Τρίτη, 9 Μαΐου 2017

Ανθρωπολογικά ευρήματα, εξελικτικοί μύθοι, πραγματικότητες και πρωτόπλαστο πρόσωπο

646105.jpg
Δοκίμιο εκκλησιολογικής μελέτης
Στην Παλαιά Διαθήκη, στο πρωτότυπο κείμενο στα Εβραϊκά, υπάρχουν δύο χαρακτηριστικά ρήματα που αναφέρονται στη δημιουργία και σημαίνουν περίπου «κατασκευάζω»: το «μπαρά» και το «ασά». Συνώνυμα αλλά όχι ταυτόσημα, που στη μετάφραση των εβδομήκοντα μεταφράστηκαν στα ελληνικά το ίδιο χωρίς να είναι, διότι δεν υπήρχαν οι αντίστοιχες ελληνικές λέξεις.
 Το μπαρά αναφέρεται σε περιπτώσεις που κατασκευάζεται κάτι καινούργιο ενώ το ασά με την έννοια του διαπλάθω, μεταποιώ, δημιουργώ κάτι από προϋπάρχοντα υλικά. Π.χ. για την κατασκευή ενός σπιτιού χρησιμοποιείται το ασά. Το πρώτο αναφέρεται στη Βίβλο μόνο σε τρεις περιπτώσεις: στην αρχή του σύμπαντος, στην αρχή της ζωής στη θάλασσα και στον άνθρωπο. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις χρησιμοποιείται το δεύτερο, ακόμη και για τα ζώα της ξηράς. Ειδικά για τον άνθρωπο ως διπλή φύση, χρησιμοποιούνται και τα δύο.
Από το 2003 που καταγράφηκε το γονιδίωμα (DNA) του ανθρώπου μέχρι το 2012 που καταγράφηκε το γονιδίωμα των πιθήκων, κατά τη σύγκριση βρέθηκε ότι το DNA του ανθρώπου από αυτό του χιμπατζή διαφέρει μόνο κατά 1,37% ενώ αυτό του χιμπατζή από του γορίλα περισσότερο, 1,81% και του γορίλα από του ουρακοτάγκο  3,40%. Άνθρωπος και πίθηκος όμως καμία σχέση, κοινωνικά, πολιτικά, πολιτιστικά, νοητικά κλπ. Τελικά, επιστημονικά ανεξήγητο.
«Αφάρ» στα εβραϊκά σημαίνει «χώμα εκ της γης». Αφάρ είναι και το χώμα με το οποίο ο Θεός πλάθει τον άνθρωπο. Αφάρ σημαίνει  μέχρι και σήμερα και τότε, τη γη της κεντρικής Αιθιοπίας. Στην κεντρική Αιθιοπία εμφανίζεται σύμφωνα με τα επιστημονικά ευρήματα ο πρώτος Homo Sapiens.
Ο άθεος γενετιστής John Maynard Smith στο βιβλίο του «Η θεωρία της εξέλιξης» το 1979 αναφέρεται στη βιολόγο και άθεα μαρξίστρια Helen Spurway που το 1953 και με τον τίτλο «Adam and Eve Specieation» προτείνει σε άρθρο της τον όρο «ειδογένεση» περιγράφοντας το φαινόμενο ότι: στην εξέλιξη μπορεί να ξεκινήσει ένα νέο είδος από μία μόνο μητέρα από μία απομονωμένη οικογένεια. Όχι δηλαδή όπως το φαντάστηκε ο Δαρβίνος με πολλαπλές αλλαγές και συσσωρεύσεις από πολλούς πληθυσμούς. Ο ίδιος υιοθετεί τις απόψεις της και τις περνά στη διεθνή βιβλιογραφία.
Στις 1/1/1987 στο έγκυρο αγγλικό περιοδικό «Nature» για πρώτη φορά χρησιμοποιείται ο όρος «Mitochondrial Eve» (Μιτοχονδριακή Έυα) από τον Jim Wendschott της Οξφόρδης σε ένα άρθρο του με τίτλο «Out of the garden of Eden», (Έξω από τον κήπο της Εδέμ) σχολιάζοντας με τη σειρά του τις έρευνες τριών επιστημόνων στο μιτοχονδριακό DNA ωαρίων διαφόρων φυλών από διάφορες ηπείρους και φθάνοντας στο συμπέρασμα ότι: όλοι οι άνθρωποι του κόσμου όλων των φυλών κατάγονται από μία και μόνο κοινή προγονική γυναίκα 150.000 - 200.000 χρόνια περίπου πριν. Στις 7/12/2000 δημοσιεύεται στο ίδιο περιοδικό νεώτερη μελέτη που επιβεβαιώνει τα παραπάνω και στις 2/4/2003 στα BBC news νεώτερη έρευνα – μελέτη της Sarah Tishkoff να προσδιορίζει τον τόπο όπου έζησε η Μιτοχονδριακή Εύα στην Αιθιοπία.
Στις 12/6/2003 ανακοινώνεται επίσημα ότι τα αρχαιότερα ανθρώπινα κρανία εντοπίζονται στην περιοχή της Αιθιοπίας και με το Υ χρωμόσωμα έψαξαν να βρούνε και αντίστοιχο αρχικό αρσενικό τύπου Αδάμ. Στις 2/8/2013 σε δύο άρθρα από διαφορετικές έρευνες σε διαφορετικούς πληθυσμούς, τον προσδιορίζουν στην ίδια περιοχή. Τώρα ερευνούν για να αποδείξουν ότι έζησε την ίδια εποχή με το αντίστοιχο μιτοχονδριακό θηλυκό.  
Στην περιοχή του λεγόμενου Παραδείσου, τόπου δηλαδή των αρχικών λογικών ανθρώπων αναφέρονται τέσσερις ποταμοί. Οι δύο πρώτοι είναι ο Γεόν (σημερινός Γκουάνγκ) και ο Φισόν (εβραϊστί Πισόν). Ο πρώτος κυκλώνει τη γη της Αιθιοπίας και είναι παραπόταμος του Νείλου και ο άλλος τη γη Χεβιλάτ, Αυαλίτης στα ελληνικά. Η Αιθιοπία είναι στα εβραϊκά Κους και αντιστοιχεί στο σημερινό Σουδάν.  Από κει και πέρα έχουμε: Εδέμ, Εντέν, Άντεν, Ευδαίμων Αραβία, που παραπέμπουν στην τοποθεσία τόπου αρωμάτων, χρυσοφόρων κοιτασμάτων και κοιτίδα των θεών των Αιγυπτίων, γη Επαγγελίας κλπ. Πιθανότατα συνέδεσαν αργότερα αυτούς με αντίστοιχους παραποτάμους του Τίγρη και του Ευφράτη στην Μεσοποταμία και επικρατεί μέχρι σήμερα αυτή. (π. Ειρηναίος).
Σε ζητήματα στα οποία εμπλέκεται η επιστήμη και ο ορθολογισμός, η προσοχή πρέπει να είναι μεγάλη διότι η Εκκλησία δεν έχει να χωρίσει τίποτα με την επιστήμη. Η εξατομικευμένη θρησκεία ή θρησκείες, ναι. Βλ. τι θα πάθαινε ο Γαλιλαίος από τους ιεροεξεταστές. Με την παραδοχή αυτή, επιφανειακά έχουμε δύο αντικρουόμενες πλευρές: α. την καθαρά υλιστική πως τα πάντα είναι ύλη από το πουθενά, που εξελίσσεται σε ανώτερες μορφές, συνεπώς και ο άνθρωπος ο οποίος επιστρέφει με τον θάνατό του στην ανυπαρξία και όλα όσα αναφέρει η Αγία Γραφή είναι συμβολικά ή και παραμύθια και β. η πνευματιστική ότι ο Θεός δημιούργησε με κάποιο σαν μαγικό τρόπο τον άνθρωπο στιγμιαία κάνοντας πηλοπλαστική, ανεξάρτητα από την υπόλοιπη εξέλιξη της φύσης που ο ίδιος πριν δημιούργησε. Όχι βέβαια ότι αν ήθελε δεν μπορούσε να το πράξει ακριβώς έτσι. Αν παρατηρήσει κανείς σε επιστημονική διαδοχική εικόνα τη σταδιακή εξέλιξη μέσα σε τεράστια χρονικά διαστήματα, διακρίνεται εμφανώς σαν ένα αόρατο χέρι να πλάθει το ανθρώπινο όν. Σε τελική ανάλυση ο χωμάτινος άνθρωπος που επιστρέφει στο χώμα είναι γεγονός. Ουδείς σώφρων αρνείται την εξέλιξη των ειδών – όχι τη Δαρβίνειο που έχει εντελώς ξεπεραστεί επιστημονικά – αλλά και τη γεωλογική εξέλιξη του πλανήτη μας (απολιθώματα, ορυκτά, υδρογονάνθρακες κλπ).
Αν γίνουμε φανατικοί οπαδοί της περίπτωσης (α) οι αντιφάσεις στις οποίες θα υποπέσουμε είναι μεγάλες. Π.χ καμία εμπειρία ορθόδοξου θεόπτη αγίου δεν την υποστηρίζει και για το (β) αν το δεχθούμε όπως είναι γραμμένο (κατά γράμμα) γιατί να μην απλουστεύσουμε και τις ημέρες της δημιουργίας σε 24άωρα κλπ, ενώ είναι γνωστό ότι πρόκειται για τεράστιες σε σχέση με την αντίληψη του χρόνου από τον άνθρωπο γεωλογικές χρονικές περιόδους.
Το πρόβλημα δεν τίθεται σε συμβολισμούς και αλληγορίες μόνο αλλά σε πραγματικότητες. Δηλαδή αν ο Αδάμ πρωτόπλαστος, υπήρξε ή όχι σε δεδομένη χρονική συγκυρία ή είναι είτε συμβολισμός είτε φαντασίωση. Το δεύτερο δεν το συζητάμε καν διότι όταν το συμβολικό μετατρέπεται σε φαντασιακό τα πράγματα δυσκολεύουν και γίνονται αθεράπευτα. Άλλωστε όλη η εκκλησιολογία μας είναι γεμάτη από αποδεκτούς συμβολισμούς (ιχθύς, άμπελος κλπ) οι οποίοι όμως παραπέμπουν σε αληθινές καταστάσεις. Παρόμοια, έχουμε τις παραβολές από τον ίδιο τον Χριστό. Είναι αδύνατο αν δεν γίνει μια τέτοια υπεραπλούστευση, το κτιστό έλλογο πτωτικό πλάσμα να έρθει σε κοινωνία με «πράγματα» του ακτίστου ή αοράτου κτιστού κόσμου για τα οποία ουδεμία εμπειρία έχει και ομοιότητα με αυτό υπάρχει. Επιστρέφοντας στο αρχικό ερώτημα και σύμφωνα με τα παραπάνω επιστημονικά ευρήματα,  η ορθόδοξη απάντηση είναι πως ναι, πρωτόπλαστος Αδάμ φυσικά και προϋπήρξε ως ξεχωριστή ανθρώπινη οντότητα. Η πτώση,  φαίνεται καθαρά πως έπεται.
Οι Πατέρες όταν ομιλούν για την κορωνίδα της δημιουργίας, τον άνθρωπο, δεν τον εννοούν με τη βιολογική του απλώς υπόσταση αλλά και με την παρουσία του Αγίου Πνεύματος μέσα του. Δεν φθάνει να γεννηθεί δηλαδή κάποιος βιολογικά για να ονομασθεί άνθρωπος αλλά είναι απαραίτητο να έχει μέσα του και το Άγιο Πνεύμα, διότι όποια σχέση υπάρχει μεταξύ ψυχής και σώματος τέτοια υπάρχει μεταξύ ψυχής και Αγίου Πνεύματος. Έτσι, πραγματικός άνθρωπος είναι εκείνος που «χαριτώνεται» από τη Θεία Χάρη. Διαφορετικά, είναι μεν άνθρωπος αλλά κυριαρχούμενος από τα πάθη ομοιάζει με τα ζώα. Εφόσον λοιπόν άνθρωπος είναι μόνο όποιος λαμβάνει μέσα του το Άγιο Πνεύμα και ο Αδάμ ήταν ο πρώτος που το έλαβε (εμφύσησε) άρα ήταν ο πρώτος άνθρωπος, όπως αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη. Με την έννοια αυτή, ονομάζεται πρωτόπλαστος. Ο πρώτος που πλάσθηκε εκτός από κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν Θεού. (Ναυπάκτου Ιερόθεος).
Εδώ υπεισέρχεται η έννοια της σχέσης. Δίδοντάς του ο Θεός Άγιο Πνεύμα δημιούργησε μαζί του μια σχέση προσωπική. Αυτό είναι που τον κάνει το πρώτο πρόσωπο της ανθρώπινης φύσης και την υποστατική αιτία της. Παρά το ότι οι άγιοι Πατέρες ομιλούντες για τον Θεό τον ονομάζουν Πρόσωπο και ομιλούντες για τον άνθρωπο τον αποκαλούν κυρίως άνθρωπο, εν τούτοις τον όρο «πρόσωπο» σε μερικές περιπτώσεις τον αποδίδουν και στον άνθρωπο με συγκατάβαση όμως διότι γνωρίζουν ότι υπάρχει τεράστια απροσπέλαστη διαφορά μεταξύ Θεού και ανθρώπου, κτιστού και ακτίστου.
Σήμερα χρησιμοποιείται κατά κόρον ο όρος πρόσωπο και προσωπικότητα για τον άνθρωπο, στην ορθόδοξη όμως διδασκαλία η οντολογία του ανθρώπου βρίσκεται στο Αρχέτυπό του, στον Θεό που τον δημιούργησε αφού ο άνθρωπος είναι πλασμένος κατ’ εικόνα. Η βιολογική ύπαρξη δεν εξαντλεί τον άνθρωπο που κατανοείται οντολογικά μόνο ως όν θεολογικό. Η οντολογία του είναι εικονική. Όπως το «κατ’ εικόνα» είναι δυνάμει ομοίωσις και η ομοίωσις ενεργεία «εικόνα» έτσι και ο άνθρωπος με τη βιολογική του ύπαρξη είναι δυνάμει άνθρωπος και πρόσωπο. Θα γίνει πραγματικά άνθρωπος, όταν μεθέξει της ακτίστου ενεργείας του Θεού. Εφόσον ο Θεός είναι Πρόσωπο σημαίνει πως ο άνθρωπος γίνεται πρόσωπο όταν ενωθεί με τον Θεό. 
Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω, ο προπτωτικός Αδάμ δεν είναι ένας απλός συμβολισμός όπως θέλουν πολλοί να τον θεωρούν αλλά ένα πραγματικό πρόσωπο, το πρώτο ανθρώπινο και ο πρώτος άνθρωπος με τη θεολογική έννοια των όρων αυτών. Ο Αδάμ καθίσταται ο πρώτος που έγινε αληθινός άνθρωπος και πρόσωπο και όχι «δυνάμει» που είναι κάθε άλλος που πλάσθηκε «κατ’ εικόνα» του Θεού. Με την ιδιότητα αυτή, καθίσταται πρωτόπλαστος.
Συμπερασματικά, η Εκκλησία δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από την επιστήμη, το αντίθετο μάλιστα, ωφελείται.  Το βέβαιον είναι ότι κάπου κάποτε συνέβη κάτι το συνταρακτικό για το ανθρώπινο είδος δύο φορές, συμπεριλαμβανομένης της πτώσης, το οποίο αποκαλύπτεται με τρόπο απλό και σε συνδυασμό με την πνευματική αγιοπνευματική εμφύσηση, στη Βίβλο, τώρα δε, και κατόπιν επιστημολογικής διερεύνησης.
*Ο Α. Σαραντίδης είναι δάσκαλος στην Καβάλα και πολιτικός επιστήμων

35 σχόλια :

 1. Ο αγαπητός κ.Σαραντίδης λέει ότι "η Εκκλησία δεν έχει να φοβηθεί από την επιστήμη, αντίθετα ωφελείται". Αυτό ισχύει όταν η επιστήμη συνυπάρχει με την πίστη.Όταν δεν συνυπάρχει, τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά.
  Σήμερα η αστροφυσική, αυτή η συναρπαστική επιστήμη και τα νέα δεδομένα που μας έδωσε για τον κόσμο [που είναι αληθινά], γίνεται δυστυχώς το μεγαλύτερο όπλο (με επιστημονικό μανδύα) της Νέας Εποχής.Μετά την "θεωρία της σχετικότητας" που άλλαξε τον τρόπο της αντίληψής μας για τον κόσμο, την ανακάλυψη και άλλων διαστάσεων στο Σύμπαν, την υπέρβαση της κλασικής νευτώνειας Φυσικής "των τριών διαστάσεων", της "σταθερής"-"αντικειμενικής πραγματικότητας" του υλικού κόσμου, και κατ΄επέκταση της "σταθερής αλήθειας" σε όλα τα επίπεδα, μπήκαμε στη Νέα Εποχή της "ρευστής"-μεταβαλλόμενης αλήθειας, που γέννησε τον συγκρητισμό [και αυτός ο τρόπος σκέψης, της άρνησης ότι υπάρχει "αντικειμενική αλήθεια", έγινε καθοριστικός και για την προώθηση του οικουμενισμού].
  Όλες οι θεωρίες της Νέας Εποχής παρά το γεγονός ότι είναι μια αναβίωση του γνωστικισμού και μπορούν να χαρακτηριστούν νεο-βουδιστικές, έχουν βρει πλέον το ισχυρότερο έρεισμα στην αστροφυσική.

  Ας δούμε για παράδειγμα τις ομιλίες του αστροφυσικού Μ.Δανέζη [θεωρείται από τους σημαντικότερους σε παγκόσμιο επίπεδο] όπως π.χ.
  "Η σκέψη δημιουργεί ύλη"
  https://www.youtube.com/watch?v=lbYr3WCv7w0

  όπως και αυτή την συνέντευξη:
  "Μάνος Δανέζης – Συμπαντική αλήθεια και Matrix"
  http://www.awakengr.com/manos-danezis-sybantiki-alithia-ke-matrix/

  Ένα μικρό απόσπασμα:
  "Οι γνώσεις έχουν εγκατασταθεί μ’ έναν δογματικό τρόπο μέσα σου που είναι πολύ δύσκολο να τον σπάσεις. Γι’ αυτό βλέπεις σε όλη αυτή την καινούργια επιστημονική πραγματικότητα αντιδρούν θετικότερα οι νεότεροι, που δεν έχουν παγιωμένες και δογματικές γνώσεις. Γι’ αυτό είπε κάποτε ο Μαξ Πλανκ: «Καμία νέα επιστημονική θεωρία δεν θριάμβευσε επειδή κατάφερε να πείσει τους αντιπάλους της, κάνοντάς τους να δουν το φως της αλήθειας, αλλά μόνο γιατί αυτοί που ήταν εναντίον της, κάποια στιγμή πέθαναν και μια νέα γενιά, περισσότερο εξοικειωμένη μαζί της, μεγάλωσε και πήρε τα ηνία». Η αλήθεια είναι ότι δεν μας αρέσει να ξεβολευόμαστε διανοητικά από τις παγιωμένες απόψεις μας, γιατί αυτό μας χαλάει ένα κοσμοείδωλο που υπάρχει γύρω μας.
  Θα ήταν εντελώς παράλογο να υπήρχε ζωή μόνο στη Γη. Όχι μόνο υπάρχει ζωή στο Σύμπαν αλλά υπάρχουν και οργανισμοί που έχουν δημιουργήσει τα δικά τους Matrix. Βέβαια εμείς έχουμε μια πολύ εγωιστική άποψη για τη ζωή και νομίζουμε ότι είναι μόνο αυτό που βλέπουμε γύρω μας. Μπορεί να υπάρχει ζωή χωρίς μάζα! Και στο θέμα της ζωής υπάρχουν πολύ εγωιστικά ανθρώπινα πρότυπα. Άλλωστε οι μορφές ζωής είναι απλώς προβολές μέσα στο Matrix μιας μορφής που υπάρχει συμπαντικά…

  Πρέπει πρώτα να κατανοήσεις την ενότητα. Όλα τα άλλα είναι λεπτομέρειες που αφορούν τον εγωισμό και τους φόβους του ανθρώπου. Υπάρχει μια ενότητα στο Σύμπαν και όλα αυτά που βλέπω γύρω μου είναι Matrix. Η πραγματικότητα του οτιδήποτε βλέπω βρίσκεται έξω από τον χώρο των αισθήσεων μου. Εκεί πρέπει να αναζητήσω την ρίζα της ύπαρξης όλων των «σκιών» που αντιλαμβάνομαι μέσα στο Σύμπαν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Συνέχεια

  Κάποτε συνέβη η Μεγάλη Έκρηξη τότε το μεγαλύτερο μέρος των φωτονίων είναι συσχετισμένο εν τη γενέσει τους. Αυτό σημαίνει ότι τα φωτόνια που βρίσκονται στο Α του Κενταύρου με τα φωτόνια που βρίσκονται μέσα στο μυαλό σου, κάποτε ήταν συσχετισμένα. Άρα δεν χρειάζεται να πας εκεί για να μάθεις τις πληροφορίες, διότι οι πληροφορίες έχουν μεταφερθεί μέσω των συσχετισμένων φωτονίων και βρίσκονται μέσα στο μυαλό σου. Αν εσύ δεν τις αντιλαμβάνεσαι, πρόβλημά σου! Προετοίμασε τον εαυτό σου με έναν τέτοιο τρόπο ώστε να καταλαβαίνει τις πληροφορίες. Οι πληροφορίες του σύμπαντος είναι ήδη εδώ και μάλιστα με ταχύτητες πολλαπλάσιες από την ταχύτητα του φωτός. Αυτό συμβαίνει και μέσα από τα «κβαντικά πηγάδια».

  Κβαντικό πηγάδι, είναι η μετάδοση πληροφοριών μέσα από διαύλους, που έχουν ως αρχή και τέλος το χώρο του Matrix αλλά η τροχιά, ο χώρος όπου εξελίσσονται είναι το πραγματικό Σύμπαν, και όχι το Matrix. Η αρχή και το τέλος του «πηγαδιού», αυτού του «λώρου», είναι στο Matrix. Το σώμα όμως του «πηγαδιού» είναι εκτός του Matrix, όπου εκεί μπορεί να τρέξει η πληροφορία με οποιαδήποτε ταχύτητα θέλει. Κι αυτό το γνωρίζουμε και το διδάσκουμε στους πρωτοετείς φοιτητές μας. Αυτή είναι και η λειτουργία των «Μαύρων Τρυπών» και του «Λώρου Αϊνστάιν-Ρόσεν», που εξελίσσεται πίσω τους, είναι ένα τέτοιο «κβαντικό πηγάδι». Η «Μαύρη Τρύπα» είναι η είσοδος και η «Λευκή Οπή» η είσοδος από το πραγματικό Σύμπαν, στο δικό μας Matrix. Βλέπεις η πραγματική επιστημονική γνώση είναι πολύ πιο παράξενη και «μεταφυσική» από πολλές μεταφυσικές γνώσεις."


  Με βάση αυτά και πολλά άλλα της σύγχρονης αστροφυσικής, οι νεο-εποχίτες λένε ότι βρήκαν τις επιστημονικές αποδείξεις που ήθελαν για να τεκμηριώσουν π.χ. το channeling [πληροφορίες από "συμπαντικές ανώτερες πηγές νόησης" (δηλ. δαιμονικές)], την τηλεμεταφορά, και την διαφυγή σε άλλες διαστάσεις [έτσι ερμηνεύουν και την Ανάσταση του Κυρίου], την ενιαία ολότητα και υλική-ενεργειακή ενότητα στο Σύμπαν [άρα και της Νέας Εποχής, με την κατάρριψη των διαχωριστικών γραμμών], και πολλά άλλα όπως η "θεϊκότητα" του ανθρώπου.Δείτε και αυτό το απόσπασμα:

  "Ξέρω πως γρήγορα οι άνθρωποι θα πρέπει μέσω μιας καλλιέργειας να εξελιχθούν, γιατί έχουμε αποδείξει ως βιολογικές υπάρξεις ότι προσαρμοζόμαστε στη νέα γνώση. Θα πρέπει να μετατραπούν από Homo Sapiens σε Homo Universalis, μέσω της ανάπτυξης μιας άλλης αίσθησης την οποία σήμερα ονομάζουμε Νόηση. Τέρμα η ύλη!
  Τα πάντα είναι ενέργεια, κι όταν λέω ενέργεια δεν μιλάω για ηλεκτρισμό, μαγνητισμό κλπ. αυτά είναι εκφάνσεις της ενέργειας. Δεν είναι ενέργεια ο ηλεκτρισμός, είναι μια εκδήλωση ενός ευρύτερου γεγονότος που δεν γνωρίζουμε ούτε την έκταση ούτε τη φύση και το λέμε Ενέργεια.
  Η ενέργεια είναι το υλικό του σύμπαντος που δεν είναι ούτε Ευκλείδειο, ούτε τρισδιάστατο. Είναι έξω από τις αισθήσεις μας, είναι το λεγόμενο χάος, το Έρεβος… Το υλικό από το οποίο πηγάζουν όλα τα δευτερογενή γεγονότα που μας δημιουργούν αυτό το Matrix είναι έξω από τη δυνατότητα των αισθήσεων μας. Κάποτε το ονόμαζαν χάος, σήμερα η Νέα Φυσική το ονομάζει Ψευδοκενό. Ο χώρος είναι γεμάτος από αυτό το Ψευδοκενό που αν κουνηθεί λίγο, αν υπάρξει μια μικροδιακύμανση του, τότε γεννιέται ένας κόσμος και όχι ένα Σύμπαν. Σύμπαν είναι όλοι οι κόσμοι μαζί και υπάρχουν άπειροι…Όμως οι κόσμοι είναι μια αφαίρεση, διότι το Σύμπαν είναι Ένα και ούτε σε κόσμους (μικροσύμπαντα) μπορούμε να το χωρίσουμε. Όλα αυτά φαίνονται μαγικά. Για ανθρώπους που δεν ξέρουν σύγχρονη Φυσική είναι μεταφυσικά."


  Έτσι καταργείται και αυτή η ίδια η έννοια του Θεού.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ποιος θεωρείται από τους σημαντικότερους φυσικούς σε παγκόσμιο επίπεδο;;;;;;
  Παιδιά ... Ελάτε τώρα...,
  χώρα υπερβολης της υπερπροβολης...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αν δούμε στην αρχή της συνέντευξης που παρέθεσα τον πρόλογο, αναφέρει:

   "Υπάρχουν άνθρωποι που τόλμησαν με τη σκέψη τους ν’ αγγίξουν τα άστρα, να ξεκλειδώσουν τα μυστικά του σύμπαντος και να χαρίσουν τις γνώσεις τους στην ανθρωπότητα.
   Ο Έλληνας αστροφυσικός, πανεπιστημιακός και συγγραφέας Μάνος Δανέζης είναι ένας από αυτούς. Είναι ένας πραγματικός Επιστήμονας με Ε κεφαλαίο, ταγμένος στην ανακάλυψη και στη διάδοση της Γνώσης. Μαζί με τον Στράτο Θεοδοσίου είναι οι Έλληνες «Καρλ Σαγκάν», που κατάφεραν να μεταδώσουν τη μαγεία της σύγχρονης επιστημονικής γνώσης στο ευρύτερο κοινό. Εκτός από αναπληρωτής καθηγητής πανεπιστημίου – διδάσκει Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών – ο Μάνος Δανέζης είναι ένας πρωτοποριακός ερευνητής στο χώρο της Αστροφυσικής κι ένας συγγραφέας που, μαζί με τον συνάδελφό του Στράτο Θεοδοσίου, έχει γράψει μέχρι στιγμής 14 επιστημονικά βιβλία (Το Μέλλον του Παρελθόντος μας, Το Σύμπαν που Αγάπησα, Μετρώντας τον Άχρονο Χρόνο, Η Κοσμολογία της Νόησης, Η Οδύσσεια των Ημερολογίων κ.α).Πάνω απ’ όλα όμως είναι ένας εκπληκτικός εκλαϊκευτής της επιστημονικής γνώσης, όπως τον απολαύσαμε και μέσα από τη σειρά ντοκιμαντέρ "Το Σύμπαν Που Αγάπησα".
   Ο Μάνος Δανέζης είναι ένας επιστήμονας που αποκωδικοποιεί το Matrix του κόσμου μας και προσπαθεί να δει τι κρύβεται πίσω από την «κουρτίνα» των αισθήσεών μας. Βρίσκεται στην αιχμή της νέας επιστημονικής γνώσης, που σύντομα θα φέρει πραγματική επανάσταση στις κοινωνίες μας."


   Όπως βλέπουμε λοιπόν "θεωρείται από τους σημαντικότερους σε παγκόσμιο επίπεδο" κυρίως στο κομμάτι της διάδοσης της επιστημονικής γνώσης και της όσο το δυνατόν "εκλαϊκευσης" ώστε να γίνει προσιτή [θα έπρεπε να το γράψω πιο ολοκληρωμένα, δική μου παράλειψη].

   Το ουσιώδες όμως αγαπητέ ROMIOS XO, δεν η θεωρούμενη μεγάλη ή μικρή επιστημονική αξία του Μ.Δανέζη. Η επιστημονική γνώση όπως ξέρουμε είναι παγκόσμια. Και αν κάτι δεν είναι τεκμηριωμένο και βρίσκεται σε ερευνητικό επίπεδο, αυτό αναφέρεται. Έτσι λοιπόν τα στοιχεία που δίνει είναι πραγματικά. Άσχετα αν πάνω σε αυτά στηρίζει στη συνέχεια υποθέσεις για παράλληλα σύμπαντα, για εξωγήινη ζωή κτλ..
   Ακούστε παρακαλώ την ομιλία "η σκέψη δημιουργεί ύλη". Γίνεται με αποδείξεις ακόμα και με μαθηματικούς τύπους.

   Ξέρουμε ότι η νευτώνεια φυσική των 3 διαστάσεων της ύλης είναι ξεπερασμένη παρόλο που με αυτήν έγιναν οι υπολογισμοί για να πάμε στο φεγγάρι.Ο Αινστάιν μίλησε για την τέταρτη διάσταση, που είναι η καμπύλωση του χώρου (αυτό που "συμμαζεύει" τα υλικά σώματα, δηλ.δημιουργεί συμπύκνωση της ύλης σε συγκεκριμένα όρια, ώστε να υπάρχει σχήμα των υλικών σωμάτων), και σήμερα μιλάμε για τουλάχιστον 12 διαστάσεις αναδιπλωμένες μέσα στις άλλες.
   Αυτό προσπαθούν να αποδείξουν με τον επιταχυντή αδρονίων στο CERN, (είναι ο στόχος ζωής του Χώκινγκ), θεωρώντας ότι με τις τεράστιες ταχύτητες θα μεταπηδήσουν κάποια σωματίδια ύλης σε άλλες διαστάσεις και έτσι θα αποδειχτεί η ύπαρξή τους.
   Όσα είναι όμως σε πειραματικό επίπεδο ή είναι απλά εικασίες αναφέρονται ρητά, διαφορετικά πάμε σε επίπεδο φιλοσοφίας όπως είπες [πολύ σωστά].

   Διαγραφή
  2. Συνέχεια

   Για παράδειγμα η ύπαρξη των τουλάχιστον 12 διαστάσεων στηρίζεται στη θεωρία των χορδών" η οποία λέει ότι τα στοιχειώδη σωματίδια μετά την διάσπαση των πρωτονίων και νετρονίων του πυρήνα του ατόμου δηλ. τα κουαρκ, δεν είναι τα τελικά στα οποία μπορούμε να φτάσουμε, αλλά ότι τα πάντα απαρτίζονται από τις λεγόμενες "χορδές" που είναι παλλόμενες ενεργειακές ίνες απείρως μικρού μεγέθους [αν υποθέσουμε ότι ένα άτομο με πυρήνα και ηλεκτρόνια έχει το μέγεθος ολόκληρου του ηλιακού μας συστήματος, η χορδή έχει το μέγεθος ενός ανθρώπου], και αυτές προσδίδουν την "κίνηση", και την αρμονία στο Σύμπαν και την Φύση, και εξισορροπούν την άτεγκτη σταθερή δομή της νευτώνειας Φυσικής και αντίληψης των 3 διαστάσεων των υλικών σωμάτων.
   Με βάση αυτή την απείρως μικρή κλίμακα, υποθέτουν ότι η διάσταση "μήκος" ή "πλάτος" ή "ύψος" δεν είναι πλέον "μια νοητή γραμμή", γιατί η ύλη δεν σταματάει στο άτομο και τα σωματίδιά του. Αν υπάρχουν τόσο μικρα μέρη "ύλης" [πέφτει πια στην έννοια της ενέργειας] τότε αυτή η νοητή γραμμή έχει και κάποιο "πάχος" μεσα στο οποίο αναδιπλώνονται οι υπόλοιπες υπο-διαστάσεις ["νέο" μήκος και πλάτος].
   Η θεωρία δεν μπορεί να αποδειχτεί πειραματικά με άμεσο τρόπο γιατί δεν μπορεί να κατασκευαστεί κάποιο όργανο που να βλέπει σε τόσο μικρή κλίμακα. Γι αυτό προσπαθούν να την αποδείξουν έμμεσα με το λεγόμενο "πείραμα του αιώνα" στο CERN.

   Το πιθανότερο είναι ότι όλα αυτά ισχύουν. Η κλίμακα είναι άπειρη τόσο σε μικρότερο όσο και μεγαλύτερο επίπεδο από το ανθρώπινο μέτρο.
   Αλλά οι ερμηνείες που δίνονται στη συνέχεια είναι το μεγάλο πρόβλημα.
   Η Αστροφυσική μας λέει ότι ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ και κολυμπάμε μέσα σε ένα ωκεανό ενέργειας.Ουσιαστικά οι δικές μας έννοιες ΎΛΗ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑ έχουν αντικατασταθεί από ΥΛΗ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ.

   Λέει ο Δανέζης:

   "Ας πάμε στην τρίτη αδυναμία(της ανθρώπινης όρασης). Αν μπορούσα να ξεχωρίσω ως ανεξάρτητα αντικείμενα όσο κοντά και να βρίσκονται. Τότε δεν θα σε έβλεπα εσένα. Θα έβλεπα τα κύτταρά σου, θα έβλεπα τα μόρια σου, τα άτομα σου, τα ηλεκτρόνια, τα πρωτόνια, τα νετρόνια των ατόμων σου. Θα έβλεπα τα στοιχειώδη σωμάτια. Κι επειδή αυτά δεν είναι σωματίδια μάζας αλλά ρεύματα ενέργειας, θα έβλεπα την ενέργεια, έναν ωκεανό στροβιλιζόμενης ενέργειας!
   Τα πάντα μέσα στο Σύμπαν είναι ενέργεια και όλο το Σύμπαν είναι Ένα. Δεν υπάρχουν εξατομικευμένα αντικείμενα. Δεν υπάρχεις Εσύ κι Εγώ. Δεν υπάρχω Εγώ και το τραπέζι.

   Η Γη και το Φεγγάρι… Τα πάντα μέσα στο Σύμπαν είναι ένας ωκεανός συνεχόμενης ενέργειας. Μέσα σ’ αυτόν τον ωκεανό της ενότητας της ενέργειας κάπου, πιθανότατα, υπάρχουν κάποια μικροπυκνώματα, τα οποία ονομάζουμε ύλη, που οι αισθήσεις μας αντιλαμβάνονται ως ύλη. Αν όμως η πυκνότητα της ενέργειας είναι λίγο μικρότερη, τότε δεν τη βλέπουμε καθόλου. Τα πάντα ενώνονται μέσα στο Σύμπαν. Είναι Ένα. Όπως καταλαβαίνεις μια τέτοια αντίληψη του φυσικού σύμπαντος δεν αλλοιώνει μόνο τις απόψεις μας περί Επιστήμης, αλλάζει τις απόψεις μας για το τι είμαστε. Αλλάζει την κοινωνική θεωρία."

   Διαγραφή
  3. Συνέχεια

   Αυτά που λέει είναι πραγματικά, στηρίζουν όμως ακριβώς την βουδιστική θεώρηση του κόσμου, της ενότητας του "συμπαντικού είναι" που θεωρείται "θεοποιημένο" και "απρόσωπο", και ότι όλα μέσα σε αυτό είναι κατά βάση "θεϊκά".

   Να επισημάνω κάτι ακόμα [κατά τη γνώμη μου πολύ σημαντικό]. Παρατηρήστε στην συνέντευξή του ότι δεν απορρίπτει τίποτα, καμιά "θρησκευτική" ή "φιλοσοφική" ιδέα. Θεωρεί ότι όλα είναι αποδεκτά με βάση τη νέα θεώρηση του κόσμου από την Αστροφυσική. Αυτό είναι η ουσία του συγκρητισμού.
   Φεύγουμε δηλαδή από την παλαιότερη διαλεκτική σχέση "θέση"-"αντίθεση" του διαφωτισμού και του ορθολογισμού, και πάμε στην "ρευστότητα" και "υποκειμενικότητα" των πάντων.Την απόρριψη της "αντικειμενικής αλήθειας".
   Ο ορθολογισμός απέρριπτε οτιδήποτε δεν αντιλαμβανόμαστε με τις αισθήσεις, οτιδήποτε δεν είναι ύλη, δηλ. την ύπαρξη του πνεύματος στον άνθρωπο, την ψυχή του. Αυτό δεν ήταν αποδεκτό από όλους.[θέση-αντίθεση].
   Σήμερα δεν απορρίπτεται τίποτα, αλλά γίνεται κάτι πολύ πιο ύπουλο και επικίνδυνο.Όλες οι έννοιες μεταλλάσσονται. Γι αυτό είναι τόσο δύσκολο πια να υπάρχει η Αλήθεια.

   Διαγραφή
  4. Τι παρατηρούμε λοιπόν εν κατακλείδι να συμβαίνει σε διεθνές επίπεδο;
   Μηπως τελικα έχουμε βουδιστικη Φιλοσοφία ντυμένη με φυσικομαθηματική ορολογία;;;; (Εύκολη η απάντηση)

   Σου κάνει εντύπωση;
   Άλλο ένα φρούτο της νέας εποχής ,
   εδώ άλλοι (θεολόγοι μάλιστα) προσπαθούν να δικαιολογήσουν το σεξ εκτός γάμου ακομα και μεταξύ ομοφύλων μέσα από λόγια πατέρων με τα θεωρητικά μαθήματα και φυσική θα κολλήσουν να αποδείξουν φιλοσοφικές θεωρίες;;;;

   Μαρια έχω παρακολουθήσει εδώ και κάτι χρόνια τέτοιες συνεντεύξεις και αντίστοιχα άρθρα (ξενων και Ελλήνων , εμεις ξέρεις ακολουθούμε κατα-ιδρωμενοι). Στην λουμπα έχουν πέσει και χριστιανοί που προσπαθούν μέσα από θεωρίες της φυσικής να επιβεβαιωσουν για το άναρχο του Θεου τους αγγέλους και τα πνεύματα. Τη στιγμή που η πίστη μας είναι ιστορικά γεγονότα είναι βίωμα είναι οι μάρτυρες οι άγιοι και οι λόγοι τους.

   Χρησιμοποιούν τύπους, ε και;
   Έχεις κατανοήσει σε βάθος τους τύπους;
   Έχεις κατανοήσει σε βάθος τις παραδοχές και τις σταθερές;
   Πόσες είναι ρεαλιστικές, πόσες θεωρητικές πόσες υποκειμενικές; ποσες αντικειμενικές.
   Δε θα επεκταθω περισσοτερο υπάρχει ολόκληρος μαθηματικός κλάδος που ανάλογα με τον τύπο και τις σταθερές που χρησιμοποιουνται βγαίνουν τα αντίστοιχα κοσμικά - συμπαντικά μοντέλα.

   Η υπόθεση της υπόθεσης και επιβεβαίωση της υπόθεσης υπό επιβεβαίωση κατόπιν υπόθεσης σε θεωρητική πάντα βάση και καμια φορά κατόπιν υποθετικής ερμηνείας (σωστής ή όχι ένας θεός ξέρει αλλά πάντα προς την κατεύθυνση που θέλουν να καταλήξουν) δυσνοητων φαινομένων (το κερασάκι στη τούρτα των υποθέσεων).

   Διαγραφή
  5. Εκεί καταλήγω κι εγώ με όσα λέω, στη μεγάλη απάτη της Νέας Εποχής, που βρίσκει πρόσφορο έδαφος λόγω της "ανάγκης αποδείξεων" του σύγχρονου ανθρώπου (αφού δεν έχει βίωμα Θεού και πηγαίνει με τη Νόηση).

   Διαγραφή
 4. Μαρια για έναν πρωτοετή φοιτητή καποια πράγματα μπορει να φαίνονται ετνυπωσιακα αντικειμενικά όμως για έναν τελειόφοιτο ορισμένα πράγματα φαίνονται περισσοτερο ως φιλοσοφία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τα ίδια με τον Δανέζη λέει και ο μεγαλύτερος σύγχρονος αστροφυσικός S.Hawking.
   To πως ερμηνεύονται απ΄τον καθένα τα τεκμηριωμένα ευρήματα της Αστροφυσικής, ποιες διαστάσεις δίνονται, ποιες θεωρίες κατασκευάζονται, και ποιες περαιτέρω αλήθειες εικάζονται, έχει να κάνει με την κοσμοθεωρία του καθενός. Γι αυτό είπα στην αρχή ότι η επιστήμη πρέπει να συνυπάρχει με την πίστη ώστε να βαδίζεις σε σταθερό έδαφος και να μπορείς να αντιλαμβάνεσαι τα όρια αυτών που λες.

   Διαγραφή
  2. πολυ ορθη απαντηση
   Η Μαρία θα πρεπει να δει ολη την ΝΕΟΤΑΞΙΚΗ παρεα της Καλιφορνιας που ασχολειται με την κβαντικη φυσικη και ακολουθειται απο Γκουρου του εβραιου ΔΙΕΘΝΙΣΤΗ ΣΟΡΟΣ

   Διαγραφή
  3. Μαρία, δεν διαφωνούμε.Ακριβώς αυτό θέλω να τονίσω. Παρακαλώ διαβάστε καλύτερα όσα γράφω και εσύ και ο ROMIOS XO. Εννοείται ότι δεν υποστηρίζω τον Δανέζη. Είναι δηλωμένος άθεος και οι θεωρίες που προβάλει [τις οποίες έχουν όλοι οι κορυφαίοι αστροφυσικοί όπως ο Χώκινγκ], είναι διαστροφικές [εξωγήινοι κτλ..].
   Αλλά διαχωρίζω τα νέα τεκμηριωμένα επιστημονικά στοιχεία της Αστροφυσικής για το Σύμπαν ή για την λειτουργία της ανθρώπινης όρασης κ.α., που είναι εντυπωσιακά.
   Τώρα, αν πάνω σε αυτά καθένας φτιάχνει και μια θεωρία ή λέει μια δαιμονική βλασφημία [ότι π.χ. ο Κύριος είχε "ενεργειακό αφυπνισμένο σώμα επειδή ήταν μεγάλος "διδάσκαλος-γκουρού" και η Ανάληψή Του ήταν πέρασμα μέσα από "σκουληκότρυπες" του Σύμπαντος"] δεν φταίνε τα επιστημονικά στοιχεία, αλλά οι διαστρεβλωμένες ερμηνείες των άθεων.
   Το τελικό νόημα είναι ότι αντί να θαυμάσουν την Πανσοφία του Δημιουργού μας, και να πιστέψουν στην αποκάλυψη του Λόγου Του, στηρίζουν με "επιστημονικό μανδύα", τη Νέα Εποχή.
   Γι αυτό είπα από την αρχή ότι η επιστήμη χωρίς την πίστη μπορεί να είναι καταστροφική.

   Διαγραφή
 5. Μπράβο maria.p.! Εὐχαριστοῦμε γιὰ τὰ παραθέματα. Ἡ ἐπιστήμη σήμερα εἶναι ἐν τοῖς πράγμασι ἕνα εἶδος θρησκείας τὴν ὁποία αὐτοὶ ποὺ τὴν ποδηγετοῦν χρησιμοποιοῦν ὡς ἕνα ἐργαλεῖο γιὰ νὰ γκρεμίσουν τὴν πίστη τῶν ἀνθρώπων στὸν ἀληθινὸ Θεὸ καὶ νὰ χρησιμοποιηθεῖ σὰν μιὰ ἄριστη γέφυρα γιὰ τὴν πανθρησκεία. Ἀφοῦ ἄλλωστε θὰ "βρίσκει" καὶ θὰ "ἐπιβεβαιώνει" "ἀλήθειες" ποὺ ὑπάρχουν σὲ κάθε θρησκεία...

  Ἔχει ἄλλωστε καταστεῖ στὴ σημερινὴ ἐποχὴ πραγματικὰ "θρησκεία" καὶ "πίστη" ἀπὸ μόνη της ἀφοῦ γιὰ τοὺς περισσότερους (καὶ ἐπιστήμονες μὲ πτυχίο μάλιστα) τὰ συμπεράσματά της μποροῦν νὰ ἐλέγχθοῦν μόνο ἀπὸ 5-10 ἀνθρώπους παγκοσμίως οἱ ὁποῖοι περισσότερο μὲ τὸ "κῦρος" τους παρὰ μὲ ἐπιστημονικοὺς συλλογισμοὺς "πείθουν" τοὺς ὑπολοίπους καὶ ἐκεῖνοι τὸν ἁπλὸ λαό, καὶ τὸ παιχνίδι συνεχίζεται...

  Τὰ παραδείγματα εἶναι πάμπολα πάνω σ΄ αὐτό. Θὰ ἀναφέρω μόνο δύο: α)Σήμερα οἱ ψυχώσεις καὶ οἱ φοβίες τοῦ Hawkings γίνονται φόβοι καὶ ἀγωνίες ὁλόκληρης τῆς ἀνθρωπότητας καὶ ἐμφανίζονται "ἐπιστημονικὰ" ἄρθρα ποὺ μᾶς βεβαιώνουν ὅτι 1) ἡ ἀνθρωπότητα ἔχει ζωὴ γιὰ 100 μόνο χρόνια σ΄ αὐτὸν τὸν πλανήτη, 2) ὅτι πρέπει νὰ πᾶμε νὰ κατοικήσουμε ἀλλοῦ 3) ὅτι ὅπου νᾶναι κάποιος ἀστεροειδὴς θὰ ἔρθει καὶ θὰ καταστρέψει τὴ γῆ, καὶ δὲ συμμαζεύεται... β΄)Ἡ περίφημη καὶ ἐν πολλοῖς πολιτικὰ καθοδηγούμενη "ὑπερθέρμανση τοῦ πλανήτη" καὶ μάλιστα ἡ ἐπιμονὴ ὅτι εἶναι Ανθρωπογενῆς!!!! Πρὶν ἀπὸ 30 χρόνια μᾶς πουλούσαν τὸ ἐπιχείρημα ὅτι τὰ ...σπρέυ (!!!!) προκαλοῦν τὸ φαινόμενο τοῦ θερμοκηπίου... Τῶρα βλέπουν ὅτι δὲν πείθουν μὲ αὐτὸ καὶ βρίσκουν ἄλλες προφάσεις γιὰ νὰ ἐπιβάλλουν τοὺς πράσινους φόρους τους... Καὶ ὅμως οἱ "ψηλὰ ἰστάμενες" κεφαλὲς τῆς ἐπιστήμης ξέρουν (καὶ ἴσως ἔχουν ἀποδείξει κι ὅλας) ὅτι κάθε ἄλλο παρὰ ἀνθρωπογενῆς εἶναι ἡ ὑπερθέρμανση ἀφοῦ καὶ σὲ μὴ βιομηχανικὲς ἐποχὲς εἶχε παρατηρηθεῖ ὅπως καὶ σήμερα...

  Ἡ νέα μόδα σήμερα στὴν ἐπιστήμη εἶναι νὰ κουβεντιάζουν στὰ σοβαρὰ ὕπαρξη ἐξωγήινων πολιτισμῶν καὶ μάλιστα τὴν ἐπαφὴ μαζί τους... χωρὶς νὰ τοὺς περνάει ἀπὸ τὸ μυαλὸ ὅτι αὐτοὶ οἱ "ἐξωγήινοι" μὲ τοὺς ὅποίους ἰσχυρίζονται ὅτι μίλησαν (!!!!!) εἶναι οἱ "ἔξω - βληθέντες" δαίμονες ποὺ ἀναφέρει ἡ Ἐκκλησία καὶ οἱ ὀποῖοι στὶς ἐμφανίσεις τους στοὺς ἐν λόγῳ ἐπιστήμονες φυσικὰ καὶ δὲν θὰ εἶχαν τὴ διάθεση νὰ ἀποκαλύψουν τὸ πραγματικό τους πρόσωπο... Ἤδη ἡ προεργασία εἶχε γίνει μὲ τὰ κείμενα ποὺ παρέθεσε ἡ maria.p.

  Τέλος ἀς μὴ μᾶς διαφεύγει ἀπὸ τὸ νοῦ (χωρὶς αὐτὸ νὰ σημαίνει ὅτι πρέπει νὰ τὴν ἀποῤῥίψουμε συλλήβδην) ὅτι ἡ ἐπιστήμη ἐξ ὁρισμοῦ εἶναι ἄθεη, ἀφοῦ δὲν δέχεται τὴν παρουσία τοῦ Θεοῦ (μιᾶς καὶ δὲν μπορεῖ νὰ ἀποδείξει τὴν ὕπαρξή Του) καὶ ἐνεργεῖ καὶ σκέφτεται σὰν νὰ μὴν ὑπάρχει Αὐτός... Ἐπίσης θεμελιῶδες ἀξίωμά της (ὅλων γενικὰ τῶν πειραματικῶν ἐπιστημῶν) εἶναι ὅτι "δεχόμαστε τὴν ὕπαρξη κάποιου ἐφ' ὅσον τὴν διαπιστώσουμε".

  Αὐτοὶ εἶναι καὶ κάποιοι ἀπὸ τοὺς λόγους ἄλλωστε ποὺ ὁ Αγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς σὲ σύγγραμμά του (ἐπιστήμονας καὶ ὁ ἴδιος) ἀρνεῖται τὴν ὕπαρξη φυσικῶν νόμων (!!!!!!!) (κάτι ποὺ προκαλεῖ ἔκπληξη ὄχι μόνο γιὰ ἄνθρωπο ἀλλὰ πολὺ περισσότερο γιὰ ἐπιστήμονα) καὶ δέχεται μόνο τὴν ὕπαρξη πνευματικῶν νόμων οἱ ὁποῖοι εἶναι αὐτοὶ ποὺ στὴν πραγματικότητα κυβερνοῦν τὸ σύμπαν...

  Δὲν εἶναι τυχαῖο ὅτι καὶ οἱ πατέρες τῆς Ἐκκλησίας στοιχούμενοι μὲ αὐτὴν τὴν ἄποψη, ἐλάχιστα ἢ καὶ καθόλου μίλησαν γιὰ "φυσικοὺς νόμους" καὶ ἐπέμεναν στὴν ἐνέργεια καὶ δράση τῶν πνευματικῶν ἀφοῦ ἄλλωστε ὁ ἐν Χριστῷ ἄνθρωπος "ὑπερβαίνει τοὺς νόμους τῆς φύσεως".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Αγαπητέ Μηδέν Άγαν, τα πράγματα είναι τόσο προχωρημένα που εμπλέκεται πια ανοιχτά η Αστροφυσική με την παραψυχολογία και τα παραφυσικά φαινόμενα. Όσοι θεωρούν ότι ο Δανέζης κινείται στο χώρο της science fiction-επιστημονικής φαντασίας μάλλον δεν γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει.
  Η λέξη "μαγεία" ήταν κάποτε ταυτισμένη με κάποιες ξεδοντιασμένες γριές μάγισσες ή μάγους του Μεσαίωνα.
  Σήμερα στη NASA, αλλά και στο Λος Άλαμος και την Area 51, που κατασκευάζονται τα πιο υπερσύγχρονα πυρηνικά και μη όπλα οι "πληροφορίες" παίρνονται από "εξωδιαστασιακές" "ενεργειακές" πηγές [καταλαβαίνεις φυσικά ποιες είναι], με διάφορες μεθόδους όπως το channeling. Το είπε άλλωστε ο Δανέζης :"Άρα δεν χρειάζεται να πας εκεί για να μάθεις τις πληροφορίες, διότι οι πληροφορίες έχουν μεταφερθεί μέσω των συσχετισμένων φωτονίων και βρίσκονται μέσα στο μυαλό σου. Αν εσύ δεν τις αντιλαμβάνεσαι, πρόβλημά σου! Προετοίμασε τον εαυτό σου με έναν τέτοιο τρόπο ώστε να καταλαβαίνει τις πληροφορίες. Οι πληροφορίες του σύμπαντος είναι ήδη εδώ και μάλιστα με ταχύτητες πολλαπλάσιες από την ταχύτητα του φωτός. Αυτό συμβαίνει και μέσα από τα «κβαντικά πηγάδια».
  Η κορυφή της επιστήμης, η Αστροφυσική "θεμελιώνει" τη Νέα Εποχή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οἱ πληροφορίες ποὺ μᾶς δίνεις εἶναι ἀποκαλυπτικότατες, καὶ καλὸ θὰ ἦταν νὰ τύχουν εὐρεῖας διάδοσης τουλάχιστον ἐντὸς τῆς Ἐκκλησίας. Σὲ εὐχαριστοῦμε πολύ!

   Διαγραφή
 7. https://www.scribd.com/document/323927771/%CE%91%CE%A0%CE%91%CE%9D%CE%A4%CE%97%CE%A3%CE%97-%CE%A3%CE%95-%CE%95%CE%A0%CE%99%CE%A7%CE%95%CE%99%CE%A1%CE%97%CE%9C%CE%91-%CE%9F%CE%A0%CE%91%CE%94%CE%A9%CE%9D-%CE%A4%CE%97%CE%A3-%CE%95%CE%9E%CE%95%CE%9B%CE%99%CE%9A%CE%A4%CE%99%CE%9A%CE%97%CE%A3-%CE%94%CE%97%CE%9C%CE%99%CE%9F%CE%A5%CE%A1%CE%93%CE%99%CE%91%CE%A3-%CE%99%CE%A3%CE%A4%CE%9F%CE%9B%CE%9F%CE%93%CE%99%CE%9F-%CE%91%CE%9A%CE%A4%CE%99%CE%9D%CE%95%CE%A3

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εὐχαριστοῦμε γιὰ τὸ παράθεμα ποὺ εἶναι ἀποδεικτικότατο καὶ σαφέστατο. Πραγματικὰ διαβάζοντας κανεὶς τὸ ἄρθρο βλέπει τὸ συγγραφέα νὰ ὑπαινίσεται (ἂν μή τι ἄλλο) ὅτι ὁ ἄνθρωπος ἔγινε ἐκ τοῦ μηδενὸς (μπαρά) ὡς πρὸς τὴν ψυχή, ἀλλὰ ἀπὸ προϋπάρχον ὕλικὸ (δηλαδὴ πήθικο) ὡς πρὸς τὸ σῶμα... Ἔτσι μόνο μπορεῖ νὰ ἑρμηνευθεῖ ἡ "ἀνακοίνωση" "Ειδικά για τον άνθρωπο ως διπλή φύση, χρησιμοποιούνται και τα δύο." Μάλιστα δεδομένου ὅτι γιὰ τὰ ζῶα (τῆς ξηρᾶς) χρησιμοποιεῖται τὸ ἀσὰ μᾶς κάνει νὰ πιστεύουμε ὅτι ἐννοεῖ σαφὴ ἐξέλιξη εἴδῶν γιὰ τὰ ζῶα ἐνῷ γιὰ τὸν ἄνθρωπο, τρόπον τινὰ πῆρε ὁ Θεὸς ἕνα πήθικο καὶ ...τοῦ ἔβαλε ψυχή... κι ἀπὸ τότε ὀνομάστηκε ἄνθρωπος.

   Ὅπως ὅμως μποροῦμε νὰ διαβάσουμε στὸν Ἅγιο Μάξιμο τὸν Ὁμολογητή, ἀπὸ παραθέματα ποὺ δίνει ὁ Πειραιῶς γιὰ παράδειγμα σὲ ἀντίστοιχο σύγγραμμά του, οἱ πατέρες ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ δέχονται τὴν ἐκ τοῦ μηδενὸς γένεση (καὶ ἑπομένως πολὺ περισσότερο καὶ γιὰ τὸν ἄνθρωπο)!!! Εἶναι χαρακτηριστικὸ γιὰ παράδειγμα αὐτὸ ποὺ λέει ὁ Ἅγιος Μάξιμος ὅτι ἀπὸ σπέρμα π.χ. λιονταριοῦ θὰ γίνει λιοντάρι γιατὶ αὐτὸ εἶναι τῆς φύσεως καὶ ἡ φύση δὲν ἀλλάζει οὔτε μποροῦμε ἀπὸ μιὰ φύση νὰ ἔχουμε μιὰ ἄλλη ἢ μιὰ ἐνδιάμεση...

   Καὶ ἴσως κάποιος πάνω σ΄ αὐτὸ νὰ ἰσχυριστεῖ ὅτι "καλὰ οἱ πατέρες ζοῦσαν στὴν ἐποχή τους εἶχαν περιορισμένες γνώσεις καὶ δὲν εἶχαν τὰ δεδομένα καὶ τὴ γνώση ποὺ ἔχουμε σήμερα", ὅμως ἀς μὴ μᾶς διαφεύγει ὅτι ἡ ἐξέλιξη εἶναι μιὰ θεωρία ποὺ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ!!!!! Κι αὐτὸ γιατὶ ὅσα "ἐνδιάμεσα" (κατὰ τὰ φαινόμενα) εἴδη βροῦμε ἀπὸ τὸ ἕνα εἶδος στὸ ἄλλο, αὐτὸ εἶναι ἕνας πεπερασμένος ἀριθμὸς "βημάτων" (ἀπὸ τὸ ἕνα στὸ ἄλλο) τὴ στιγμὴ ποὺ χρειάζονται σχεδὸν ἄπειρα!!!!

   Ἄλλωστε κανεὶς δὲν ἀσχολεῖται μὲ τὰ χρονικὰ περιθώρια ποὺ ἔχουμε στὴν διαθεσή μας (πάντα σύμφωνα μὲ τὴν ἐπιστήμη) γιὰ νὰ γίνουν ὅλες αὐτὲς οἱ (ὑποτίθεται) μεταλλάξεις (καὶ μάλιστα "ἐπιτυχημένες"!!!!!) γιὰ νὰ φθάσουμε ἀπὸ τὴν ἀμοιβάδα (μονοκύτταρος ὁργανισμὸς) σὲ ἕνα ὀν τεράστιο (δεινόσαυρος - φάλαινα κ.λ.π.) Μαθηματικὰ σκεπτόμενοι καὶ μόνο τι ποσοστὸ (ἐλαχιστότατο!!!!) μεταλάξεων σὲ κάθε ὀργανισμὸ εἶναι βιώσιμο (1ον) τί ποσοστὸ ἀπὸ τὸ προηγούμενο εἶναι ἀναπαράξιμο (2ον) καὶ τί ποσοστὸ στὸν πληθυσμὸ ἑνὸς εἶδους ἐμφανίζει μετάλλαξη (γενετικὴ "ἀνωμαλία") (3ον) καὶ μάλιστα ὅτι ὅλα αὐτὰ "πρέπει" νὰ πραγματοποιηθοῦν μέσα σὲ 1 ἐκατομύριο τὸ πολὺ χρόνια (4ον) καταλαβαίνουμε ὅτι οἱ πιθανότητες ἡ ἐξέλιξη νὰ εἶναι πραγματικὸ γεγονὸς εἶναι σχεδὸν μηδενικές, καὶ ὅτι αὐτὴ ἡ θεωρία εἶναι ἕνας ἀκόμη μῦθος ("ἐπιστημονικὸς" αὐτὴ τὴ φορά) ποὺ θέλει νὰ ἐξηγήσει τὸ πῶς προῆλθε τὸ κάθε εἶδος...

   Καὶ φυσικὰ εἶναι αὐτονόητο ὅτι ὁ μῦθος αὐτὸς ἐπιστρατεύθηκε (κυριολεκτικά!) γιὰ νὰ μὴν ἀναγκαστοῦν οἱ ἐπιστήμονες νὰ μιλήσουν γιὰ δημιουργία προερχομένη ἀπὸ κάποιο (λογικὸ ἀσφαλῶς) Ὅν...

   Ἔτσι ποδηγετεῖται ἡ ἐπιστήμη καὶ ἔτσι ἐφαρμόζει στὴν πράξη τὸ δόγμα ὅτι "δὲν δέχομαι ὕπαρξη ποὺ δὲν ἔχω διαπιστώσει"...

   Κι ὅμως οὔτε καὶ ἡ ἐξέλιξη εἶναι διαπιστωμένη, παρὰ μόνο μιὰ θεωρία - πρόταση ἐξήγησης ἑνὸς φαινομένου...

   Εὐχαριστοῦμε ὅμως καὶ τοὺς δύο καὶ τὸν "Unknown" γιὰ τὸ παράθεμα καὶ τὸ Συγγραφέα τοῦ παραθέματος (Σαλταοῦρα) γιὰ τὴν ἀπὸ θεολογικῆς πλευρᾶς στήριξη τῶν θέσεων τῶν πατέρων σὲ μιὰ ἐποχὴ ποὺ ὅλα θέλουν νὰ τὰ ἀνατρέψουν πρὸς ὄφελος τοῦ συγκρητισμοῦ...

   Διαγραφή
  2. Πού το είδατε "Μηδέν άγαν" ότι ο συγγραφέας υπαινίσεται ότι ο Θεός πήρε έναν πίθηκο και τον έκανε άνθρωπο; Τις τελευταίες ανθρωπολογικές επιστημονικές ανακαλύψεις αναφέρει μαζί με στοιχεία από το πρωτότυπο κείμενο και την αγιοπατερική παράδοση για το ίδιο θέμα, σε αντιπαράθεση με τη δαρβίνεια πλάνη. Αν είστε της άποψης ότι όλα τα ζωικά και φυτικά απολιθώματα εκατομμυρίων ετών που βλέπουμε και το σύμπαν των δισεκατομμυρίων ετών, δημιουργήθηκαν σε 6 24άωρα ήτοι, 144 ώρες, λυπάμαι αλλά δεν υπάρχει περιθώριο συνεννόησης.

   Διαγραφή
  3. Ὅταν ὁ συγγραφέας λέει ἐπὶ λέξει:"Ειδικά για τον άνθρωπο ως διπλή φύση, χρησιμοποιούνται και τα δύο." Σημείωση δική μου: Μιλᾶμε γιὰ τὸ Μπαρά καὶ τὸ ασά ὅπως τὰ νοηματοδότησε ὁ συγγραφέας (λάθος κατὰ τὸν Σαλταοῦρα μὲ ἐπιχειρήματα βλ. ἀνωτέρω...). Καὶ πῶς τὰ νοηματοδότησε; Ὅτι τὸ Μπαρά εἶναι δημιουργία ἐκ τοῦ μηδενὸς ἐνῷ τὸ ἀσά, ἀπὸ προϋπάρχουσα ὕλη. Καὶ γιατί στὸν ἄνθρωπο χρησιμοποιοῦνται καὶ τὰ δύο; "...ὡς διπλὴ φύση..." ὁ συγγραφέας τὸ λέει... Δηλαδὴ ἡ ψυχὴ (προφανῶς) δημιουργήθηκε ἐκ τοῦ μηδενὸς ἐνῷ τὸ σῶμα (κατὰ συνέπεια) ἀπὸ προϋπάρχουσα ὕλη. Τὸ "πίθηκος" λοιπὸν ποὺ εἶπα ἀναφέρεται στὸ σῶμα καὶ ἔχει τὴν ἔννοια ὅτι ὁ Θεὸς (ἔστω καὶ μερικῶς) πῆρε προὑπάρχουσα ὕλη καὶ ἔπλασε τὸν ἄνθρωπο... Σὲ αὐτὸ ἀνέφερα (δὲν τὰ ἔχω πρόχειρα κοιτᾶξετε ἂν θέλετε σχετικὸ σύγγραμα τοῦ Πειραιῶς) οἱ πατέρες ἔχουν ἀντίθετη ἄποψη ὄχι μόνο γιὰ τὸν ἄνθρωπο ἀλλὰ καὶ γιὰ κάθε εἶδος ζώου ξεχωριστά!!!!

   Ὥστε μὴν προσπαθεῖτε νὰ παντρέψετε τὴν "ἐξέλιξη" τῆς σημερινῆς ἐπιστήμης (ποὺ ἀπὸ τὰ προηγούμενα σχόλια καὶ εἰδικὰ αὐτὰ τῆς maria.p. φαίνεται πόσο δαιμονοκρατεῖται) μὲ τὶς ἀπόψεις τῶν πατέρων. Προσωπικὰ δὲν ἐπικαλοῦμαι τὸν Πειραιῶς γιατὶ ἔχω ὁ ἴδιος διαβάσει πῶς βλέπει τὸ θέμα ὁ Ἅγιος Μάξιμος ὁ Ὁμολογητὴς ὁ ὁποῖος οὔτε θεωρητικὰ δὲν ἀφήνει περιθώριο γιὰ ἐξέλιξη.

   Τὸ ζήτημα εἶναι καὶ ἐννοιολογικὸ σὺν τοῖς ἄλλοις. Νομίζω ὅτι ἐμᾶς τοὺς νεοἐλληνες μᾶς διαφεύγει (καίτοι σημαντικότατο) ἡ χρήση τῶν ὄρων φύση, ἐνέργεια, πρόσωπο καὶ λοιπὰ ποὺ παίζουν σημαντικότατο ῥόλο στὴ θεολογία. Ἔχουμε ἁπλῶς μιὰ ...διαισθητικὴ ἄποψη γιὰ τὸ θέμα. Ἔτσι πράγματα ποὺ εἶναι τῆς φύσεως τὰ ἀποδίδουμε στὸ πρόσωπο καὶ τὰ ἰδιώματα τοῦ προσώπου τὰ θεωροῦμε στοιχεῖα τῆς φύσεως ἢ ἔνέργειες καὶ στὸ σημεῖο αὐτὸ γινόμαστε παπικοὶ καὶ προτεστᾶντες στὴν πράξη (μὲ ...ὀρθόδοξο φυσικὰ (!!!) λεξιλόγιο...)

   Λέει ὁ συγγραφέας γιὰ παράδειγμα:"Οι Πατέρες όταν ομιλούν για την κορωνίδα της δημιουργίας, τον άνθρωπο, δεν τον εννοούν με τη βιολογική του απλώς υπόσταση αλλά και με την παρουσία του Αγίου Πνεύματος μέσα του."

   Αὐτὸ δὲν εἶναι ἀπολύτως ἀκριβές. Εἶναι μερικὰ σωστὸ καὶ μερικὰ λάθος ἐξαρτᾶται ἀπὸ τὸ πῶς θὰ τὸ νοηματοδοτήσουμε. Κατ΄ ἀρχὰς οἱ πατέρες ὅταν μιλοῦν γιὰ ἄνθρωπο μιλοῦν γιὰ σῶμα καὶ ψυχὴ (ΟΧΙ ΠΝΕΥΜΑ!!!!) ΣΥΝΑΜΦΟΤΕΡΑ!!!!! Τὸ ἕνα ἀπὸ τὰ δύο ΔΕΝ ἈΠΟΤΕΛΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟ!!!! Ἄρα ὅταν λέμε τὸν ἄνθρωπο μερικῶς μπαρά καὶ μερικῶς ασά πέφτουμε ἔξω!!!! Εἶναι σὰν νὰ λέμε ὅτι τὸ ἕνα ἐκ τῶν δύο προϋπάρχει!!! Αὐτὸ ὅμως εἶναι αἴρεση. Ὁ ἄνθρωπος (ὁ κάθε ἄνθρωπος καὶ ὁ πρῶτος φυσικά) ἄμα τῇ συλλήψει του (ἄμα τῇ δημιουργίᾳ του ὁ πρῶτος) εἶχε σῶμα καὶ ψυχή!!!! Δὲν προὑπῆρξε τὸ ἕνα τοῦ ἄλλου! Αὐτὴ ἡ αἴρεση ἔχει καταδικαστεῖ ἀπὸ τὴν Ἐκκλησία. Οὔτε προϋπῆρξε τὸ σῶμα (ἐδῶ εἶναι ὁ πήθικος γιὰ τὸν ὁποῖον μίλησα) οὔτε φυσικὰ ἡ ψυχὴ περιμένοντας νὰ βρεθεῖ κάποιο σῶμα! Αὐτὸ τὸ τελευταῖο εἶναι πλατωνισμός.

   Ἐπίσης ἡ ψυχὴ δὲν εἶναι τὸ πνεῦμα! Μὲ τὸν ὄρο πνεῦμα οἱ πατέρες ἐννοοῦν τὸ Ἅγιο Πνεῦμα γιὰ τὴν ἀκρίβεια τὴ Χάρη (τὴν Ἄκτιστη Χάρη) τοῦ Ἁγίου Πνεύματος στὴν ὁποία μετέχει τὸ κάθε κτίσμα ΑΛΛΑ Η ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΚΑΝΕΝΟΣ ΚΤΙΣΜΑΤΟΣ!!!!

   Διαγραφή
  4. Ὥστε εἶναι λάθος νὰ ἐξαρτοῦμε τὸ ἂν ἕνα κτίσμα - ἄνθρωπος εἶναι (ἢ δὲν εἶναι !!!!!) ἄνθρωπος ἀπὸ τὸ ἂν καὶ κατὰ πόσο μετέχει τῆς Χάριτος!!!! Δὲν εἶναι συστατικὸ τοῦ ἀνθρώπου ἡ Χάρις ἀλλὰ ὁ ἄνθρωπος μετέχει αὐτῆς στὸ βαθμὸ ποὺ θέλει. Ἀκόμα κι ἂν δαιμονοποιηθεῖ, ἀκόμα κι ἂν θεωρήσουμε τὸν ἴδιο τὸν ἐκπεσόντα Ἑωσφόρο κι αὐτὸς ὅσο κι ἂν ἀπομακρύνεται τῆς Χάριτος δὲν μπορεῖ νὰ ἀπαλλαγεῖ ἐντελῶς ἀπὸ αὐτήν. Καὶ μόνο τὸ ὅτι ὑπάρχει εἶναι μιὰ κάποια μετοχὴ στὴ Χάρη.

   Ὅμως αὐτὸ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΘΟΛΟΥ! Η ΦΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΙΑ! ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ! Απλῶς ὁ δαιμονοποιημένος ἄνθρωπος ἐπίπτει τοῦ προορισμοῦ του ἐνῷ ὁ Ἅγιος τὸν ἐκπληρώνει καὶ αὐτὸς εἶναι ἡ θέωση δηλαδὴ ἡ μόνιμη παρουσία τοῦ Θεοῦ (τῆς Χάριτος) μέσα του.

   Ἐπίσης καὶ κάτι ἄλλο θὰ ἤθελα νὰ θίξω. Δὲν παρουσιάζεται πλήρως καὶ σωστὰ τὸ δίλημα (ψευτοδίλημα εἶναι) γιὰ τὸ πῶς θὰ ἑρμηνεύσουμε (καὶ θὰ ἑρμηνεύουμε) τὴν Ἅγία Γραφή: Ὑλιστικὰ ἢ συμβολικά. Οἱ πατέρες, ποὺ ἀναφέρονται καὶ στὸ ἄρθρο, ἔκαναν καὶ τὰ δύο! ἀλλὰ προτιμοῦσαν τὸ δεύτερο ΧΩΡΙΣ ΩΣΤΟΣΟ ΝΑ ΤΟ ΘΕΩΡΟΥΝ ΦΑΝΤΑΣΊΩΣΗ!!!1 (ὄπως λέει τὸ ἄρθρο) Ἡ φιλοκαλία βρίθει ἀπὸ τέτοιες ἑρμηνεῖες οἱ ὀποῖες καθόλου μὰ καθόλου δὲν ἀμφισβητοῦν τὴν ἱστορικότητα τῶν ἀφηγημάτων τῆς Γραφῆς. ΑΛΛΑ ΑΥΤΗ Η ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΑΝ ΤΟ ΟΛΟ ΘΕΜΑ ΔΕΝ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ!!! Καὶ κακῶς αὐτὸ τὸ "πνευματικὰ" μὲ τὴ δική μας πτωχὴ πνευματικότητα τὸ μετατρέπουμε εἴτε σὲ συμβολισμό, εἴτε σὲ ἠθικισμό. Καὶ καταλήγουμε τὴν Ἅγία Γραφὴ ἕνα προτεσταντικὸ ἀνάγνωσμα καὶ βιβλίο.

   Ἐπίσης ποτὲ μὰ ποτὲ οἱ Πατέρες δὲν ἔδιναν ἑρμηνεῖες τοῦ μυαλοῦ τους. Ὥστε τὸ ἂν ὁ Θεὸς δημιούργησε τὸν κόσμο σὲ 6 24ωρα ὴ ὄχι δὲν εἶναι θέμα ἂν θὰ τὸ θεωρήσουμε ἐμεῖς ἢ ἀν εἶναι ...sic καὶ ...in (γιατὶ περὶ αὐτοῦ πρόκειται) νὰ τὸ κάνουμε ἀλλὰ τί ἀποκάλυψη εἶχαν οἱ Ἅγιοι (τοὺς ὁποίους καὶ μόνο ἐμπιστευόμαστε - αὐτὸς εἶναι ὁ τρόπος ποὺ σκέπτεται καὶ ἐνεργεῖ ἡ Ἐκκλησία) ποὺ μίλησαν γιὰ τὸ θέμα. Καὶ σ΄αὐτὸ τὸ θέμα μίλησε ὁ Ἅγιος Βασίλειος ὁ ὁποῖος μέσα ἀπὸ τὴν Ἅγία Γραφὴ (καὶ ὄχι μὲ ἐπιστημονικὲς μελέτες ποὺ τῶρα στέκονται καὶ ἔπειτα καταῤῥίπτονται) μᾶς ἀπέδειξε ὅτι ἡ λέξη "ἡμέρα" στὸ κεφάλαιο τῆς Γένεσης ἀναφέρεται σὲ (ἄδηλο πόσο μεγάλη) χρονικὴ περίοδο...

   Ἕνα ἄλλο παράδειγμα (ποὺ δὲν εἶναι καὶ τόσο ...sic) καὶ στὸ ὁποῖο σαφῶς ἡ πίστη τῆς Ἐκκλησίας εἶναι διαφορετικὴ ἀπὸ αὐτὴν τῆς σημερινῆς ἐπιστήμης, εἶναι ἡ χρονολόγηση τοῦ ἀνθρωπίνου εἴδους...

   Ἐνῷ οἱ ἐπιστήμονες λένε ὅτι τὸ ἀνθρώπινο εἶδος εἶναι τουλάχιστον 100.000 ἐτῶν καὶ μάλιστα μὲ ...πολλὰ ...ὑπο-εἴδη.. ἡ πίστη τῆς Ἐκκλησίας (εἴτε μᾶς ἀρέσει εἴτε ὄχι, εἴτε τὴν πιστεύουμε εἴτε ὄχι, εἴτε εἶναι "ἀληθὴς" εἴτε ὄχι) εἶναι ὄτι ὁ (πραγματικὸς καὶ ὄχι φανταστικὸς ἢ συμβολικὸς) Ἀδὰμ ἀπὸ τὸ Χριστὸ ἀπέχουν (5505 ἂν θυμᾶμαι καλὰ) χρόνια! Μπορεῖτε νὰ κοιτᾶξετε τὰ διάφορα λειτουργικὰ βιβλία καὶ μάλιστα τὸ Ὡρολόγιο... Μάλιστα σὲ πάρα πολλὲς περιπτώσεις ἀκόμα καὶ σὲ ὀπτασίες καὶ ὀράματα ἁγίων ἡ Ἐκκλησία χρησιμοποιοῦσε τὴν "ἀπὸ Ἀδὰμ" χρονολόγηση ἀκόμη καὶ μετὰ Χριστὸν γεγονότων...

   Τὸ θέμα εἶναι ἐμεῖς τελικὰ ποιόν πραγματικὰ πιστεύουμε καὶ ἐμπιστευόμαστε; Τὸ Χριστὸ καὶ τὴν Ἐκκλησία Του ἢ τὸ Χριστὸ (...) ἐφ΄ ὅσον ὅμως εἶναι συμβατὸς μὲ τὶς ἐπιστημονικὲς "ἀνακαλύψεις" καὶ θεωρίες τῆς ἐποχῆς μας;

   Στὴ δεύτερη περίπτωση εἶναι φανερὸ ὅτι μόνον "τοῖς χείλεσι" πιστεύουμε στὸ Χριστό. Στὴν πραγματικότητα πιστεύουμε στὴ "θεότητα" - εἴδωλο τῆς ἐπιστήμης καὶ τοῦ "κύρους" της...

   Ὁ δικός μας Θεός τὸ ἔχει ὁμολογήσει ὀ Ἴδιος ὅτι εἶναι "ζηλωτής"... Δὲν τοῦ ἀρέσει ἡ ...συνοίκηση στὴν καρδιὰ τοῦ κάθε ἀνθρώπου μὲ ὅ,τιδήποτε καὶ ὁποιονδήποτε ἄλλον... οὔτε μὲ τὴν ἐπιστήμη... Καὶ μόνο ἀπὸ αὐτὸ τὸ γεγονὸς εἶναι φανερὸ ὅτι ἡ Ἐκκλησία καὶ ἡ ἐπιστήμη ἔχουν νὰ χωρίσουν πολλά...

   Διαγραφή
  5. Μα, δεν διαφωνούμε καθόλου. Ο γράφων, αναφέρει αρχικά ενδεικτικά απόψεις και σύγχρονες επιστημονικές μελέτες χωρίς απαραίτητα να τις υιοθετεί όλες. Αυτό, φαίνεται πως δεν έγινε αντιληπτό. Η επιστήμη αν δεν συνυπάρχει με την αληθινή πίστη είναι κομπογιαννιτισμός. Το ζήτημα είναι ότι αν ερμηνεύουμε κατά λέξη πιθανόν να πέσουμε σε πλάνη και το αντίστροφο. Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε άκριτα για εξελικτική αίρεση τη στιγμή που τα απολιθώματα υπάρχουν και τα βλέπουμε. Το αν υπήρξαν πιθηκάνθρωποι κλπ καθόλου δεν μας απασχολεί. Για τον άνθρωπο, ο λόγος, και η συζήτηση για το πρόσωπο έφτασε μέχρι και το Κολυμπάρι όπου έδωσε αγώνα ο Ναυπάκτου χωρίς να εισακουστεί και πέρασε συν τοις άλλοις το αιρετικό. Το φίλτρο είναι η αγιοπατερική παράδοση. Αλάθητα δεν υπάρχουν πουθενά. Αν το πάμε νοητικά, είναι χαμένο. Μυστήριο είναι το οποίο στη Βίβλο περνάει με τρόπο απλό. Επαναλαμβάνω ότι: κάπου κάποτε συνέβη κάτι το συνταρακτικό για το ανθρώπινο είδος δύο φορές: 1. η δημιουργία από τον Άκτιστο του ανθρώπου κατ' εικόνα και καθ' ομοίωση και 2. η πτώση. Κανείς μας δεν ήταν παρών τότε. Ή εμπιστευόμαστε τις Γραφές και την Παράδοση ή όχι. Άλλωστε τα πάντα μαρτυρούν την τεράστια απόκλιση αθρώπου και ζώου, όπως και να δημιουργήθηκαν, με τους καρπούς του Αγίου Πνεύματος στον πρώτο αλλά και ότι όλο το οικοδόμημα μετά από την πτώση πάσχει και δεν είναι η φυσική μας κατάσταση αυτή. Γι' αυτό, και το θεραπευτήριο που λέγεται Εκκλησία. Χριστός Ανέστη.

   Διαγραφή
  6. Ἂν δὲν διαφωνοῦμε καθόλου χαίρομαι, ἴσως κακῶς νὰ ἀντιλήφθηκα τὶς προθέσεις τοῦ γράψαντος τὸ ἄρθρο. Μιὰ μικρὴ ἔνσταση μόνο στὸ "Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε άκριτα για εξελικτική αίρεση τη στιγμή που τα απολιθώματα υπάρχουν και τα βλέπουμε."

   Σαφῶς τὰ ἀπολιθώματα ὑπάρχουν καὶ τὰ βλέπουμε. ΟΜΩΣ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΛΕΝΕ ΤΙΠΟΤΑ!!!!! τὸ ὅτι μοιάζει ΠΙΘΑΝΩΣ τὸ ἕνα μὲ τὸ ἄλλο ἔστω καὶ πάρα πολὺ, ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΟΤΙ ΠΡΟΗΛΘΕ ΤΟ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΛΟ!!!! Αὐτὸ εἶναι ἡ ἑρμηνεία ποὺ δίνουν οἰ ἐπιστήμονες καὶ δὲν εἴμαστε ὑποχρεωμένοι νὰ τὸ πιστέψουμε... Γιατὶ περὶ πίστης πρόκειται ὅταν μιλάμε γιὰ μιὰ ἐπιστημονικὴ θεωρία ἡ ὁποία μπορεῖ καὶ σὲ 100 χρόνια νὰ ἔχει ἀνατραπεῖ. Ἐμεῖς ὡς χριστιανοὶ ὁρθόδοξοι προτιμοῦε νὰ ἐμπιστευτοῦμε περισσότερο τοὺς πατέρες καὶ σὲ αὐτὸ οἱ πατέρες εἶναι κατηγορηματικοί: Μία φύση γεννᾶ ΟΜΟΙΑ ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΦΎΣΗ, ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΦΎΣΗ!!!!

   Γιὰ παράδειγμα τὸ ὅτι ὑπάρχουν αὐτοκίνητα καὶ φορτηγά, δὲν σημαίνει ὅτι τὸ αὐτοκίνητο ...γεννᾶται ἀπὸ τὸ φορτηγὸ ἢ τὸ ἀντίστροφο... πιθανῶς νὰ σημαίνει ὅτι τὰ κατασκεύασε ὁ ἴδιος κατασκευαστής...

   Ἄλλωστε ἂν θέλεις καὶ ἐπιστημονικὸ ἀντίλογο γιὰ τὴν ἐξέλιξη δὲς τὸ παράθεμα ποὺ ἔδωσε σὲ αὐτὴν ἐδῶ τὴ συζήτηση ἡ maria.p. ποὺ λέει, μὲ Μαθηματικοὺς ὑπολογισμούς, αὐτὸ ποὺ ἔγραψα σὲ προηγούμενο post, ἐδῶ, ὅτι ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ γιὰ νὰ γίνουν ὅλες αὐτὲς οἱ μεταλλάξεις ἀπὸ τὸ ἕνα εἶδος στὸ ἄλλο... Ὑπάρχει λοιπὸν καὶ ἐπιστημονικὸς ἀντίλογος...

   Κακὰ τὰ ψέμματα ἀδελφέ, ὅταν ἡ ἐπιστήμη ἔχει σὰν πρωταρχικὸ δόγμα της (καλῶς ἢ κακῶς δὲν τὸ κρίνω) ὅτι "δέχομαι τὴν ὕπαρξη μόνο ἐκείνων τῶν ὁποίων ἔχω διαπιστώσει τὴν ὕπαρξη" εἶναι ἑπόμενο ὅτι καὶ στὸ παρὸν θέμα βλέπει μὲ διαφορετικὲς προϋποθέσεις τὸν ἄνθρωπο ἀπὸ ὅ,τι ἡ Ἐκκλησία... καὶ ἑπομένως τὸν ἑρμηνεύει καὶ ἀλλιῶς:

   Ἔχει ἀποδειχθεῖ ἡ ὕπαρξη τῆς ψυχῆς κατὰ τὴν ἐπιστήμη; Ὄχι!

   Τότε λοιπὸν ὁ ἄνθρωπος τί εἶναι γιὰ τὴν ἐπιστήμη; Ἕνα ἁπλὸ βιολογικὸ ὄν...

   Τί εἶναι ὁ ἄνθρωπος γιὰ τὴν Ἐκκλησία; Μιὰ σύνθετη φύση ἀπὸ ψυχὴ καὶ σῶμα ποὺ μετέχει ταυτοχρόνως νοερᾶς (ψυχὴ) καὶ αἰσθητῆς (σῶμα) φύσεως. (Σημειωτέον ὅτι ἡ ἐπιστήμη ἀγνοεῖ παντελῶς καὶ τὴν ὕπαρξη νοερῶν φύσεων - σὲ ἀντίθεση τῶν αἰσθητῶν). Ὅμως κανένα ἀπὸ τὰ δύο μόνο του δὲν εἶναι ὁ ἄνθρωπος!!!! ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΚΥΡΙΩΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ!!!! Δὲν εἶναι τὸ σῶμα κάτι τὸ παρακατιανὸ ἕνα πρόσθετο, νὰ ποῦμε, ἐξάρτημα τῆς ψυχῆς ποὺ δὲν ἔχει σχέση μὲ τὸν ἄνθρωπο γιατὶ τότε ὁ ἄυθρωπος θὰ ἦταν ἕνα ἀκόμα ἀγγελικὸ τᾶγμα. Ὁμοίως καὶ τὸ σῶμα ἀπὸ μόνο του δὲν εἶναι ἄνθρωπος καὶ ὅποιος ἀγνοεῖ τὴν ψυχή, (Ὅπως κάνει ἡ ἐπιστήμη) ἔχει ἐλλειπὴ ἀνθρωπολογία καὶ μιλάει γιὰ κάτι ἄλλο ἀπὸ αὐτὸ ποὺ μιλάει ἡ Ἐκκλησία ἢ γιὰ στρέβλωση ἐκείνου γιὰ τὸ ὁποῖο μιλάει αὐτή.

   Ὅταν λοιπὸν λέει (μὲ διάφορες παραλλαγὲς, δὲν θὰ τὰ χαλάσουμε στὴ διατύπωση) "ὁ ἄνθρωπος προέρχεται ἀπὸ τὸν πήθικο" "ἔχει κοινὸ πρόγονο" κ.λ.π. μιλάει γιὰ τὸν ἄνθρωπο σὰν ἕνα ζῶο ὅπως ὅλα τὰ ἄλλα κι ἐκεῖνοι (οἱ χριστιανοὶ) ποὺ ΔΕΝ τὸν θεωροῦν ἔτσι φοβούμενοι τὸ κῦρος τῆς ἐπιστήμης (ποὺ εἶναι πρόσκαιρο καὶ ἀσταθές - ἀλλὰ ἔχει κατορθώσει νὰ μᾶς πείσει ὅτι μόνο ...ἡ ἴδια ἔχει τὸ δικαίωμα νὰ τὸ μεταβάλλει...) προσπαθοῦν νὰ παντρέψουν αὐτὴ τὴ λάθος ἀνθρωπολογία μὲ τὴ σωστὴ (τῆς Ἐκκλησίας) βρίσκοντας διάφορες προφάσεις.

   Γιατὶ καὶ τὸ νὰ πεῖς ὅτι ὁ Θεὸς κατασκευάζει ἀπὸ προϋπάρχοντα ὑλικὰ νέες φύσεις πουθενὰ δὲν ἔχει μαρτυρηθεῖ ἀπὸ τοὺς πατέρες (ἀλλὰ τὸ ἀντίθετο) λὲς καὶ στερεῖται δυνατοτήτων ἢ λὲς καὶ εἶναι κανένας ...μάστορας ποὺ χρειάζεται ἐργαλεῖα γιὰ νὰ ἐπιτελέσει αὐτὰ ποὺ θέλει, καὶ τὸ νὰ πεῖς ὅτι τὸ ἕνα κομμάτι τοῦ ἀνθρώπου προῆλθε ἀπὸ ...ἐξέλιξη ἐνῷ τὸ ἄλλο ἀπὸ ...Θεοῦ εἶναι αἰρετικὸ γιατὶ μπορεῖ ὁ ἄνθρωπος νὰ εἶναι σύνθετη φύση ἀλλὰ (κατ' εἰκόνα τοῦ κτίσαντος) τὰ δύο καμμάτια πρέπει νὰ τὰ θεωροῦμε ἐνωμένα (παραλληλισμὸ κάνω...) ἀδιαιρέτως καὶ ἀσυγχύτως, ὅταν βέβαια μιλᾶμε γιὰ τὸν τέλειο ἄνθρωπο τὸν κατ΄ εἰκόνα καὶ ὁμοίωση τοῦ δημιουργοῦ του. Κατὰ συνέπεια δὲν μποροῦμε νὰ θεωροῦμε τὸ ἕνα χωρὶς τὸ ἄλλο καὶ νὰ μιλᾶμε γιὰ ἄνθρωπο...

   Διαγραφή
  7. Σχετικά με την χρονολόγηση του ανθρώπου που αναφέρει ο Μηδέν Άγαν στο ωραίο σχόλιό του, οι Πατέρες λένε ότι ο Κύριος γεννήθηκε περίπου 5500 χρόνια από τον Αδάμ [Άγιος Κοσμάς Αιτωλός, Άγιος Ιππόλυτος κ.α.]. Ο Άγιος Νικόδημος μιλάει για 5508 χρόνια, και η ΣΤ Οικουμενική Σύνοδος λέει ότι συνήλθε το έτος 6199 από Αδάμ (691 μ.Χ.) δηλ. το ίδιο.

   Υπάρχει η προφητεία του Αγίου Νείλου για τα έσχατα χρόνια:

   "Κατά το 1900 βαδίζοντες προς τον μεσασμόν του 8ου αιώνος άρχεται ο κόσμος του καιρού εκείνου να γίνεται αγνώριστος.
   Όταν πλησιάση ο καιρός της ελεύσεως του Αντιχρίστου θα σκοτισθή η διάνοια των ανθρώπων από τα πάθη της σαρκός και θα πληθυνθή σφόδρα η ασέβεια και η ανομία.
   Τότε άρχεται ο κόσμος να γίνεται αγνώριστος, θα μετασχηματίζωνται αι μορφαί των ανθρώπων και δεν θα γνωρίζονται οι άνδρες από τας γυναίκας δια της αναισχύντου ενδυμασίας και των τριχών της κεφαλής.
   Οι τότε άνθρωποι θα αγριέψουν και θα γένουν ωσάν θηρία από την πλάνην του Αντιχρίστου.
   Δεν θα υπάρχει σεβασμός εις τους γονείς και τους γεροντότερους. Η αγάπη θα εκλείψη.
   Οι ποιμένες των Χριστιανών Αρχιερείς και ιερείς θα είναι άνδρες κενόδοξοι, μη γνωρίζοντες παντελώς την δεξιάν οδόν από την αριστεράν, τότε θα αλλάξουν τα ήθη και αι παραδόσεις των Χριστιανών και της Εκκλησίας.
   Η σωφροσύνη θα απολεσθή από τους ανθρώπους και θα βασιλεύσει η ασωτεία.
   Το ψεύδος και η φιλαργυρία θα φθάσουν εις τον μέγιστον βαθμόν και ουαί εις τους θησαυρίζοντας αργύρια.
   Αι πορνείαι, μοιχείαι, αρσενοκοιτίαι, κλοπαί και φόνοι, θα πολιτεύωνται εν τω καιρώ εκείνω και δια την ενέργειαν της μεγίστης αμαρτίας και ασελγίας, οι άνθρωποι θέλουν στερηθή την χάριν του Αγίου Πνεύματος όπου έλαβον εις το Άγιον Βάπτισμα ως και την τύψιν της συνειδήσεως.
   Αι εκκλησίαι δε του Θεού θα στερηθούν ευλαβών και ευσεβών Ποιμένων και αλλοίμονον τότε εις τούς εν τω κόσμω ευρισκομένους Χριστιανούς οι οποίοι θα στερηθούν τελείως την πίστιν, διότε δεν θα βλέπουν από κανένα φως επιγνώσεως, τότε θα αναχωρούν από τον κόσμον εις τα Ιερά Καταφύγια δια να εύρουν ψυχικήν ανακούφισιν των θλίψεών των και παντού θα ευρίσκουν εμπόδια και στενοχωρίας.
   Και πάντα ταύτα γενήσονται διά το ότι ο Αντίχριστος θέλει κυριεύση τα πάντα και γενήσεται εξουσιαστής πάσης της Οικουμένης και θα ποιή τέρατα και σημεία κατά φαντασίαν, θέλει δε δώσει πονηράν σοφίαν εις τον ταλαίπωρον άνθρωπον, να εφεύρη, να ομιλή ο εις προς τον άλλον, από την μίαν άκρην της γης έως την άλλην, τότε θα πέτανται στον αέρα ως πτηνά και διασχίζοντες τον βυθό της θαλάσσης ως ιχθύες.
   Και ταύτα πάντα ποιούντες οι δυστυχείς άνθρωποι, διαβιούντες εν ανέσει, μη γνωρίζοντες οι ταλαίπωροι ότι ταύτα εστί πλάνη του Αντιχρίστου.
   Και τόσον θα προοδεύση εις την επιστήμην κατά φαντασίαν ο πονηρός, ώστε αποπλανήσαι τούς ανθρώπους και μη πιστεύουν εις την ύπαρξιν του Τρισυποστάτου Θεού."

   Δεν μπορεί να γίνει καλύτερη περιγραφή του 20ου-21ου αιώνα (από το 1900 και μετά).
   Όταν ο Άγιος μιλάει για τον "μεσασμό του 8ου αιώνος" εννοεί την μέση της 8ης χιλιετίας από τον Αδάμ (1492-2492 μ.Χ.), δηλ. το έτος 1992.
   Εκεί περίπου προσδιορίζονται από τους Πατέρες ότι αρχίζουν τα εσχατολογικά γεγονότα με την ευρεία έννοια (ο Κύριος φυσικά γνωρίζει πως ακριβώς θα εξελιχθούν και πόσο θα κρατήσει αυτή η περίοδος μέχρι τη γνωστή κατάληξη).
   Δείτε εδώ: [λεει και για το γνωστό όραμα του Αγίου Νήφωνα που ο Κύριος κόβει στη μέση τον όγδοο αιώνα (χιλιετία)].
   http://www.pigizois.net/pneumatikoi_logoi/endeixeis_telous.htm

   Διαγραφή
  8. Ας μην ομιλούμε με αριθμούς. Τα ημερολόγια ως ανθρώπινα κατασκευάσματα έχουν βεβαρημένο παρελθόν. Η Αποκάλυψη του Ιωάννου είναι χαρακτηριστική για τα έσχατα. Κι εγώ χαίρομαι που δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφωνίες. Χαίρετε εν Κυρίω.

   Διαγραφή
  9. Εὐχαριστοῦμε πολύ! Μερικὰ ἀπὸ αὐτὰ εἶχα ὑπ' ὄψη μου ὅταν ἔγραψα ὄ,τι ἔγραψα. Ἀλλὰ στὴ βιβλιογραφία πάντα πάσχω...

   Διαγραφή
  10. Αγαπητέ "Μηδέν Άγαν" εγώ πάσχω πολύ περισσότερο απλά έτυχε να τα δω και τα έγραψα για να βοηθήσω στη συζήτηση. Ευχαριστώ κι εγώ για τα διαφωτιστικά πράγματα που διάβασα. Να πω και κάτι τελευταίο που ίσως δεν είναι ευδιάκριτο, λόγω της συνοπτικής περιγραφής στο βίντεο που ανατρέπει την θεωρία της εξέλιξης.Ο χρόνος δεν είναι αρκετός για τις απαιτούμενες μεταλλάξεις που χρειάζονται, όχι για να δημιουργηθεί η ποικιλομορφία της ζωής (μέσω των μεταλλάξεων), αλλά απλά και μόνο για να εμφανιστεί το απλούστερο έμβιο σύστημα π.χ. ένα βακτήριο, με μια συγκεκριμένη δομή και διάταξη των αμινοξέων. Δηλαδή 1 δισεκατομμύριο χρόνια δεν φτάνει για να "εμφανιστεί" από το πουθενά η ζωή έστω και στην απλούστερη μορφή, γιατί χρειάζεται πολλαπλάσιο χρόνο από την ηλικία της γης.
   Δεν κολλάμε φυσικά σε νούμερα (ούτε και σε ημερολόγια όπως είπε ο Απόστολο) ούτε τα παίρνουμε κατά γράμμα. Δεν εμπιστευόμαστε ούτε τη χρονολόγηση της επιστήμης.Το τελικό συμπέρασμα όμως είναι ότι η θεωρία της εξέλιξης όχι μόνο "μπάζει" αλλά απορρίπτεται με βάση τα νέα δεδομένα που έχουμε για την μακροχρόνια διαδικασία μιας μετάλλαξης. Δυστυχώς όμως εξακολουθεί να διδάσκεται και είναι παγιωμένη στο μυαλό του περισσότερου κόσμου. Και να πω ακόμα ότι είναι πολύ σημαντικό κάτι που είπες, τι θεωρεί τελικά η επιστήμη ως "άνθρωπο". Ποιο "πλάσμα" ταυτίζει με τα απολιθώματα και το χρονολογεί σε τέτοιο βάθος χρόνου; Σίγουρα όχι τον άνθρωπο.
   Η γραπτή ιστορία άλλωστε δένει με τις χρονολογίες που γνωρίζουμε από τους Πατέρες της Εκκλησίας.

   Διαγραφή
  11. Σχετικά με αυτό που είπα:"...Ο χρόνος δεν είναι αρκετός για τις απαιτούμενες μεταλλάξεις που χρειάζονται, όχι για να δημιουργηθεί η ποικιλομορφία της ζωής (μέσω των μεταλλάξεων), αλλά απλά και μόνο για να εμφανιστεί το απλούστερο έμβιο σύστημα.."
   να συμπληρώσω (για να μη μένουν μισά αυτά που λέμε), ότι αφού δεν φτάνει το ένα δισεκατομμύριο για την δημιουργία μια απλής αμοιβάδας ή ενός βακτηρίου, πόσο μάλλον δεν φτάνει και ο (θεωρούμενος) υπόλοιπος (με βάση την ίδια τη δική τους χρονολόγηση), για να φτάσουμε στο σημερινό "θαύμα της ζωής", όταν μάλιστα τα ίδια τα δικά τους χρονικά περιθώρια που δίνουν για την μεταπήδηση από το ένα είδος στο άλλο είναι σχετικά "μικρά" (σε επίπεδο εκατομμυρίων), και επιπλέον όταν υπάρχουν τόσοι άλλοι παράγοντες όπως ακριβώς είπε ο Μηδέν Άγαν:"Ἄλλωστε κανεὶς δὲν ἀσχολεῖται μὲ τὰ χρονικὰ περιθώρια ποὺ ἔχουμε στὴν διαθεσή μας (πάντα σύμφωνα μὲ τὴν ἐπιστήμη) γιὰ νὰ γίνουν ὅλες αὐτὲς οἱ (ὑποτίθεται) μεταλλάξεις (καὶ μάλιστα "ἐπιτυχημένες"!!!!!) γιὰ νὰ φθάσουμε ἀπὸ τὴν ἀμοιβάδα (μονοκύτταρος ὁργανισμὸς) σὲ ἕνα ὀν τεράστιο (δεινόσαυρος - φάλαινα κ.λ.π.) Μαθηματικὰ σκεπτόμενοι καὶ μόνο τι ποσοστὸ (ἐλαχιστότατο!!!!) μεταλάξεων σὲ κάθε ὀργανισμὸ εἶναι βιώσιμο (1ον) τί ποσοστὸ ἀπὸ τὸ προηγούμενο εἶναι ἀναπαράξιμο (2ον) καὶ τί ποσοστὸ στὸν πληθυσμὸ ἑνὸς εἶδους ἐμφανίζει μετάλλαξη (γενετικὴ "ἀνωμαλία") (3ον) καὶ μάλιστα ὅτι ὅλα αὐτὰ "πρέπει" νὰ πραγματοποιηθοῦν μέσα σὲ 1 ἐκατομύριο τὸ πολὺ χρόνια (4ον) καταλαβαίνουμε ὅτι οἱ πιθανότητες ἡ ἐξέλιξη νὰ εἶναι πραγματικὸ γεγονὸς εἶναι σχεδὸν μηδενικές, καὶ ὅτι αὐτὴ ἡ θεωρία εἶναι ἕνας ἀκόμη μῦθος ("ἐπιστημονικὸς" αὐτὴ τὴ φορά) ποὺ θέλει νὰ ἐξηγήσει τὸ πῶς προῆλθε τὸ κάθε εἶδος..."

   Διαγραφή
 8. ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΘΕΩΡΙΑΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ (ΔΑΡΒΙΝΟΥ) ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗ

  https://www.youtube.com/watch?v=sKYIBc3wHug

  Έχει αξία να το δούμε γιατί η Αστροφυσική ενώ δεν αποδέχεται την "αναγκαιότητα ύπαρξης Θεού" για την εμφάνιση της ζωής, όμως καταρρίπτει την θεωρία της εξέλιξης του Δαρβίνου, που μέχρι πρόσφατα ήταν κυρίαρχη στο χώρο της επιστήμης και διδάσκεται σήμερα στα σχολεία στο μάθημα της βιολογίας.

  Λέει λοιπόν:

  "Οι πρώτες μορφές ζωής εμφανίστηκαν πριν από 3.3 δισεκατομμύρια χρόνια, ενώ η ηλικία της γης υπολογίζεται σε 4.5 δισ. χρόνια.Επειδή για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα οι συνθήκες δεν ήταν κατάλληλες, η ζωή δημιουργήθηκε σε ένα διάστημα ενός δισ. ετών.Ήταν όμως αρκετό αυτό το διάστημα;
  Ειδικοί ερευνητές έχουν ήδη υπολογίσει ότι για να τοποθετηθούν στη σωστή τους θέση όλα τα αμινοξέα ενός απλούστατου έμβιου συστήματος, πρέπει να επιτελεστεί ένας τεράστιος αριθμός μεταλλάξεων. Αυτός είναι ο αριθμός 1 συνοδευόμενος από δύο εκατομμύρια μηδενικά!
  Όπως γνωρίζουμε όμως σήμερα καθεμιά από αυτές τις μεταλλάξεις προκειμένου να ολοκληρωθεί, χρειάζεται κάποιο χρόνο [γνωστό από την επιστήμη], ο οποίος αν πολλαπλασιαστεί με τον απαιτούμενο αριθμό των μεταλλάξεων μας δίνει ένα νούμερο που είναι πολλαπλάσιο από τον χρόνο ύπαρξης της ίδιας της γης.
  Αυτό σημαίνει ότι η ζωή ήταν αδύνατον να δημιουργηθεί όπως περιγράφει η θεωρία της εξέλιξης, και δημιουργήθηκε με έναν τρόπο που δεν γνωρίζουμε."


  Ανεξάρτητα αν ισχύουν ακριβώς όσα λέει για την ηλικία της γης και όλα τα υπόλοιπα, αυτό που βλέπουμε είναι ότι η θεωρία της εξέλιξης απορρίπτεται ήδη, ακόμα και από την άθεη προσέγγιση της Αστροφυσικής.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Τὸ ξέρω, εἶναι παράκαιρο, ἀλλὰ αὐτὸ τὸ ἄρθρο ποὺ διάβασα μόλις τῶρα δίνει μιὰ ἐπιβεβαίωση στὴ συζήτηση ποὺ εἴχαμε ἀνοίξει σχετικὰ μὲ τὴν (πλέον ὁλοκληρωτικὴ) δαιμονοποίηση τῆς ἐπιστήμης σήμερα...

  Οἱ ἀρχαίοι ἔλεγαν ὅτι "πᾶσα ἐπιστήμη χωριζομένη ἀρετῆς, πανουργία καὶ οὐ σοφία φαίνεται". Πρᾶγμα ποὺ ἀποδεικνύεται περίτρανα στὶς ἡμέρες μας μὲ ὅλα αὐτὰ ποὺ γίνονται.

  Ἀλλὰ καὶ κάτι ἄλλο πρέπει νὰ ἐπισημάνουμε: Ἡ ἐπιστήμη ἐφ΄ ὅσον κατὰ φυσικὸ λόγο ἐκπροσωπεῖται ἀπὸ ἐπιστήμονες - ἀνθρώπους ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΔΕΤΕΡΗ!!!! Εἶναι τὸ ἔργο - ἀποτέλεσμα τῶν ἐργατῶν της, ἀς μὴ γελιόμαστε... Ἀφοῦ ἄλλωστε αὐτοὶ εἶναι ποὺ καὶ τὴν προβάλλουν, καὶ τὴν κατευθύνουν, καὶ τὴν ὁδηγοῦν ἐκεῖ ποὺ ΠΡΩΤΑ Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥΣ καὶ ἔπειτα τὸ μυαλό τους λέει, ἢ μᾶλλον ἐκεῖ ποὺ ἡ καρδιά τους καθοδηγεῖ καὶ στρέφει τὸ μυαλό τους νὰ ἐργαστεῖ.

  Αὐτὸ μὲ τὴ σειρά του σημαίνει ὅτι ΚΑΙ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ (ὡς ἔργο ἀνθρώπινο) ὑπόκειται στοὺς πνευματικοὺς νόμους οἱ ὁποῖοι αὐτοὶ εἶναι κατὰ τὸν Ἅγιο Νικόλαο Βελιμίροβιτς οἱ μόνοι ποὺ διέπουν τὸ σύμπαν... Γιατὶ ἂν ὁ ἐπιστήμονας εἶναι διεστραμένος (πρᾶγμα πολὺ ἀναμενόμενο τὴ σημερινὴ ἐποχή) τότε "δικαιοῦται" τὴν "ἐπίσκεψη" τῶν δαιμόνων οἱ ὁποῖοι φυσικὰ θὰ τοῦ ποῦν στὸ "ἐπιστημονικὸ" μυαλό του ὅτι εἶναι ...ὅντα ἀπὸ ...ἀπομακρυσμένο πολιτισμὸ... καὶ μετὰ θὰ ἀρχίσει ἡ (ἐπιστημονικὴ βεβαίως - βεβαίως) καθοδήγηση...

  Λέει λοιπὸν τὸ ἄρθρο:

  "To Project αυτό φέρεται να είναι ένα μυστικό (όπως πάντα) σχέδιο της NASA και των Ηνωμένων Εθνών με σκοπό την εξάλειψη των θρησκειών,την παγκόσμια επικράτηση της αναρχείας και εν τέλη τον αλληλοσπαραγμό των εθνών με σκοπό την επιβίωση της «κάστας των ισχυρών».

  Οι πρώτες αναφορές μας έρχονται απο την δεκαετία του 60′ όμως το μεγάλο «μπάμ» έγινε στην δεκαετία του 90′.Ο καναδός δημοσιογράφος serge monast έφερε στο φώς το 1994 μία πολύχρονη δικιά του μελέτη σχετικά με ένα περίεργο πρόγραμμα ονόματι project blue beam. Ο monast παρότι είχε πεί πως οι εν λόγο άνθρωποι έχουν την τεχνολογία να μπορούν να προκαλέσουν απο απόσταση (φυσικά) ανακοπή καρδιάς σε ένα υγιές άνθρωπο,πέθανε απο ανακοπή καρδιάς λίγες μέρες μετά την δημοσιοποίηση των στοιχείων όπως και ο συνεργάτης του και πολύ καλός του φίλος τέσσερις μέρες μετά απο τον θάνατο του monast!Αυτοί οι δύο (τρομερά συμτωματικοί) θάνατοι ήταν απο μόνοι τους αρκετοί να στρέψουν το ενδιαφέρον τις κοινής γνώμης στα λεγόμενα του monast που στην αρχή απέρριψαν πολλοί έως χλεύασαν κάποιοι άλλοι..
  Το P.B.B. βάση των όσων είπε ο monast έχει τέσσερα στάδια υλοποίησης…

  1ο Στάδιο:

  Στο πρώτο στάδιο φέρεται να γίνεται προσπάθεια με την χρήση τεχνολογίας τεχνητών σεισμών αλλιώς γνωστό ως HAARP που κατέχουν οι αμερικάνοι (βλ. άρθρο νίκολα τέσλα 1 & 2) με σκοπό την πρόκληση σεισμών σε διάφορα σημεία του πλανήτη και την αποκάλυψη στοιχείων (τάφοι,επιγραφές,αρχαίες πόλεις κ.τ.λ.) που θα καταρίπτουν τις τωρινές θρησκείες!Δηλαδή πως ο Χριστός δεν υπήρξε ποτέ,ότι το κοράνι δεν γράφτηκε απο τον Μωάμεθ και πάει λέγοντας… Μερικοί λένε ότι η ανακάλυψη του (και καλά) τάφου του Χριστού απο τον James Cameron ανήκει στο πρώτο στάδιο του P.B.B. όπως και το βιβλίο «κώδικας ντα βίντσι». Ο monast επίσης είπε (το 1994 μην ξεχνάτε!) ότι το hollywood θα προκάλεσει με ταινίες την πεποίθηση ότι μόνο με μία θρησκεία και μία κυβέρνηση μπορούμε να νικήσουμε μία επικείμενη εισβολή εξωγήινων (βλ. independence day -1996!).

  2o Στάδιο:

  Σύμφωνα πάντα με τον monast η NASA έχει αυτή την στιγμή που διαβάζετε,βάλει μυστικά πάνω σε δορυφόρους της που κινούνται γύρω απο την γή,μηχανήματα με ειδικές ακτίνες λέιζερ με σκοπό την προβολή ολογραμμάτων!Ο monast είπε ότι ήδη έχουν προβάλει εικόνες Α.Τ.Ι.Α. στον ουρανό και ίσως εκεί «κολάνε» οι,τόσες,μαρτυρίες ανθρώπων για Α.Τ.Ι.Α. που έχουν αλλόκοτη κίνηση,υψηλές ταχύτητες,τα διαφορετικά σχήματα η τις εξαφανίσεις ξαφνικά. Είναι όλα εικόνες ψεύτικες,ολογράμματα!Ακόμα έλεγε πως ο σκοπός των μηχανημάτων αυτών είναι να προβάλουν εικόνες Ιερών προσώπων με σκοπό την αναταραχή..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. (Συνέχεια)...

  3ο Στάδιο:

  Φανταστείτε,έλεγε,να εμφανιστεί πάνω απο την βαγδάτη μία στρατιά αγγέλων καλώντας τους πιστούς μουσουλμάνους να σκοτώσουν στο όνομα του Αλλάχ!Καταλαβαίνουμε όλοι τι θα συμβεί…Παρομοίως θα πράξουν και με τα άλλα κράτη «πατώντας» πάνω στην δύμαμη υποβολής που έχουν οι Θρησκείες παγκοσμίως. Τα μικροτσίπ που ακούμε τόσα χρόνια παίζουν και αυτά μεγάλο ρόλο στην υλοποίηση του σχεδίου αφού μέσα απο αυτά -με χρήση χαμηλών hz όπως E.L.F.- όχι μόνο θα βλέπουμε τους Θεούς μας στον ουρανό απο τους δορυφόρους,αλλά θα ακούμε και την φωνή τους μέσα στο κεφάλι μας!Καταλαβαίνετε σε μία κοινωνία που το 85%+ πιστεύει σε θρησκείες πόσο μεγάλες θα ήταν οι συνέπειες…

  4ο Στάδιο:

  Αυτό είναι και το πιό τολμηρό!Ο monast είπε πως μετά τις «προβολές» και το Θρησκευτικό χάος θα μεταδοθεί ψευδό μήνυμα εισβολής εξωγήινων ώστε να προκληθεί άκρατος πανικός που θα καταπέσει με την παρέμβαση των Η.Ε. που θα απαιτήσει την άμεση καταστροφή των πυρηνικών όπλων σε όλο τον πλανήτη!Όταν γίνει αυτό θα εκπέμψουν νέο σήμα στοχεύοντας τους Χριστιανούς του πλανήτη (φυσικό μας φαίνεται με τα 2/3 των ισχυρών χωρών να είναι Χριστιανοί) κάνοντας τους να νομίζουν ότι ήρθε η ώρα της Δευτέρας Παρουσίας,θα νομίζουν ότι σατανικές εισβολές απειλούν τα πιστεύω τους,με απότερω σκοπό την δημιουργία μιας κυβέρνησης απόλυτου πληθυσμιακού ελέγχου και μίας ενιαίας θρησκείας. Το τελικό χτύπημα θα είναι όταν οι δορυφόροι θα εξαπολύσουν νέο σήμα σε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές του πλανήτη κάνοντας τις τηλεοράσεις να προβάλουν εικόνες απο αποκρουστικά όντα,φαντάσματα και κάθε συσκευή που μπορεί,θα αναπαράγει ήχους τρομακτικούς και απόκοσμους ώστε να σπρώξουν τα έθνη στην παράκρουση και σε μαζικές αυτοκτονίες και στην τελική επικράτηση της «Νέας Τάξης Πραγμάτων» (η αλλιώς New World Order που λέγεται ότι είναι υποκινούμενη απο τον Αντίχριστο)…

  Ο Serge Monast στην συνέντευξη του τότε το 1994 λίγο πριν πεθάνει κάτω απο πέπλο μυστηρίου υποστήριξε ότι είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση του προγράμματος. Σήμερα αυτοί που το στηρίζουν λένε ότι είμαστε ακομά στο πρώτο.Εμείς πιστεύουμε ότι είμαστε στο δεύτερο προς τρίτο βάση των όσων βλέπουμε και όσων ακούμε πάνω στα τεράστια άλματα της τεχνολογίας.Π.χ. τα ολογράμματα είναι πλέον γεγονός άσχετως αν δεν τα βλέπουμε εμείς

  ..Υπάρχουν αποδείξεις ότι οι αμερικάνοι έχουν αναπτύξει τεχνολογίες που κάνουν τον τυφλό να δεί,τον κουφό να ακούει και την αποκατάσταση του ασθενούς χωρίς την χρήση χειρουργικών εργαλείων η φαρμάκων…Ο monast παρέθεσε και στοιχεία όσο αναφορά τον έλεγχο του νού του ανθρώπου.Είπε πως ο δέκτης έχει κατασκευαστεί απο την Loral Electro-Optical system βιομηχανία όπλων στην Καλιφόρνια.Η εν λόγω εταιρία είχε κάνει έρευνες για χάρη του στρατηγού της αμερικάνικης αεροπορίας Leonard Perez την δεκαετία του 80′ ο οποίος είχε ζητήσει όπλα που θα μπορούν να «φυτεύουν» μηνύματα στο κεφάλι του εχθρού!Αυτό είναι εφικτό με ραδιενεργούς παλμούς και πολύ χαμηλές συχνότητες ( ELF, VLF, and LF) όπως προείπαμε.Ο monast aκόμα ανέφερε μία σειρά απο μυστηριώδεις αυτοκτονίες βρετανών επιστημόνων που σχετίζονται άμεσα με το P.B.B. αφού όλοι αυτοί δούλευαν για το αμερικάνικο ναυτικό.Εμείς πιστεύουμε ότι ίσως αυτά μπορεί να είναι αλήθεια αφού κάθε μέρα βλέπουμε και άλλη μία απίστευτη ανακάλυψη της τεχνολογίας. Φανταστείτε πόσες είναι αυτές που δεν έχουμε μάθει και ίσως δεν μάθουμε ποτέ…"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Κάπου το κείμενο για να δικαιολογήσει τη θέση του αναφέρει:
  αν το δεχθούμε όπως είναι γραμμένο (κατά γράμμα) γιατί να μην απλουστεύσουμε και τις ημέρες της δημιουργίας σε 24άωρα κλπ, ενώ είναι γνωστό ότι πρόκειται για τεράστιες σε σχέση με την αντίληψη του χρόνου από τον άνθρωπο γεωλογικές χρονικές περιόδους.


  Θεωρώ αυτά τα συμπεράσματα χωρίς νόημα , ας μένουμε σε αυτά που λέει η Αγία Γραφή και ας μη προσπαθούμε να μιλήσουμε για συμβολικοτητες σε ολα. Ο νους του ανθρώπου έχει όρια.

  Περπάτησε επί των υδάτων, Νίκησε τον θάνατο, ανέστησε , αναστήθηκε, ο θεός έγινε άνθρωπος. Αν ήθελε να φτιάξει το σύμπαν σε 10 λεπτά και όχι σε μια ημέρα έχεις κανείς την εντυπωση ότι ο θεος θα έπαιρνε την άδεια της βαρύτητας;

  Προσοχή με την θεωρία της εξελικτικής δημιουργίας που θεωρεί ότι ο άνθρωπος πριν γίνει άνθρωπος ήταν κάτι αλλο που σταδιακά έγινε ο άνθρωπος που ξέρουμε. Αυτή η άποψη δεν είναι ορθόδοξη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Αναγκάζομαι και πάλι να παρέμβω. Ποιά θέση να δικαιολογήσει το κείμενο; Δεν διαβάζετε αγαπητέ εν Χριστώ αδελφέ, συνολικά παρά μόνο αποσπασματικά. Όχι μόνο εσείς και δικά μου κείμενα αλλά και άλλοι άλλων. Ε, ας το κάνω κι εγώ. Δεν είδατε το "Όχι βέβαια ότι αν ήθελε δεν μπορούσε να το πράξει ακριβώς έτσι"; Δεν ήθελε λοιπόν να τα φτιάξει σε 10 λεπτά. Τι να κάνουμε τώρα; Ο χρόνος για τον άνθρωπο μετράει, τον κτιστό, όχι για τον Άχρονο. Συμπέρασμα χωρίς νόημα είναι ότι το σύμπαν μετρά αρκετά δισεκατομμύρια χρόνια και όταν ατενίζουμε τον ουράνιο θόλο δεν βλέπουμε το παρελθόν αφού στις περισσότερες περιπτώσεις το φως φτάνει μετά από εκατομμύρια έτη; Τι δεν είναι ορθόδοξο εδώ; Όλα τα επιστημονικά επιτεύγματα της Δύσης δεν είναι για πέταμα επειδή είναι αιρετικοί. Καταντά πλέον κουραστικό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το κείμενο είναι προβληματικό καθώς θεωρώ ότι παραπέμπει στην κακοδοξη - αιρετική εξελικτική θεωρία. Το κείμενο μιλά και για άλλη μια θεωρία περί της Εύας που έχω συναντήσει σε σάιτ υποστηρικτικά της κακοδοξης εξελικτικής θεωρίας.

   Αλλου γράφει:
   Εφόσον λοιπόν άνθρωπος είναι μόνο όποιος λαμβάνει μέσα του το Άγιο Πνεύμα και ο Αδάμ ήταν ο πρώτος που το έλαβε (εμφύσησε) άρα ήταν ο πρώτος άνθρωπος, όπως αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη.

   Που γράφει για Άγιο Πνευμα η Αγία Γραφή;
   Γεν. 2,7. καὶ ἔπλασεν ὁ Θεὸς τὸν ἄνθρωπον, χοῦν ἀπὸ τῆς γῆς, καὶ ἐνεφύσησεν εἰς τὸ πρόσωπον αὐτοῦ πνοὴν ζωῆς, καὶ ἐγένετο ὁ ἄνθρωπος εἰς ψυχὴν ζῶσαν.

   Δεν καταδικάζω ως αιρετική καμία επιστήμη απλα λέω ότι έχει όρια και ως εκ τούτου ας μην προσπαθούμε με κάτι πεπερασμένο να ερμηνεύσουμε ενέργειες του άπειρου Θεού. Η πίστη μας είναι ιστορικά γεγονότα.

   Ο Θεός για να κάνει κάτι δεν παίρνει την άδεια των φυσικών νόμων απλά επεμβαίνει και θαυματουργεί.
   Ποιοι φυσικοί νόμοι και ποια εστω και προγραμματισμένη αλληλουχία γεγονότων πολλαπλασίασε 2 ψάρια και 5 άρτους;
   Ποιοι φυσικοί νόμοι κάνουν τον οίνο και τον άρτο Σώμα και Αίμα Θεού;

   Ο Θεός θαυματουργικά έπλασε τον άνθρωπο . Τελεία.


   Προσοχή με την θεωρία της εξελικτικής δημιουργίας που θεωρεί ότι ο άνθρωπος πριν γίνει άνθρωπος ήταν κάτι αλλο που σταδιακά έγινε ο άνθρωπος που ξέρουμε. Αυτή η άποψη δεν είναι ορθόδοξη.

   Διαγραφή
 13. Δεν μιλάει για καμιά εξελικτική θεωρία το άρθρο, αγαπητέ. Οι θεωρίες δεν ενδιαφέρουν τους χριστιανούς. Ας μείνουμε όμως σε αυτό που συμφωνούμε, ότι ο Θεός θαυματουργικά έπλασε τον άνθρωπο και μπορεί να κάνει ό,τι θέλει όπως το θέλει, όποτε θέλει κι ας μπει τελεία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com