Σάββατο, 20 Μαΐου 2017

«Μετεξεταστέοι» οι ορθόδοξοι

f1011_40.jpg
Επτά στους δέκα θεωρούν τη Ρωσία προστάτη της χριστιανοσύνης
Αντώνης Τριανταφύλλου
Έλλειμμα βασικών γνώσεων του τρόπου διάρθρωσης και διαποίμανσης της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά και σημάδια ενίσχυσης του εθνοφυλετισμού διαπιστώνονται στα συμπεράσματα της έρευνας του ινστιτούτου Pew για την Ορθοδοξία στην Ευρώπη.
Οι φοιτητές της εκκλησιαστικής Ιστορίας μαθαίνουν ότι η Ορθοδοξία είναι διαρθρωμένη σε τέσσερα πρεσβυγενή πατριαρχεία, πέντε νεότερα, πέντε αυτοκέφαλες και τρεις αυτόνομες Εκκλησίες.
Το πιο ανησυχητικό συμπέρασμα είναι η στρεβλή εθνοφυλετική αντίληψη των πιστών για την υπέρτερη ισχύ των εθνικών Εκκλησιών, έναντι της Μίας.
Μάλιστα, πολλοί από τους συμμετέχοντες δεν γνωρίζουν ότι στην Ορθοδοξία ο Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης θεωρείται «πρώτος μεταξύ ίσων», αλλά ούτε και το ποιος είναι ο ρόλος και οι αρμοδιότητες του ίδιου και των άλλων 13 προκαθημένων.
Στην ίδια έρευνα διαπιστώνεται ότι στους ρωσικής καταγωγής πιστούς έχει καλλιεργηθεί η λανθασμένη αντίληψη πως όπου δεν υπάρχει τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία εκεί κεφαλή είναι ο Πατριάρχης Μόσχας, που όμως είναι ιεραρχικά πέμπτος μετά τους Πατριάρχες Κωνσταντινούπολης, Αλεξάνδρειας, Αντιόχειας και Ιεροσολύμων.
Την ίδια ώρα, στις χώρες που η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει μορφή Πατριαρχείου, δηλαδή στη Σερβία, στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία και τη Γεωργία, οι πιστοί των χωρών αυτών θεωρούν ότι ο προκαθήμενος της δικής τους Εκκλησίας είναι η αρχή της ορθοδοξίας. Μάλιστα, πολλοί από τους ερωτώμενους θεωρούν ότι η Ρωσία πρέπει να γίνει ο προστάτης των ορθοδόξων ανά τον κόσμο. Αυτή την άποψη ενστερνίζονται και επτά στους δέκα Έλληνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com