Πέμπτη, 11 Μαΐου 2017

Σύναξη ιερέων Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, ψήφισμα για την Κυριακή αργία

Ενημερωση Νο 27.jpg
ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΡΓΙΑ
43/2017                                                                  10η Μαΐου 2017
Την Τετάρτη 10η Μαΐου 2017, πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Νεότητας «ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερατική Σύναξη των Κληρικών της Επαρχίας της Αιγιαλείας, με ευλογία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας.
Αφού οι ιερείς ενημερώθηκαν από την Αρχιερατικό Επίτροπο Αιγίου Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Χρήστο Τσάκαλο για το θέμα της καταργήσεως της αργίας για τριάντα Κυριακές του έτους σε σύνολο πεντήκοντα, βάσει του σχετικού κυβερνητικού νομοσχεδίου, με προοπτική ασφαλώς την ολοκληρωτική κατάργηση της αργίας στο άμεσο μέλλον, αποφάσισαν να εκφράσουν την εντονότατη διαμαρτυρία τους με το ψήφισμα που ακολουθεί.
Στο τέλος της συνάξεως οι ιερείς επιφυλάχθηκαν και για άλλες δυναμικές παρεμβάσεις και ενέργειες.
****************
ΨΗΦΙΣΜΑ
Συναχθήκαμε σήμερα Τετάρτη 10η Μαΐου 2017, στο Κέντρο Νεότητας «ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» της Ιεράς Μητροπόλεως  οι κληρικοί της  Επαρχίας της Αιγιαλείας, με ευλογία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας και αποφασίσαμε τα κάτωθι:
Μέσα στις συνεχείς προσπάθειες αποδόμησης και αποεκκλησιαστικοποίησης  της ζωής εντάσσεται η εδώ και πολύ καιρό τώρα προσπάθεια κατάργησης της αργίας της Κυριακής. Οι κυβερνώντες προχωρούν άμεσα στην κατάργηση της αργίας για τις τριάντα Κυριακές του έτους και σε λίγο η κατάργηση της αργίας θα επεκταθεί σε όλες τις Κυριακές του έτους.
Η αργία της Κυριακής είναι εντολή του Δημιουργού Θεού. Ο ίδιος ο Θεός δημιουργώντας τον κόσμο και τον άνθρωπο, σύμφωνα με την διήγηση της Παλαιάς Διαθήκης στο βιβλίο της Γενέσεως, λέγει: «Καί συνετέλεσεν ὁ Θεός ἐν τῇ ἡμέρα τῇ ἕκτῃ τά ἔργα αὐτοῦ, ἅ ἐποίησε, καί κατέπασε τῇ ἡμέρᾳ τῇ ἑβδόμῃ ἀπό πάντων τῶν ἔργων, ὧν ἐποίησε. Καί εὐλόγησεν ὁ Θεός τήν ἡμέραν τήν ἑβδόμην καί ἡγίασεν αὐτήν« ὅτι ἐν αὐτῇ κατέπαυσεν ἀπό πάντων τῶν ἔργων αὐτοῦ, ὧν ἄρξατο ὁ Θεός ποιῆσαι» (Γεν. Β΄, 2-3).
Εντολή, λοιπόν, του Θεού η ανάπαυση κατά την εβδόμη ημέρα.
Ο άνθρωπος μιμείται, με την εργασία του, την δραστηριότητα του δημιουργού Θεού. Με την αργία της έβδομης ημέρας, μιμείται την ιερά ανάπαυση του Θεού. Έτσι ο Θεός έδωσε στον Ισραήλ το Σάββατο ως σημείο, για να ξέρει ότι ο Θεός αγιάζει τον λαό του (Εξ. 20, 12).
Η Κυριακή θυμίζει τη νίκη του Κυρίου, εκείνη την μεγάλη ημέρα της Αναστάσεως. Από την άλλη μεριά, μια και είναι η ημέρα της ευχαριστιακής ιεροτελεστίας, αναγγέλλει συνάμα και την επάνοδο του Κυρίου, την Δευτέρα Παρουσία του (Α΄ Κορ. 11,26).
Η κατάργηση της αργίας της Κυριακής που επιχειρείται, αποτελεί προσβολή και βλασφημία στο πρόσωπο του Αναστημένου Κυρίου μας, προς τιμήν του οποίου καθιερώθηκε η αργία, αλλά προσβολή και βλασφημία στον «κατ’ εικόνα» πλασθέντα άνθρωπο, χάριν του οποίου θεσπίστηκε η αργία της Κυριακής.
Με το ψήφισμά μας αυτό διαμαρτυρόμεθα εντόνως και αγωνιζόμεθα όλοι ενωμένοι εναντίον της ισοπεδώσεως των  πατροπαράδοτων αξιών στη χώρα μας με την υπόμνηση ότι πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι, προκειμένου να διατηρήσουμε ακέραιο τον πνευματικό ιστό της Πατρίδος μας.
Διατρανώνουμε την αντίθεσή μας στην αποδόμηση και αποεκκλησιαστικοποίηση της ζωής της κοινωνίας
 • Στην εξυπηρέτηση ξένων συμφερόντων.
 • Στο κλείσιμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
 • Στην επικράτηση μόνο των μεγάλων εμπορικών κέντρων.
 • Στη διάλυση της ιεράς οικογενειακής συνοχής και ευτυχίας.
Εκφράζουμε απαρασαλεύτως την προσήλωσή μας στην ιερά παράδοση της πίστεώς μας, και στις πατροπαράδοτες αξίες κατά την Παύλεια ρήση «στήκετε και κρατείτε τας παραδόσεις»
Γι αυτό καλούμε όλους τους αδελφούς μας να αντισταθούμε: κανένας να μην εισέλθει σε κατάστημα, πού τυχόν θα είναι ανοιχτό, την ημέρα της Κυριακής, για να ψωνίσει.
Εκφράζουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια στον εμπορικό μας σύλλογο και σε όσους δυναμικά με την στάση τους αντέδρασαν και αντιδρούν στην υπούλως και υπογείως επιχειρούμενη κατάργηση της Κυριακής αργίας. Σε όλους όσοι αντιστέκονται στο ξήλωμα του πνευματικού ιστού της Ελλάδος.
Είναι απαραίτητη η τήρηση αυτής της θαρραλέας στάσεως για την πίστη μας, για την Πατρίδα μας.
Το παρόν ψήφισμα να αποσταλεί σε όλους τους εμπλεκώμενους θεσμούς και φορείς.
Εκ των Ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως
Έπονται οι υπογραφές των ιερέων

4 σχόλια :

 1. ΕΝΑ''ΑΞΙΟΣ''ΣΤΟΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ...ΠΟΥ ΑΠΛΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ...ΔΗΛ. ΤΟ ''ΚΑΘΗΚΟΝ'' ΤΟΥ...ΕΚΕΙ ΕΧΟΥΜΕ ΦΤΑΣΕΙ !!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πότε θα μάς απαντήσει ό κ.Αμβρόσιος για την επιστολή που έστειλε στο Bose;;;

   Διαγραφή
 2. Εκείνο που συνειδητά θα πρέπει να κάνουμε όλοι μας πλέον,είναι να ζητάμε στην προσευχή μας από τον Θεό,το να "ξεκολλήσουμε" από την Ευρώπη, μέρα-νύχτα όλοι μας με φλόγα, για να μην πω, και με "φανατισμό",αφού πρώτα απ'όλα ζητάμε την Βασιλεία Του!!! Δεν θα πρέπει να φοβόμαστε, όταν έχουμε πίστη πρέπει να εμπιστευόμαστε τον Χριστό μας κι Εκείνος θα βοηθήσει,ΑΜΗΝ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Άξιος, όπως πάντα, ο Σεβασμιότατος. Αν δεν αντιδράμε,θα είμαστε και εμείς υπεύθυνοι για όσα συμβαίνουν γύρω μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com