Πέμπτη, 4 Μαΐου 2017

Σύγκλιση για τα Θρησκευτικά

04s10thr--2-thumb-large.jpg

Με πολλές διορθώσεις στα νέα προγράμματα σπουδών των Θρησκευτικών ολοκληρώθηκε ο διάλογος ανάμεσα στις επιτροπές του υπουργείου Παιδείας και της Εκκλησίας της Ελλάδος. Οι δύο πλευρές παρουσιάζονται ικανοποιημένες, καθώς και η πλειονότητα των παρατηρήσεων της Εκκλησίας έγιναν δεκτές, ενώ δεν αλλοιώνεται η φιλοσοφία των νέων προγραμμάτων. 
Βεβαίως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», δεν έλειψαν οι στιγμές όξυνσης μεταξύ ιεραρχών και παιδαγωγών, αλλά χωρίς να ακυρώνονται το κλίμα συναίνεσης και ο στόχος της εξεύρεσης κοινώς αποδεκτής λύσης.
Ειδικότερα, οι δύο επιτροπές είχαν συγκροτηθεί μετά την κρίση του περασμένου Οκτωβρίου ανάμεσα σε κυβέρνηση και Εκκλησία, με έργο να αξιολογήσουν τα νέα προγράμματα των Θρησκευτικών. Υπενθυμίζεται ότι τα επίμαχα προγράμματα σπουδών φέρουν στοιχεία και άλλων θρησκειών και δογμάτων, ενώ αλλάζουν τη μεθοδολογία και το περιεχόμενο σπουδών. Για το θέμα, η Εκκλησία είχε εγείρει ενστάσεις για τον προσανατολισμό που παίρνει το μάθημα, θέτοντας τρεις «κόκκινες γραμμές»: τη διατήρησή του ως υποχρεωτικού, των σημερινών εβδομαδιαίων ωρών διδασκαλίας του και του ορθόδοξου χαρακτήρα του.
Στο διάλογο που έγινε μέσα στο 2017, μετείχαν εμπειρογνώμονες του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (εκπροσωπώντας το υπ. Παιδείας) και από την πλευρά της Εκκλησίας οι μητροπολίτες Υδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος και Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πραγματοποιήθηκαν έξι πολύωρες συναντήσεις και τελικά υιοθετήθηκε η πλειονότητα των παρατηρήσεων της Εκκλησίας, πλην λίγων τις οποίες το ΙΕΠ θα επεξεργαστεί περαιτέρω. «Ήταν πάρα πολλές οι παρατηρήσεις και όσες δεν έγιναν δεκτές μπορεί να μετρηθούν στα δάχτυλα» ανέφερε χθες στην «Κ» μετέχων στον διάλογο.
Συγκεκριμένα, έχουν γίνει δεκτές από το ΙΕΠ οι προτάσεις για αλλαγές σε κεφάλαια άλλων θρησκειών τα οποία παρουσιάζονταν συγκριτικά με τα αντίστοιχα κεφάλαια της Ορθοδοξίας. Αυτά τα θέματα μεταφέρθηκαν σε ξεχωριστό κεφάλαιο. Επίσης, έγιναν δεκτές παρατηρήσεις των ιεραρχών σε σχέση με τις δραστηριότητες και τις εργασίες που θα κάνουν οι μαθητές στο πλαίσιο των Θρησκευτικών. Πλέον, αναμένεται οι παρατηρήσεις αυτές να ενσωματωθούν στα νέα προσωρινά βιβλία –φάκελοι υλικού, όπως ονομάζονται– που θα διανεμηθούν στους μαθητές τον Σεπτέμβριο, με δεδομένο ότι δεν επαρκεί ο χρόνος για συγγραφή και εκτύπωση νέων βιβλίων. Το τρέχον σχολικό έτος η διδασκαλία των νέων προγραμμάτων γίνεται με φωτοτυπίες, αφού οι μαθητές έχουν τα παλιά βιβλία.
Την ίδια στιγμή, το ΙΕΠ θα διοργανώσει το προσεχές διάστημα προγράμματα επιμόρφωσης στα νέα προγράμματα, θεολόγων και σχολικών συμβούλων ανά νομό. Εκτιμάται ότι θα επιμορφωθούν 3.000 θεολόγοι της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και περίπου 300 σχολικοί σύμβουλοι πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι θα επιμορφώσουν τους δασκάλους. Για όσους έχουν απορία γιατί δεν έχει ξεκινήσει νωρίτερα η επιμόρφωση –πόσο μάλλον που πολλοί χρησιμοποίησαν την έλλειψή της και ως προκάλυμμα της ιδεολογικής αντίθεσής τους στα νέα προγράμματα – στελέχη του υπουργείου δήλωσαν χθες στην «Κ» ότι έχει γίνει επιμόρφωση σε 70 εκπαιδευτικά στελέχη και αποδίδουν την καθυστέρηση στη γραφειοκρατία και στους όρους έγκρισης των σχετικών κονδυλίων από το ΕΣΠΑ.

1 σχόλιο :

  1. Χαρισματούχος Ασκητής Ιερομόναχος, Κτίτωρ Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος Πεντέλης Αττικής, Γέρων Σίμων Αρβανίτης.

    Αποφθέγματα του Γέροντος.

    http://www.imdleo.gr/diaf/2012/gSimon_Arban.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com