Τρίτη, 25 Απριλίου 2017

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: με αφορμή το διαθρησκειακό διάλογο

βαρθολομαίος-παπασ (1).jpg
«Άμεση αναγκαιότητα της προτροπής του Κυρίου προς τους μαθητές του, στο όρων των Ελαίων, όλοι να γίνουν ένα»
Αναλυτικές δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου δημοσιεύει σήμερα η ιταλική εφημερίδα Αββενίρε, επ΄ευκαιρία της συνάντησης διαθρησκειακού διαλόγου που οργανώνεται στην Ασσίζι. Την Τρίτη, ο πάπας Φραγκίσκος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης πρόκειται να πάρουν μέρος μαζί στη συνάντηση, η οποία έχει ως θέμα «Δίψα για ειρήνη: θρησκείες και πολιτισμοί σε διάλογο».
Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, δηλώνει σχετικά στην εφημερίδα των καθολικών επισκόπων Ιταλίας:
«Πολλοί από εσάς γνωρίζουν σίγουρα ότι τα τελευταία πενήντα χρόνια έγιναν ορισμένα εξαιρετικά βήματα προόδου προς την απανασυμφιλίωση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας με τις Ορθόδοξες Εκκλησίες. Οφείλουμε πολλά, από την αρχή, στους πάπες Παύλο τον Έκτο και Ιωάννη τον Εικοστό Τρίτο, όπως και στους προκατόχους μας, Οικουμενικούς Πατριάρχες Αθηναγόρα και Δημήτριο. Η ενόρασή τους υπενθύμισε σε όλους εμάς την άμεση αναγκαιότητα της προτροπής του Κυρίου προς τους μαθητές του, στο όρων των Ελαίων, όλοι να γίνουν ένα, το «ut unum sint».
Υπάρχει, όμως -συμπληρώνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης- και μια άλλη επανασυμφυλίωση, μια ενότητα δράσης που σημαίνει έμπρακτο ενδιαφέρον προς όσους υποφέρουν γύρω μας, στον κόσμο. Διότι η αρχή που αποτελεί βάση για το άνοιγμα προς τους άλλους και τον διάλογο, είναι ότι όλα τα ανθρώπινα πλάσματα, τελικώς, αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις. Ο διάλογος αυτός βγάζει από την απομόνωση ανθρώπους που ανήκουν σε διαφορετικές θρησκείες και πολιτισμούς, προετοιμάζοντάς τους, για μια συνύπαρξη και μια σχέση αμοιβαίου σεβασμού».
Ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρει, επίσης, ότι «για τον λόγο αυτό, η Αγία και Μεγάλη Πανορθόδοξη Σύνοδος υπογράμμισε στο τελικό της μήνυμα ότι ένας λιτός διαθρησκειακός διάλογος βοηθά στην προαγωγή της αμοιβαίας εμπιστοσύνης της ειρήνης και της επανασυμφυλίωσης».
Με αναφορά στην επίσκεψη που πραγματοποίησε μαζί με τον ποντίφικα στο νησί της Λέσβου, τον περασμένο Απρίλιο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης δηλώνει:
«Αυτή ήταν και η εμπειρία μας με τον πάπα Φραγκίσκο στο νησί της Λέσβου, ακριβώς πριν από πέντε μήνες, στις 16 Απριλίου του 2016. Ήταν μια ουσιαστική απάντηση των Εκκλησιών της Ανατολής και της Δύσης σε μια τραγική κρίση του πλανήτη μας. Και, συγχρόνως, ήταν μια ισχυρή επαναβεβαίωση του πώς οι οικουμενικές σχέσεις μπορούν να ευνοήσουν την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε μια εποχή κατά την οποία ο κόσμος ολόκληρος απομακρύνει το βλέμμα του από τα θύματα του εξτρεμισμού και του κατατρεγμού ή καθορίζει την μοίρα τους με καθαρά οικονομικά κριτήρια, ή βάσει εθνικών συμφερόντων».
Ο κ. Βαρθολομαίος, αναφέρεται, τέλος, στην μελλοντική πορεία διαλόγου και επιλέγει να τονίσει ότι «η δύναμη των οικουμενικών πράξεων και του διαλόγου βρίσκεται στο να αρχίσουμε να κινούμεθα πέρα από τα όρια του εαυτού μας, πέρα από τις κοινότητες και τις Εκκλησίες μας. Βρίσκεται στο να μάθουμε να μιλάμε την γλώσσα της φροντίδας και της ευσπλαχνίας. Και στο να δώσουμε προτεραιότητα στην αλληλεγγύη και στην προσφορά υπέρ των συνανθρώπων μας».

4 σχόλια :

 1. ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ Ο Κ.ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΟΣΟ ΠΟΛΥ ΑΠΟΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ.ΠΟΣΟ ΕΧΕΙ ΓΕΜΙΣΕΙ Η ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ-ΠΛΑΝΕΣ.ΠΟΣΗ ΑΓΩΝΙΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΣΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΦΕΝΤΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΑΥΤΟΥ.ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΑΓΙΟΥΣ ΠΑΤΕΡΕΣ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ,ΑΛΛΑ ΜΟΝΑΧΑ ΜΟΝΤΕΡΝΟΥΣ ΜΕΤΑΠΑΤΕΡΕΣ ΠΟΥ ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΟΣΟ ΟΣΟ ΚΑΘΕ ΙΕΡΟ ΚΑΙ ΟΣΙΟ,ΜΕ ΣΥΝΘΗΜΑ ΤΟ "ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ,ΜΗΝ ΑΣΧΟΛΕΙΣΤΕ"....ΣΤΡΕΦΟΜΑΙ ΣΤΟΝ ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ...ΗΜΑΡΤΟΝ ΚΥΡΙΕ.ΣΩΣΕ ΜΑΣ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ο Παναγιώτατος ξεκαθαρίζει ότι οι αρχές του Οικουμενισμού τέθηκαν από τον Μεγάλο Αποστάτη της πίστης μας Αθηναγόρα και ο ίδιος συνεχίζει να κινείται στην ίδια γραμμή.

  Ταυτόχρονα δεν κρύβει ότι αυτό που προέχει στις μέρες μας είναι να εμπεδώσουμε το πνεύμα του συγκρητισμού με το "λαικό οικουμενισμό". Κοινές ποιμαντικές παραστάσεις συμπροσευχές και υπογραφή διακηρύξεων με τους αιρετικούς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και τι εγινε;πατριαρχης ειναι οτι θελει κανει,υπαρχει καποια αντιδραση νομιμη και επιτρεπουσα;και αιρεση να φερει εσυ κοινωνεις απο το χερι του

   Διαγραφή

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com