Σάββατο, 11 Μαρτίου 2017

Μητροπολίτης Μεσσηνίας, Συνέντευξη στο CNN: ΤΑ "ΗΡΩΪΚΑ" OΧΙ KAI ΤΑ ΔΟΛΙΑ ΝΑΙ (Βίντεο)

Σχολιασμός Ιστολόγιον Κατάνυξις: Για άλλη μια φορά, ο εν λόγω Ιεράρχης, εμφανίζεται να εκφράζει τις προσωπικές του απόψεις σαν την επίσημη άποψη της Εκκλησίας (Διάλογοι, τζαμί, καύση νεκρών, μεταμοσχεύσεις, δωρεά οργάνων, μάθημα Θρησκευτικών κ.α.). 
Στην περίπτωσή του, δύο είναι τα ενδεχόμενα: ή είναι αφοπλιστικά ειλικρινής και αποκαλύπτει στον πιστό λαό τι τελικά έχει αποφασιστεί σε διοικητικό επίπεδο από την Εκκλησία της Ελλάδος, ή έχει χαράξει έναν δικό του θεολογικό δρόμο, με στοιχεία παπικού αλαθήτου, μεταπατερικού γνωστικισμού και αρχαιοελληνικής σοφιστείας. Έχοντας ως έρεισμα το κύρος της ακαδημαϊκής του αυθεντίας, ωσάν εκείνη να είναι απροϋπόθετη, ταράζει για άλλη μια φορά τις συνειδήσεις των πιστών, μπερδεύοντας επιδέξια την ορθόδοξη αλήθεια με την πλάνη. 
ιεράρχης και καθηγητής της Θεολογικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αναφέρεται στις αλλαγές που προτείνει η Εκκλησία στο μάθημα των Θρησκευτικών, στην καύση των νεκρών, στην ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους, στις σχέσεις με την Πολιτεία, στην εκκλησιαστική περιουσία και απαντά εάν η Εκκλησία φορολογείται.
Μέλος της τριμελούς επιτροπής μητροπολιτών που συζητούν με το υπουργείο Παιδείας για τα Θρησκευτικά, εξηγεί τις θέσεις της Εκκλησίας για τη διδασκαλία του μαθήματος.
Συγκεκριμένα, μιλά για την ανάγκη η Εκκλησία να δώσει τις δικές της παρατηρήσεις, τις δικές της παρεμβάσεις και τις δικές της διορθώσεις. Θεωρεί δε ότι το μάθημα των Θρησκευτικών πρέπει να είναι υποχρεωτικό αλλά όχι κατηχητικό.
Αναφερόμενος στις σχέσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και της Ιεράς Συνόδου με τον υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου λέει ότι είναι πάρα πολύ καλές και ότι δεν υπάρχουν σημεία τριβής ή σύγκρουσης.
Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας απαντώντας στη σχετική ερώτηση του CNN Greece, εάν η Εκκλησία φορολογείται, λέει κατηγορηματικά:
2547722
«Η Εκκλησία, φορολογείται όπως φορολογείται κάθε Έλληνας πολίτης αυτής της χώρας και σε πολλές διαστάσεις έχει πολύ ενισχυμένη φορολογική επιβάρυνση... Αυτό που παρουσιάζεται ως εκκλησιαστική περιουσία από κάποια κατευθυνόμενα Μέσα Ενημέρωσης είναι ένας μύθος. Η εκκλησιαστική περιουσία έχει αποψιλωθεί ήδη από το 1853 μέχρι και το πρόσφατο παρελθόν με διαφορές νομοθετικές ρυθμίσεις», λέει χαρακτηριστικά και διευκρινίζει ότι από την αρχική της περιουσία τής έχει μείνει το 20% από το οποίο περίπου το 15% είναι δεσμευμένα ή καταπατημένα ακίνητα.

Η Εκκλησία δεν επιδιώκει το χωρισμό από την Πολιτεία

«Αν η εκάστοτε ελληνική πολιτεία επιθυμεί το χωρισμό μπορεί να το θέσει. Εάν γίνει ένας τέτοιος χωρισμός η Εκκλησία θα έχει περισσότερη ελευθερία από ότι μέχρι σήμερα και δεν ξέρω εάν θέλει μια κυβέρνηση να έχει απέναντι της μια ελεύθερη εκκλησία, αυτόνομη, αυτοδιοίκητη και ανεξάρτητη».

Ναι στο διάλογο με τη ρωμαιοκαθολική εκκλησία

1586802Στιγμιότυπο από τη Θεία Λειτουργία στο  ναό του Αγίου Δημητρίου στον ομόνυμο δήμου, όπου παρεβρέθη και ο Αγγλικανός Αρχιεπίσκοπος του Canterbury. Εurokiniss/Χρήστος Μπόνης
Για τις σχέσεις με τη ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, σε σχετική ερώτηση του CNN Greece, απαντά ότι δεδομένης της κρίσης αξιών και των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων, οι Εκκλησίες χωρίς να παραθεωρούν τις θεολογικές διαφορές, πρέπει να βρουν ένα modus vivendi διαλόγου και συνεργασίας.

Όχι στη συμβίωση των ομόφυλων ζευγαριών

Για τη συμβίωση των ομόφυλων ζευγαριών λέει ότι ο γάμος είναι μυστήριο, έχει συγκεκριμένη δομή και αφορά τη συνύπαρξη, τη συμβίωση, τη συνεύρεση ανδρός και γυναικός. «Όλες οι άλλες μορφές που μπορεί να εμφανίζονται στην κοινωνία εξαιτίας κάποιων επιδιώξεων, για την Εκκλησία είναι αδιάφορο. Η εκκλησία δεν μπορεί να προτείνει τέτοιες μορφές συμβίωσης χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν σέβεται τον κάθε άνθρωπο μέσα από τη δική του διαφορετικότητα».

Η Εκκλησία στηρίζει τις μεταμοσχεύσεις και αποδοκιμάζει την καύση των σωμάτων

1045699
To CNN Greece ρώτησε τον μητροπολίτη Μεσσηνίας για την καύση νεκρών και για τη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη που έκανε πρόσφατα λόγο από το βήμα της Βουλής για σκοταδιστικές δυνάμεις:
«Εάν θεωρούν η καύση των νεκρών και ο τρόπος που χειρίζονται το θέμα είναι προοδευτικός, εγώ δεν υιοθετώ τέτοιου είδους αντιλήψεις... Η Εκκλησία... στηρίζει την αιμοδοσία, τη δωρεά οργάνων, τις μεταμοσχεύσεις γιατί πιστεύει ότι τίποτα δεν κατέχουμε αλλά όλα βρίσκονται στην υπηρεσία και στη διακονία αυτού που ονομάζουμε ζωή. Η εκκλησία δεν μπορεί να υιοθετήσει καμιάς μορφής καταστροφής του σώματος ή της σάρκας».

Η Εκκλησία για το τζαμί και το μουσουλμανικό νεκροταφείο

Για την ανέγερση του μουσουλμανικού τεμένους, λέει ότι η Εκκλησία έδωσε χώρο και ακίνητη περιουσία ώστε να γίνει η ανέγερση του τζαμιού και του μουσουλμανικού νεκροταφείου στο Σχιστό. «Στην Ελλάδα έχει δημιουργηθεί μια πολυπολιτισμική και πολυθρησκευτική κοινωνία και δομή κοινωνίας. Έτσι και αυτοί οι άνθρωποι δικαιούνται να έχουν ένα τόπο λατρείας». Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας αναφέρθηκε στα παράνομα τζαμιά που λειτουργούσαν μέχρι σήμερα, στα οποία «δεν μπορούσε να ελεγχθεί τι γινόταν εκεί μέσα». «Νομίζω ότι το τζαμί έτσι όπως έχει οριοθετηθεί το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας του, θα μπορεί να εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο και χωρίς συνέπειες για την ίδια τη χώρα την άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων των μουσουλμάνων».


8 σχόλια :

 1. Το CNN νομίζω (είμαι σχεδόν σίγουρος, κατά 99%) ότι ελέγχεται απόλυτα από τον σκληρό πυρήνα του διεθνούς Σιωνισμού.
  Ποιους ομιλητές καλούν στο CNN;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καταρχήν, πρέπει να πούμε ότι όλα αυτά ή άλλα τα λέει η διοίκηση της εν Ελλάδι εκκλησίας, όχι η εκκλησία!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Η μεταμόσχευση, εφόσον προκαλεί το θάνατο του δότη, συνιστά αμαρτία: φόνο. Η μεταμόσχευση επιτρέπεται σε όργανα μη ζωτικής σημασίας. Γιατί δεν προκαλεί η λήψη τους, το θάνατο του δότη. Αν ο δότης ήταν νεκρός, θα είχαν καταστραφεί τα όργανα. Γι'αυτό και τα ζωτικά όργανα πρέπει να τα πάρουν από ζωντανούς δότες.

  Αυτά τα λένε ο όσιος Παΐσιος και ο όσιος Πορφύριος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Καλά κάνει και τα λέει δημόσια για να ξέρουμε και να φυλαγόμαστε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Γιατί το διεθνές κατεστημένο ενδιαφέρεται ΜΟΝΟ για την ΥΠΟΤΑΓΗ στον Πάπα Ρώμης, και όχι και για την υποταγή και στους άλλους αιρετικούς;

  * * *

  Είπε ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης:

  Ο Πάπας (Ρώμης) που θα ζει στον καιρό του Αντιχρίστου, θα είναι το "δεξί χέρι" του Αντιχρίστου.

  * * *

  Στην Θεόπνευστη Αποκάλυψη του Ιωάννου, κεφάλαιο 13 - στίχοι 11 έως 15, αναφέρεται ένα θηρίο με ΔΥΟ ΚΕΡΑΤΑ σαν του ΑΡΝΙΟΥ, το οποίο θα βοηθήσει πολύ έντονα τον Αντίχριστο στο δαιμονικό του έργο.
  Αυτό το θηρίο συμβολίζει τον Πάπα Ρώμης της εποχής του Αντιχρίστου.
  Τα ΔΥΟ ΚΕΡΑΤΑ σαν του ΑΡΝΙΟΥ, συμβολίζουν την ΔΙΠΛΗ εξουσία του Πάπα: εκκλησιαστική και κοσμική.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. "...Εάν γίνει ένας τέτοιος χωρισμός (Εκκλησίας-πολιτείας) η Εκκλησία θα έχει περισσότερη ελευθερία από ότι μέχρι σήμερα και δεν ξέρω εάν θέλει μια κυβέρνηση να έχει απέναντι της μια ελεύθερη εκκλησία, αυτόνομη, αυτοδιοίκητη και ανεξάρτητη".


  Συμφωνώ απόλυτα με τα προηγούμενα λόγια του Επισκόπου.
  Αυτά τα λόγια υπονοούν ότι σήμερα η ποιμένουσα Εκκλησία είναι υποδουλωμένη σε μεγάλο βαθμό, στα (αντίθεα) θελήματα των πολιτικών.

  Είπε ένας άξιος Μητροπολίτης, εκτός Ελλάδος, δίνοντας ένα αρνητικό υπονοούμενο στον επόμενο λόγο του:
  Η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ελλάδα, είναι ΚΡΑΤΙΚΗ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ΟΥΑΟΥ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  ΚΥΡΙΕ ΕΛΕΗΣΟΝ! (ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΈΣ.......)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΠΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΞΕΣΚΕΠΑΣΤΗΚΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΕΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται αυτόματα.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com