Πέμπτη, 6 Απριλίου 2017

Τόσο θερμή υποστήριξη από τον Ηγούμενο Εφραίμ, για τη Σύνοδο κατά την οποία παραβιάσθηκε ακόμα και η ‘’άτυπη’’ υπογραφή Επισκόπων στην Κύπρο

λήψη (1).jpg
Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
Ο Αρχιμανδρίτης Εφραίμ, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, στην πρόσφατη επίσκεψή του στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, υποστήριξε με θέρμη τη Σύνοδο της Κρήτης. Από που εφευρέθηκε η τόση θέρμη για μια Σύνοδο, όπου ακόμα και το δικαίωμα της ‘’άτυπης’’ υπογραφής του πνευματικού αδελφού του, του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανασίου και των δύο άλλων Επισκόπων, του Αμαθούντος και του Λήδρας, που ανήκουν στο πνευματικό περιβάλλον του Σεβ. Λεμεσού, παραβιάσθηκε;
Αντιλήφθηκε ο Ηγούμενος Εφραίμ τι στηρίζει με τόση θέρμη; Δεν πληροφορήθηκε για την πρωτόγνωρη εφαρμογή της υπέρ-πλειόνων αρχής, με την υπογραφή ‘’αντ’ αυτού’’ από τον Προκαθήμενό τους, στη θέση των τεσσάρων Επισκόπων (Λεμεσού, Μόρφου, Αμαθούντος και Λήδρας), που δεν υπέγραψαν; Τόσο απαρατήρητο πέρασε το απαράδεκτο και παράδοξο αυτό γεγονός; Η Ορθόδοξη Εκκλησία την αρχή της ομοφωνίας εφάρμοζε στα θέματα αληθειών της Ορθόδοξης Πίστης.
Γιατί τόση θέρμη από τον Ηγούμενο Εφραίμ, σε μια Σύνοδο όπου 4 Τοπικές Εκκλησίες, οι οποίες εκπροσωπούν τουλάχιστον το ήμισυ των Ορθοδόξων Χριστιανών σε όλη την Οικουμένη, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν; Σε θέματα που αφορούν την Ορθόδοξη ακρίβεια, δεν μπορεί να γίνει παρέκκλιση από την ομοφωνία, δια της «ψήφου των πλειόνων».  
Πότε σε Σύνοδο της Εκκλησίας μας, δόθηκε ουσιαστική ψήφο μόνο στους Προκαθημένους; Πότε αφαιρέθηκε το δικαίωμα ψήφου από τους Επισκόπους. Πότε τέθηκε όριο συμμετοχής Επισκόπων. Ποία η σημασία της μη υπογραφής, σε μια διαδικασία όπου και αυτή η ‘’άτυπη’’ υπογραφή, κατ’ ουσία ήταν άνευ σημασίας; Ακόμα και τούτο το ‘’δικαίωμα’’ παραβιάσθηκε, με την αντ’ αυτού υπογραφή. Γιατί τόσο θερμή στήριξη λοιπόν, από τον Ηγούμενο Εφραίμ, για τη Σύνοδο της Κρήτης;

2 σχόλια :

  1. ΑΠΟ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΣΕ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙ Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΕΦΡΑΙΜ. ΕΓΙΝΕ ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΑΙΧΜΗ ΤΟΥ ΔΟΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com