Τρίτη, 4 Απριλίου 2017

Απών από το Μπάρι ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος για λόγους υγείας

MESSINIAS-CHRYSOSTOMOS-5-620x300.jpg
Όπως σας είχαμε ενημερώσει, έλαβε χώρα στις 30 Μαρτίου στο Πανεπιστήμιο Οικουμενικής Θεολογίας “San Nicola” του Μπάρι ο διάλογος μεταξύ Καθολικών και Ορθοδόξων με θέμα «Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας». Μεγάλος απών από την εκδήλωση για λόγους υγείας, σύμφωνα με το δημοσίευμα που ακολουθεί,  ήταν ο μητροπολίτης Μεσσηνίας κος Χρυσόστομος Σαββάτος.
Ανθρωπίνως ευχόμαστε στον σεβασμιώτατο γρήγορη ανάρρωση, αν και η απουσία του από το συνέδριο δεν μας λύπησε καθόλου. Φυσικά, αποδιώξαμε κάθε σκέψη ότι η ασθένειά του μπορεί οφείλεται στις αναρτήσεις της Κατάνυξης παραμονές της οικουμενιστικής εκδήλωσης στο Μπάρι. Είμαστε σίγουροι ότι ο σεβασμιώτατος θα είχε ενημερώσει, ως όφειλε, την Διαρκή Ιερά Σύνοδο για τον σκοπό της μετάβασής του στο εξωτερικό και θα είχε λάβει την σχετική άδεια, σύμφωνα με το άρθρο 56 παρ. 1 του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος, οπότε δεν θα είχε λόγο να ακυρώσει την παρουσία του εξαιτίας των δικών μας αναρτήσεων.
Όσον αφορά στον «διάλογο», απόντος του μητροπολίτου Μεσσηνίας, αυτός διεξήχθη μεταξύ των παπικών συνέδρων και με την παρουσία της κοινότητας των Ελλήνων Ορθοδόξων  και Καθολικών του Μπάρι,  οι οποίοι παρουσιάζονται ως να έχουν πραγματώσει ήδη την ενότητα μέσα στην πολυμορφία.
Τελικά και σε αυτό το συνέδριο έγινε φανερό ποια σημασία δίνουν οι παπικοί στην Σύνοδο της Κρήτης: Μέσα από την αοριστολογία της αγαπολογίας και του αδογματισμού να ομοιάζουμε στην κοινότητα των ελλήνων του Μπάρι.  Να οδηγηθούμε δηλαδή σε μια ουνιτικού τύπου ένωση με τους Παπικούς υποτασσόμενοι στον Πάπα και, έτσι, να γίνουμε ένα σώμα με την Πανθρησκεία του Αντιχρίστου.
Αλήθεια, οι δικοί μας ακόμα θα επιμένουν ότι όλα στην Κρήτη έγιναν για την ενότητα της Ορθοδοξίας;
#katanixis_comment, #oecumenism, #ecumenism, #bari, #Mesinias_Chrysostomos, 
……………………………………….

Μπάρι, διάλογος Καθολικών – Ορθοδόξων στο Πανεπιστήμιο Οικουμενικής Θεολογίας Άγιος Νικόλαος

locandina.jpg
Από τον Antonio Calisi

Πέμπτη 30 Μαρτίου στις 17.00, στην Μεγάλη Αίθουσα “Enrico Nicodemo”  του Πανεπιστημίου Οικουμενικής Θεολογίας “San Nicola”, στην πλατεία Bisanzio και Rainaldo, με την φροντίδα του ίδιου του Πανεπιστημίου και του Οικουμενικού κέντρου “Salvatore Manna”, έλαβε χώρα ο διάλογος Καθολικών – Ορθοδόξων με θέμα «Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας».
Πήραν μέρος  ο Σεβασμιώτατος κος. Francesco Cacucci, ο αρχιεπίσκοπος μητροπολίτης του Bari-Bitonto και του Gran Cancelliere της Θεολογικής Σχολής Pugliese, ο Σεβασμιώτατος κος. Ambrogio Sperafico, επίσκοπος του Frosinone και Πρόεδρος της Επιτροπής CEI για τον Οικουμενισμό και τον Διάλογο, ο καθηγητής Costantin Preda της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής του Βουκουρεστίου. Απών, για λόγους υγείας, ο Σεβασμιώτατος κος. Χρυσόστομος Σαββάτος, μητροπολίτης Μεσσηνίας, του οποίου η σχέση είναι στενή με τον πατέρα Luca de Santis, Διευθυντή του Πανεπιστημίου οικουμενικής Θεολογίας.
Η Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας έχει κατευθύνει μια εκτεταμένη προοπτική στον κόσμο, που έχει επίγνωση ότι πρέπει συνεχώς να συμβαδίζουμε με τους ανθρώπους κάθε εποχής.
Η Σύνοδος  ήταν μια μεγάλη πρόσκληση, η οποία απευθύνεται σε ολόκληρη την εκκλησία και σε όλους τους ανθρώπους να πραγματοποιήσουν μια μεταστροφή κόντρα στον εγωκεντρισμό, προσωπικό, συλλογικό, εθνικό και εκκλησιαστικό, ώστε να είμαστε ευαίσθητοι στον πόνο, την αγωνία και την κραυγή και δικαιοσύνη και την ειρήνη των λαών.
Παρούσα στο συνέδριο μια ομάδα Ελλήνων που ζουν στο Μπάρι. Πρόκειται για οικογένειες που αποτελούνται από καθολικούς και ορθόδοξους οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην πόλη στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και οι οποίοι προέρχονται από Ιταλικές αποικίες στην Ελλάδα και από τα νησιά του Αιγαίου. Τα παιδιά τους συνεχίζουν την πολιτιστική και θρησκευτική παράδοση, εκπληρώνοντας στο Μπάρι την οικουμενική τους αποστολή, στην οποία φαίνεται καθαρά και πραγματικά η ενότητα μέσα στην πολυμορφία.
Ο δικηγόρος  Paolo Scagliarini, διευθυντής του Πανεπιστημίου Ιστορίας:
«Ο οικουμενισμός είναι πρωταρχικά μια εμπειρία, εμπειρία πίστης, καθότι δεν θα ήταν εφικτός σαν θεωρία. Οι θεωρίες συνήθως μένουν στα χαρτιά και δεν ενσαρκώνονται, όπως θα έπρεπε για τον Χριστιανισμό. Ο Χριστός ενσάρκωνε τους λόγους του, τα λόγια του.  Εμείς καλούμαστε να την φέρουμε σε όλα τα μέρη του κόσμου.
Πρακτικά, η ενότητα είναι ενότητα στον Χριστό και όποιος αναγνωρίζει  Χριστό, γίνεται κομμάτι του Μυστικού Σώματος. Είναι κατά συνέπεια ζήτημα εμπειρίας περισσότερο παρά δογματικό. Μια τέτοια εμπειρία,  ενσαρκωμένη, μπορούμε να διαπιστώσουμε στην κοινότητα του Μπάρι, όπου καθολικοί και ορθόδοξοι έχουν μοιραστεί την ζωή τους, χωρίς διακρίσεις, χωρίς προβλήματα, η οποία θα λέγαμε  είναι εξαιρετική.
Σίγουρα, φέτος βοήθησε στη οικουμενική εμπειρία ο εορτασμός των εξήντα χρόνων από την ίδρυση της ενορίας  του Αγίου Χρυσοστόμου. Στην ενορία αυτοί, πραγματικά καθολικοί και ορθόδοξοι ζουν σε ενότητα πίστης, ευγνώμονες στον Χριστό. Ξεπέρασαν ή καλύτερα θα έλεγα έχουν προβεί ήδη σε αυτό που επιθυμεί ο Κύριος για τις δύο του εκκλησίες,  την καθολική και την ορθόδοξη.»

http://www.ilmessaggeroitaliano.it/news/video-bari-colloquio-cattolico-ortodosso-allistituto-teologia-ecumenico-patristica-san-nicola/

3 σχόλια :

 1. Διὰ τῆς σωματικῆς ἀσθενείας ἐφύλαξεν ὁ Θεὸς τὸν καθαιρετέον τοῦτον ἐπίσκοπον ἀπὸ χειροτέρας οἰκουμενιστικῆς ἀνομίας. Εἴθε νὰ μετανοήσῃ._

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η διπλωματική ασθένεια του Μεσσηνίας αποδεικνύει πόση δύναμη έχει ο έλεγχος των ανομιών των οικουμενιστών.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καλή ανάρρωση και καλη μετάνοια.
  "Στην ενορία αυτοί, πραγματικά καθολικοί και ορθόδοξοι ζουν σε ενότητα πίστης, ευγνώμονες στον Χριστό. Ξεπέρασαν ή καλύτερα θα έλεγα έχουν προβεί ήδη σε αυτό που επιθυμεί ο Κύριος για τις δύο του εκκλησίες, την καθολική και την ορθόδοξη"
  Πιο "και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα" δεν υπάρχει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com