Παρασκευή, 7 Απριλίου 2017

Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης, Προτείνουμε και την κανονική οικονομία για να αποφύγουμε τους παραλογισμούς

Το κείμενο της αρχικής συμφωνίας με τους αγιορείτες πατέρες (πριν κάνουν τη γνωστή κωλοτούμπα) που παραθέτω στη συνέχεια, τα λέει όλα... Αυτήν είναι η θέση μας, για να αποφύγουμε την άτοπη “λύση” - ουτοπία, να πούμε στους 20.000 πιστούς που έχουμε στο πετραχείλι μας ή μας ακολουθούν και είναι ακροατές των Ομιλιών μας (του π. Θεοδώρου Ζήση, του π. Φωτίου Βεζύνια και του γράφοντος, που έχουμε διακόψει το μνημόσυνο), να εκκλησιάζονται σε σπίτια και αγρούς. Να λέμε δηλαδή να κάνουν Ανάσταση, το “δεύτε λάβετε Φως” στο κελί τους, μόνοι τους! (Αυτό ακούστηκε στους διαδρόμους κατά την ημερίδα, από ρασοφόρους “εμπνεόμενους αγιοπνευματικά” συμβουλεύοντας διάφορους· τους παρότρυναν επίσης ως πιο ευλογημένη λύση να μην κοινωνήσουν το Πάσχα αν δεν βρουν Εκκλησίες στις οποίες δεν μνημονεύονται οι επίσκοποι!!!)
Είναι αδύνατον σε αυτήν την συγκυρία να εφαρμοστεί η ακρίβεια του κανόνα από όλους τους πιστούς. Οι αγιορείτες αλλά και αρκετοί λαϊκοί, μπορούν εύκολα να τηρήσουν την ακρίβεια και να κάνουν αυτό που είναι το άριστο και επαινούμενο και που ενδεχομένως πράττω κι εγώ. Για τον περισσότερο λαό, είναι αδύνατον. Γιατί αν προσθέσουμε τα πνευματικά παιδιά και άλλων ιερέων που προέβησαν σε διακοπή μνημοσύνου αλλά και πλήθος άλλου πιστού λαού... θα έχουμε ένα τεράστιο αριθμό. Θα τους απαγορέψουμε να εκκλησιάζονται; Θα τους προτείνουμε την ακοινωνησία; Έλεος με τους παραλογισμούς...
Η ιεροκανονική πρόταση της οικονομίας, σε αυτήν την φάση, θα βοηθήσει πάρα πολύ στο να αδειάσουν οι Ναοί των οικουμενιστών ιερέων και επισκόπων από πιστούς και να πλημμυρίσουν από εκκλησίασμα οι Ναοί των παραδοσιακών ιερέων. Αυτό θα βοηθήσει τους ιερείς αυτούς που θα εισπράξουν την προτίμηση του λαού ως ανταμοιβή για την παραδοσιακή τους γραμμή, να επιλέξουν τη διακοπή μνημοσύνου γρηγορότερα. Η αναγκαστική επιβολή του δρόμου της ακρίβειας στην σημερινή συγκυρία, επαναλαμβάνω, οδηγεί σε ατραπούς επικίνδυνους. Πιστεύω πως ξεκινά από μια θεώρηση εγωιστική, φανατική και ιδιαζόντως ρατσιστική. Με τα αφτιά μου άκουσα ρασοφόρο, δεν τον ονομάζω, υποτίθεται παραδοσιακό και αποτειχισμένο, να λέει πως πρέπει να φροντίσουμε τους ζηλωτές πιστούς γιατί όλοι οι άλλοι έχουν χαμένο το παιχνίδι!!! Είναι απόδειξη της έλλειψης ποιμαντικής μέριμνας γιατί ο συγκεκριμένος πατήρ δεν έχει ποίμνιο.  
Διαβάστε και απαντήστε, αν έχετε τις γνώσεις, πού είναι το αντικανονικό λάθος! Σημειωτέον ότι σε αυτήν την λύση συμφωνούν και ο γέροντας Γαβριήλ και πολύ άλλοι κελιώτες αγιορείτες μοναχοί. Είναι η θέση επίσης και των Ορθοδόξων πιστών της Μολδαβίας και της Ρουμανίας. Σε αυτό συμφώνησαν και οι αγιορείτες πατέρες που διοργάνωσαν την Ημερίδα, πριν κάνουν την κωλοτούμπα.
Αυτό που παραθέτω στη συνέχεια, ήταν η τελευταία παράγραφος του συμφωνηθέντος ψηφίσματος της Ημερίδος. Αλλά ο πειρασμός έκανε τη δουλειά του...
"Συνιστάται στους πιστούς να αποφεύγουν να εκκλησιάζονται όπου λειτουργούν ή μνημονεύονται φανεροί αιρετικοί οικουμενιστές επίσκοποι και ιερείς. Να προτιμούν να πηγαίνουν εκεί που λειτουργούν ορθόδοξοι στο φρόνιμα επίσκοποι και ιερείς, έστω και αν για κάποιους λόγους δεν έχουν κόψει το μνημόσυνο των αιρετιζόντων, και αυτό κατ' οικονομίαν.
Το άριστο και επαινούμενο κατά την κανονική ακρίβεια είναι να εκκλησιάζονται εκεί που δεν μνημονεύονται οι αιρετίζοντες, εκεί δηλαδή που οι ιερείς έχουν προχωρήσει σε διακοπή μνημοσύνου".


10 σχόλια :

 1. Δεν ειναι εξω απο τη λογικη αυτο που προτεινεται αλλα ειναι ανεφαρμοστο και ασφαιρο ως προς τη δραστικοτητα του.Αργοτερα θα το δειτε και οι ιδιοι σας,και θα ψαχνεται αλλες εφαρμογες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΓΩΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟ ΑΛΛΑ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΠΑΤΕΡΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΥΑ ΜΑΣ?ΠΩΣ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΥΚΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΡΑΔΟΚΟΥΝ?ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΩ ΤΗΝ ΜΕΓΙΣΤΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΟΥ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΜΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΔΕΡΦΙΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΔΩΣΕ Ο ΘΕΟΣ.ΤΟ ΖΗΤΑΕΙ Η ΨΥΧΗ ΜΟΥ ΟΠΩΣ Η ΞΕΡΗ ΓΗ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΤΟ ΝΕΡΟ.ΕΥΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΥΩΔΙΑ ΟΤΑΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ...ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ...

   Διαγραφή
 3. Πολύ ωραία τα λέτε πάτερ, λέτε και το άριστο και την οικονομία.
  Μακάρι να βρεθούν και άλλοι σαν και εσάς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ναί ? Δεν είναι ειδωλόθυτο η Οστια ?η κοινωνία των μονοφυσιτών ?
  Δεν είναι άρνηση Θεού το να μεταλάβει κάποιος απο αυτά ?
  Δεν είναι άρνηση Θεού τα θρησκευτικά τελούμενα με μουσουλμάνους ή Εβραίους ?...ΜΕ Βουδιστές κτλ ?
  Καλά όποιος συνιστά την κατ οικονομία κοινωνία του Βαρθολομαίου συνιστά στην ουσία κοινωνία με παπικούς + προτεσσταντες + μονοφυσίτες + μουσουλμανους +...+..+... μέχρι και βουδιστές και ότι ΔΕΝ μπορείς να φανταστείς μια και η κοινωνικότητα του πατριάρχη ξεπέρνά κάθε φαντασία ... Καλά δεν είναι άρνηση ΘΕΟΎ ΑΥΤΌ ?
  ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ θΕΟΎ ΟΙΚΟΝΟΜΊΑ ? ΚΑΊ ΥΠΆΡΧΕΙ ΚΑΙ ΑΓΙΟΠΑΤΕΡΙΚΉ ΣΥΝΦΩΝΊΑ ?
  ΑΝ υπάρχει επί αυτου αγιοπατερική συνφωνία ΤΟΤΕ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΟ Ο ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ γιατί ακριβώς αυτό είναι ο οικουμενισμός στην ουσία του . Η αποδοχή όλων των αιρέσεων .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΕΜΕΙΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΚΟΙΝΩΝΟΥΜΕ ΟΣΤΙΑ ΑΛΛΑ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΑΙΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ,ΔΕΝ ΑΛΛΙΩΝΕΤΑΙ,Η ΙΕΡΟΣΥΝΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ,Ο ΙΔΙΟΣ ΤΕΛΕΙ ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ,Ο ΙΔΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ.ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟ ΑΚΟΜΑ ΣΤΕΛΝΕΙ ΤΗΝ ΧΑΡΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΜΑΣ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΑΙΜΑ,ΘΑ ΚΟΙΝΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ.ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΧΑΡΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΤΟΤΕ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΘΑ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟΝ ΔΥΣΚΟΛΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΘΟΥΜΕΝΟ.

   Διαγραφή
 5. Εγώ αγαπητοί "πατέρες" το μόνο που ξέρω είναι ότι όλες αυτές τις ημέρες έχετε χρησιμοποιήσει τη λέξη οικονομία πιο πολλές φορές από ότι τη χρησιμοποίησα εγώ ως οικονομολόγος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡ ΝΙΚΟΛΑΟ ΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ.ΠΑΤΕΡ ΔΗΛΑΔΗ ΔΕ ΘΑ ΞΑΝΑΠΑΤΕ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΚΩΝΣΤΑΜΟΝΙΤΟΥ ΕΠΕΙΔΗ ΕΚΕΙ ΜΝΗΜΟΝΕΥΕΤΑΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ Ο ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ευχαριστούμε Άγιοι Πατέρες, ο Θεός να σας έχει πάντα καλά! Οι τοποθετήσεις σας μας ανάπαυσαν και μας χαροποίησαν, πραγματικά δείχνετε ότι τα κίνητρά σας είναι αγνά και φάνηκε ότι σκεφτήκατε καλά πριν πάρετε την τόσο σοβαρή αυτή απόφαση να αποχωρήσετε, λαμβάνοντας υπόψιν και τα αποτελέσματα που θα είχε στο ποίμνιο η μη συμμετοχή του στα μυστήρια της Εκκλησίας και μάλιστα αυτή την μεγάλη και κατανυκτική περίοδο της Σαρακοστής και της Αναστάσεως του Κυρίου!Πώς να ζήσουμε το Πάσχα, αλλά και το υπόλοιπο της ζωής μας χωρίς πνευματική τροφή και Θεία Κοινωνία;;; Tο κακό θα ήταν πολύ μεγαλύτερο.. πήρατε την σωστή απόφαση της οικονομίας,γιατί αυτή συμφέρει την σωτηρία της ψυχής μας, καλή δύναμη στον αγώνα σας και ελπίζουμε στο έλεος του Κυρίου, σαν Παντοδύναμος που είναι να επέμβει και να αποκηρύξει με κανονική, επίσημη Σύνοδο την παναίρεση του Οικουμενισμού.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. ΝΕΟ ΒΙΝΤΕΟ

  Οικουμενισμός και συμπροσευχές με αιρετικούς

  https://www.youtube.com/watch?v=YqxaL3dvWoQ

  Καλή Ανάσταση και Λευτεριά

  ΑπάντησηΔιαγραφή

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com