεστε είπε ψέματα ή έκανε λάθος το 1971 για τον Άγιο Ιουστίνο δε είναι ίδιος με τους ιερείς του νέου ημερολογίου που κάνουν αποτειχιση ΤΩΡΑ. Επ αυτών των ιερέων έχετε να προσαψετε κάτι; Οι ιερείς αυτοί τωρα ΔΙΏΚΟΝΤΑΙ . Έχετε να προσαψετε κάτι σε αυτους;

   Απλά ρωτώ.

   Υγ. Συγγνώμη για τη ταλαιπωρία των διαγραφων

   Διαγραφή
  7. Δεν χρειάζεται να κάνουν εφαρμογή του Κανόνα όσοι φεύγουν από τους αιρετικούς και από την αίρεση. Το να φεύγουμε από τους αιρετικούς είναι εντολή του Κυρίου και των αποστόλων και των Αγίων. Δεν τίθεται ερώτημα εάν θα πρέπει να απομακρυνόμαστε από τους αιρετικούς. Αυτό είναι υποχρέωσή μας, εφόσον θέλουμε να είμαστε χριστιανοί. Οι ιερωμένοι, τώρα, εφόσον ο επίσκοπός τους αιρετίζει, δεν χρειάζεται να πάρουν άδεια από τον κανόνα για να διακόψουν το μνημόσυνό του (αλλιώς ο κανόνας δεν θα έλεγε να τους επαινούμε), αλλά θα έπρεπε να το κόψουν φυσιολογικά.

   Επειδή όμως στην εκκλησιαστική ιστορία κόπηκε το μνημόσυνο επισκόπων που δεν κήρυτταν αίρεση, θεσπίστηκε ο Κανόνας, για να καλύψει τις εκτροπές και ανταρσίες που δεν γίνονταν για λόγους πίστεως (αίρεσης).

   Ο κανόνας λοιπόν δεν είναι ούτε δυνητικός ούτε υποχρεωτικός. Απλώς, καλύπτει την επαινετή και για αίρεση αποτείχιση και καταδικάζει την αυθαίρετη και για λάθος λόγο αποτείχιση. Αυτό είναι όλο.

   Και μιάς και ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος αιρετίζει εδώ και χρόνια, η αποτείχιση των ιερέων είναι επαινετή, γιατί δεν γίνεται για άλλο λόγο πλην αιρέσεως. Τώρα, για το άν αυτά που έπραξε και συνεχίζει να πράττει και να λέει ο επίσκοπος είναι αιρετικά ή όχι ας ρωτήσει ο καθένας την συνείδησή του.

   Καλή Ανάσταση

   Διαγραφή
  8. "Δεν χρειάζεται να κάνουν εφαρμογή του Κανόνα όσοι φεύγουν από τους αιρετικούς και από την αίρεση."

   Το να φεύγουμε από τους αιρετικούς δεν είναι εντολή διακοπής μνημοσύνου.

   Επίσης αν "δεν χρειάζεται εφαρμογή του Κανόνα", όπως λες, τότε ο καθένας θα κάνει ό,τι θέλει και οι Άγιοι άδικα μας παρέδωσαν Ιερούς Κανόνες για εφαρμογή και όχι διακοσμητικούς σε βιβλία και ράφια.

   Πολύ αυθαίρετη η θεωρία σου και οδηγεί κατευθείαν σε σχίσματα.

   Διαγραφή
  9. Ο κανόνας διακοπής μνημοσύνου ζητά οι Επίσκοποι να κηρύττουν και να διδάσκουν στους πιστούς αίρεση , δημόσια και χωρίς προκάλυμα.
   Μόνο τότε.

   Διαγραφή
  10. Εις ώτα μη ακουόντων μερικες ερωτήσεις:

   Η μεταπατερικη θεολογία είναι αίρεση;
   Η θεωρία της Διευρυμένης Εκκλησίας είναι αίρεση;
   Η θεωρία της Παγκόσμιας ορατής Εκκλησίας είναι αίρεση;
   Η θεωρία θεωρία των κλάδων είναι αίρεση;
   Η θεωρία των δύο πνευμόνων είναι αίρεση;
   Ο δογματικός μινιμαλισμός είναι αίρεση;

   Γενικά μιλώντας,
   Αν τα παραπάνω ή κάποια από τα παραπάνω αποτελούν αιρεσεις τότε μπορεί ένας ιερέας να μην μνημονεύει τον οποιο επίσκοπο τα επικαλείται δημοσια σε συνέδρια ,συμποσια κλπ. ;

   Διαγραφή
  11. Είναι οπωσδήποτε αποκλίνουσες από την ορθή πίστη κακοδοξίες, όχι όμως κατεγνωσμένες δια Συνόδων και Αγίων Πατέρων αιρέσεις.

   Εκτός αυτού, όπως ήδη είπα πιό πάνω, ο κανόνας διακοπής μνημοσύνου Επισκόπου ζητά ο Επίσκοπος να κηρύττει και να διδάσκει στους πιστούς ΑΙΡΕΣΗ, δημόσια, και χωρίς προκάλυμα. Πρέπει επιπρόσθετα να συμβαίνει αυτό σε μόνιμη χρονική βάση, για να είμαστε σίγουροι πως τα εσφαλμένα κηρυττόμενα και διδασκόμενα έχουν γίνει φρόνημά τους και δεν πρόκειται για μεμονωμένα κακόδοξα λάθη ου κατ' επίγνωσιν.
   Μόνο τότε.

   Γενικά μιλώντας, μην προσπαθείς να επιβάλεις την διακοπή μνημοσύνου και να μου εκμαιεύσεις στάση υπέρ της αποτείχισης.
   Αντιγράφω από τον 15ο Κανόνα τα ουσιώδη σημεία που σου διαφεύγουν:

   "Οἰ γάρ δι’ αἵρεσίν τινά παρά τῶν Ἁγίων Συνόδων, ἤ Πατέρων, ΚΑΤΕΓΝΩΣΜΕΝΗΝ, τῆς πρός τόν πρόεδρον κοινωνίας ἑαυτούς διαστέλλοντες, ἐκείνου δηλονότι ΤΗΝ ΑΙΡΕΣΙΝ ΔΗΜΟΣΙᾼ ΚΗΡΥΤΤΟΝΤΟΣ, ΚΑΙ ΓΥΜΝῌ Τῌ ΚΕΦΑΛῌ ΕΠ' ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΟΣ..." κ.λ.π..

   Διαγραφή
  12. Δεν προσπαθώ ούτε να επιβάλλω, ούτε να εκμαιεύσω τιποτε διότι δεν είμαι σε θέση να κάνω ούτε το ένα ούτε το άλλο. Απλά ρώτησα την άποψη σας.

   Η θέση σας είναι αυτή στις δύο πρώτες σειρές;
   Είναι οπωσδήποτε αποκλίνουσες από την ορθή πίστη κακοδοξίες, όχι όμως κατεγνωσμένες δια Συνόδων και Αγίων Πατέρων αιρέσεις.


   Επομενως αφου οι παραπάνω θεωρίες δεν είναι ούτε δια συνόδου, ουτε δια πατέρων αιρέσεις μηπως κακώς τις λένε και κακοδοξίες στην τελική;

   Διαγραφή
  13. Άλλο κακοδοξία αλλο αίρεση;
   Η αποκλινουσα θεωρία από την ορθή πίστη δεν αποτελεί αίρεση;

   Αυτός που δημοσίως διδάσκει κακοδοξίες ορθοτομει;

   Διαγραφή
  14. Συγγνώμη ROMIOS XO, αλλά σας εξήγησε ο " Εις ώτα μη ακουόντων" ότι άλλο κακοδοξία και άλλο αίρεση.
   Νομίζω ότι σας αρέσει να παίζετε με τις λέξεις.
   Ο κανόνας λέει πότε γίνεται η αποτείχιση. Εμείς τώρα θα κάνουμε αποτείχιση και για όσα ΔΕΝ λέει ο κανόνας ?

   Διαγραφή
  15. Ο ΛΑ των Αγ . Αποστόλων μιλάει για κακοδοξία. Μήπως εσύ τελικά παιζεις με τις λέξεις;

   Διαγραφή
  16. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

   Διαγραφή
  17. Λοιπόν, επειδή ο καθένας θα λέει ό,τι θέλει εδώ μέσα, κι επειδή ο ΛΑ΄ Κανών μιλά ΚΑΙ για ΑΙΡΕΣΗ και όχι σκέτα για κακοδοξία, αντιγράφω την ἑρμηνεία του ΛΑ΄ Αποστολικού Κανόνος από το Ιερό Πηδάλιο:

   "Τάξις συνέχει και τα ουράνια και τα επίγεια, κατά τον Θεολόγον Γρηγόριον. Πρέπει λοιπόν η ευταξία, και πανταχού μεν να φυλάττηται ως συνεκτική και συστική, μάλιστα δε εις τους εκκλησιαστικούς, οι οποίοι έχουν χρέος να γνωρίζωσιν ο καθείς τα ιδικά των μέτρα, και τα όρια της οικείας τάξεως να μην υπερβαίνουσιν.
   Αλλ' οι μεν Πρεσβύτεροι, και Διάκονοι, και Κληρικοί πάντες, να υποτάσσωνται εις τον ιδικόν τους Επίσκοπον· οι δε Ἐπίσκοποι, εις τον ιδικόν τους Μητροπολίτην· οι δε Μητροπολίται, εις τον εδικόν τους Πατριάρχην. Δια τούτο και ο παρών Αποστολικός Κανών διορίζεται ούτως· Όποιος Πρεσβύτερος ήθελε καταφονήση τον ιδικόν του Επίσκοπον, και χωρίς να γνωρίζη αυτόν πως σφάλλει ΦΑΝΕΡΑ ή εις την ευσέβειαν, ή εις την δικαοσύνην: ταυτόν ειπείν, χωρίς να γνωρίση αυτόν πως ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΕΡΑ Ή ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ Ή ΑΔΙΚΟΣ, ήθελε συμμαζώνη κατ' ιδίαν τους Χριστιανούς, και κτίσας άλλην εκκλησίαν ήθελε λειτουργή εις αυτήν ξεχωριστά, χωρίς την άδειαν και γνώμην του Επισκόπου του, ο τοιούτος ως φίλαρχος, ας καθαίρηται· επειδή ως τύραννος με βίαν και τυρρανίαν, ζητεί να σφετερίση την ανήκουσαν εξουσίαν τῲ Επισκόπῳ του. Αλλά και όσοι μεν άλλοι Κληρικοί συμφωνήσουν με αυτόν εις την τοιαύτην αποστασίαν, ας καθαίρωνται παρομοίως και αυτοί· όσοι δε λαϊκοί ας αφορίζωνται. Ταύτα όμως να γίνωνται, αφ' ου ο Επίσκοπος παρακινήσῃ με γλυκάδα και ηρερότητα τρεις φοραίς τους απ' αυτού χωρισθέντας, να λείψουν από τοιούτον κίνημα, και αυτοί σταθούν εις το πείσμα των. Όσοι δε χωρίζονται από τον Επίσκοπόν τους ΠΡΟ ΣΥΝΟΔΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΣ, διατί αυτός κηρύττει καμμίαν ΚΑΚΟΔΟΞΙΑΝ ΚΑΙ ΑΙΡΕΣΙΝ, οι τοιούτοι, όχι μόνον εις τα ανωτέρω επιτίμια δεν υπόκεινται, αλλα και την πρέπουσαν εις τους ορθοδόξους τιμήν αξιώνονται, κατά τον ιε΄ της α΄ και β΄".


   Κακοδοξία ΚΑΙ ΑΙΡΕΣΙΝ κύριοι!!!
   ΚΑΙ ΑΙΡΕΣΙΝ!!!

   Και συμπληρωματικά μάλιστα από τον μεταγενέστερον 15ο Ἱερό Κανόνα ΚΑΤΕΓΝΩΣΜΕΝΗΝ ΑΙΡΕΣΙΝ δημόσια κηρυττόμενη και διδασκομένη επ' Εκκλησίας στο ποίμνιο!!!

   Σταματήστε λοιπόν τις παραφιλολογίες σας, εκτός αν θέλετε να κάνετε νέα "εκκλησία".

   Διαγραφή
  18. Δηλαδή,εάν κηρύττει μόνο κακοδοξία και όχι αίρεση, δεν επιτρέπεται να κοπεί η μνημόνευση του επισκόπου;
   Η κακοδοξία δεν είναι αίρεση;
   Και, εάν η κακοδοξία δεν είναι στην ίδια μοίρα ατοπήματος, γιατί δεν λέει μόνον αίρεση και αναφέρει και τις δύο έννοιες;

   Διαγραφή
  19. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

   Διαγραφή
  20. Η ερώτησή μου είναι εάν η αίρεση ως έννοια καλύπτει την κακοδοξία και, ως εκ τούτου, η κακοδοξία δεν αρκεί από μόνη της για να κοπεί η μνημόνευση, τότε γιατί βάζει και τα δύο; Μήπως γιατί και στίς δύο περιπτώσεις είναι εντάξει ο αποτειχισμένος;
   Εάν δεν είναι, γιατί ο ΙΕ δεν αναφέρει και την έννοια της κακοδοξίας αλλά μιλά μόνον για αίρεση; Γιατί δεν λέει "...δηλονότι την κακοδοξίαν και αίρεσιν δημοσία κηρύττοντος...;

   Διαγραφή
  21. Φίλε Νίκο επιτρέψετε μου να σε βοηθήσω να καταλαβεις.
   λοιπόν έχουμε και λέμε (δώσε βάση φίλε):

   πρέπει να διδάσκει και κακοδοξία και αιρεση αν είναι μόνο κακοδοξία πρέπει να μνημονεύεται ο επισκοπος (δηλαδή επίσκοπος που διδάσκει κακοδοξίες πρέπει να μνημονεύεται). Αν πάλι διδασκει μόνο αίρεση πάλι πρέπει να μνημονευεται (θύμισου πρέπει να διδάσκει κακοδοξία ΚΑΙ αίρεση αν είναι μόνο αίρεση τότε μνημονευεται ).

   Και επειδή δε μου αρέσει να παίζω με τις λέξεις είναι απλά τα πράγματα:
   Το Γιάννης είναι διαφορετικό του Ιωάννης άλλο όνομα το ένα άλλο όνομα το άλλο.

   Δε ξέρω αν σε βοήθησα να καταλάβεις ή να γελάσεις ,
   Εγώ πάντως αυτό κατάλαβα. ;))

   Διαγραφή
  22. Η εωσφορική έπαρση δεν έχει όρια.
   Βλασφημείτε τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη γελοιοποιώντας την ερμηνεία του.

   Ο Άγιος Νικόδημος αναφέρει με μεγάλη διάκριση πλάι στην "κακοδοξία" ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΙΡΕΣΗ, για κάποιους σαν κι εσας που απομονώνουν κι επιλέγουν μόνο την "κακοδοξία" κι έτσι να πετούν στον αέρα διακοπές μνημοσύνων στους Επισκόπους τους για ό,τι τους κάνει κέφι, σκανδαλίζοντας το πλήρωμα της Εκκλησίας και οδηγώντας σε σχίσματα.

   Ο Θεός να σας λυπηθεί.

   Διαγραφή
  23. Η επιμονή μου έχει να κάνει με την απόλυτη ακρίβεια που απαιτείται από κάποιους στην τάχα τήρηση του ΙΕ κανόνα της Α+Β, όταν πρόκειται να καταδικάσουμε αυτούς που κόβουν το μνημόσυνο για λόγους αιρέσεως, ενώ όταν πρόκειται να τους διακαιώσουμε, θεωρούμαστε λεπτολόγοι.
   Πού την βλέπεις την έπαρση;

   Διαγραφή
  24. Σου απάντησα ήδη στο ερώτημά σου. Επαναλαμβάνω:

   Ο Άγιος Νικόδημος αναφέρει με μεγάλη διάκριση πλάι στην "κακοδοξία" ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΙΡΕΣΗ, για κάποιους που απομονώνουν κι επιλέγουν μόνο την "κακοδοξία" κι έτσι πετούν στον αέρα διακοπές μνημοσύνων στους Επισκόπους τους για ό,τι τους κάνει κέφι, σκανδαλίζοντας το πλήρωμα της Εκκλησίας και οδηγώντας σε σχίσματα.

   Κι επειδή για αιώνες μέχρι το 861 μ.Χ. η Εκκλησία γέμιζε με διαιρέσεις και σχίσματα για μεμονωμένες κακοδοξίες-σφάλματα που δεν γίνονταν μόνιμο αιρετικό φρόνημα, κήρυγμα και διδασκαλία κατ' εξακολούθησιν στο ποίμνιο, έρχεται ο 15ος Ιερός Κανόνας και θέτει όριο διακοπής μνημοσύνου:
   "Οἰ γάρ δι’ αἵρεσίν τινά παρά τῶν Ἁγίων Συνόδων, ἤ Πατέρων, ΚΑΤΕΓΝΩΣΜΕΝΗΝ, τῆς πρός τόν πρόεδρον κοινωνίας ἑαυτούς διαστέλλοντες, ἐκείνου δηλονότι ΤΗΝ ΑΙΡΕΣΙΝ ΔΗΜΟΣΙᾼ ΚΗΡΥΤΤΟΝΤΟΣ, ΚΑΙ ΓΥΜΝῌ Τῌ ΚΕΦΑΛῌ ΕΠ' ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΟΣ..."
   και αφαιρει εσκεμμένα τον όρο "κακοδοξία" διατηρώντας μόνο τον όρο ΑΙΡΕΣΗ, ώστε να μην επαναληφθούν παρελθοντικές διασπάσεις και σχίσματα για περιστασιακά σφάλματα.
   Επίσης, στην 2η υποσημείωσή του ο εν λόγῳ μεταγενέστερος Κανόνας, δεν δίνει δικαίωμα διακοπής μνημοσύνου, ούτε αν γνωρίζουμε ότι ο Επίσκοπος είναι κρυφά αιρετικός (δηλαδή δεν κηρύττει, ούτε διδάσκει ΦΑΝΕΡΑ στο ποίμνιο την αίρεσή του).

   Αν δεν καταλάβατε και τώρα, νομίζω πως δεν θα καταλάβετε εις τον αιώνα τον άπαντα.

   Χαίρετε.

   Διαγραφή
  25. Δεν πειράζει αγαπητέ εμείς με το μικρο μας το μυαλό μέχρι εκει φτάνουμε. Από τη στιγμή που εσείς καταλαβαίνετε αυτά που γράφετε πως καταλαβαινετε μπράβο σας και συγχαρητήρια.

   Δεν πειράζει αγάπη να υπάρχει και θα το εμπαιδωσουμε ,
   μέχρι τώρα ξέραμε ότι οι κακοδοξες , οι ετεροδοξες, οι αλλοδοξες απόψεις είναι με μία λέξη αιρετικές. Σιγά σιγά θα εκπαιδεύτουμε και στα νέα (για εμάς) μυστικα της θεολογίας δεν είμαστε και θεολογοι. Υπομονή και ψυχραιμία...

   Κακοδοξες , ετεροδοξες, αλλοδοξες εκκλησίες είναι αιρετικές. Σιγά σιγά θα μαθουμε ότι ίσως τελικα οι εταιροδοξες εκκλησίες δεν είναι κατ ανάγκη εραιτικες. Παρακαλώ πολυ λίγη υπομονή , ένα μυαλό είναι αυτό.


   Υγ. Το ενδεχόμενο να έχει τη λέξη αίρεση γιατί είναι το ίδιο με την κακοδοξία το έχουμε αποκλείσει... Υπομονή και σιγά σιγά θα τα μάθουμε όλα να νέα (για μας τους απλούς) μυστικά της θεολογίας.


   Ρε παιδιά ένας υπομονετικός φιλόλογος να μου εξηγήσει αν το Γιάννης είναι ίδιο με το Ιωάννης υπάρχει;

   Διαγραφή
  26. Ευχαριστώ για την διευκρίνιση.
   Άρα άξιοι οι 2 ιερείς της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης που σταμάτησαν την μνημόνευση του επισκόπου τους, γιατί αυτός φανερά και γυμνή τη κεφαλή ΚΑΙ κατ εξακολούθηση κηρύττει την αίρεση:
   1. Με την εντολή προς τους ιερείς της μητροπόλεως Θεσσαλονίκης να τελούν γάμους ορθοδόξων με αιρετικούς (κατ' εξακολούθηση, εδώ και χρόνια).\
   Σε αυτήν την περίπτωση, κηρύττει γυμνή τη κεφαλή (δημοσία), γιατί όλοι οι πιστοί της μητρόπολης ξέρουν ότι αυτή η αιρετική πράξη είναι κάτι το φυσιολογικό κι ακίνδυνο για την σωτηρία μας, χρόνια τώρα.
   Επ' εκκλησίαις, γιατί κάθε φορά που γίνεται ένας τέτοιος πορνικός και βλάσφημος γάμος, τελείται μέσα στους ορθόδοξους ναούς.
   Και το κρυφοδαγκανιάρικο που συμβαίνει είναι, μήν τρομάξετε και ταραχθείτε (όπως λέει κι ο π. Εφραίμ ο Βατοπαιδινός), ότι υποχρεώνει άπαντες παρόντες να ΣΥΜΠΡΟΣΕΥΧΗΘΟΥΝ, παρακαλώ, ναι, να ΣΥΜΠΡΟΣΕΥΧΗΘΟΥΝ με τον αιρετικό γαμπρό/την αιρετική νύφη κατά την τέλεση του μιαρού μυστηρίου.
   2. Την είσοδο και παράσταση μέσα στην όλη Θ. Λειτουργία (μέσα στον Άγ. Γρηγόριο Παλαμά) του αιρετικού μονοφυσίτη "πατριάρχου" Αράμ, την είσοδό του ως ομοδόξου στο ιερό και τον ασπασμό (τάχα ευλαβώς) της Αγίας μας Τράπεζας, καθώς και την συνοδεία του μέσα στον Ι.Ν. του Αγ. Δημητρίου για την ενθρόνιση του επισκόπου Γρεβενών κ. Δαβίδ.
   Αυτό είναι σίγουρα επ' εκκλησίαις, είναι και κατ' εξακολούθηση, γιατί δεν το μετάνοιωσε ποτέ, αν και επιτιμήθηκε από τους εν λόγω ιερείς, δηλαδή το αφήνει να αιωρείται ως ορθόδοξη πρακτική στις συνειδήσεις του πιστού ποιμνίου της Μητρόπολης, δηλ. εάν ίσως δεν έγινα κατανοητός, θέλει να θεωρούμε τον αιρετικό πατριάρχη και την αίρεσή του ορθόδοξο/η.

   Ο Μέγας Βασίλειος ίσως θεωρείτε ότι είχε λιγότερη διάκριση από εσάς, γιατί διέκοψε το μνημόσυνο του επισκόπου Δάνιου, όταν ο τελευταίος είχε υπογράψει μια μή ορθόδοξη ομολογία, κακοδοξία δηλαδή (για την οποία πρό του θανάτου του μετενόησε και επέστρεψε στην ορθή πίστη) και όχι για "επ΄ εκκλησίαις και κατ'εξακολούθηση και δημοσία (με την έννοια του από βήματος λεκτικού κηρύγματος, που θέτετε ως προϋπόθεση αποτείχισης) Επιστολή 51η προς Βοσπόριον (ΕΠΕ 3 σελ. 193).

   Διαγραφή
  27. Ξέχασα. Τα παραπάνω αιρετικά του Θεσσαλονίκης είναι και κατεγνωσμένα, γιατί έχουν καταδικαστεί από Οικ. Συνόδους και απαγορεύονται από τους ΙΕΡΟΥΣ (για την ακρίβεια) ΚΑΝΟΝΕΣ.

   Διαγραφή
  28. Να σου θυμίσω άγιε μου αδελ΄φε όμως κάτι που προφανώς ξέχασες ή δεν ήξερες. Ότι οι αντικανονικές κατεγνωσμένες από Οικουμενικές Συνόδους ενέργειες από τους ιερείς ή Επισκόπους δεν είναι αίρεση, αλλά αμαρτήματα ή αλλιώς Κανονικά παραπτώματα. Ανοίγωντας το ιερό Πηδάλιο, διαβάζοντας το ξε' Αποστολικό, ο οποίος μας λέει ότι όποιος συμπροσευχηθεί με Ιουδαίους (χριστοκτόνους) ή αιρετικούς να καθαιρείται κτλ. Ο άγιος Νικόδημος ερμηνεύει και λέει το να συμπροσεύχεσαι με τους παραπάνω είναι «μέγα αμάρτημα», με το οποίο συμφωνεί και ο Ζωναράς! Οπότε τίμιε μου αδελφέ, και κατ' επέκταση κάθε αντικανονική ενέργεια μπορεί να είναι καθαιρετέα, ή ό,τι τέλος πάντων είναι, μπορέι να χαρακτηριστεί μεγάλη αμαρτία, Κανονικό παράπτωμα κτλ. ΟΧΙ όμως αίρεση. Οπότε όπως αντιλαμβάνεσαι τίμιε, όλα τα παραπάνω και το 95% τον οποίων προσάπτεται στους Επισκόπους είναι Κανονικά παραπτώματα τα οποία ντε και καλά θέλετε να τα βαπτίσετε αίρεση!!! Ε, όχι δα.

   Διαγραφή
  29. Όσο αναφορά τον λα'Αποστολικό, γενικά είναι αρκετά αόριστος και επιδέχεται αρκετές ερμηνείες, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυνατότητα πολλώς παρερμηνειών. Αυτός είναι και ο λόγος ύπαρξης πολλών σχισμάτων και κακών αποτειχίσεων στην Ιστορία της Εκκλησίας, μάλιστα κατάμεγάλο βαθμό στον 8ο και 9ο αιώνα. Έτσι ο Μ. Φώτιος, για να θεραπεύσει την ασάφεια του λα' Αποστολικού, θεσπίζει με την αγία Σύνοδο τον 13ο, 14ο και 15ο Κανόνες, οι οποίοι ουσιαστικά ερμηνεύουν τον λα', και θέτοντας πρόσθετες και σαφής προϋποθέσεις, με σκοπό να περιορίσουν τις αποτειχίσεις όσον είναι δυνατόν, διότι και ίδιος άγιος ταλαιπωρήθηκε πάρα πολύ από τους φανατικούς Στουδίτας και Ιγνατιανούς της εποχής του.

   Διαγραφή
  30. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

   Διαγραφή
  31. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

   Διαγραφή
  32. Αγαπητέ Νικόλαε, λες:

   "Ο Μέγας Βασίλειος ίσως θεωρείτε ότι είχε λιγότερη διάκριση από εσάς, γιατί διέκοψε το μνημόσυνο του επισκόπου Δάνιου, όταν ο τελευταίος είχε υπογράψει μια μή ορθόδοξη ομολογία,...".

   Να σου θυμίσω πως:
   1. Κατά τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη, σε εξαιρετικές περιπτώσεις κάποιος Άγιος μπορεί κατά διάκρισιν να κάνει μικρότερη ή μεγαλύτερη οικονομία σε έναν κανόνα, αλλά ρητώς αναφέρεται σε εμάς τους υπολοίπους πως αυτό αποτελεί εξαίρεση, δεν είναι για τα δικά μας μέτρα, και να μην προβαίνουμε σε τοιαύτες ενέργειες και εμείς.
   Εκτός αν όσοι κόβουν τώρα μνημόσυνο, κατά την δική σου διάκριση, είναι στα ύψη του Μεγάλου Βασιλείου.
   Σημειωτέον, πως μία αιρετική ΟΜΟΛΟΓΙΑ δεν έχει καμία σχέση με μία μικρότερη κακοδοξία. Ἄλλο το να υπογράφω μία ομολογία με τις αιρετικές θέσεις κατεγνωσμένης αίρεσης, οπότε την ασπάζομαι ολόκληρη, και άλλο να κάνω ένα κακόδοξο ολίσθημα (π.χ. έβαλα μία φορά τον Μονοφυσίτη στο Ιερό και όχι σε ώρα Λειτουργίας). Η μέρα με τη νύχτα.
   Όλα τα άλλα που ανέφερες αποτελούν αντικανονικές πράξεις και όχι αιρέσεις.


   2. Και εφόσον για σένα οι αντικανονικές πράξεις που ανέφερες και τις οποίες αντιμετωπίζεις εσφαλμένως δογματικά ως αιρέσεις, υπάρχουν εδώ και χρόνια, γιατί οι Ιερείς που αναφέρεις δεν έκοβαν τόσα χρόνια το μνημόσυνο;
   Πώς γίνεται να μολύνονταν (όρος που χρησιμοποιούν οι ίδιοι προφορικά και γραπτά) τόσα χρόνια; Απορίας άξιον.

   Διαγραφή
  33. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

   Διαγραφή
  34. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

   Διαγραφή
  35. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

   Διαγραφή
  36. κακοδοξία η [kakoδoksía] Ο25 : (εκκλ.) εσφαλμένη άποψη που αφορά δογματικά θέματα· (πρβ. αίρεση).

   εκκλ. εκκλησιαστικός
   πρβ. παράβαλε

   Υγ. Το λεξικό θέλει διορθωση;

   Υγ.2 αντε από κει που θα μας πεις και βλάσφημους και ότι βλάσφημουμε τον Άγιο Νικόδημο επειδή δεν καταλαβαίνουμε τις ερμηνείες σας.

   Διαγραφή
  37. Κωνσταντίνε και "είς ώτα μή ακουώντων", μού φαίνεται ότι κάποιοι προσπαθείτε απεγνωσμένα να κάνετε το μαύρο άσπρο και το κρέας ψάρι. Γιατί παίζουμε με τις λέξεις κακοδοξία και αίρεση, αφού βλέπετε ότι σε αμφότερες τις περιπτώσεις ή ποινή για τους κληρικούς είναι καθαίρεση και άρα οι δύο όροι ταυτίζονται;;; Μήν στρουθοκαμηλίζετε!!

   Διαγραφή
  38. Όχι αγαπητέ romios xo, δεν χρειάζεστε φιλόλογο για να τα καταλάβετε. Λείπει η ταπείνωση. Δεν εξηγούνται όλα με τη λογική. Κάνουμε υπακοή στον άγιο Νικόδημο, αφού αυτόν δέχτηκε η συνείδηση του πληρώματος της εκκλησίας ως πατέρα και διδάσκαλο.

   Υπήρχε, ξέρετε, κι άλλος ένας που προσπαθούσε να τα εξηγήσει όλα με τη λογική, μια και δεν του φαινόταν σωστά αυτά που άκουγε από τους πατέρες. Λεγόταν Βαρλαάμ Καλαβρός. Εκείνος κι αν δεν εξύψωσε την επεξήγηση της θεολογίας βάσει της λογικής.

   Τον δέχθηκε η εκκλησία ? Μήπως αναγκάστηκε να τον πολεμήσει ο αγ. Γρηγόριος ο Παλαμάς ?

   Προς Θεού, δεν σας λέω αιρετικό. Σας τονίζω, όμως, ότι η στάση σας ομοιάζει με εκείνον​.

   Διαγραφή
  39. Αγαπητέ labitochromis δεν βγαίνει άκρη όσους Ιερούς Κανόνες και ερμηνείες Αγίων και αν παραθέσουμε.

   Οι άνθρωποι ΔΕΝ κατανοούν τήν στοιχειώδη διαφορά μίας περιστασιακής κακοδοξίας, από μία παγιωμένη αίρεση ως μόνιμο πλέον φρόνημα δημόσια κηρυττόμενο και διδασκόμενο στο ποίμνιο προς δηλητηριασμό του.

   Ανοίγουν λεξικά, αλλά τους πατατιθέμενους Κανόνες και τις ερμηνείες τους δεν τα υπακούν.

   Κάπως έτσι έκαναν και όλοι οι αιρετικοί επιμένοντας στον λογισμό τους και στην υπερηφάνεια πως αυτοί ξέρουν καλύτερα από Κανόνες και Αγίους.

   Διαγραφή
  40. Επίσης δεν κατανοούν και την στοιχειώδη διαφορά:

   άλλο κάποιος να είναι καθαιρετέος γιατί έπεσε σε αντικανονικά σφάλματα και όχι αιρέσεις (περιμένουμε βέβαια το Σώμα της Εκκλησίας να προβεί σε καθαίρεση αν κριθεί αναγκαίο και όχι να την απονείμουμε εμείς...)

   και άλλο να διακόψουμε σε κάποιον το μνημόσυνο γιατί εμείς (οι ταπεινοί) τον ονομάζουμε ελαφρᾲ τῂ καρδίᾳ αιρετικό. Δηλαδή του αποδίδουμε φρονήματα στα άδηλα και στα κρύφια της καρδίας του και ανύπαρκτα κηρύγματα και διδασκαλίες αιρετικά.

   Διαγραφή
  41. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

   Διαγραφή
  42. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

   Διαγραφή
  43. Αφήστε τα λόγια και κάντε καμία προσευχή παραπάνω ,
   έεεε.... Ότι να ναι πια....

   Η κακοδοξη θεωρία είναι αιρετική θεωρια.
   Ένα σωρό θεολόγοι και πατέρες μιλούν για κακοδοξία και αίρεση εννοώντας το ίδιο πράγμα.
   Τα λεξικά έχουν τη κακοδοξία συνώνυμο της αίρεσης.


   Την έπαρση και τον εγωισμό θα τον δεις αλλου φίλε labitochromis. Τι θες να κάνω ; να κάτσω να δεχθώ ως σωστό τη θεωρία ότι η κακοδοξη θεωρία δε είναι αιρετική θεωρια; Έτσι αμασητα...

   Άντε από κει θα καταντήσουμε να διαβάζουμε για το αν το άσπρο είναι το ίδιο χρώμα με το λευκό και για το αν η μονάδα είναι ίση με ένα.


   Αφήστε τώρα ντε...
   Εεεεεε....

   Διαγραφή
  44. Εξάλλου, οι πράξεις του Θεσσαλονίκης δεν είναι περιστασιακές κακοδοξίες, αλλά παγιωμένες αιρέσεις (πολυαιρετικά κονδυλώματα μάλιστα), που απλώς δεν παίρναμε χαμπάρι λόγω της εκκοσμίκευσής μας ή της άγνοιάς μας. Ένοχοι εμείς που δεν μάθαμε και δεν αντιδράσαμε νωρίτερα, ένοχοι κι αυτοί που τα κάνουν αμετανόητα και στανικά. Πάντως, τον τελικό λόγο τον έχει ο Θεός, στον οποίο θα δώσουμε όλοι λόγο. Απόλυτο κριτήριο δεν είναι ο Άγιος Νικόδημος, αλλά η συμφωνία των Πατέρων καθώς και το εν ημίν ενεργούν Άγιο Πνεύμα. Τώρα, ποιος το έχει, θα το φανερώσει ο Θεός.

   Διαγραφή
  45. Δεν θα κάτσω να μαλώνω αν είναι ή δεν είναι κακόδοξος κάποιος και τι σημαίνει τελικά κακόδοξος. Για ένα είμαι σίγουρος, ΞΑΝΑ λέω, ότι ΚΑΘΕ αντικανονική πράξη ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ αίρεση, αλλά «μέγα αμάρτημα» (ξε' Αποστολικός). Ακόμα και κατ' επανάληψη να γίνονται, τότε είναι συνεχώς μεγάλος αμαρτωλός και όχι αιρετικός. Τώρα στο κακόδοξος θα κολλήσουμε; Είμαστε σίγουροι ότι αιρετικός δεν είναι. Εκτός αν είστε μεγαλύτερη αυθεντία από τον άγιο Νικόδημο και Ζωναρά, τότε πάω πάσο...

   Διαγραφή
  46. Οπότε, αν κακόδοξος=αιρετικός (αδιαφορώ, όπως θέλετε πάρτε το), αυτό θα πει ότι για τους εν λόγω που μιλάμε, με τις αναρίθμητες αντικανονικές πράξεις τους....ΔΕΝ είναι ούτε κακόδοξοί, αλλά μεγάλοι αμαρτολοί (ανοίξτε ιερό Πηδάλιο ξε' Αποστολικός). Αυτό δλδ σας βολεύει; Αν ναι, τι καθόμαστε και μαλώνουμε;

   Διαγραφή
  47. Επίσης αγαπητε Δημήτριε, που είδες να έκανα σύγχυση στους όρους αυτούς; Ανάφερα τον όρο κακοδοξία προηγουμένως; Χρησιμοποίησα ΜΟΝΟ την «αίρεση» και τα Κανονικά παραπτώματα και πως διακρίνονται...

   Διαγραφή
  48. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

   Διαγραφή
  49. Τζάμπα μιλάς.
   Δεν πείθονται ούτε από τους Ιερούς Κανόνες, ούτε από τις ερμηνείες τους, ούτε από Αγίους. Είναι πασιφανές.

   Κατηγορούν τους Οικουμενιστές πως συδιαλέγονται ατέρμονα με τους ετεροδόξους και τους αιρετικούς και δεν νουθετούν κανέναν τους στην Ορθοδοξία, παρά ακολουθούν τις αλλοτριώσεις τους, έχουν, όμως, το ίδιο οικουμενιστικό φρόνημα, αν και δηλώνουν αντιοικουμενιστές.
   Δηλαδή αν και αυτοί συνδιαλέγονται με ομόφρονες (γιατί κατά του Οικουμενισμού είμαστε) που παραθέτουν τους Ιερούς Κανόνες και τους Αγίους ερμηνευτές τους της Ορθοδοξίας μας προς ασφαλή χρήση και εφαρμογή, δεν νουθετούνται από αυτά, παρά ακολουθούν τον αλλοτριωμένο εμπαθή λογισμό τους που θέλει να ονομάζει τον Επίσκοπό τους αιρετικό, ντε και καλά.

   Άφες αυτοίς.

   Διαγραφή
  50. Σαν να πρόσεξα τώρα το ρητό σου αγαπητε αδελφέ Νικόλαε, και με απογοητεύεις πλήρως... Μιλάς για άγνοια και κατά τα άλλα κριτήριο δεν είναι ο άγιος Νικόδημος; Γνωρίζεις μήπως τι είναι ο άγιος Νικόδημος; Προφανώς για να εκφράζεσαι έτσι, όχι. Καλό θα ήταν να πιάσεις εκτός τα αντιοικουμενιστικά του Ρίζου, προ πάντων και κατά πάντων θα έλεγα του αγίου Νικοδήμου, με έρωτα και απεριόριστη ηδονή. Και όταν καταλάβεις (και αν) τι έστι Νικόδημος ο αγιορείτης, θα τα ξανα πούμε. Για την ιστορία να σου δώσουμε και άλλο παράδειγμα ενός ακόμα (για μένα )σύγχρονου αγίου Νικόδημου· (αγίου) Επιφανίου Θεοδωροπούλου: «Αν τις όμως συμπροσευχηται (ή άλλως πως κοινωνει) μεθ' αιρετικών, είναι μεν παραβάτης των ιερών Κανόνων και άξιος εκκλησιαστικών ποινών, δεν είναι όμως αυτομάτως και αιρετικός. Ενδέχεται να πιστεύει Ορθοδόξως, να αποδοκιμάζει πάσαν ετεροδιδασκαλία, αλλα να μη θεωρεί κακόν τις μεθ' ετεροδόξων επαφάς. Ο τοιούτος είναι, επαναλαμβάνω δεινός παραβάτης των ιερώ Κανόνων, αλλα δεν είναι αιρετικός. ΑΝ ΟΜΩς ΔΕΝ ΑΡΚΕΊΤΑΙ ΕΙΣ ΤΟΎΤΟ, ΑΛΛΑ ΚΗΡΥΣΣΕΙ ΑΙΡΕΤΙΚΑ ΦΡΟΝΗΜΑΤΑ, ΤΟΤΕ ΕΧΕΙ ΑΛΛΩΣ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ» (Τα δύο άκρα, «Άλλο διακοπή μνημοσύνου, άλλο σχίσχμα Β'). ΝΑΙ ΝΑΙ, ξέρω, ούτε αυτός είναι κριτήριο, αλλά κατά τον τίμιο Νικόλαο είναι γενικώς και αορίστως η...Εκκλησία!!! Οπότε ούτε ο άγιος Νικόδημος, ούτε ο (άγιος) Επιφάνιος εκφράζουν τα της Εκκλησία, αλλά....Γενικώς και αορίστως την εκφράζει ο άγιος αδελφός μας Νικόλαος με επιχείρημα, η Εκκλησία!!! Όμορφα επιχειρήματα, κατατοπιστικά...

   Διαγραφή
  51. Εντύπωση πάντως μου κάνει, ότι τρεις αν θυμάμαι καλά (ίσως και περισσότεροι) να μου αμφισβήτησαν τον άγιο Νικόδημο ως λανθάνοντα σε κάποια επιχειρήματα μου που επέμενα. 2 Π/τες και ο Νικόλαος. Ε καλά, αυτός ο ευλογημένος άγιος, ένα λάθος, δύο λάθη, τρία, κάτι σωστό ξέρει τελικά;

   (Συγχώραμε άγιε του Θεού)

   Διαγραφή
  52. Και ας δούμε λοιπόν και στο λεξικό τι σημαίνει αίρεση και τι σημαίνει κακοδοξία.
   Πάμε:

   ΚΑΚΟΔΟΞΙΑ: ουσιαστικό του ρήματος κακοδοξώ, από το κακό και το αρχαίο ελληνικό ρήμα δοκέω-ώ.
   Το κακό ξέρουμε τι σημαίνει, όχι καλό.
   Το δοκώ σημαίνει: πιστεύω, νομίζω, θεωρώ, φαντάζομαι, υποθέτω, αποφασίζω.

   ΑΙΡΕΣΗ: ουσιαστικό από το αρχαίο ελληνικό ρήμα αιρέω-ώ που σημαίνει λαμβάνω, κυριεύω.

   Άρα, ο κακοδόξος νομίζει, πιστεύει, θεωρεί, φαντάζεται, υποθέτει, αποφασίζει κάτι κακό.
   Ο αιρετικός είνα κυριευμένος-κατειλημμένος (από κάτι κακό).


   Αν μιάζουν αυτά τα δύο ίδια σε κάποιους, ο Θεός να τους φωτίσει.   Έτσι, για να μάθουμε και λίγα ελληνικά σωστά.

   Διαγραφή
  53. https://el.wiktionary.org/wiki/%CE%B4%CE%BF%CE%BA%CE%AD%CF%89

   https://el.wiktionary.org/wiki/%CE%B1%CE%AF%CF%81%CE%B5%CF%83%CE%B7

   Διαγραφή
  54. Ένταξη μας έπεισες ότι πιστεύεις πως οι εδώ και δεκαετίες κηρρητομενες κακοδοξες ιδέες δε είναι αιρετικες ιδεες. ΘΕΣ ΝΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΕΙΣ ΠΙΣΤΕΨΕ ΤΟ. ΕΓΩ ΔΕ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΥΤΕ ΣΥΜΦΩΝΩ με αυτές τις ερμηνείες.   Άρα όσοι εδώ και δεκαετίες λένε κακοδοξιες μπορεί να διδάσκουν κακοδοξίες αλλά όχι αίρεση !!!! Προφανώς η αίρεση θα ναι κάτι άλλο που δεν έχει σχέση με το δόγμα!!!!!

   Αξιομνημονευτοι και οι κακοδοξουντες αφου η κακοδοξη ιδέα δεν είναι αιρετική ιδεα.

   Αξιομνημονευτη και η προσπαθια να φανεί ως ορθόδοξος ο κακοδοξος αφού οι μη ορθόδοξοι είναι με μία λέξη αιρετικοι.

   κακοδοξία η [kakoδoksía] Ο25 : (εκκλ.) εσφαλμένη άποψη που αφορά δογματικά θέματα· (πρβ. αίρεση).

   εκκλ. εκκλησιαστικός
   πρβ. παράβαλε

   Κακοδοξία : μία απο τις πιο απλές συνθέτες λέξεις.

   Κακοδοξία ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΔΟΓΜΑ (ιδέα που βλάπτει το δόγμα)!!!!!!
   κακοδοξος ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΔΟΓΜΑ αλλα κατά τα άλλα δεν διδάσκει αιρεση!!!!

   ΑΛΛΑ ΕΝΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΜΠΑΜ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΕΙΘΕΙ

   Έκανα μία ερώτηση πριν δύο μέρες θα μπορούσες να μην απαντήσεις. Αλλά αφού απάντησες άστο. Τι θες και γράφεις 2 μέρες τώρα;

   Να μεταπείστω για θέματα του δημοτικού και να αποδεχθώ οτι η κακοδοξη ιδέα δεν είναι ταυτοχρονα και αιρετική;

   Διαγραφή
  55. Εσύ σταματά να γράφεις που βλέπω δεν υπάρχει άρθρο στο Κατάνυξις που να μην πετάς τα δηλητήρια σου και να παρασέρνεις τους πιστούς.

   Οι Αγίες Οικουμενικές Σύνοδοι και οι Άγιοι Πατέρες επίσημα καταδικάζουν τις ΑΙΡΕΣΕΙΣ (και όχι τις κακοδοξίες) και τους ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ (και όχι τους κακοδόξους). Αυτούς τους όρους χρησιμοποίησαν σου άρέσει δεν σου αρέσει.
   Το ίδιο και τα αναθέματα!!!

   Προφανώς οι Άγιοι Πατέρες, με τους οποίους αποδείχθηκε από τα σχόλια ότι δεν θέλετε να έχετε καμμία σχέση, ήξεραν εδώ και δύο χιλιετίες την διάκριση ανάμεσα σε μία περιστασιακή κακοδοξία και στο παγιωμένο φρόνημα της αίρεσης.

   Εσύ ακόμα θα τα ψάχνεις...

   Διαγραφή
  56. Α παράτα μας που θα μιλήσεις και από πάνω.

   Ο καθένας κάνει αυτό που πιστευει:
   άλλοι ενοχλούνται από τον οικουμενισμο και πιστεύουν πως πρέπει άμεσα να μπει φρένο, ΕΧΟΥΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΉΣΕΙΣ.
   άλλοι έχουν ωφέλη από το οικουμενιστικο σύστημα συναλλαγές εξαρτήσεις,
   αλλοι έχουν αναλάβει να κοιμησουν το κόσμο σχετικά με τον οικουμενισμο ,
   άλλοι έχουν αναλάβει να παραστήσουν τους απολογητες του οικουμενισμού ,
   αλλοι έχουν αναλάβει να παρουσιάσουν τον οικουμενισμο σαν κάτι που περιφέρεται στο κοσμο των ιδεών χωρίς να βλέπουν ότι ο οικουμενισμός είναι πραξεις ενέργειες που γίνονται από συγκεκριμένα άτομα.
   Κλπ κλπ κλπ ένα σωρό στάσεις και απόψεις άλλες καλές αλλες κακες

   Εγώ μπορώ να μιλήσω μόνο για τον εαυτό μου και ανήκω στη πρώτη κατηγορία , ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει ότι θέλει, δικαίωμα του.

   Αλλα πέρα από αυτό ,
   τι νομίζεις ότι θα κάθομαι να ακούω μπακαλιαρους και να λέω ναι;;;   Κακοδοξες ιδέες , ετεροδοξες ιδεες , αλλοδοξες ιδεες είναι με μία λέξη αιρετικές ιδέες. Αντε από κει θα ξεχάσουμε κι αυτά που μάθαμε;;; Για να πάμε πάσο;;;; μιλάμε για πράγματα δημοτικού τώρα. Ας μη απαντούσες θα ταν καλύτερα , τώρα μιλάμε επί της απαντησης που δώσες.   Ένα σωρό θεολόγοι και πατέρες μιλούν για κακοδοξία και αίρεση εννοώντας το ίδιο πράγμα.
   Τα λεξικά σε θέματα εκκλησιαστικά έχουν τη κακοδοξία συνώνυμο της αίρεσης.
   Διαγραφή
  57. Άλλη ερώτηση,
   Μια κακοδοξη ιδέα που διδάσκεται εδώ και δεκαετίες μπορεί να χαρακτηριστεί περιστασιακή για αυτόν που την ακούει ή αυτόν που τη διδάσκει;

   Έλα τώρα και μία ανάλυση περί προσωρινής περιστασιακοτητας σε βάθος δεκαετιών.


   Διαγραφή
  58. Αν διαβάσει κανείς προσεχτικά τα σχόλιά σου, πέρα από τα πιστεύω σου, την άδικη σου επιμονή σου να διαστρέφεις τα λεγόμενα των Αγίων και να αντιστέκεσαι στην αλήθεια (όπως αποδείχθηκε από σχολιαστές πώς ο Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς ΔΕΝ διέκοψε το μνημόσυνο του Πατριάρχη του), είναι χαρακτηριστικό και το απαξιωτικό, προσβλητικό, υβριστικό "πνευματικό ύφος" με το οποίο μιλάς, ειδικά όταν δεν έχεις σοβαρά επιχειρήματα να αντιπαραθέσεις (όπως αυτό που είπα για τις αποφάσεις Οικουμενικών Συνόδων και των αναθεμάτων για ΑΙΡΕΣΕΙΣ και ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ και όχι για κακοδοξίες και κακοδόξους).
   Π.χ.:
   Α παράτα μας που θα μιλήσεις και από πάνω.
   τι νομίζεις ότι θα κάθομαι να ακούω μπακαλιαρους...

   Πετάς στον αέρα ένα αόριστο:
   "Ένα σωρό θεολόγοι και πατέρες μιλούν για κακοδοξία και αίρεση εννοώντας το ίδιο πράγμα", χωρίς αποδείξεις. Εξάλλου το τι λένε η Αγία Γραφή, οι Ιεροί Κανόνες και οι Άγιοι Πατέρες είναι μέτρο σύγκρισης για την αλήθεια και την ακρίβεια.

   Τοσο εγώ, όσο και ο σχολιαστής Κωνσταντίνος απ' ό,τι είδα, γράψαμε με επιχειρήματα από Ιερούς Κανόνες κι ερμηνείες τους, και από Αγίους, τόσο στα νοήματα, όσο και στην ορολογία της γλώσσης, συγκεκριμένα πράγματα.
   Σας τα είπαμε ξανά και ξανά, σας τα εξηγήσαμε και ΔΕΝ τα δέχεσθε. Οπότε δεν υπάρχει νόημα να αντιπαρετιθέμεθα περισσότερο.
   Ή δεχόμαστε τους Ιερούς Κανόνες κατά γράμμα για εφαρμογή, τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη και τις ορολογίες των Αγίων Οικουμενικών Συνόδων, ή όχι.
   Κάποιοι θέλετε να κάνετε το θέλημά σας.
   Θέλετε να καταδικάσετε μόνοι σας τον Επίσκοπο ως αιρετικό.
   Να μην εφαρμόζετε κατά γράμμα τον 15ο Ιερό Κανόνα και να τον ερμηνεύετε με τα δικά σας γράμματα.
   Να αλλάζετε τις ορολογίες των Οικουμενικών Συνόδων και των αναθεμάτων,
   κ.ἄ.

   Φίλε, δεν σου απαντώ σε πράγματα αυτονόητα που ήδη έχω αναλύσει κι εγώ και άλλοι, διότι ό,τι και να σου πούμε, έχεις γίνει μόνος σου Εκκλησία, Σύνοδος, Άγιος και Ιερός Κανόνας και έχεις ήδη αποφασίσει και απαντήσει μόνος σου στα ερωτήματά σου, μαζί και με κάποιους άλλους και μοιράζετε καταδίκες σε Επισκόπους, σχολιαστές κ.λ.π.

   Ο Κύριος λέγει "αληθεύοντες εν αγάπῃ".
   Η αγάπη χωρίς την αλήθεια οδηγεί στην αίρεση.
   Η αλήθεια χωρίς την αγάπη οδηγεί στην υπερηφάνεια και αυτή με την σειρά της αναπόφευκτα πάλι στην αίρεση και στο σχίσμα (βλπ. παλαιοημερολογίτες).

   Κάνω λοιπόν υπακοή ως προς το δικό σου πρόσωπό μια που αγαπητικώς με διατάζεις:
   "Α παράτα μας που θα μιλήσεις και από πάνω".

   Εξάλλου: "αιρετικόν ἄνθρωπον μετά μίας και δευτέρας νουθεσίας παραιτού".
   Ισχύει για όλες τις περιπτώσεις.

   Χαίρε.

   Διαγραφή
  59. Να ψάξεις για αιρετικούς στους καξοδοξους.

   Διαγραφή
  60. Ελάτε τώρα... , τι ναι αυτά; έλεος...
   Ποια λόγια Αγίου επικαλέστηκα και μάλιστα διεστρεψα; Το ότι δε δέχομαι την ερμηνεία του οποιουδηποτε δεν έχει σχέση με διαστροφή λόγων αγίων όπως και η ερμηνεία κανενός δεν είναι λόγος αγιου.
   Το ότι δείχνω το άτοπο ερμηνειών δε έχει σχέση με αυτό που λέτε και το ξέρετε πιστεύω. Δεν επικαλέστηκα λόγο αγίου και πολύ περισσότερο δεν διεστρεψα.

   Μα Για όνομα του θεου τι ναι αυτά....;

   Αυτά που είπατε για τους λόγους των πατέρων και τους κανόνες καλύτερα να τα απευθύνετε σε αυτούς που εισειγουνται μεταπατερικες θεολογίες ,θεωρούν τους κανόνες τοιχη αισχους και τους πατέρες θύματα του αρχεκακου οφη .

   Ε όχι δα! με αποκαλειτε και αιρετικό; Εσείς εδώ και κάμποσα ποστ δεν προσπαθείτε να με πείσετε ότι οι κακοδοξες ιδέες δεν είναι αιρετικές ιδέες; Αυτό πέρα από ΑΤΟΠΟ μήπως είναι κακοδοξο αιρετικό; Και θέλετε τι; να συμφωνήσω; Και να θαυμάσω ; Όχι αγαπητέ/αγαπητή λόγοι συνείδησης επιβάλουν να εκφράσω τη διαφωνία μου.


   ######

   κακοδοξία η [kakoδoksía] Ο25 : (εκκλ.) εσφαλμένη άποψη που αφορά δογματικά θέματα· (πρβ. αίρεση).

   εκκλ. εκκλησιαστικός
   πρβ. παράβαλε


   ΓΙΑ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥς ΨΑΞΤΕ ΣΤΟΘΣ ΚΑΚΟΔΟΞΟΥΣ.

   Διαγραφή
 5. Κι επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, για να τελειώνουμε.
  Αν υπήρχαν στα χέρια του Κατάνυξις ντοκουμέντα, γραπτά ή ακουστικά, το Ιστολόγιο θα τα είχε παραθέσει ευθύς εξ αρχής.
  Δεν υπάρχουν, δεν παρετέθησαν.

  Όλα τα άλλα είναι περιττά ή εκ του πονηρού.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ένα ιστολόγιο δεν είναι εφημερίδα , ουτε ειδησεογραφικό πόρταλ. Προσωπικά πιστεύω ότι τα παιδιά του κατάνυξης είναι απλοί χριστιανοί ορθόδοξοι που δηλώνουν την αντίθεσή τους στον οικουμενισμο.


   Έχουμε φτάσει στο σημείο να επιτίθενται χριστιανοί σε χριστιανούς επειδή αντιδρούν στον οικουμενισμο. Μπορεί να μη αρέσει σε όλους ο τρόπος αντίδρασης αλλά περισσοτερο βλαβερές είναι οι υπογραφές σε μη ορθόδοξα κείμενα και η υποστήριξη των υπογραφών παρά ο τρόπος αντίδρασης στις υπογραφές και τα μη ορθόδοξα κείμενα.
   Είναι ένα απλό μπλογκ που παρέθεσε ένα δημοσίευμα δεν έχετε παρά να απευθυνθείτε στην εφημερίδα. Προφανώς τα παιδιά της κατάνυξης δε ξέρουν τι έχει γίνει στη συνέχεια (μπλογκ είναι , προσωπικό ιστολόγιο με ότι αυτό σημαίνει για την αξιοπιστία μιας είδησης ή σποψης) αν εσείς έχετε τη διάψευση του ορθόδοξου τύπου ανακοίνωστε μας που θα την δούμε.
   Αν δεν έχετε διάψευση του ορθόδοξου τύπου ρωτήστε την εφημερίδα γιατί δε διαψεύδει. Θα χε ενδιαφέρον .   Υγ. Δε έχω σχέση με το μπλογκ .

   Διαγραφή
 6. Επι-τέλους! Αν διέκοψε ή όχι το γνωρίζει πρώτα ο Χριστός. Το 2017 δεν είναι 1971 όπως και κάθε άλλη εποχή δεν μπορεί να συγκριθεί εντελώς με μία άλλη. Σήμερα και τώρα τι γίνεται είναι το ζητούμενο. Και γίνεται αυτό που πάντοτε γίνονταν. Μακριά από αιρέσεις όταν γίνονται αντιληπτές, "μετά μίαν και δευτέραν νουθεσίαν" και ενημέρωση προς τους άλλους για να προστατεύονται. Ειδικά, για τους λαϊκούς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ρωτάω και πάλι. Πόσοι ιερείς έχουν διακόψει το Μνημόσυνο του Δεσποτη ΤΟΥΣ στην Ελλάδα ? Μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης παιδιά δεν πηγαίνουν σε εδώ εκκλησία λόγω της διακοπής του Μνημοσυνου του Μητροπολιτη Θεσσαλονίκης ούτε και σε άλλες εκκλησίες άλλη Μητροπολεως. Ξέρετε κάτι ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Λοιπόν, σαν κάποιοι να ζήτησαν πηγές; Κάνω λάθος; Για να δούμε ταπείνωση μετά τις αποδείξεις...

  Στην μονή που εγκαταβιώνε ο άγιος Ιουστίνος, ήτοι Ιερά Μονή Τσέλιε του Βάλιεβο, υπάγεται «στη διοικητική δικαιοδοσία της μητροπό­λεως Σάμπατς και Βάλιεβο»(https://proskynitis.blogspot.gr/2014/06/blog-post_7012.html). Αυτό θα πει ότι μνημόνευε τον τότε Επίσκοπο Σάμπατς και Βάλιεβο και όχι τον Πατριάρχη όπως παραπλανητικώς και ψευδώς τελικά ισχυρίζονται και εμμένουν κάποιοι. Για να δούμε όμως ΠΟΙΟΣ ήταν ο τότε Επίσκοπος Σάμπατς και Βάλιεβο...

  Εις την διδακτορική διατριβή του Γεώργιου Νεκταρίου Αθ. Λοη, με τίτλο «ο Πατριάρχης των Σέρβων Γερμανός βίος-δράση» στην σελ. 121 αναφέρει ως Επίσκοπο το 1967 των Σάμπατς και Βάλιεβο ΙΩΑΝΝΗ!!! Εις την σελ. 129 για την χρονολογία 1981 ως Επίσκοπο Σάμπατς και Βάλιεβο πάλι τον ΙΩΑΝΝΗ!

  Ήτοι το 1971 ο Επίσκοπος που μνημόνευε ο άγιος στην μονή Τσελιέ, η οποία υπάγεται στο Βάλιεβο, ήταν ο Ιωάννης και κανένας ΠΑτριάρχης.

  Το κερασάκι στην τούρτα είναι, ότι εις την ανωτέρω διατριβή, μέσα στην εξεταστική επιτροπή ήταν.......Ο Π. Θεόδωρος Ζήσης......

  ΑπάντησηΔιαγραφή

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com