Σάββατο, 29 Απριλίου 2017

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΙΛΗΣΤΕ

14645637491017525329.jpg
«Έρχονται χρόνια δύσκολα…»
Ο Γιώργος είναι στα δεκάξι και όλο ζωντάνια και ομορφιά. Μαθητής της πρώτης Λυκείου με κοφτερό μυαλό και ανησυχίες πάνω από τον μέσο όρο των παιδιών της ηλικίας του. Με έναν δείκτη νοημοσύνης ζηλευτό και μια ωριμότητα που σε κάνει να τον θαυμάζεις. Λιτός και μεθοδικός, τόσο στις παρέες του όσο και στον τρόπο που εργάζεται, παθιάζεται, δημιουργεί. Χαίρεσαι να τον ακούς, να συνεργάζεσαι, να επικοινωνείς μαζί του.
Από μικρός είχε επιδείξει τις χάρες του. Ο έμπειρος και υποψιασμένος δάσκαλος πάντα καταλαβαίνει από νωρίς την πρόοδο και την εξέλιξη τέτοιων μαθητών και φυσικά χαίρεται και ικανοποιείται. Δεν έχει και άλλη απολαβή στην καριέρα του πλην ελαχίστων εξαιρέσεων! Οι εκπαιδευτικοί καταλαβαίνουν για την κατηγορία του μαθητή στην οποία ανήκει ο Γιώργος και τι εννοούμε.
Το συγκεκριμένο παιδί λοιπόν, – γιατί παιδί είναι ακόμη όσο και να ξεγελούν οι επιδόσεις του - αυτός ο μαθητής, ο συμπολίτης μας, κάθισε και σκέφτηκε, και μέτρησε και ζύγισε. Σκέφτηκε πολύ τον τόπο του, την πατρίδα του, τους γονείς του, τις αδελφές του, τους φίλους του, τους συγγενείς του. Μέτρησε τις δυνατότητες, τα όνειρα, τα εφόδια, το σχολείο, την εκπαίδευση, την παρεχόμενη Παιδεία – Εδώ γελάμε λίγο. Δηλαδή για να λέμε την αλήθεια ξεκαρδιζόμαστε. Το έχουμε μεγάλη ανάγκη άλλωστε. – τα χρόνια τα χαμένα και αυτά που έρχονται, τα κόστη και τις ζημίες, τα κέρδη τα μελλοντικά, τις απολαβές και την καταξίωση. Ζύγισε τα αισθήματα και τα συναισθήματα, τα εύκολα και τα δύσκολα, τα μικρά και τα μεγάλα, τα όμορφα και τα άσχημα, τα πικρά και επερχόμενα. Και αποφάσισε. Γρήγορα, άμεσα και δυναμικά:
-Μανούλα θα φύγω. Θα συνεχίσω το αντίστοιχο λύκειο εξειδικευμένα σε κολλέγιο του εξωτερικού. Θα πραγματοποιήσω το όνειρό μου στη Φυσική και στα Μαθηματικά που με ενδιαφέρουν και θα αφοσιωθώ στην έρευνα στον τομέα μου.
-Μα πώς; Είναι δυνατόν; Είσαι πολύ μικρός. Τελείωσε πρώτα το πανεπιστήμιο εδώ και βλέπουμε. Έχεις πάνω από δύο χρόνια ακόμη.
-Όχι, θα φύγω τώρα!
-Και τα δίδακτρα; Πώς θα ανταπεξέλθουμε;
-Θα πάω να δώσω εξετάσεις και θα ζητήσω 100% υποτροφία.
-Με την ευχή μου!
        Και έψαξε μόνος του στο διαδίκτυο και βρήκε σχολή, και ταξίδεψε τρεις φορές στο Λονδίνο με τον πατέρα, και έδωσε και πέρασε. Πανηγυρικά. Και από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα σπουδάζει με όλες τις ανέσεις ως υπότροφος του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς να επιβαρύνει την οικογένεια, κύριος του εαυτού του χωρίς να οφείλει τίποτα σε κανέναν, μόνο στους γονείς του, κυρίως δε απολύτως τίποτα στην ελληνική πολιτεία που φρόντισε να τον ξεφορτωθεί από τόσο νωρίς. Και η ίδια εξέλιξη είναι φανερό ότι θα συνεχιστεί και στο πανεπιστήμιο εκεί.
        Ο Γιώργος φεύγει από τα δεκάξι του και φυσικά δεν πρόκειται να ξαναγυρίσει. Τον Γιώργο τον χάσαμε. Τον  έχασε και η οικογένειά του. Τον κέρδισαν άλλοι. Όπως και τον Μάριο πριν από λίγα χρόνια στην ίδια ηλικία ο οποίος διαπρέπει σήμερα στην ίδια χώρα στον τομέα της μουσικής. Όπως και χιλιάδες ελληνόπουλα μικρά ή μεγαλύτερα που «παίρνουν τα μάτια τους» καθημερινά και εγκαταλείπουν την πατρίδα σε μια ιδιότυπη προσφυγιά χωρίς προηγούμενο, όχι εργατών αλλά επιστημόνων. Ό,τι καλύτερο διαθέτουμε δηλαδή, για να ξεφύγουν από ένα σύστημα, πολιτικό να το πει κανείς; -δυσκολευόμαστε να βρούμε και τον αντίστοιχο επιστημονικό όρο όσοι είχαμε την τύχη να σπουδάσουμε πολιτική και μάλιστα κοντά σε μεγάλους δασκάλους, γιατί μόνο πολιτική δεν είναι αυτό που βιώνουμε εδώ και δεκαετίες – σίγουρα ανάλγητο, αναχρονιστικό και δόλια οργανωμένο προς έναν και μοναδικό προφανή στόχο. Εδώ σταματούμε.
Μα είναι δυνατόν να μην αντιλαμβάνεται κανένας μη διακρατικός φορέας, οι σύλλογοι, τα σωματεία, οι απανταχού οργανώσεις, η διοικούσα εκκλησία τι συντελείται και δεν παίρνουν ακόμη τη θέση που οφείλουν να πάρουν, δεν αντιδρούν δυναμικά για να πουν τα πράγματα με το όνομά τους, έναντι όχι πια της ιστορίας; Τι να την κάνεις την ιστορία όταν δεν θα υφίσταται πλέον το υπό μελέτη πολιτειακό κρατικό σχήμα με τη σημερινή του μορφή και οι κάτοικοί του θα περιφέρονται ως τι; 196 έτη αγώνων, κόπων και αίματος ελληνικού για να γίνεται σήμερα τι;
Επιτέλους μιλήστε όλοι! Για τα παιδιά μας! Σε καλό να μας βγει!

5 σχόλια :

 1. Ξεχασαμε τον ΘΕΟ πρωτα εμεις οι γονεις,ας γονατισουμε με πονο ψυχης,καρδιας ας κλαψουμε και να παρακαλεσουμε το ΧΡΙΣΤΟ μας την ΠΑΝΑΓΙΑ μας να σταματησει αυτο το κακο και να ειμαστε σιγουροι οτι θα εισακουσθουμε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Προφανώς ο Γιώργος δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος, γιατί οι λόγοι της απόφασής του και τα λεγόμενα ζυγίσματά του είναι με κοσμικά (=ειδωλολατρικά) κριτήρια. Δικαίωμά του, βέβαια, αλλά όχι και παράδειγμα προς μίμηση ημών των ορθοδόξων.
  Ο Χριστιανός δεν εργάζεται με βάση αυτά τα κριτήρια, αλλά για την δόξα του Θεού και... ο Θεός θα τον οικονομήσει τα υπόλοιπα.
  Ζητείτε ΠΡΩΤΟΝ την βασιλείαν του Θεού και ταύτα πάντα (τα βιοτικά που ζύγιζε ο Γιώργος) προστεθήσεται υμίν, μας λέγει ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός.
  Μήπως το ξεχάσαμε;

  Έπειτα, ας μην ξεχνάμε ότι αυτή ακριβώς η νοοτροπία είναι που μας έκανε μετανάστες 1 γενεά πριν και φθάσαμε στο χάλι που είμαστε σήμερα, πρώτον πνευματικά και 2ον οικονομικά. Όλοι επιστήμονες, παιδιά. ΚΑΝΕΙΣ εργάτης ή μάστορας. Ας τα κάνουν οι Αλβανοί ή οι πρόσφυγες. Ο Έλληνας είναι για υψηλά πράγματα... επιστήμων τουλάχιστον και μετά το λιγότερο κανένας διευθυντής.

  Κούνια που μας κούναγε...

  Χριστός Ανέστη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αληθώς ανέστη ο Κϋριος!
   Με βάζετε στον πειρασμό να σας κάνω μια προκλητική ερώτηση: πόσοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί (τουλάχιστον κατ' όνομα) ζητούμε την βασιλεία του Θεού χωρίς να κάνουμε σχέδια και υπολογισμούς για τους εαυτούς μας και για τα παιδιά μας; Κι αν δεν το κάνουμε εμείς, γιατί να το απαιτούμε από τον οποιοδήποτε Γιώργο, αποφαινόμενοι μάλιστα ότι "προφανώς δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος" και έχει "ειδωλολατρικά κριτήρια"; Δεν γνωρίζω το παιδί, ούτε έχω καμιά άλλη σχέση με τη συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά ας μη σπεύδουμε να πάρουμε τη στάση του πρεσβυτέρου υιού της παραβολής του Ασώτου.

   Διαγραφή
  2. Ο Γιώργος προέρχεται από ορθοδοξότατη οικογένεια. Το αν θα κρατήσει την πίστη των Πατέρων του και δεν αλλοτριωθεί πώς να το γνωρίζουμε; Για μακαριστό παπα - Γιάννη Ρωμανίδη που από τα γενοφάσκια του βρίσκονταν στην Αμερική και μας άνοιξε τα ορθόδοξα μάτια έχετε ακούσει τίποτα; Πατέρα Γεώργιο Μεταλληνό, γερμανομεταπτυχιοσπουδαγμένο μήπως; Και άλλα πολλά. Γιατί θα πρέπει οι σπουδές στην Εσπερία και μάλιστα στα Μαθηματικά, Φυσική, Ιατρική κλπ να έχουν οπωσδήποτε ειδωλολατρικά κριτήρια;

   Διαγραφή
  3. Η αναφορά μου στον Γιώργο της ιστορίας αυτής είναι καθαρά για να στηλιτεύσω την νοοτροπία. Δεν γνωρίζω το παιδί και ούτε έχω την διάθεση να το καταδικάσω ως πρόσωπο. Ο Γιώργος της ιστορίας, όμως, φέρεται από τον αρθρογράφο να "μην γυρίζει και να τον χάσαμε", πράγματα επίσης αυθαίρετα. Άρα δεν φαίνεται πουθενά να λέει ότι ο Γιώργος μετανόησε και γύρισε τελικά πίσω, ώστε εγώ να πάρω τον ρόλο του μεγάλου αδερφού του ασώτου. Καθίστε να γυρίσει πίσω ο άσωτος πρώτα...

   Βέβαια, το πόσοι ζητούμε την Βασιλεία του Θεού πρώτη και όχι δεύτερη στα σχέδιά μας δεν το γνωρίζω, αλλά αυτό δεν καταργεί την αλήθεια του Ευαγγελίου και την σωτήρια οδό του Χριστιανού που θέλει να σωθεί.
   Και, επειδή, το άρθρο προβάλει έναν άλλο τύπο σωτηρίας και κοσμοθεωρίας, η οποία είναι από μόνη της νοσηρή, έγραψα ότι έγραψα.

   Έπειτα, είτε το κάνουμε εμείς είτε όχι, ο Χριστός αυτήν την εντολή έδωσε σε όλους μας και μας είπε να το διαδώσουμε.

   Διαγραφή

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com