Παρασκευή, 12 Μαΐου 2017

Ορθόδοξο μπλοκ υπέρ της Ρωσίας στην Ευρώπη, βλέπει αμερικανική έρευνα

putin.jpg

Ορθόδοξο μπλοκ υπέρ της Ρωσίας στην Ευρώπη, βλέπει αμερικανική έρευνα, λέει ο EUOBSERVER
Οι ορθόδοξες κοινωνίες στην Ευρώπη είναι πιο πιθανό να υποστηρίξουν το ρεβανσιστικό όραμα του Vladimir Putin για τη Ρωσία, σε σχέση με τις καθολικές, σημειώνει σημερινό δημοσίευμα του EUObserver, αναφερόμενο στα αποτελέσματα σχετικής έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε χθες από την αμερικανική εταιρία δημοσκοπήσεων Pew.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ευρήματα της εν λόγω έρευνας, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού στα ορθόδοξα κράτη μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ελλάδα, καθώς και στις χώρες που φιλοδοξούν να ενταχθούν στην ΕΕ, όπως η Γεωργία, η Μολδαβία και η Σερβία, θεωρεί ότι η Ρωσία θα πρέπει να ενεργεί ως ασπίδα προστασίας απέναντι στη Δύση, ενώ παράλληλα οι ορθόδοξες κοινωνίες εμφανίζονται πιο εθνικιστικές, ομοφοβικές και σεξιστικές, σε σύγκριση με τις ρωμαιοκαθολικές χώρες, όπως η Κροατία, η Πολωνία, η Λιθουανία και η Ουγγαρία, οι οποίες προσβλέπουν στον ηγετικό ρόλο της Δύσης. Αυτή ακριβώς η άποψη ότι η Ρωσία έχει το δικαίωμα να προστατεύει τους Ρώσους και τους ορθόδοξους στο εξωτερικό αντικατοπτρίζει και τα κύρια θέματα της προπαγάνδας του Κρεμλίνου μετά την εισβολή στην Ουκρανία, σημειώνει, συμπληρώνοντας ότι, στο μεταξύ, τα ορθόδοξα κοινωνικά ήθη αντικατοπτρίζουν την υποστήριξη του Κρεμλίνου για μία νέα ευρασιατική ιδεολογία, η οποία έχει σημαδευτεί από την πρόσφατη ομοφοβική και μισογυνιστική νομοθεσία και έρχεται σε αντίθεση με τις φιλελεύθερες δυτικές αξίες. Όσον αφορά συγκεκριμένα την Ελλάδα, η έρευνα καταδεικνύει ότι το 70% των Ελλήνων συμφωνούν με την άποψη ότι «μια ισχυρή Ρωσία είναι απαραίτητη για να εξισορροπεί την επιρροή της Δύσης», το 69% ασπάζονται την ιδέα ότι η Ρωσία έχει την υποχρέωση να προστατεύει τους ορθόδοξους χριστιανούς στο εξωτερικό, ενώ το 89% πιστεύουν ότι η ελληνική κουλτούρα είναι ανώτερη από αυτή των άλλων λαών. Από την άλλη μεριά, οι Έλληνες είναι οι μόνοι, μεταξύ των ορθοδόξων, που δεν θεωρούν πνευματικό ηγέτη τους το Ρώσο Πατριάρχη Κύριλλο, ενώ, σε ποσοστό 77%, διατυπώνουν την προτίμησή τους για τη δημοκρατία σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη μορφή διακυβέρνησης. Ολοκληρώνοντας, ο EUObserver υπογραμμίζει ότι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, εκφράζεται έντονος σκεπτικισμός για το ότι οι ΗΠΑ θα τιμήσουν τις δεσμεύσεις τους στο ΝΑΤΟ και θα υπερασπιστούν τους συμμάχους τους σε περίπτωση σοβαρής σύγκρουσης με τη Ρωσία.
ΚΥΠΕ Aθανάσιος Αθανασίου – Βέλγιο/Βρυξέλλες 11/05/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com