Πέμπτη, 13 Απριλίου 2017

Μετά τις ψαλμωδίες, ακούστηκε ο Mozart στο Νέο Ψυχικό

mozart_psixiko9.jpeg

Σχόλιο Ιστολογίου ΚατάνυξιςΛυπούμαστε για την κατάντια αυτήν. Η παράβαση των ιερών κανὀνων είναι καταφανής. Σε μια εποχή οικουμενιστική που η Εκκλησία έχει μολυνθεί από το κλίμα του Συγκριτισμού, οι ιερείς διδάσκουν το ποίμνιο ότι μαζί με την Ορθοδοξία μπορεί να συμβιώσει και ο παπισμός. Σε αυτό το παιχνίδι της Νέας Εποχής, οι πιστοί πρέπει να πούνε ένα μεγάλο ΟΧΙ και να απέχουν από τους Ναούς που διαδραματίζονται αιρετίζουσες πρακτικές. Ιδού τί αναφέρουν οι κανόνες και οι άγιοι. Στο τέλος της ανάρτησης θα δείτε και άλλες αγιοπατερικές θέσεις.
​"...μόνον των ανθρώπων αποδεχόμενοι εν τη εκκλησία ως φύσει ενυπάρχουσας και απεριέργους, τα δια οργάνων κρούματα και εμπνεύσματα αποδιοπομπούσιν ως περιεργωδέστερα οι θείοι πατέρες»​ ​(ΟΕ΄ κανών της ΣΤ΄ Οικουμενικής Συνόδου​, εκ του Πηδαλίου​​)​​

Και ο ιερός Χρυσόστομος γράφει:
«Ο Δαβίδ παλαιά έψαλλε τραγούδια, επίσης σήμερα εμείς ψάλλουμε ύμνους. Αυτός είχε λύρα με άψυχες χορδές, η Εκκλησία έχει λύρα με ζωντανές χορδές. Οι γλώσσες μας είναι οι χορδές της λύρας, κάθε μια με διαφορετικά τόνο πραγματικά, αλλά σε πολύ μεγαλύτερη συμφωνία με την ευσέβεια. Εδώ δε χρειάζεται κιθάρα, ή να χορδίσουμε χορδές, ή τα πλήκτρα, χάριν της τέχνης, ή χάριν των οργάνων, αλλά αν θέλεις, μπορείς εσύ να γίνεις μια κιθάρα, θανατώνοντας τα μέλη του σώματος και φέρνοντας σε πλήρη αρμονία το μυαλό με το σώμα. Διότι όταν η σάρκα δεν έχει πλέον επιθυμίες ενάντια στο Πνεύμα, αλλά έχει υποταχθεί στις εντολές του και οδηγείται στο καλύτερο και πιο θαυμαστό μονοπάτι, τότε εσύ δημιουργείς μια πνευματική μελωδία …»
Ι. Χρυσόστομος (+407 μ.Χ.), Ερμηνεία στον 41ο Ψαλμό.
Μετά τις ψαλμωδίες, ακούστηκε ο Mozart στο Νέο Ψυχικό
Μια ξεχωριστή εκδήλωση στον ναό του Αγίου Γεωργίου στο νέο Ψυχικό, έζησαν μετά την ακολουθία του Νυμφίου της Μ. Δευτέρας οι πιστοί.
Την ακολουθία του νυμφίου τέλεσε ο αρχιερατικός της ΙΗ´περιφέρειας Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Τσολίδης.
Ο προϊστάμενος Αρχιμανδρίτης Μιχάηλ Σταθάκης,οι ιερείς του ναού και ο Δήμος έφεραν μια ξεχωριστή Πασχαλινή συναυλία με απόλυτη επιτυχία σε όλα τα δεδομένα.
Μετά τις ψαλμωδίες ακούστηκε ο Mozart με την βοήθεια 40 πνευστών οργάνων που γέμισαν το ναό, η φιλαρμονική ορχήστρα του Δήμου Παλλήνης με την χορωδία εκπαιδευτικών μουσικής και την χορωδία αποφοίτων μουσικού σχολείου Παλλήνης.
Γεμάτη η ενορία του Αγίου Γεωργίου φιλοξένησε τα νέα παιδιά που έδωσαν την καλύτερη ερμηνεία τους με διευθυντή ορχήστρας τον κ. Σπύρο Μπάκο και διεύθυνση χορωδίας την κ. Φαίδρα Γιαννέλου.
Η άριστη συνεργασία του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού και της ενορίας του Αγίου Γεωργίου έδωσαν από τους καλύτερους καρπούς ενώ την εκδήλωση παρουσίασε ο Αλέξης Κωστάλας που με την φωνή του μάγεψε όπως κάθε φορά.
Οι πιστοί δεν σταμάτησαν το χειροκρότημα, ευχαριστώντας θερμά για την μαγευτική βραδιά τον π. Μιχάηλ.
Ο προϊστάμενος στο τέλος έδωσε ένα αναμνηστικό σε κάθε παιδί της ορχήστρας αλλά και της χορωδίας ενώ παράλληλα έδωσε στις διευθύνσεις τους μπουκέτα λουλούδια λέγοντας ένα μεγάλο ευχαριστώ.
Μουσικά όργανα στην Αρχαία Εκκλησία
Ιδού τι αναφέρει το Ι. Πηδάλιον, που απαγορεύει την προσευχήν μετά μουσικών οργάνων
«Ώσπερ ουν το σεμνόν και σύμμετρον της μουσικής ευπρόσιτον δια τας ακμαιοτέρας κατασκευάζειν τας καρδίας οίον ανασπώσαν την ψυχήν του σώματος. Αρμονία γαρ των πνεύματι οικειότατον, μέσην έχουσαν φύσιν, σώματός τε παχύτητος και πνεύματος αϋλότητος. Ούτω πάλιν υπέρμετρος μουσική, και τω ηδεί παρά το μέτρον ενασχολουμένη, ουχ ηδύνει (= δεν ευχαριστεί), αλλ’ εκλύει (= εκφαυλίζει, διαφθείρει)… δια τούτο μόνον των ανθρώπων αποδεχόμενοι εν τη εκκλησία ως φύσει ενυπάρχουσας και απεριέργους, τα δια οργάνων κρούματα και εμπνεύσματα αποδιοπομπούσιν ως περιεργωδέστερα οι θείοι πατέρες» (ΟΕ΄ κανών της ΣΤ΄ Οικουμενικής Συνόδου ερμηνεία»).
ΜΕΤΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ (140-260 μ.Χ.)
« Άλλοι πάλι υπό τους ήχους των αυλών μεταβάλλονται σε Κορύβαντες και Βάκχους. Τόση είναι η διαφορά της επιρροής της υγιούς και της κακής μουσικής. Ώστε λιγότερο εσείς να μαθαίνετε σήμερα την επικρατούσα μουσική, παρά ό,τι δήποτε από τα φανερά αισχρά πράγματα.»
Βασίλειος Καισαρείας (330-379), Προς τους νέους

9 σχόλια :

 1. Επιτέλους να και μια ευχάριστη είδηση μια ηλιαχτίδα ανατέλοντος ηλίου μέσα στα τόσα δυσάρεστα που ακούμε καθημερινά: ο ορθόδοξος κομουνισμός ήτοι ο διαλεκτικός υλισμός επικράτησε στο άνδρο του καπιταλισμού τα βόρεια προάστια το νέο ψυχικό! Οι εκκλησίες από ανιαρούς τόπους προσευχής μετατρέπονται σε χώρους πολιτισμού και θεάματος, ακριβώς όπως είχε πράξει η οκτωβριανή επανάσταση με τον λένιν στην σοβιετική ένωση! δεν απέχει μακρυά η στιγμή όπου η μαγικιά φωνή του κωστάλα θα εκφωνήσει προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε κατά προτίμηση αντί του δεύτε λάβετε φώς ή του Χριστός Ανέστη κατά την Κυριακή του Πάσχα. Ή τα ισοπεδώνουμε όλα ή τίποτα. Αυτή η θεωρία του βραστού βατράχου, το αργά αλλά σταθερά προς το χείλος του γκρεμού είναι εκνευριστικό για μας τους ανυπόμονους! Μια εναλλακτική πρόταση θα ήταν να προσκαλούσαν οι ιερείς και λαϊκούς τραγουδιστές Σαμπάνη, Γιαννιά, Νάζη, Σταν, Κουφό, Βρεττό, Αργυρό, Δόξα, Γιασεμή κ.α. τη νύχτα της ανάστασης για πολιτιστική επιμόρφωση. Τι; όχι;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εμπρος στον δρόμο που χάραξαν οι πεντηκοστιανοί στην Αμερική την δεκαετία του ’50 με τα gospel spirituals
  Φανερός Προτεσταντισμός, αλλά αντίδραση μηδέν.
  Ο Βραστός βάτραχος που έγραψε και ο αδελφός παραπάνω.
  Μιθριδατισμός [ δεν σε πιάνει το δηλητήριο ]

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ ΤΙΠΟΤΑ (ΕΝΝ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΗΡΕΙΑ ΤΗΝ ΔΑΙΜΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΥ)

  ΑΔΕΛΦΟΙ,
  ΠΡΟΣΕΥΧΗΘΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΌΛΟΥ ΤΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΟΝΟ, ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΧΩΡΟ...

  ΜΕ ΤΙΜΗ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αφού σχολιάστηκε ικανώς το κεντρικό θέμα της είδησης, να σχολιάσω εγώ ένα παράπλευρο. Γράφει προς την αρχή του το σχόλιο της "κατάνυξις" το εξής: Σε μια εποχή οικουμενιστική που η Εκκλησία έχει μολυνθεί από το κλίμα του Συγκριτισμού, οι ιερείς διδάσκουν το ποίμνιο ότι μαζί με την Ορθοδοξία μπορεί να συμβιώσει και ο παπισμός! Το μάτι μου και ο νους μου, σταμάτησαν για λίγο στις λέξεις "η Εκκλησία έχει μολυνθεί" Αυτό επειδή μου θύμισε ότι άκουσα πρόσφατα, σχολιασμό και άποψη, για το συγκεκριμένο θέμα "περί πιθανού μολυσμού" των μυστηρίων, όταν τελούνται από οικουμενιστές ιερείς είτε αρχιερείς. Τι να σκεφτώ τελικά; ότι μολύνεται η εκκλησία δια των ιερέων της μόνον όταν τελούνται οι αιρετίζουσες πράξεις αυτές, "οι ψυχαγωγικές"! είτε ότι είναι και πιθανόν η μόλυνση να αγγίζει και την τέλεση των υπολοίπων "πράξεων" που τελούνται εντός της ίδιας εκκλησίας και από τους ίδιους ιερείς;(η έστω τους ιερείς). Άλλωστε ποιοι αποτελούν την "εκκλησία" που μολύνεται. Αν πάλι αποκλείεται αυτό να συμβαίνει, τότε γιατί να λέγει η "κατάνυξις" στην επόμενη πρότασή της: Σε αυτό το παιχνίδι της Νέας Εποχής, οι πιστοί πρέπει να πούνε ένα μεγάλο ΟΧΙ και να απέχουν από τους Ναούς που διαδραματίζονται αιρετίζουσες πρακτικές. ;! Θα μπορούσε να πει απλά , να μην παρευρίσκονται σε αυτές τις εκδηλώσεις, και όχι το γενικότερο, "σε αυτούς τους Ναούς". Μήπως λοιπόν καθ΄όσον "η μόλυνση μεγαλώνει" γίνεται διαρκώς πιο αντιληπτή; όπως ίσως και η θεραπευτική αγωγή της; Δεν είναι λογική η απορία μου;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com