Τετάρτη, 5 Απριλίου 2017

Η έμμεση πλην σαφής παραδοχή, ότι η Εκκλησία μας δεν είναι η Εκκλησία του Χριστού, στη Δήλωση του Τορόντο

λήψη (1).jpg
(Απάντηση στην τόσο θερμή στήριξη της Συνόδου της Κρήτης από τον Ηγούμενο Εφραίμ)
Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
Ο Γέροντας Εφραίμ, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, στην πρόσφατη επίσκεψή του στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, υποστήριξε με θέρμη τη Σύνοδο της Κρήτης. Στο τελικό κείμενο της Συνόδου της Κρήτης ως γνωστό, γίνεται αναφορά στη Δήλωση του Τορόντο. Είναι δυνατό να βρίσκει σύμφωνο τον Γέροντα Εφραίμ η Δήλωση του Τορόντο; Με την υπογραφείσα Δήλωση του Τορόντο, γίνεται αποδεκτό ότι καμιά εκκλησία από τις ’εκκλησίες (μέλη του Π.Σ.Ε.)’’ δεν είναι η Εκκλησίας του Χριστού. Είναι δυνατό να τον βρίσκει σύμφωνο;
Ενθυμίζουμε ότι στο τελικό κείμενο της Συνόδου της Κρήτης, στο άρθρο 19 γίνεται η εξής αναφορά στη Δήλωση του Τορόντο, μια δήλωση που εξ ολοκλήρου έχει υπογραφεί: «Έχουν δε βαθείαν την πεποίθησιν (αι ορθόδοξοι Εκκλησίαι-μέλη του Π.Σ.Ε.) ότι αι εκκλησιολογικαί προϋποθέσεις της Δηλώσεως του Τορόντο (1950), τιτλοφορουμένης ‘’Η Εκκλησία, αι Εκκλησίαι και το Παγκόσμιον Συμβούλιον Εκκλησιών’’ είναι κεφαλαιώδους σημασίας δια την Ορθόδοξον συμμετοχήν εις το Συμβούλιον».  
Δεν είναι μόνο η αναφορά στη Δήλωση του Τορόντο, που αναφέρει ότι το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών (Π.Σ.Ε.), δεν πρέπει να γίνει ποτέ υπερ-εκκλησία, «ως προς το τι είναι το Π.Σ.Ε.», την οποία κάποιοι μονομερώς προβάλλουν, αλλά όλες οι εκκλησιολογικές προϋποθέσεις της Δήλωσης αυτής που έχουν υπογραφεί και έγιναν αποδεκτές από τους τότε εκπροσώπους των Τοπικών Εκκλησίών που συμμετέχουν στο συνοθύλευμα του Π.Σ.Ε, και ως μη ώφειλε παρεισέφρησε κα στο σχετικό κείμενο της Συνόδου της Κρήτης. Η Δήλωση τότε εξ ολοκλήρου είχε υπογραφεί.
Σημειώνουμε αυτό που  καταληκτικά αναφέρεται στην απαράδεκτη Εκκλησία μας Δήλωση του Τορόντο: «οι εκκλησίες αναγνωρίζουν ότι το να αποτελεί κάποιος μέλος της εκκλησίας του Χριστού είναι πιο περιεκτικό από το να αποτελεί  μέλος της ίδιας του της εκκλησίας», (churches are acknowledging that the membership of the church of Christ is wider and more inclusive than the membership of their own church), το οποίο φανερώνει το  πραγματικό νόημα της δήλωσης. Είναι δυνατό να βρίσκει σύμφωνο τον Γέροντα Εφραίμ η Δήλωση του Τορόντο;  
Συμφωνεί ο Ηγούμενος Εφραίμ με αυτό που ‘’ρητά’’ αναφέρει η Δήλωση του Τορόντο, ότι δηλαδή «οι εκκλησίες (μέλη του Π.Σ.Ε.) αναγνωρίζουν ότι το να αποτελεί κάποιος  μέλος της εκκλησίας του Χριστού, είναι πιο περιεκτικό από το να αποτελεί  μέλος της ίδιας του της εκκλησίας». Σίγουρα δεν συμφωνεί. Είναι ανέντιμο να δεχθούμε κάτι τέτοιο. Γιατί όμως τόσο θερμή στήριξη της Συνόδου της Κρήτης; Γιατί σιωπά για τούτο εκκλησιολογικό ατόπημα της Δήλωσης του Τορόντο; Είναι δυνατό να βρίσκει σύμφωνο τον Γέροντα Εφραίμ η Δήλωση του Τορόντο; Είναι δυνατό να αποδέχεται το εκκλησιολογικό αυτό ατόπημα της Δήλωσης του Τορόντο, ο Ηγούμενος Εφραίμ;

*«Η συμβολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας και θεολογίας στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών» (Στυλιανού Χ. Τσομπανίδη)

2 σχόλια :

  1. ΔΥΣΤΥΧΩΣ: Η ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ Ο Π. ΕΦΡΑΙΜ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΚΑΤΕΣΤΗ ΑΙΧΜΗ ΤΟΥ ΔΟΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ.

    ΕΞ ΙΩΣΗΦ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟΥ ΔΥΝΑΤΑΙ ΑΓΑΘΟΝ ΤΙ ΕΙΝΑΙ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ἐρωτᾶτε: "Είναι δυνατό να βρίσκει σύμφωνο τον Γέροντα Εφραίμ η Δήλωση του Τορόντο;" Πῶς δέν εἶναι δυνατόν; Ὁ Ἐφραίμ δέχεται τόν αἱρεσιάρχην Βαρθολομαῖον, ὁ ὁποῖος δέχεται τήν δήλωσιν τοῦ Τορόντο. Ἀλλ' ὡς γνωστόν, "ὁ αἱρετικόν δεχόμενος τοῖς αὐτοῦ ἐγκλήμασιν ὑπόκειται" (οἱ ἐπί Βέκκου ἀγωνισθέντες καί θεαρέστως μαρτυρήσαντες Ἁγιορεῖται Πατέρες).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com