Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017

Καζάνι που βράζει η Πάτμος

thumb_640.jpg

Γιατί επιμένει ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης
Γράφει ο Γεώργιος Β. Παπαγεωργίου
Δεν είναι ο καιρός κατάλληλος ούτε ο χρόνος για να ζούμε σαν ελληνικό έθνος Χριστιανών Ορθόδοξων διαφορές τέτοιας ποιότητος και μεγέθους που δημιουργούν έτσι δυσάρεστες καταστάσεις οι οποίες μετά βεβαιότητος θα διαταράξουν τη θρησκευτική ενότητα εν προκειμένω των αδελφών μας Πατμίων, όταν αντιδρούν για την παραχώρηση εκκλησίας στους καθολικούς, όπως αναφέρει κείμενο του συλλόγου ή μάλλον των μελών του συλλόγου Ορθοδόξων Πατμίων «Πάτμος Ιερά» ερχόμενοι σε ευθεία αντίθεση με τις προθέσεις ή αποφάσεις του Οικουμενικού μας Πατριάρχη.
Εγγονός παπά από το Βάτι του παπαγιώργη, επίτροπος, αντιπρόεδρος επί 50 χρόνια στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Καστοριάς που ανήκει δυστυχώς στις εκκλησίες των Νέων Χωρών, είχα την ιδιαίτερη χαρά και τιμή, αν θέλετε και την ευλογία, να γνωρίσω από κοντά τον τότε Πατριάρχη τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη Αθηναγόρα, ο οποίος εσυνοδεύετο τότε από τους αείμνηστους Μητροπολίτες Ρόδου κ.κ. Σπυρίδωνα και Απόστολο, τους οποίους μάλιστα, κοίμησα, φιλοξένησα στο σπίτι μου με πολύ σεβασμό και αγάπη.
Όπως και τα Δωδεκάνησα, και η Κρήτη, αλλά και ένα μεγάλο τμήμα της Βορείου Ελλάδος, οι εκκλησίες, οι Μητροπόλεις με τον παράξενο και καθόλου δόκιμο όρο Νέες Χώρες υπάγονται απευθείας στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, σαν να αποτελούν ένα ξεχωριστό μέρος του Ελληνικού Κράτους Έθνους και όχι στο ενιαίο σύστημα διοίκησης των υπολοίπων άλλων ελληνικών Ορθοδόξων εκκλησιών με επικεφαλής την Ιερά Σύνοδο της Ελλάδος και τον εκάστοτε Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος αείμνηστο Χριστόδουλο, σεβαστού καθ’ όλα και λαοφιλή.
Δεν μου επιτρέπεται και δεν είναι της αρμοδιότητός μου ούτε και των αναγκαίων γνώσεων του θέματος έχω αυτό που αφορά τις σχέσεις των Νέων Χωρών εκκλησιών και Μητροπόλεων σε σχέση με το Πατριαρχείο, και αυτό των υπολοίπων Μητροπόλεων που δεν αποκαλούνται Νέες Χώρες είναι πολύ λεπτό και ευαίσθητο, αλλά παρ’ όλα αυτά προσωπικά ένα ενιαίο σύστημα διοίκησης και διαχείρισης όλων των εκκλησιών θα επιθυμούσα υπό την Ιερά Σύνοδο της Ελλάδος, αλλά με απόλυτο σεβασμό στους κανόνες που διέπουν και πρέπει σε σχέση με τις αρμοδιότητες του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της παραχώρησης ή μη εκκλησίας στους Καθολικούς με «εντέλλεσθε» όπως αναφέρει ο Σύλλογος Πατμίων Ορθοδόξων Χριστιανών του Παναγιοτάτου Οικουμενικού μας Πατριάρχη, θα πρέπει προς απόλυτη αποφυγή και των παραμικρών παρεξηγήσεων σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα και τις πιθανές δυσάρεστες προεκτάσεις του να εισακουσθώ από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, το αίτημα, κείμενο της επιστολής που απέστειλαν με τον προσήκοντα σεβασμό ο σύλλογος τα μέλη των Ορθοδόξων Πατμίων, πολιτών, δημοτών, μονίμων κατοίκων της Πάτμου «Πάτμος Ιερά» και όχι πιθανόν αυτή των συμβούλων.
Η εκκλησία, η θρησκεία και τα πιστεύω αυτών, πρέπει πάντα να μας ενώνουν και ουδέποτε, και σε καμία περίπτωση να μας χωρίζουν.

1 σχόλιο :

 1. Μνήσθητι, Κύριε, πάσης Επισκοπής Ορθοδόξων,
  των ορθοτομούντων τον λόγον της σης αληθείας,.........

  Tους εσκορπισμένους επισυνάγαγε,
  τους πεπλανημένους επανάγαγε,και σύναψον
  τη Αγία σου Καθολική, και Αποστολική Εκκλησία, ..........
  παύσον τα σχίσματα των Εκκλησιών,
  σβέσον τα φρυάγματα των εθνών,
  τας των αιρέσεων επαναστάσεις ταχέως κατάλυσον, τη δυνάμει του Αγίου σου Πνεύματος,
  Πάντας ημάς πρόσδεξαι εις την βασιλείαν σου,
  υιούς φωτός και υιούς ημέρας αναδείξας,
  Την σην ειρήνην, και την σην αγάπην χάρισαι ημίν, Κύριε ο Θεός ημών, πάντα γαρ απέδωκας ημίν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται αυτόματα.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com